Ιστορικά στοιχεία για την προέλευση του Καρναβαλιού. Τα γνωρίζατε, αλήθεια;

dionysos

Στον κόσμο ζουν ήδη σε περίοδο Καρναβαλιού… Ή «Κάρνα» – «βάλι». Προφανώς είναι μια σύνθετη λέξη. Ποιά είναι όμως η προέλευση των δύο αυτών συνθετικών;
Ας ανοίξουμε τον Όμηρο. Σε πάμπολλους στίχους τόσο της Ιλιάδας όσο και της Οδύσσειας (Θ 306, Π 392, ε 376, θ 92, ι 140, υ 75 κ.α.) συναντάμε τη λέξη «καρ» και τα παράγωγά της. Η λέξη αυτή σημαίνει «κεφάλι» και σύγχρονη επιβίωσή της είναι βεβαίως η «κάρα». Εάν τώρα προσθέσουμε και το ευφωνικό «ν» στην ομηρική λέξη «καρ», φτάνουμε κιόλας στη λέξη «κάρνος». Τι σημαίνει η λέξη αυτή;
apokriaktikoΗ Ελληνική Μυθολογία μας πληροφορεί ότι ο Κάρνος ήταν κάποιος μάντης του Θεού Απόλλωνα από την Ακαρνανία, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλείδης Ιππότης, ο γιος του Φύλαντος.
Κάρνος ονομαζόταν επίσης κι ένας αρχαιότατος ποιμενικός, κριόμορφος και ιθιφαλλικός Θεός των Πελοποννησίων, προστάτης της γονιμότητας, άγνωστος ίσως σήμερα στους περισσότερους αλλά αντίστοιχος περίπου με τον γνωστότερο Πρίαπο του Ελλησπόντου
Όσον αφορά την καταγωγή του Καρναβαλιού αρκετοί ανοιχτόμυαλοι ερευνητές, ημεδαποί  και αλλοδαποί, αρχίζουν να εγκαταλείπουν πλέον στις ημέρες μας τις θεωρίες περί του «χορού του κρέατος» ή της «απόσυρσης του κρέατος», παρεπόμενες της χριστιανικής απόκρεω, και αποδίδουν τη μεγάλη γιορτή της γενικευμένης εαρινής λαϊκής γιορτής (που συμπεριλάμβανε φαγοπότι) σε εθιμικές επιβιώσεις διονυσιακών τελετών.

Πάμε τώρα στο δεύτερο συνθετικό της λέξης «Καρναβάλι».
Κατ’ αρχήν το επίρρημα «βάλλε» ή «άβαλε» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «είθε» και «μακάρι». Έπειτα, μερικές από τις δεκαπέντε και πλέον σημασίες του ρήματος «βάλλω» έχουν την έννοια του «στρέφω», «σείομαι πέρα δώθε», «ελαύνω», «φορώ», «προκαλώ», «ρίπτομαι» αλλά και… «φωτίζω».

Ο Λόγος του Θεού λέει ότι υπάρχει «καιρός του γελάν. . .  και καιρός του χορεύειν». (Εκκλησιαστής 3:4) Αφού η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «γελώ» μπορεί επίσης να αποδοθεί «γιορτάζω», είναι σαφές ότι, σύμφωνα με την άποψη του Δημιουργού μας, δεν υπάρχει τίποτε το εσφαλμένο στο να έχουμε κάποια υγιή διασκέδαση. (Βλέπε 1 Σαμουήλ 18:6, 7.) Στην πραγματικότητα, ο Λόγος του Θεού μάς λέει να είμαστε χαρούμενοι και να ευφραινόμαστε. (Εκκλησιαστής 3:22· 9:7) Συνεπώς, η Αγία Γραφή επιδοκιμάζει την κατάλληλη διασκέδαση.

Η Αγία Γραφή, ωστόσο, δεν επιδοκιμάζει όλα τα είδη διασκέδασης. Ο απόστολος Παύλος δηλώνει πως το ξέφρενο γλέντι, ή η ασυγκράτητη διασκέδαση, ανήκει στα «έργα της σάρκας» και ότι αυτοί που επιδίδονται σε ξέφρενα γλέντια «δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού». (Γαλάτες 5:19-21) Γι’ αυτό ο Παύλος νουθέτησε τους Χριστιανούς να ‘περπατούν με ευπρέπεια, όχι με ξέφρενα γλέντια’. (Ρωμαίους 13:13) Έτσι, το ερώτημα είναι: Σε ποια κατηγορία ανήκει το καρναβάλι — αθώα διασκέδαση ή έκλυτο ξέφρενο γλέντι; Για να απαντήσουμε, πρώτα ας εξηγήσουμε περισσότερο τι είναι το ξέφρενο γλέντι σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

Η έκφραση «ξέφρενο γλέντι», ή η λέξη κώμος του Κειμένου, αναφέρεται τρεις φορές στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές, πάντοτε με δυσμενή έννοια. (Ρωμαίους 13:13· Γαλάτες 5:21· 1 Πέτρου 4:3) Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη επειδή η λέξη κώμος πηγάζει από τις περιβόητες γιορτές οι οποίες ήταν γνωστές στους πρώτους ελληνόφωνους Χριστιανούς. Ναι, οι γιορτές για τον Διόνυσο και τον Βάκχο ήταν ταυτόσημες με τα ξέφρενα γλέντια. Γι' αυτό εμείς, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν συμμετέχουμε, συνειδητά...

Χαλοουίν. Στην Αμερική είναι πολύ δημοφιλής γιορτή. Θα το έχετε δει στις αμερικανικές ταινίες και όπως πάντα κάποιοι προσπαθούν να το ξεσηκώσουν κι εδώ... 

Η Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια (The Encyclopedia Americana) λέει: «Στοιχεία των εθίμων που συνδέονται με το Χαλοουίν μπορούν να βρεθούν σε μια τελετή των Δρυϊδών [αρχαίων Κελτών ιερέων] στην προχριστιανική εποχή. Οι Κέλτες είχαν γιορτές για δύο κύριους θεούς—το θεό Ήλιο και το θεό των νεκρών . . . , του οποίου η γιορτή γινόταν την 1η Νοεμβρίου, στην αρχή του κελτικού νέου έτους. Η γιορτή των νεκρών σταδιακά ενσωματώθηκε στο Χριστιανικό τελετουργικό».

  • Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ και μετά κάντε τους προβληματισμούς σας...
  • Δείτε ΕΔΩ τι λέει και η Wikipedia για τις αποκριές και μετά αποφασίστε μόνοι σας τι θα κάνετε.

Δημοσιογραφικά

Μερικοί προβληματισμοί για την ευθύνη του Τύπου και των ανθρώπων που τον υπηρετούν...

agonastiskritis180220
Μας έκανε τρομερή εντύπωση πόσο πολύ έχει υποβαθμιστεί από τα ΜΜΕ, ο αγώνας των εργαζομένων για τα διεκδίκηση των δίκαιων συμφερόντων τους... Η μόνη εφημερίδα σε πανελλαδική κλίμακα που την περασμένη Τρίτη έκανε πρώτο θέμα την απεργία, ήταν ο "Αγώνας της Κρήτης" που εκδίδεται στα Χανιά.

avgi180220
Ακόμα και η ΑΥΓΗ προτίμησε να βάλει χαμηλά το θέμα στο πρωτοσέλιδο της. Προφανώς δεν πείστηκε για τον αγώνα των εργαζομένων. Αλλά πέρα από το αν πείστηκε ή όχι η ίδια, η δημοσιογραφική δεοντολογία επέβαλε να αναφερθεί διεξοδικά σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Αρνήθηκε όμως να το κάνει.

kathimerini180220
Θλιβερή στάση κράτησε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Δείτε πόσο χαμηλά έβαλε την είδηση. Ένα τονισμένο μονόστηλο στη βάση της εφημερίδας. Αλλά θα μου πεις δεν ήταν η μόνη. Υπήρχαν ακόμα χειρότερα, εφημερίδες που δεν είχαν ούτε μονόστηλο μια 24ωρη απεργία! Αυτά είναι δείγματα ότι δεν υπάρχουν ανακλαστικά δημοσιογραφικά. Όλα στο σφυρί.

rizospastis200220
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ είναι μια ειδική περίπτωση εφημερίδας. Βεβαίως δεν κρύβει ότι είναι όργανο του ΚΚΕ, αλλά να έχει τέτοιο "στραβισμό" ώστε να μη βλέπει τίποτα πέρα απόν το ΠΑΜΕ τη συνδικαλιστική οργάνωση του κόμματος, παραπάει. Έτσι έρχεται και ο πολυκερματισμός των συγκεντρώσεων. Τρείς είχαμε την περασμένη Τρίτη, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

estia180220

Απίστευτη η ΕΣΤΙΑ. Δεν λέει λέξη για την απεργία, αλλά στο μικρό αυτό μονόστηλο της πρώτης σελίδας της, εξηγεί γιατί δεν θα κυκλοφορήσει την επομένη. Ακριβώς λόγω της απεργίας! Η αφερεγγυότητα της δεν έχει όρια...

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 22/2/2020

Ο παρακάτω προβληματισμός είναι ιδιαίτερα σοβαρός, αλλά το ζήτημα είναι τι κάνουμε κι εμείς σε σχέση με την αξιοπιστία μας, ως δημοσιογράφοι. Όχι και πολλά πράγματα. Τραγικά υποτασσόμαστε ως κλάδος στη μοίρα μας και γινόμαστε βορρά στα νύχια των εκδοτών που θέλουν να προστατεύσουν τα δικά τους, οικονομικά και μόνο συμφέροντα.

Απεργούσε, λοιπόν, την περασμένη Τρίτη 18/2/2020 η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών καθώς είχε κηρύξει 24ωρη απεργία. Και τι αποφάσισαν οι εκδότες; Αποφάσισαν να μην τυπώσουν εφημερίδες, αφού δεν θα μπορούσαν να διανεμηθούν.

Από μια πλευρά μπορείς να πεις ότι, επιχειρηματικά, είχαν δίκιο. Ναι, αλλά να μην υπάρχει ούτε μια στοιχειώδης συνεννόηση με τους δημοσιογράφους; Με το επαγγελματικό τους έστω Σωματείο; Στο τέλος- τέλος, αυτοί δεν είναι που βγάζουν τις εφημερίδες;

Αντ' αυτού είδαμε τις δημοσιογραφικές ενώσεις, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, να κάνουν την ίδια μέρα απλώς μία τρίωρη στάση εργασίας, 12 με 3 το μεσημέρι. Μεγαλούργησαν και πάλι! Όχι μόνο γιατί με μία τόσο «δυναμική» αντίδραση «πετσόκοψαν» την κυβέρνηση, αλλά και επειδή, για να σοβαρευτούμε λίγο, με αυτή την ακατανόητη απόφαση, έκαναν κακό μόνο στα μέσα που εργάζονται και ακτ’ επέκταση στον εαυτό τους.

Δείτε τι διεκδικούσαν μ’ αυτή την τρίωρη στάση εργασίας. Η ανακοίνωση ανέφερε:

Αντιδρούμε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση και που υπηρετεί ξεκάθαρα το πνεύμα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.episimansis.neo

Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και σε όλες τις παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τη ζωή, την ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και όλο το μόχθο του εργασιακού τους βίου.

Ζητάμε:
Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών.
Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα.
Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν. 4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση χωρίς καμία ιδιωτικοποίησή της.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν την 3ωρη στάση εργασίας της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου. Ο αγώνας συνεχίζεται.
* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία και τις σχετικές εκδηλώσεις.

Ενώ όμως sites, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις την ίδια ημέρα λειτούργησαν κανονικά, οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν την επόμενη ημέρα. Περνάει που περνάει δύσκολα ο Έντυπος Τύπος, έρχονται και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να τον αποτελειώσουν με την ασυνεννοησία τους.

Ένα φύλλο λιγότερο λοιπόν, όλο και περισσότερο να χάνεται η συνήθεια του αναγνώστη. Η συνήθεια που χάνεται ούτως ή άλλως, αλλά το βοηθάμε κι εμείς; Είναι κι αυτή μια άποψη που θα έπρεπε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη εφόσον σεβόμαστε και εκτιμούμαι το ψωμί που τρώμε ή τουλάχιστον όσοι τρώνε ακόμα...

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στην στήλη μου "Επισημάνσεις".

Τώρα που ξέρουμε το όνομα του νέου ιού, COVID-19, τι άλλαξε; Ο φόβος παραμένει ίδιος

covid 19.1
Η αλήθεια είναι ότι φοβόμαστε. Όλος ο κόσμος φοβάται κι ας μην το λέει. Τα πάντα δείχνουν πως κάποιοι επιχειρούν τουλάχιστον επιφανειακά, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ναι, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις εύκολα κάτι που τείνει να εξελιχτεί σε πανδημία. Και η ανθρωπότητα έχει πικρή πείρα από αυτά.

covid 19.2
Κυκλοφορείς στους δρόμους και βλέπεις όλο και περισσότερους ανθρώπους που φορούν μάσκες . Αλλά και όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα ρεπορτάζ για τον ιό COVID-19 έχουν τέτοιες φωτογραφίες. Ακόμα και ο πρόεδρος της Κίνας, εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες δημόσια φορώντας μάσκα. Αλλά αυτό σε τίποτα δεν καθησυχάζει τους ανθρώπους.

covid 19.3
Φόβος, τρόμος γι' αυτό που δεν ξέρουμε... Και αγωνία για τους νεκρούς που πολλαπλασιάζονται συνέχεια με τρελούς, ασύλληπτους για τη λογική μας, αριθμούς. Και κάθε χώρα που υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει ένα κρούσμα το παρακολουθεί από κοντά. Η διασπορά τους δεν είναι καθόλου δύσκολη...
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 15/2/2020

Και ιδού που ο φοβερός και τρομερός νέος ιός έχει όνομα... COVID-19! Και οι ειδήσεις που διαβάζουμε καθημερινά είναι ανησυχητικές... Όπως αυτή: Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιτροπή διευκρίνισε ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον δικό της νεότερο, εθνικό απολογισμό.

Αυτό που μας κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι την ώρα που οι Κινέζοι αισιοδοξούν υπάρχει διεθνής φόβος και τρόμος, αλλά και ερωτηματικά...

Η Κίνα ανακοίνωσε, την περασμένη Τετάρτη, τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του νέου κινεζικού ιού Covid-19 από το τέλος του Ιανουαρίου για να υποστηρίξει την εκτίμηση του κινέζου ανώτατου υγειονομικού αξιωματούχου ότι η επιδημία θα βρεθεί στην κορύφωσή της αυτόν τον μήνα και ότι το ξέσπασμα θα τερματισθεί τον Απρίλιο. Αν και οι διεθνείς αγορές αναθάρρησαν από τις προβλέψεις, ειδικοί εκτός της Κίνας προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πρόωρη.

Ο Τζονγκ Νανσάν, ο κορυφαίος κινέζος επιδημιολόγος που διαχειρίσθηκε την επιδημία του Sars και έχει διορισθεί υπεύθυνος σύμβουλος για την διαχείριση της σημερινής κρίσης του Covid-19, δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε ορισμένες κινεζικές επαρχίες και προέβλεψε ότι η κορύφωση της επιδημίας θα σημειωθεί τον τρέχοντα μήνα.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε ήδη σε 44.653, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, στα οποία περιλαμβάνονται 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και καθημερινά αυτός ο αριθμός αλλάζει με σαφείς τάσεις προς τα πάνω..

Όμως αμφιβολίες διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αξιοπιστία αυτών των αριθμών και κατά συνέπεια των τάσεων στις οποίες παραπέμπουν, δεδομένου ότι η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οδηγίες για την κατάταξη των κρουσμάτων.episimansis.neo

Την ώρα που οι κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η επιδημία αποτελεί παγκόσμιας κλίμακας απειλή, ενδεχομένως χειρότερη από την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ, μπορεί η επιδημία να δείχνει ότι φθάνει στην κορύφωσή της στο επίκεντρό την την Κίνα, αλλά είναι πιθανόν να διασπαρεί σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου η εκδήλωσή της βρίσκεται μόλις στην αρχή της.

Εκατοντάδες κρούσματα του Covid-19 έχουν καταγραφεί εκτός της Κίνας και δύο θάνατοι, ένας στον Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες. Η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων απαντάται επί του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond, με 3.700 επιβαίνοντες, που βρίσκεται σε καραντίνα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμα. Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί επί του πλοίου ανήλθαν σε 175.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την αποβίβαση από το Holland America MS Westerdam, άλλο κρουαζιερόπλοιο της Carnival Corp. Είναι η τρίτη χώρα που αρνήθηκε να δεχθεί το κρουαζιερόπλοιο λόγω του φόβου της επιδημίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει κρούσματα επί του πλοίου. Προηγήθηκαν, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

Μπροστά στο αυξανόμενο κύμα λαϊκής οργής για την διαχείριση της κρίσης, το Πεκίνο επέλεξε τον επιμερισμό των ευθυνών σε τοπικούς αξιωματούχους, προχωρώντας σε καρατόμηση αξιωματούχων για παράδειγμα στην επαρχία Χουμπέι και επίκεντρο της επιδημίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η επαναλειτουργία των σχολείων στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας. Αναμένουμε να δούμε πολλά ακόμα. Αλλά αυτό που εμείς έχουμε να συστήσουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Το θέμα ήρθε για να μείνει… Θα το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας.

  • Αυτό το κομμάτι, θα δημοσιευτεί το Σάββατο 15/2/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου. "Επισημάνσεις".
  • Δείτε μερικά ακόμα δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ... Όπως είναι φυσικό, ο τρόμος κυριαρχεί...

Τελικά, τι είναι νόμιμο, σε σχέση με τις περικοπές χρημάτων από τους συνταξιούχους;

 sintaxiouxoi1

Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων που αγωνίστηκαν μια ζωή μέσα σε σκληρές συνθήκες είναι ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν υποστεί την μεγάλυτερη επίθεση στο εισόδημα τους. Και ας μην ξεχνάμε κάτι που κάποιοι σκόπιμα αποκρύπτουν: Οι συντάξεις δεν είναι αμοιβές της Πολιτείας. Είναι η επιστροφή των δικών τους κρατήσεων, σε όλο τον εργασιακό βίο...

sintaxiouxoi2

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Η είδηση βγήκε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αν και την είδαμε τελικά και αλλού) και τη δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου. Και επειδή γνωρίζουμε τη συνάδελφο εκτιμούμε ότι στην περίπτωση της δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά... Αν και η απόφαση θα βγει σε... μερικούς μήνες, η ίδια τη γνωρίζει από τώρα και τη δημοσιοποιεί...

Νόμιμη λοιπόν και συνταγματική υπήρξε η κατάργηση για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος αδείας, υποστήριξε ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Επίτροπος Επικρατείας, Αντώνιος Νικητάκης, αιτιολογώντας πως οι εν λόγω περικοπές έγιναν για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, για να κρίνει το θέμα των περικοπών για τους συνταξιούχους του δημοσίου και να αποφανθεί αν μπορούν να διεκδικήσουν κάποια χρήματα. 

Πρόεδρος της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ιωάννης Σαρμάς, ενώ τις απόψεις του δημοσίου ανέπτυξαν νομικοί σύμβουλοι του κράτους, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των δώρων για τους συνταξιούχους του δημοσίου υπήρξαν νόμιμες και συνταγματικές, όπως το ίδιο υποστήριξαν και για την κατάργηση του επιδόματος αδείας.

Ειδικότερα, στην μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συζητήθηκε, μετά από παραπομπή από το Τρίτο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου για να επιλυθεί το ζήτημα της αναγνώρισης υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει ως αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο του 6% (σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου τους Αστικού Κώδικα), για αποκατάσταση της ζημίας την οποία  υποστηρίζουν ότι υπέστησαν οι συνταξιούχοι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4093/2012.

Με άλλα λόγια η Ολομέλεια του Ε.Σ. καλείται να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στον Δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιδικαστεί, σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από το αποτέλεσμα των νομοθετικών μνημονιακών ρυθμίσεων.episimansis.neo

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκεινται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι  τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως, της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κ.λπ. Ακόμη, επισημαίνουν ότι η κατάργηση είναι αντίθετη στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Η απόφαση της Ολομελείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επιλύσει τα θέματα που έχουν τεθεί.

Πάντως και το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις του, έχει κρίνει ότι νομίμως έχουν περικοπεί δώρα και επιδόματα και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Το βλέπετε πώς προετοιμάζουν ήδη για το αποτέλεσμα προκειμένου να έρθει πιο μαλακά, αν και δεν ξέρω τελικά γιατί χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο που τους δίδει το σύστημα που υπηρετούν για να συνεχίσουν να λένε ψέματα και να υποκρίνονται ότι τάχαμου ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αγνοώντας επιδεικτικά ότι οι πολιτικοί με τις πολιτικές των μνημονίων που εφάρμοσαν τους οδήγησαν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση.

Ας το εμπεδώσουν: Κανένα δικαστήριο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στην επετηρίδα δεν θα μπορέσει να τους δώσει εξιλέωση για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, όλοι όσοι πέρασαν από τα πόστα εξουσίας στα χρόνια των μνημονίων…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 8/2/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις". 

Πώς μια άσχετη τροπολογία, σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, τα κάνει όλα ρημαδιό...

sportday300120
Αθλητικά πρωτοσέλιδα, σήμερα; Σας ξαφνιάζουμε... Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί ότι τα... αθλητικά είναι το καλύτερο μας σημείο. Και όντως δεν είναι... Ως επαγγελματίας έχω δουλέψει και με αθλητικές σελίδες, αλλά ως αναγνώστης ποτέ δεν με έλκυσαν και δεν υπήρξα ποτέ φανατικός οπαδός κάποιας ομάδας.

livesport300120
Συνειδητά όμως επιλέξαμε σήμερα να... διακοσμήσουμε το δημοσιογραφικό μας θέμα, με εφημερίδες "αθλητικές", αν και το μόνο αθλητικό που έχουν είναι το λογότυπο τους κι αυτό τις περισσότερες φορές με λατινικούς χαρακτήρες... Δείτε λοιπόν την SPORT DAY (επάνω) και την LIVE SPORT... σε ένα άχαρο ρόλο.

kokkinosprotathlitis300120
Φυσικά αυτά παθαίνουν όταν μπλέκουν την πολιτική με τον πρωταθλητισμό. Κυρίως όμως όταν συγκρούονται τα συμφέροντα των αφεντικών που συμβαίνει να υποστηρίζουν με τα ΜΜΕ που διαθέτουν αυτούς που κυβερνούν... Τότε είναι να τους κλαίνε όλους μαζί, οι... ρέγγες. Και απορώ που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τους πιστεύουν.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 1/2/2020

Ένας σίγουρος τρόπος για να κάνεις εχθρούς είναι να φέρνεις προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογίες αλά καρτ! Δείτε το παρακαλώ αυτό, επειδή το ζούμε ήδη... Σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, την Τετάρτη 29/1/2020, προβλέπεται η μετατροπή των ποινών για όσες ομάδες εμπλέκονται σε αυτό το καθεστώς (ποιο καθεστώς, μήπως ξέρει κανείς να μας πει;), όπως ΠΑΟΚ και Ξάνθη, από υποβιβασμό, σε αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών.

Με 156 ψήφους, πέρασε τελικά, η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο (δείτε τι κομψά που λένε τα στημένα παιχνίδια…) η οποία έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις. Οργισμένες αντιδράσεις από ποιους και γιατί; Η είδηση δεν διασαφηνίζει, ρίχνοντας όμως μια ματιά στους πρωτοσέλιδους τίτλους αθλητικών εφημερίδων, μπορείς να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.

Ναι, αυτά δεν τα λένε… Λένε όμως με έμφαση και υπονοούμενα ότι στην ψηφοφορία ψήφισαν 246 βουλευτές, εκ των οποίων οι 156 τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας της κυβέρνησης, ενώ 90 ψήφισαν κατά.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έγιναν γνωστά, ο βουλευτής ΝΔ Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιώνας, ο οποίος απουσίαζε είχε στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, ωστόσο αυτή δεν προσμετράτε στο αποτέλεσμα.

Το πολιτικό ρεπορτάζ βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε για να ξεσαλώσει: Αίσθηση, γράφουν, προκάλεσε η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία ο οποίος μάλιστα δεν είχε στείλει κάποια επιστολή προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεση ψήφου.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν εκείνη την ημέρα στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, απουσίαζαν επίσης ο Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.α.episimansis.neo

Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Με την τροπολογία για το καθεστώς πολυϊδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας (!), προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον τροπολογία που αφορά στο καθεστώς πολυϊδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, «κύκλοι» του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση.

«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία – παρωδία για το ποδόσφαιρο, θα διαγραφεί από τη ΝΔ» για να προσθέσει τα εξής:

«Προσπάθησε να μαζέψει τους βουλευτές του και να αποφύγει το κοινοβουλευτικό διασυρμό, αλλά τελικά τα έκανε χειρότερα : Αυτός που αγνόησε την κομματική πειθαρχία ήταν ο κ. Σαμαράς. Δε θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες».

Αυτές είναι συνηθισμένες δηλώσεις των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία. Το χειρότερο είναι πόσο υποβαθμίζουν το κοινοβούλιο που υποτίθεται ότι σέβονται και εκτιμούν ως θεσμό. Προσέξτε σε ποιο νομοσχέδιο έβαλαν μια τόσο άσχετη τροπολογία. Και το ακόμα χειρότερο η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία έστρεψε όλους τους αθλητικούς μαγαλοπαράγοντες φίλους της, εναντίον της.

Κι εδώ που τα λέμε, αυτό θέλει τέχνη, για να το καταφέρεις… Ζούμε σε καιρούς παροιμιώδεις και παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, τη μια μετά την άλλη, τις ανοησίες αυτών που μας κυβερνούν… Ανθρώπινα συστήματα…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Ένας νέος ιός, ο Κοροναϊός απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ξεκίνησε από την Κίνα

koronaios
Παραθεριστικές περιοχές στην Κίνα μετατρέπονται σε ζώνες καραντίνας, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού. Ακυρώθηκαν οι εορτασμοί για το κινεζικό Νέο Έτος. Μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμια πολλών χωρών, καθώς ο ιός έχει ήδη επεκταθεί σε ΗΠΑ, Ν.Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ. Αυτά, από την ειδησεογραφία...

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 25/1/2020

Είναι η πρώτη είδηση στις μέρες μας... Ποια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ποιο Νταβός, όλα αυτά είναι μικρά μπροστά στο μεγάλο γεγονός που... καλλιεργούν τα ΜΜΕ... Ένας νέος θανατηφόρος ιός απειλεί την ανθρωπότητα...

Όχι ότι δεν είναι λογικό όλο αυτό, η ζωή είναι ένα σπουδαίο δώρο που οφείλουμε να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας, αλλά στεκόμαστε λίγο περισσότερο στο πώς το προβάλλουν ως νέο τρομοκράτη... Θυμάστε τη γρίπη των πτηνών; Ε, εδώ μάλλον έχουμε κάτι πιο μεγάλο.

Ακούω κάποιους να λένε, βρε η Κίνα είναι... μακριά... Λάθος! Ο κόσμος είναι πολύ μικρός, ένα χωριό, από πολλές απόψεις. Και οι αποστάσεις με τα αεροπλάνα πια, πολύ μικρές... Έτσι μια μεταδιδόμενη αρρώστια, εύκολα μπορεί να πάρει διαστάσεις...

Δείτε τώρα τι διαβάζουμε: Η κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα ενός νέου ιού, κλείνει τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους περίπου 9.000.000 πολίτες ( προσέξτε, η πόλη είναι λίγο πιο μικρή από τον πληθυσμό της χώρας μας…) να μην φεύγουν από την πόλη, μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ.

Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων αναστέλονται από τις 23 Ιανουαρίου, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων, κλείνουν για τους εξερχόμενους επιβάτες.

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, επικαλούμενα το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολείται με τον ιό.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο, στην πόλη Ουχάν της Κίνας, μετά το ξέσπασμα το νέου κοροναϊού στην πόλη, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Ουχάν» τονίζεται στην ανακοίνωση.episimansis.neo

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη, προκειμένου να εκτιμήσει την επικινδυνότητα εξάπλωσης του Κοροναϊού, είπε πως θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία. Είναι φανερό ότι κάτι αλλάζει εντυπωσιακά γύρω μας!

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

"Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις", είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Λοιπόν, πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, δεν αντιλέγουμε... Αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, όχι πανικός. Ο τελευταίος σκοτώνει πιο πολύ από την ίδια την ασθένεια... Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας κάθε φορά που νοιώθουμε πως τα ΜΜΕ αντί να μας ενημερώνουν, όπως έχουν υποχρέωση, μας τρομοκρατούν… Καλό θα μας κάνει…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 25/1/2020 στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις"
  • Δείτε ΕΔΩ κι αυτό το δημοσίευμα για να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Προς τη συνταξιοδότηση...

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Φλεβάρη του 2012 απολύθηκα, με εθελούσια έξοδο, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983, ως δημοσιογράφος.
Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων, ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;
Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση...), ως εκτελεστικό όργανο, νομοθετεί… Την 1 Νοέμβρη 2019 κατέθεσα τα χαρτιά μου για τη συνταξιοδότηση... Και περιμένω. Μέχρι στιγμή, κανένα νέο.
Αλλά δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…
Όλοι, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο, είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάναμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας, ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! Μπορώ να εμπιστεύομαι απόλυτα τον Ιεχωβά! Δίνω καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες μάχες. Με αξιοπρέπεια!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος. Ξεκίνησε για να καλύψει κάποιες ανάγκης έκφρασης με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία.

Η κόρη μου Ειρήνη...

Το πείσμα είναι ο χειρότερος σύμβουλος... Στενοχωρηθήκαμε, χωρίς λόγο για μένα, για κείνην πολύ σοβαρό. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA