Αγριεύει ο καιρός... Έρχεται η "Διδώ" με έντονα φαινόμενα, καταιγίδες και χιόνια...

xalazi.athina1.150419
To νέο κύμα κακοκαιρίας, η "Διδώ", αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας και από τα νότια, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τα φαινόμενα που θα συνοδεύουν τη "Διδώ" κατά το διήμερο της Τρίτης, Τετάρτης, θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι.   

xalazi.athina2.150419
Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι στο σύνολο της κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα. Γι' αυτό προσέχετε, σας παρακαλούμε... Ήδη, πάντως, άρχισε να πέφτει αισθητά η θερμοκρασία στην Αθήνα. Το νοιώθουμε.

xalazi.athina3.150419
Αναλυτικά και σύμφωνα με την ΕΜΥ, η σταδιακή μεταβολή του καιρού αναμένεται από αργά το βράδυ και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα δυτικά και τα νότια τμήματα της χώρας και πιθανώς θα είναι τοπικά ισχυρές.  

xalazi.athina4.150419
Οι άνεμοι αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 3 με 5 και τη νύχτα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Ας είμαστε προετοιμασμένοι... Πηγή: www.lifo.gr

Δημοσιογραφικά

Μερικοί τρόποι που θα βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα... Βοήθεια από τους ειδικούς

antikapnistiko1
Όσο δύσκολη και αν φαντάζει η διακοπή του καπνίσματος, τα νέα είναι καλά για όλους εκείνους που επιθυμούν να κάνουν σύντομα το τελευταίο τους τσιγάρο. Διότι εν έτει 2019, υπάρχουν σύγχρονες επιλογές στις οποίες μπορεί κάποιος να στραφεί προκειμένου να αισθάνεται σίγουρος πως θα κόψει το κάπνισμα σε κάθε μορφή του και κυρίως, ότι δεν θα το βάλει ξανά στη ζωή του.

antikapnistiko2
Δείτε το, παρακαλώ, στο άρθρο που ακολουθεί. Και μην αφήνετε τον εαυτό σας να καταπιέζεται από την απαγόρευση του και το βαριά πρόστιμα στους κλειστούς χώρους. Κάντε το για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε. Είναι υπέροχο να έχετε τον εαυτό σας καθαρό από τέτοιες βλαβερές μορφές... Το κάνουμε λοιπόν επειδή το θέλουμε με την καρδιά μας και όχι επειδή μας το επιβάλλουν...
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 07/12/2019

Στην περίπτωση που ετοιμάζεστε να κόψετε το κάπνισμα, το πιθανότερο είναι πως ανησυχείτε για το αν θα καταφέρετε να μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Διότι παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία σας, αισθάνεστε εξαρτημένοι από αυτό.

Προκειμένου να ξεκινήσετε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, καλό να είστε σίγουροι και αποφασισμένοι για την επιλογή σας, λένε οι ειδικοί. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να θέσετε μία ημερομηνία έναρξης του εγχειρήματός σας και να αναλογιστείτε τους κινδύνους που κρύβει η συνήθεια του καπνίσματος και φυσικά, τα οφέλη -και δη τα άμεσα- που συνοδεύουν τη διακοπή του.

Η άμεση διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση για πολλούς καπνιστές. Αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας, προκειμένου να ανακαλύψετε τους συμμάχους εκείνους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να διακόψετε τη βλαβερή αυτή συνήθεια σταδιακά, περιορίζοντας ουσιαστικά την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, ούτως ώστε να είστε σίγουροι πως θα μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας.

Στις μέρες μας, υπάρχουν ευτυχώς επιλογές, και πιο συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα που συνδράμουν στη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κάθε καπνιστή. Για την ακρίβεια, η κατάλληλη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να σας βοηθήσει να διπλασιάσετε τις πιθανότητες να διακόψετε οριστικά αυτή τη συνήθεια. Σε συνδυασμό με τη στήριξη κάποιου ειδικού, οι πιθανότητες εξαπλασιάζονται!

Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιθυμείτε να κόψετε το κάπνισμα μπορείτε -για παράδειγμα- να στραφείτε σε ειδικά προϊόντα, όπως τσίχλες με νικοτίνη που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ανάγκη σας για τσιγάρο. Φροντίστε απλώς να επιλέξετε την κατάλληλη δοσολογία, ανάλογα με το πόσο καπνίζετε. Θα τις έχετε πάντα μαζί σας και θα αποτελέσουν μία γρήγορη και ευέλικτη λύση που θα σας ανακουφίζει κάθε φορά που θα αισθάνεστε ότι ενδέχεται να υποκύψετε στην παλιά, βλαβερή σας συνήθεια.episimansis.neo

Εκτός από τις κλασική επιλογή της τσίχλας με νικοτίνη, βέβαια, στις μέρες μας υπάρχουν και άλλα σύγχρονα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος τα οποία αξίζει να γνωρίζετε. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός στοματικού σπρέι νικοτίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς μπορεί να προσφέρει ταχύτατη ανακούφιση από την ανάγκη για τσιγάρο σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Μία ακόμη πρακτική και εύκολη επιλογή για να κόψετε το κάπνισμα, περιορίζοντας την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, αποτελεί εκείνη ενός διαδερμικού εμπλάστρου. Και αυτό διότι απελευθερώνει σταθερές ποσότητες νικοτίνης οι οποίες συσσωρεύονται στο μέγιστο το απόγευμα, όταν ο κίνδυνος υποτροπής είναι πιο έντονος, ενώ την ίδια ώρα βοηθά στον έλεγχο της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο για έως και 16 ώρες.

Βέβαια, οι φανατικοί καπνιστές, δηλαδή, εκείνοι που καπνίζουν αρκετά και δυσκολεύονται περισσότερο να διακόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, μπορούν να επιλέξουν ένα πιπάκι με νικοτίνη που υποκαθιστά ουσιαστικά την έντονη εξάρτηση από τις κινήσεις του καπνίσματος, απελευθερώνοντας παράλληλα ελεγχόμενη ποσότητα φαρμακευτικής νικοτίνης.

Αφού ανακαλύψετε το κατάλληλο προϊόν διακοπής καπνίσματος -δηλαδή εκείνο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας- είναι σημαντικό να προχωρήσετε σε μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να περιορίσετε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για τσιγάρο και να αισθάνεστε σίγουροι πως δεν θα επιστρέψετε σε αυτό.

Αλλάξτε συνήθειες που έχετε συνδέσει με τη διαδικασία του καπνίσματος και θα δείτε διαφορά. Για παράδειγμα, αρχίστε να πίνετε τσάι αντί για καφέ το πρωί, επιλέξτε να διασκεδάζετε σε καταστήματα στα οποία απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα και στραφείτε στην άθληση. Με τους κατάλληλους συμμάχους στο πλευρό σας, θα πετύχετε τον στόχο σας, όσο δύσκολος και μακρινός και αν φαντάζει σε πρώτο στάδιο. Φροντίστε απλώς να επιλέξετε το σωστό προϊόν διακοπής καπνίσματος για τη δική σας περίπτωση και να διπλασιάσετε έτσι τις πιθανότητες να απαλλαγείτε οριστικά από το τσιγάρο.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου, 7 Δεκεμβρίου 2019, της εβδομαδιαίας κρητικής εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
  • Μια μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου από το χωριό μας, η Μπριλάκη Ροδάνθη γράφει ένα πολύ όμορφο κείμενο ειασθητοποίησης... Δείτε το κέμενο ΕΔΩ. Το φιλοξενεί ένα μεγάλο εκπαιδευτικό Site της Αθήνας.

20 χρόνια, μετά… Μια επαρχιακή εφημερίδα με αρχές, ήθος και αποτελεσματικότητα...

rethemnos.efimerida
Αυτή είναι η εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, εδώ σε μια βερσιόν από το μακρινό 2011. Σήμερα έχει αλλάξει το κασέ της και τη δημοσιογραφική ομάδα που έχει την ευθύνη την έκδοση της. Ένα μόνο δεν έχει αλλάξει. Το πάθος της να λέει τα πράγματα με το όνομα τους, σπάνιο για τον Τύπο σήμερα, που οι περισσότερες εφημερίδες, αντί να ελέγχουν την εξουσία, συνεργάζονται άψογα μαζί της...

rethemnos
Κι άλλο ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ, από το 2010... Αυτές τουλάχιστον μπόρεσα να βρω στο αρχείο μου... Αν έχετε σχέση με την Κρήτη, αξίζει να την αναζητήσετε και να γραφτείτε συνδρομητές της. Και θα την ενισχύσετε οικονομικά και θα ενημερώνετσε υπεύθυνα για όσα συμβαίνουν στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου και όχι μόνο...

efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 30/11/2019

Ήταν πολύ όμορφη η πρωτοβουλία της εφημερίδας να θυμηθεί στο προηγούμενο φύλλο το ξεκίνημα αυτής της έκδοσης και να τα τιμήσει με ένα μικρό αφιέρωμα όπου έδινε βήμα με 100 λέξεις, όλους εκείνους που έβαλαν ένα χέρι για να στηθεί αυτή η όμορφη προσπάθεια στα πόδια της και να απολαμβάνει την αποδοχή των αναγνωστών της.

Μας ζητήθηκε και το κάναμε, γράψαμε κι εμείς τη γνώμη μας. Σεμνά και ταπεινά, όπως αρμόζει σε κείνους που έχουν μάθει να δουλεύουν σαν μυρμήγκια και να προσπαθούν με την πένα τους να δημιουργούν, αντί να κατεδαφίζουν. Εύκολο; Δύσκολο; Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πράγματα ξέρουν πως, δεν ήταν ο δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Είπαμε λοιπόν αλήθειες, μέσα από την καρδιά μας… Και είμαστε εδώ για να προσθέσουμε μερικές λεπτομέρειες ακόμα, επειδή σε τόσες λίγες λέξεις είναι αδύνατον να βάλεις όσα έχεις στην καρδιά σου, όσα αγάπησες, όσα έζησες όλα αυτά τα χρόνια.

Το είπαμε λοιπόν και το υποστηρίξαμε… Για κάποιους από μας που είμαστε εδώ από το πρώτο φύλλο αυτής της εφημερίδας, το να βλέπουμε ότι έφτασε κιόλας στα 20 της χρόνια, είναι μια μεγάλη χαρά... Χαρά γιατί βλέπεις ένα μωρό, να ωριμάζει και να αποκτά δύναμη, να παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία και να δημιουργεί τομές.

Χαρά, γιατί στάθηκε όρθια και διαχειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις χωρίς να… νερώσει το κρασί της λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό ακριβώς ήταν που την έκανε να ξεχωρίζει στο περίπτερο… Διότι ξέρετε μπορεί οι γραφίστες να κάνουν ωραία σχέδια, αλλά η ψυχή μιας εφημερίδας, είναι η έρευνα και το ρεπορτάζ.

Κι εμείς την είδαμε και τη ζήσαμε σε όλα τα στάδια της. Και παλέψαμε για αυτήν και για την αξιοπιστία της με έρευνες, ρεπορτάζ και αρθρογραφία ώστε και με τη σοβαρότητα του γραφτού μας, να εδραιωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών της. Ακούγεται ίσως απλό, αλλά στην πράξη θέλει περισσότεροι δουλειά απ’ ότι φαντάζεστε.episimansis.neo

Η πόλη του Ρεθύμνου χρειαζόταν μια ελεύθερη, δυναμική εφημερίδα μακριά από κόμματα, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αναγνωστών της. Και το ΡΕΘΕΜΝΟΣ με την εβδομαδιαία παρουσία της, έπαιξε και συνεχίζει να παίζει αυτόν το ρόλο. Πάντα είναι αναγκαίο να υπάρχει εκείνο το εργαλείο που λειτουργεί ως αφύπνιση του αναγνώστη και ενεργοποιεί δυνάμεις ικανές να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Θυμάμαι κάποιες συσκέψεις που κρατούσαν ώρες προκειμένου να αποφασίσουμε τη θεματολογία του φύλλου. Θα μου πεις, αυτά συμβαίνουν σε όλα τα έντυπα. Ναι, τεχνικά είναι απαραίτητα. Αλλά εγώ δεν μιλώ γι’ αυτό. Αναφέρομαι σε ανθρώπους που σήμερα δεν είναι ανάμεσα μας, αλλά με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους πρόσθεταν σ’ αυτές τις συσκέψεις και το αποτέλεσμα της δουλειάς φαινόταν, όχι μόνο στα πρωτοσέλιδα, αλλά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ότι κρατάτε στα χέρια σας είναι προϊόν υπεύθυνης δουλειάς. Το ξέρετε, είμαι βέβαιος. Το διαπιστώνετε κάθε Σάββατο που την αναζητάτε, το κάνετε καθημερινά όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο της εφημερίδας που ήρθε φυσιολογικά να καλύψει την ανάγκη για άμεση επικαιρότητα, που δεν είναι σε θέση να καλύψει μια εβδομαδιαία εφημερίδα

Εύχομαι να είναι καλά οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της έκδοσης της και να συνεχίσουν να δίδουν τον καλύτερο εαυτό τους σε κάθε φύλλο. Και θα γίνει έτσι επειδή οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της έκδοσης τους, ο Νίκος και η Γεωργία, έχουν το μεράκι, τη δύναμη, την όρεξη και τη διάθεση να βάζουν ένα κομμάτι του εαυτού τους σε κάθε φύλλο.

Κι εγώ προσωπικά που έχω δουλέψει σε πάρα πολλές αθηναϊκές εφημερίδες θεωρώ πολύ τιμητικό ότι έχω το ελεύθερο, απ’ αυτό το μετερίζι της στήλης, να εκφράζομαι. Δεν είναι και το ποιο εύκολο πράγματα στη δημοσιογραφία σήμερα. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου και τους εύχομαι μακροημέρευση. Την αξίζουν!

  • Αυτό το κομμάτι θα δημοσιευτεί το Σάββατο 30/11/2019 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις"...

Πώς ένας σεισμός αποκαλύπτει την καρδιά των εφημερίδων. Και γιατί τις απορρίπτει ο κόσμος

tanea.271119
Σήμερα θα σας δώσουμε ένα δημοσίευμα μέσα από τα χθεσινά πρωτοσέλιδα αθηναϊκών εφημερίδων και θα σας δείξουμε παραστατικά γιατί και πώς έχουν πέσει στην εκτίμηση των αναγνωστών τους. Θυμηθείτε λίγο, παρακαλώ, τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία με τα πάνω από 30 θύματα του. Και δείτε πώς παρουσίασαν το θέμα…

avgi.271119
Εντελώς αντι-δημοσιογραφικά, επέλεξαν δυσανάλογο χώρο στον σεισμό και τον πέρασαν στα χαμηλά, ενώ έδωδαν το μεγάλο σε ανόητα καθημερινά θέματα. Αφού ο σεισμός ήταν στη γειτονική μας χώρα, Αλβανία, προφανώς, έκριναν ότι δεν μας αφορά. Έψαξαν μάλιστα μήπως ανάμεσα στα θύματα ήταν και τίποτα Έλληνες κι αφού δεν υπήρχαν, έδωσαν πολύ λίγο χώρο στα πρωτοσέλιδα τους.

el.tipos.271119
Την επομένη το πρωί, χθες δηλαδή, Τετάρτη 27/11/2019, ένας αρκετά ισχυρός σεισμός ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα που έγινε αισθητός και στην Αθήνα, ανησύχησε το σύστημα. Αλλά οι Έλληνες μετεωρολόγοι έσπευσαν να καθησυχάσουν, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία συσχετισμού ανάμεσα σ’ αυτόν τον σεισμό και της Αλβανίας.

kontra.news.271119
Εγώ, που υπηρέτησα κοντά 34 χρόνια τη δημοσιογραφία, προσπάθησα να διερευνήσω τα αίτια αυτής της κατάντιας και της αφερεγγυότητας του ελληνικού Τύπου. Και από πότε, παρακαλώ, η ζωή των Αλβανών ή οποιονδήποτε άλλων συνανθρώπων μας έχει μικρότερη αξία από τη δική μας; Τόσο πολύ έχασαν τον προσανατολισμό τους; Ρατσισμός κι εδώ; Στις ζωές των ανθρώπων;

efimerida.271119
Αν μας ανησυχούν οι σεισμοί, όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι γιατί είμαστε ανίσχυροι μπροστά σ’ αυτό το φυσικό φαινόμενο... Οι περιγραφές ανθρώπων που επέζησαν από κάποιον σεισμό ή οι προσωπικές μαρτυρίες τους, θα σας δώσουν σίγουρα να το καταλάβετε. Έχουν άραγε το δικαίωμα να υποτιμούν τόσο πολύ το γεγονός, οι ελληνικές εφημερίδες και να το φέρνουν στα μέτρα τους;

dimokratia.271119
Θεωρητικό είναι το ερώτημα. Φυσικά και δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα! Και αν ήταν πραγματικές εφημερίδες που τις έφτιαχναν πραγματικοί (με την έννοια του επαγγελματισμού) δημοσιογράφοι, με αίσθηση της ευθύνης τους να ενημερώνουν σωστά και ολοκληρωμένα τους αναγνώστες τους, είμαι βέβαιος ότι δεν θα βρίσκονταν σ’ αυτή την κατρακύλα και την ανυποληψία. Σε δρόμο ολισθηρό, χωρίς, δυστυχώς, καμιά επιστροφή, βρίσκονται!

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση οι σχέσεις Εκκλησίας – κράτους. Για τα μάτια του κόσμου...

kiklamina1.141119
Δεν σας έχουμε σήμερα κανένα πρωτοσέλιδο που να πραγματεύεται τη συζήτηση που γίνεται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επειδή απλά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο... Φαίνεται, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να "διαπραγματευτεί" ένα θέμα που ποτέ δεν ήθελε... Το περίεργο είναι ότι ούτε και αυτοί που το έφεραν το υποστηρίζουν επαρκώς.

kiklamina2.141119
Κουβέντα να γίνεται λοιπόν και αυτό είναι όλο... Ατέλειωτες ώρες συζητήσεων χωρίς κανένα αποτέλεσμα... Γι' αυτό κι εμείς επιλέξαμε να εικονογραφήσουμε το θέμα μ' αυτά τα ωραία κυκλάμινα. Είναι λουλούδια εποχής και σίγουρα αποτυπώνουν μια εξαιρετική αλήθεια, της αναγέννησης μιας εποχής λίγο πριν το χειμώνα.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 23/11/2019

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα πολιτικά κόμματα προσέρχονται στη συνεδρίαση με διαφορετικές αφετηρίες, ενώ στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται μια θεματική. Οι σχέσεις εκκλησίας – κράτους.

Αα σταθούμε λίγο περισσότερο σ’ αυτή… Με τον γενικό εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Τζαβάρας, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τον κλεφτοπόλεμο και τον κομματικό εγωισμό και να συμβάλει με καινοτόμες προτάσεις στην αναθεώρηση, ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να βρεθεί κοινός τόπος και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3, αντέτεινε ότι η προσπάθειά του για προσθήκη της φράσης «η πολιτεία έχει θρησκευτική ουδετερότητα», γίνεται, όχι γιατί επιβάλλεται από τη φύση των ιστορικών πραγμάτων, αλλά γιατί θέλει να εμφανιστεί ότι αγωνίστηκε και πέτυχε τον χωρισμό κράτους εκκλησίας. «Είναι ένα μόνιμο ιδεολογικό αφήγημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας «που είναι ώριμος από άποψη λαϊκής αποδοχής, είναι σήμερα επιπλέον και αναγκαίος: σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει “επιστροφή” της θρησκείας με διεκδίκηση πολιτικής παρέμβασης. Είναι ο νέος φονταμενταλισμός σε όλες τις εκδοχές του, σε όλες τις θρησκείες, αλλού περισσότερο έντονος αλλού λιγότερο.

Τι άλλο τάχα ήταν η ιστορία με τις ταυτότητες επί Χριστόδουλου; Μια εκδήλωση διεκδίκησης πολιτικού ρόλου της εκκλησίας -φονταμενταλισμός, ζηλωτισμός, ορθοδοξισμός».episimansis.neo

Επισήμανε ότι αυτά τα φαινόμενα «σε συνθήκες κρίσης μπορεί να πολλαπλασιαστούν και δημιουργούν στην Εκκλησία -και δεν εννοώ στους απλούς πιστούς, αλλά στο οργανωμένο σύνολο και κυρίως στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας- μιαν αντίληψη ότι μπορούν να παρεμβαίνουν με ανταλλάγματα υλικά και πολιτικά. Άλλωστε, γιατί χρονίζει το πρόβλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας τόσα χρόνια;»

Και τόνισε ότι «αν κάποιοι λοιπόν δεν σέβονται την Εκκλησία δεν είναι στην πραγματικότητα εκείνοι που ζητούν το χωρισμό αλλά εκείνοι που ψηφοθηρούν στο όνομα της Εκκλησίας. Είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να ελέγχει το κράτος την Εκκλησία και να ελέγχεται από αυτήν. Είναι αυτοί που ούτε τα δικαιώματα του πολίτη σέβονται, ούτε τον ηθικό ρόλο της Εκκλησίας».

KKE: Χαμένη ευκαιρία ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας. «Αν χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία, αυτή δεν είναι άλλη από τον υπερώριμο διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία», ανέφερε, κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής. «Το αίτημα του διαχωρισμού πρωτοδιατυπώθηκε πριν από 101 χρόνια, το 1918, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ», επισήμανε ο κ. Δελής.

Υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας, τάχθηκε και το ΜέΡΑ25. «Το ΜέΡΑ25 παραμένει αταλάντευτο υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας, υπό την έννοια της ίσης μεταχείρισης όλων των θρησκειών και της απαλοιφής οποιασδήποτε άλλης περιττής αναφοράς», ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Εμείς σεβόμαστε την Εκκλησία και το ρόλο της. Σεβόμαστε και την Πολιτεία. Γι' αυτό προωθούμε πρόταση που οριοθετεί με ειλικρίνεια και πραγματισμό τη διάκριση Πολιτείας και Εκκλησίας, με σαφώς διακριτές τις λειτουργίες τους.», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25.

Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο είπε ότι προτείνει την προσθήκη στο άρθρο 3 ερμηνευτικής δήλωσης, σύμφωνα με την οποία «η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία δεν επηρεάζει τον διακριτό ρόλο Κράτους και Εκκλησίας και δεν αντίκειται στο άρθρο 13 παρ.1.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου. Κρατήστε όμως μικρό καλάθι. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν με τίποτα, διότι όλοι έχουν συμφέροντα.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και τη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Άλλα δείχνουν σε μας και άλλα κάνουν όταν είναι μόνοι τους… Σαν τα καλά… φιλαράκια!

tsipras.adonis
Αυτή η φωτογραφία πυροδότησε πολλές συζητήσεις αφήνοντας να φανεί ότι ίσως οι πολιτικοί δεν είναι και τόσο καθαροί, όταν λένε αυτά που λένε... Θεατρισμούς χαρακτηρίζει τις πράξεις τους μροστά στο φακό, το πρωτοσέλιδο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, της μόνης αθηναϊκής εφημερίδας που αναφέρθηκε στο γεγονός. Γιατί άραγε, αυτή η... εκκωφαντική σιωπή;

dimokratia131119
Αυτό το πρωτοσέλιδο είναι που μας έδωσε αφορμή να γράψουμε το κομμάτι στις "Επισημάνσεις". Χρέος μας, δημοσιογραφικό, να αποκαλύψουμε αυτό το θέατρο, μήπως και βοηθήσουμε να απεγκλωβιστούν συνάνθρωποι μας που συμβαίνει να τους πιστεύουν, ακόμα, στον πολιτικό λόγο που εκφράζουν. Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας!
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 16/11/2019

Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία… Το διαπιστώσαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν ήταν στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη ο Κινέζος Προέδρος Σι Τζινπίνγκ. Και εκεί συνέβη ότι θα ήταν σε κάποιους, δύσκολο να συμβεί ακόμα και στα πιο τρελά του όνειρα ή σκέψεις τους.

Στο επίσημο δείπνο λοιπόν που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου, την περασμένη Δευτέρα έγιναν όλα όσα αφορούν αυτό το κομμάτι. Φυσικά, δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι, αλλά ούτε και οι μόνοι που το σχολιάζουμε.

Μόνο που εμείς το προσεγγίζουμε από τη λογική, ότι όλοι οι πολιτικοί, ανεξαρτήτου μανδύα, είναι ίδιοι… Λένε μεγάλα λόγια στον ελληνικό λαό για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και να υφαρπάξουν την ψήφο του και στην ζωή τους, είναι… φιλαράκια μεταξύ τους. Οπότε οι κοκορομαχίες και τα σκληρά λόγια στη Βουλή είναι απλά για να φανατίζουν καλοπροαίρετους ανθρώπους.

Οι Κινέζοι λένε πως «μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις». Κι εδώ το πράγμα πάει γάντι, από όποια μεριά και αν το δει κανείς.

Φυσικά εδώ δεν πρόκειται για μία, αλλά για δεκάδες φωτογραφίες και μάλιστα μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Εκεί παραβρέθηκαν εκτός των υπουργών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώην πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ήταν καλή αυτή η συνάντηση; Δεν ήμασταν εκεί και δεν μπορούμε να έχουμε προσωπική άποψη. Ίσως εντάσσονταν και στο πλαίσιο μιας φιλοξενίας που ενισχύει τη διεθνή πολιτική της χώρας. Και βέβαια ό κ. Τσίπρας ήταν εκεί επειδή από τον καιρό της δικής του διακυβέρνησης, άρχισαν να φτιάχνονται και να ενισχύονται αυτές οι σχέσεις με του Κινέζους.episimansis.neo

Το ωραίο είναι ότι τους έβαλαν και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, ο Τσίπρας με τον Άδωνη Γεωργιάδη και σαν καλά φιλαράκια μίλησαν για αρκετή ώρα, έφαγαν, ήπιαν και σκόρπισαν πολλά χαμόγελα. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, τόσο μάλιστα που ενώπιον του φωτογραφικού φακού, εκτυλίχθηκαν πολιτικές… περιπτύξεις.

Κάθισαν εκεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο... Την κενή καρέκλα κατέλαβε Κινέζος αξιωματούχος. Παρόλα αυτά, ο Άδωνης και ο Αλέξης συνέχισαν να μιλούν και να αστειεύονται. Και όλοι όσοι παρακολουθούσαν ζωντανά το γεύμα στο προεδρικό μέγαρο έμειναν, άναυδοι…

Μέχρι και τα ποτήρια τους ύψωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον Κινέζο αξιωματούχο ανάμεσά τους να παρακολουθεί μάλλον αμήχανος, την εύθυμη διάθεση των δύο Ελλήνων πολιτικών.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας κάποια στιγμή, πάντα με το χαμόγελο, είπε στον Πρωθυπουργό: «Πρέπει να ομολογήσω ότι ο αγαπημένος μου είναι ο Μάκης Βορίδης»… Αλλά, αυτό θα πρέπει να το εκλάβουμε ως χιούμορ. Μόνο που ένα τέτοιο χιούμορ, θα δυσκολεύονταν να το αποδεχτούν οι ψηφοφόροι του…

Οι ιδεολογικά αντίπαλοι πολιτικοί ξέχασαν (για λίγο) τα πιστεύω τους και μίλησαν για όλα εκτός από την υπόθεση Νovartis. Ή για να μην είμαστε απόλυτοι, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι δεν μίλησαν και γι’ αυτό αν λάβουμε υπόψη μας την εξέλιξη στην Προανακριτική της Βουλής, όπου οι Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν αποχώρησαν, αλλά δεν πήγαν κιόλας, για να δώσουν τη δυνατότητα να εξεταστεί ο πρώτος μάρτυρας…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να χαιρετήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όρθιος έκανε και πλάκα για την πολιτική συμβίωση των «εχθρών». Αυτά, αφιερωμένα σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι σε κάτι διαφέρουν και ότι πολιτικοί, μ’ αυτήν την ηθική, θα φέρουν καλύτερες μέρες στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν σκληρά από την κρίση…

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση! Οι σωστή άνθρωποι έχουν ένα πρόσωπο. Όχι άλλο το πρωί και άλλο το βράδυ. Τελεία και παύλα.

  • Αυτό το κομμάτι θα δημοσιευτεί το Σάββατο 16/11/2019 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις"...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Προς τη συνταξιοδότηση...

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Φλεβάρης του 2012 ήταν όταν απολύθηκα, με εθελούσια έξοδο, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και η δεύτερη 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.
Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων, ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;
Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση...), ως εκτελεστικό όργανο, νομοθετεί… Την 1 Νοέμβρη 2019 κατέθεσα τα χαρτιά μου για τη συνταξιοδότηση... Και... περιμένω.
Αλλά δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…
Όλοι, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο, είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάναμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας, ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! Μπορώ να εμπιστεύομαι απόλυτα τον Ιεχωβά! Έτσι δίνω καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες μάχες μου. Με αξιοπρέπεια!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος. Ξεκίνησε για να καλύψει κάποιες ανάγκης έκφρασης με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία.

Η κόρη μου Ειρήνη...

Το πείσμα είναι ο χειρότερος σύμβουλος... Στενοχωρηθήκαμε, χωρίς λόγο για μένα, για κείνην πολύ σοβαρό. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA