Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
028774
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Ακούστε εδώ τον Λεωνίδα Μπόνη στο ραδιόφωνο. Κάθε Τετάρτη 8-10 μ.μ.

Πολύ θερμό το καλοκαίρι, κρύος ο χειμώνας!

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Γεμάτο καύσωνες. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι και ο χειμώνας. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Μάιος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Ένας Θραψανιώτης Αγγειοπλάστης μιλά στην T.V.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 176

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ το τ. 174, ΕΔΩ το τ. 173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε δημοσιογραφικά...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 444

Έτοιμο και το 444 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ κι ΕΔΩ, Κι ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Ο Τραμπ λέει ότι θα ανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Δεν του αρκεί να επαναφέρει σε λειτουργία την πιο διαβόητη φυλακή της Ιστορίας· δεν του αρκεί να επαναλάβει τα σχόλια για τους «κακούς» που λάθρα λυμαίνονται τη Γη της Ελευθερίας· δεν του αρκεί να λέει και να ξαναλέει ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνο και έμπλεο εγκλήματος μέρος του μάταιου τούτου κόσμου· μέσα σε όλα αυτά, θέλει η φυλακή του Αλκατράζ να γίνει έτι μεγαλύτερη και να ανακατασκευαστεί πλήρως για να συνωστίσει εκεί μέσα τους απόκληρους της γης. Στις 4 Μαΐου 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την επαναλειτουργία του Αλκατράζ ως ομοσπονδιακού σωφρονιστικού ιδρύματος υψίστης ασφαλείας.

Η οδηγία, που εκδόθηκε χωρίς ενημέρωση του Τύπου, με ελάχιστες διευκρινίσεις και δίχως προηγούμενη διαβούλευση με την πολιτεία της Καλιφόρνιας, όριζε ότι το Γραφείο Φυλακών, μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, αναλαμβάνουν την επαναλειτουργία του «Βράχου». Κι όλα αυτά, «προκειμένου να στεγάσει τους πιο αδίστακτους και βίαιους παραβάτες της Αμερικής. Δεν θα είμαστε πλέον όμηροι εγκληματιών, κακοποιών και δικαστών που φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους, μη επιτρέποντάς μας να απομακρύνουμε εγκληματίες, που ήρθαν στη χώρα μας παράνομα».

Από ένα κείμενο του Δημήτρη Αθηνάκη δημοσιευμένο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ… Διαβάστε όλο το δημοσίευμα ΕΔΩ

Να σας γνωρίσουμε λίγο τα Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ;

Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή για τη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, τα τελεφερίκ, το Αλκατράζ και τη ζωντανή πολιτιστική σκηνή της. Βρέθηκαν εκεί για μερικές μέρες η Έστερ με την Στηβ και έναν φίλο τους. Και οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι της Έστερ, δεν είναι παρμένες από το διαδίκτυο…

Ας δούμε μερικά πράγματα για την ιστορία της πόλης. Ιδρύθηκε από Ισπανούς εξερευνητές και πήρε το όνομά της από τον Άγιο Φραγκίσκο το 1776. Πέρασε από την κατοχή των Ισπανών στο Μεξικό και στη συνέχεια στις ΗΠΑ το 1948. Ο πυρετός του χρυσού το 1849 έφερε ραγδαία ανάπτυξη, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Ακτή.

Ένας μεγάλος σεισμός και μια πυρκαγιά το 1906 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, αλλά ξαναχτίστηκε γρήγορα. Φιλοξένησε την ιδρυτική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Έγινε κέντρο του κινήματος των χίπις και της σεξουαλικής επανάστασης το 1960. Δεν είναι και λίγα εδώ που τα λέμε και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς.

Φυτώριο Αθηνών μπορείτε να ψωνίσετε και διαδικτυακά

Εμείς, επιλέξαμε τη φυσική παρουσία. Πήγαμε Χαμοστέρνας 64. Και πήγαμε χωρίς να τηλεφωνήσουμε στο 2103478002. Αλλιώς είναι να το δεις το φυτό που θα ψωνίσεις από κοντά. Οι φωτογραφίες, καμιά φορά, δημιουργούν το κλίμα που επιθυμεί ο επαγγελματίας. Κι άμα θέλει να σε παροδηγήσει, δεν υπάρχει πιο εύκολο να το κάνει. Παρ’ όλα μπορείτε να το βρείτε κι ΕΔΩ. Και να Παραγγείλετε ότι θέλετε. 

Ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για τα λουλούδια… Είναι ο μήνας της άνθισης και της αναγέννησης στη φύση! Είναι η εποχή που οι κήποι, τα μπαλκόνια και τα πάρκα γεμίζουν με ζωντανά χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Αυτή την εποχή θα δείτε πετούνιες με έντονα χρώματα και παρατεταμένη ανθοφορία. Και μαργαρίτες, το κλασικό λουλούδι της άνοιξης, ιδανικό για κήπους και γλάστρες.

Κι ακόμα γεράνια, τα ανθεκτικά και πανέμορφα, ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Την καλεντούλα με το έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, που αγαπάει τον ήλιο. Τη ζίνια, με τα φανταχτερά άνθη που διαρκούν όλο το καλοκαίρι. Και φυσικά τον κατιφέ με καταγωγή από το Μεξικό που προσθέτει ζωντάνια σε κάθε χώρο. Ναι, πραγματικά απολαύσαμε το πέρασμα μας. Και ψωνίσαμε και μερικά πράγματα για το σπίτι…

Ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, τους χαιρόμαστε

Σεμνά και ταπεινά το σχολιάζει στον τοίχο του, ο φίλος μας Λούης από τα Αποίκια της Άνδρου: «Εθελοντισμός . Τα χόρτα είχαν κλείσει τον μισό δρόμο. Δούλεψε χορτοκοπτικό, ένα καλό σκούπισμα γιατί τα σκαλοπάτια είχαν σχεδόν  χαθεί από τα χώματα και το χόρτο…» Και να το τώρα, τι όμορφο που είναι!

Μετά ήρθε το άσπρισμα… Του χωριού τα μονοπάτια πρέπει να είναι καθαρά . Αποίκια ΑΝΔΡΟΣ. Τι ωραίοι άνθρωποι! Ζουν εκεί, καταλαβαίνουν την ανάγκη κι αντί να βαριγκωμούν και να εξαντλούνται σε κριτική στο Δήμο και τις υπηρεσίες του, αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση! Και όπως βλέπετε τα καταφέρνουν μια χαρά…

Σ’ αυτά τα δρομάκια έχουμε περπατήσει,  χάρη σ’ αυτούς τους ανθρώπους έχουμε ζήσει κι αυτή η στάση τους για τη ζωή και συμπεριφορά τους, ήταν που μας έκαναν να αγαπήσουμε τους ίδιους, τα όμορφα Αποίκια και κατ’ επέκταση το νησί της Άνδρου. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για όλο αυτό το καλό…

Η άνοιξη στη Ζαγορά του Πηλίου, προκλητικά όμορφη!

Οι φωτογραφίες της φίλης μας, Βικτώριας, μας δείχνουν πως είναι αυτή την εποχή η φύση στη Ζαγορά Πηλίου. Και δεν είναι διαφορετικά αυτά τα πράγματα από αυτά που είχαμε ζήσει κι εμείς όταν, πριν μερικά χρόνια, τέτοια εποχή, βρεθήκαμε εκεί ολοκληρώνοντας τη σκέψη μας να γνωρίσουμε ολόκληρο το Πήλιο. Δείτε μερικά πράγμα  ΕΔΩ κι ΕΔΩ από εκείνες τις μέρες…

Ενα ωραίο μεζεδοπωλείο παρεϊστικο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Θα τη χαρακτήριζες ταβέρνα ή πιο απλά μεζεδοπωλείο, την “Αυλή”, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Δεκελείας 134 και Κιλικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εμείς τη βρήκαμε τυχαία στη βόλτα που κάναμε την Πρωτομαγιά στην περιοχή και απολαύσαμε τους μεζέδες της, μεσημεριάτικα, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουμε τραπέζι, αλλά το φρόνιμο είναι να το κάνετε. Το τηλέφωνο τους είναι 2102515118.

Στο ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ το είδαμε να το προτείνουν στον οδηγό εστιατορίων και οι τιμές τους κατ’ άτομο είναι 18-25 ευρώ. Καθόλου τσιμπημένη αν σκεφτείς τις μερίδες που προσφέρουν και τη νοστιμιά τους. Και η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλη ποικιλία, ενώ κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο έχει ζωντανή μουσική, έντεχνο, ροκ μέχρι και ρεμπέτικα και λαϊκά. Πέρα από αυτό μας άρεσαν τα χαμογελαστά πρόσωπα των κοριτσιών που σερβίριζαν.

“Λατρέψαμε τα κεφτεδάκια με σάλτσα ούζου και φέτα, τη χοιρινή τηγανιά με ζύθο, πράσο & λιαστή ντομάτα, τις γαρίδες σαγανάκι, τα φιλετάκια κοτόπουλο με κρούστα δημητριακών, τις μπουκίτσες φέτας με βατόμουρο και πολλές ακόμα παραδοσιακές αλλά και gourmet σπεσιαλιτέ που συνοδεύσαμε με οινόμελο.” Το διαβάσαμε σε ένα δημοσίευμα για την “Αυλή”, αλλά και η δική μας η γνώμη δεν πάει πίσω.

Το σήμα κατατεθέν, στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας

Η λίμνη του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας κατασκευάστηκε το 1966, δέκα χρόνια μετά την έγκριση της δημιουργίας της. Η περίφραξή της εγκρίθηκε το 1959, ενώ το 1976 προστέθηκε ένα τουριστικό περίπτερο στον χώρο της. Το περίπτερο αυτό, για κάποιο λόγο, αφαιρέθηκε. Δεν το είδαμε στη βόλτα που κάναμε την περασμένη Πέμπτη. Ακόμα και τα ίχνη του έχουν εξαφανιστεί.

Ο σκοπός της λίμνης ήταν να προσθέσει ένα αισθητικό και περιβαλλοντικό στοιχείο στο άλσος, ενισχύοντας τη φυσική ομορφιά του χώρου και δημιουργώντας ένα σημείο χαλάρωσης για τους επισκέπτες. Και όντως αυτό το πετυχαίνει μέχρι τις μέρες μας. Παρ’ όλο που, στο πέρασμα των χρόνων το άλσος Νέας Φιλαδέφειας έχει αλλάξει πάρα πολύ. Πριν από δυο δεκαετίες, ας πούμε ή παλιότερα, ήταν εντελώς διαφορετικό.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ποιος ακριβώς σχεδίασε τη λίμνη στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Είναι πιθανό ο σχεδιασμός της λίμνης να έγινε από την τεχνική υπηρεσία του τότε Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας ή από κάποιον μηχανικό ή αρχιτέκτονα που συνεργάστηκε με τον δήμο για την ανάπτυξη του άλσους. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί δημοσιευμένα στοιχεία που να αναφέρουν το όνομα του σχεδιαστή.