Η δική μας Περιφερειακή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 16, 17, 18 Ιουνίου

per.sinelefsi1.2017
Άστατος καιρός στη διάρκεια της φετινής Περιφερειακής Συνέλευσης μας. Τα καιρικά φαινόμενα «έπαιζαν» μαζί μας. Είχε ήλιο με δροσιά κάτω από τον υπαίθριο χώρο με τις ειδικές κατασκευές για σκιά. Είπαμε πως ήταν ιδανικά για μια υπαίθρια Συνέλευση. Αλλά, δεν ήταν έτσι…

per.sinelefsi2.2017
Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα της πρώτης μέρας κι ενώ είχαμε απολαύσει το λιτό γεύμα μας, ήρθε η βροχή. Σιγανή την αρχή. Πιο δυνατή αργότερα. Ευτυχώς οι προνοητικοί αδελφοί είχαν ομπρέλες που άνοιξαν. Επωφεληθήκαμε κι εμείς. Σταθεροί στη θέση τους και οι 3.348 παρόντες, ελληνόφωνες και ρουμανόφωνες. Τα ίδιο βροχερός, ήταν ο καιρός και την Κυριακή.

per.sinelefsi3.2017
Επισημαίνουμε τα υπέροχα 10λεπτα βίντεο στο ξεκίνημα των εργασιών είτε πρωί είναι, είτε μεσημέρι της Περιφερειακή Συνέλευσης μας. Τι μοναδικές εικόνες και τι όμορφη ορχηστρική μουσική και τραγούδια! Όλα από τη δημιουργία του Ιεχωβά στον ουρανό, στη γη, στη θάλασσα… Καθένα είναι ένα ποτ πουρί από το υμνολόγιο μας με 80 -100 φωτογραφίες…

per.sinelefsi4.2017
Πολύ επίκαιρο το θέμα της φετινής Περιφερειακής Συνέλευσης "Μην Παραιτείστε" όπως τα ακούσαμε στην ομιλία του επισκόπου της 16ης Περιοχής, Ιορδάνη Σκερλετίδη. Ήταν πολύ καλή, περιεκτική και αναλυτική και μας προετοίμασε για τα υπόλοιπα μέρη που θα ακολουθούσαν. Παρόλο που τις επόμενες μέρες θα κάνουμε αναρτήσεις, μην περιμένετε λεπτομέρειες.

per.sinelefsi5.2017
Σεβόμαστε το πλεονέκτημα της έκπληξης. Ίσως, μετά τον Αύγουστο, όταν θα τελειώσουν όλες οι προγραμματισμένες Συνελεύσεις στην Ελλάδα, δώσουμε κάτι περισσότερο. Για την ώρα θα σταθούμε στα υπέροχα μουσικά βίντεο εισαγωγής τόσο στο πρωινό, όσο και στο απογευματινό πρόγραμμα… Δείτε αυτό ΕΔΩ.

per.sinelefsi6.2017

Ήταν πολλοί οι φίλοι στο τελευταίο "αντίο" του παππού Διονύση Αργυρόπουλου...

papus.dionisis

Φωτογραφία μνήμης, από τις βόλτες μας με τον παππού Διονύση. Έτσι θα τον θυμόμαστε... Δυνατό, ακμαίο και με το χαμόγελο, πάντα...

Ήταν Πέμπτη 22/06/2017, πρωί… Κι εγώ ετοιμάστηκα να φύγω για τη δουλειά μου, όπως κάνω κάθε μέρα, λίγο μετά τις οκτώ. Πέρασα από το δωμάτιο του παππού Διονύση Αργυρόπουλου, είδα ότι ήταν ήρεμος κι έφυγα…

Δεν είχα προλάβει να ανοίγω τον υπολογιστή μου στο γραφείο μου, οπότε με πήρε στο τηλέφωνο, κλαίγοντας η Σούλα και μου ανήγγειλε το κακό μαντάτο… «Κοιμήθηκε ο παππούς Διονύσης». Έφυγα τρέχοντας… Την βρήκα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φυσιολογικό. Ο θάνατος δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να συμφιλιωθείς…

Ψάξαμε λίγο το λήμμα «θάνατος» στο ΕΝΟΡΑΣΗ:

Η πρώτη αναφορά των Γραφών στο θάνατο συναντάται στα εδάφια Γένεση 2:16, 17, στην εντολή την οποία έδωσε ο Θεός προς τον πρώτο άνθρωπο σχετικά με τη βρώση από τον καρπό του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού, μια εντολή που η παραβίασή της θα οδηγούσε στο θάνατο. (Βλέπε ΜΝΚ, υποσ.) Ωστόσο, ο θάνατος ως φυσική διαδικασία ίσχυε ήδη για τα ζώα, δεδομένου ότι αυτά δεν αναφέρονται πουθενά στην εξήγηση που δίνει η Αγία Γραφή για το πώς επήλθε ο θάνατος στην ανθρώπινη οικογένεια. (Παράβαλε 2Πε 2:12.) Επομένως, ο ανθρώπινος γιος του Θεού, ο Αδάμ, μπορούσε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της προειδοποίησης του Θεού σχετικά με την ποινή του θανάτου για την ανυπακοή. Η ανυπακοή του Αδάμ στον Δημιουργό του επέφερε το θάνατό του. (Γε 3:19· Ιακ 1:14, 15) Κατόπιν, η αμαρτία του Αδάμ και το επακόλουθό της, ο θάνατος, απλώθηκαν σε όλους τους ανθρώπους.—Ρω 5:12· 6:23.

Λίγο μετά, πιο ήρεμοι και πιο αποστασιοποιημένοι, καθώς το γραφείο, ανέλαβε τα περαιτέρω και με ήσυχη τη συνείδηση, ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να έχει ένα αξιοπρεπές τέλος. Τον αποχαιρετήσαμει το Σάββατο 24/06/2017 στο Γ’ Νεκροταφείο της Νίκαιας στον ειδικό χώρο για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τμήμα 31.

Είμαστε όμως αισιόδοξοι...

Το εδάφιο Ψαλμός 68:20 λέει: «Στον Ιεχωβά, τον Υπέρτατο Κύριο, ανήκουν οι έξοδοι από το θάνατο». Διαμέσου της θυσίας της ανθρώπινης ζωής του ο Χριστός Ιησούς κατέστη από τον Θεό «Πρώτιστος Παράγοντας» της ζωής και της σωτηρίας (Πρ 3:15· Εβρ 2:10), και μέσω αυτού εξασφαλίζεται η κατάργηση του θανάτου. (2Τι 1:10)

Με το θάνατό του, ο Ιησούς “γεύτηκε θάνατο για κάθε άνθρωπο” και προμήθευσε «αντίστοιχο λύτρο για όλους». (Εβρ 2:9· 1Τι 2:6) Μέσω αυτής της «μιας πράξης δικαίωσης» που έκανε ο Ιησούς κατέστη πλέον δυνατή η ακύρωση της θανατικής καταδίκης την οποία επιφέρει η αμαρτία, ώστε κάθε είδους άνθρωποι να μπορέσουν να “ανακηρυχτούν δίκαιοι για ζωή”. (Ρω 5:15, 16, 18, 19· Εβρ 9:27, 28· βλέπε ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΩ ΔΙΚΑΙΟ· ΛΥΤΡΟ.)

Επομένως, δικαιολογημένα ειπώθηκε ότι οι αληθινοί ακόλουθοι του Ιησού είχαν στην ουσία «μεταβεί από το θάνατο στη ζωή». (Ιωα 5:24) Ωστόσο, όσοι παρακούν τον Γιο και δεν εκδηλώνουν αγάπη “παραμένουν στο θάνατο” και είναι καταδικασμένοι από τον Θεό. (1Ιω 3:14· Ιωα 3:36)

Αυτοί που θέλουν να ελευθερωθούν από την καταδίκη και από το «νόμο της αμαρτίας και του θανάτου» πρέπει να καθοδηγούνται από το πνεύμα του Θεού και να παράγουν τους καρπούς του, διότι «το φρόνημα της [αμαρτωλής] σάρκας σημαίνει θάνατο».—Ρω 8:1-6· Κολ 1:21-23.

Ειμαστε κοντά στα παιδιά του, Σούλα και Γιώργο... Ο γιος του ζει στη Γαλλία καιι σε όλη τη διαδικασία της δυσκολίας που περάσαμε ήταν δίπλα μας, στηρίζοντας ψυχολογικά την αδελφή του Σούλα που το χρειαζόταν... Τον ευχαριστούμε. Ήταν σα να μοιράστοικε μαζί μας τον πόνο και τη θλίψη της απώλειας. Δείτε μερικά δημοαιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Δημοσιογραφικά

Έτοιμοι για παραλία; Το καλοκαίρι έφτασε, ας το υποδεχτούμε στη θάλασσα όπως του πρέπει

thalassa
Εικόνες όμορφες καλοκαιρινές… Ο καιρός ζεσταίνει και η θάλασσα σε λίγο θα είναι απαραίτητη. Ο αέρας της , η αρμύρα, η δροσιά του απόβραδου, όλα είναι όμορφα εκεί, στην παραλία…

temeni.thalassa10.060316

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 24/06/2017

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών αποτελεί παρελθόν και οι ζεστές ημέρες πλέον θυμίζουν ότι είμαστε στο καλοκαίρι, κάνοντας ακόμα πιο απαιτητικά τα μπάνια σε οργανωμένες ή μη παραλίες. Και όλοι κάποια στιγμή το θέλουμε, καθώς γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα.

Όσοι επιλέξουν μια οργανωμένη πλαζ για να κάνουν τα καλοκαιρινά μπάνια τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ τα δικαιώματα και τα σημεία προσοχής έχουν ως εξής:

- Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

- Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο, σε εμφανές σημείο.

- Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

- Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

- Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες, των ορίων που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

- Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

- Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (τζετ σκι, σερφ τζετ, sea beetle, θαλάσσιο ποδήλατο) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

- Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

- Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Παράλληλα, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά να ισχύσουν και για τις οργανωμένες παραλίες οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ - σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης,

Κι αυτό γιατί μετά από έρευνα τιμών που έκανε η οργάνωση στις παραλίες της Αττικής, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει από 30 έως 60 ευρώ για είσοδο σε μια οργανωμένη παραλία και για αγορά καφέ, αναψυκτικού, νερού και τοστ. Κι αυτό ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι στην εποχή των Μνημονίων και της συνεχούς λιτότητας.episimansis

Όμως, αρκεί η ενημέρωση μας; Τα επόμενα βήματα είναι πια δικά μας. Εμείς χρωστάμε στον εαυτό μας και στους ανθρώπους μας να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να απολαύσουμε το καλοκαίρι που ανοίγεται μπροστά μας. Τουλάχιστον όσοι δεν έχουν κολλήματα και μπορούν να το κάνουν.

Διότι δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από τους επαγγελματίες να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κι εμείς να μην κάνουμε ότι πρέπει. Ο οργανισμός μας χρειάζεται φροντίδα κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε από τους άλλους. Μάλλον είναι δική μας υπόθεση.

Και το καλοκαίρι για να το απολαύσει κανείς, για να πάρει δυνάμεις για το χειμώνα όπως αναμένει, είναι ανάγκη να τηρήσουμε κάποιες αρχές. Κι αυτές τις ξέρει καλύτερα ο καθένας μας. Το κάνουμε χρόνια. Το να το επαναλάβουμε, άλλη μια φορά, δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Αρκεί να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε. Οι εποχές δεν είναι πια ευδιάκριτες μεταξύ τους. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Εμείς οι ίδιοι το κάναμε με την παράλογη χρήση του πλανήτη γη, χρόνια τώρα. Κι αν τα καταφέρνουμε κάθε χρόνια, γιατί όχι και τώρα; Στο χέρι μας είναι, ας το καταλάβουμε…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 24/6/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Τσακίζει η ανεργία στην Ελλάδα και η Eurostat «βλέπει» να… μειώνεται 1%. Είναι επιτυχία;

alites afidsa
Πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ανθρώπων που αναμένουν , τουλάχιστον υπευθυνότητα, ήταν πάντα ένα από τα ζητούμενα. Διότι, αν δεν προσέξεις, η προπαγάνδα καραδοκεί επικίνδυνα… Και ξέρετε δα τι εκτίμηση έχουν οι άνθρωποι στους δημοσιοράφους...

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 17/06/2017

Η είδηση είναι προχθεσινή. Δόθηκε με την επισημότητα που της έπρεπε, αλλά είναι απλά ένα χάπι ασπιρίνης σε έναν ασθενή που πραγματικά υποφέρει από μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Μιλάει για μια κάποια μικρή μείωση της ανεργίας, αλλά διαλέγει έναν ξεχωριστό τρόπο για να το κάνει.

Προσέξτε παρακαλώ πώς γίνεται η προπαγάνδα των πολιτικών. Μιλάνε για «αύξηση» της απασχόλησης και πανηγυρίζουν για το 1%, ποσοστό μάλλον ανεπαίσθητο για την κοινωνία που νιώθει ήδη τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανεργία που τσακίζει ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες…

«Αύξηση κατά 1% σημείωσε η απασχόληση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Το ίδιο διάστημα, η απασχόληση στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε την τέταρτη υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, μετά την Εσθονία (+2,8%), τη Μάλτα (+1,7%), τη Σουηδία (+1,2%) και την Ιρλανδία (+1,1%). Στον αντίποδα, οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης είναι η Λετονία (-1,9%), η Ρουμανία (-1,2%), η Κροατία (-0,6%) και η Λιθουανία (-0,5%)».

Στην ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Eurostat επισημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκαν τα υψηλότερα από ποτέ επίπεδα απασχόλησης τόσο στην ΕΕ (234,2 εκατομμύρια απασχολούμενοι), όσο και στην Ευρωζώνη (154,8 εκατομμύρια απασχολούμενοι).

Τον τελευταίο χρόνο, η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,3%, έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη και 1,4% στην ΕΕ. Και τo τέταρτο τρίμηνο του 2016 η απασχόληση στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση (-0,8%)».

Λόγια, λόγια, λόγια… Από αυτά που αρέσουν στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους πολιτικούς για να μας πείσουν πως κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να έρθει η ανάπτυξη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Εμείς που πατάμε τα πόδια μας στη γη και ζούμε ανάμεσα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης από τις συνεχόμενες πολιτικές των Μνημονίων σε βάρος τους, διαπιστώνουμε ότι έχουν εντελώς άλλη άποψη και φυσικά καμιά διάθεση για οποιονδήποτε πανηγυρισμό.

Αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα, έχοντας απέναντι τους ένα σύστημα που «παίζει» πάνω στις πλάτες τους. Και ενώ έχει απογοητευτεί από εκείνους τους πολιτικούς που ήλπιζε ότι θα τον βγάλουν από αυτή την τραγική κατάσταση, βλέπει να παρουσιάζονται νέοι «σωτήρες», εκείνοι οι παλιοί που είχαν βάλει το χεράκι τους για να φτάσουν εδώ που βρίσκονται τα πράγματα.

Το τραγικό είναι, πως δεν βλέπουν από πουθενά ίχνος ελπίδας, αλλά αντιλαμβάνονται πια καθαρά ότι κανείς άνθρωπος, όσο καλή διάθεση κι αν έχει, δεν μπορεί να τους βγάλει από αυτό το αδιέξοδο… episimansis

Οι αριθμοί, έτσι όπως τους χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι, δεν αποτυπώνουν την αλήθεια. Απλά αποπροσανατολίζουν. Αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Κάποια στιγμή, πολύ σύντομα θα φανεί η αλήθεια... Το βλέπει άλλωστε στον εαυτό του. Το ψυγείο του είναι άδειο. Από το οικογενειακό τραπέζι απουσιάζουν πια βασικά πράγματα. Έχει ξεχάσει πότε αγόρασε καινούρια ρούχα για τελευταία φορά και ευλογεί που έχουν γεμίσει μαγαζιά με φτηνά ρούχα των 2- 5 ευρώ ή με το κιλό.

Ψάχνει απεγνωσμένα μήνες, χρόνια τώρα, να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά για να ζήσει, αυτός και η οικογένεια του και δεν βρίσκει. Παντού εκμετάλλευση... Λίγα χρήματα, χωρίς ασφάλιση, ευκαιριακά κι όταν ακούει πως μειώνεται η ανεργία, οργίζεται. Πού, σε ποιον τόπο και ποιον αφορά, αλήθεια; Θα ήθελε να το έχει πιο συγκεκριμένο αυτό. Αλλά δεν το βλέπει.

Κι όμως η ελπίδα υπάρχει πέρα από τους ανθρώπους και αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό. Κι αυτό είναι που τους κρατά στη ζωή. Όχι οι ανακοινώσεις των πολιτικών ή των τεχνοκρατών. Αυτές είναι μάλλον για κλάματα. Και δυστυχώς μόνο αυτά είναι σε θέση πια να δώσουν. Ε, τουλάχιστον ας μη προκαλούν τους ανθρώπους που υποφέρουν.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 17/6/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στην στήλη μου «Επισημάνσεις».

Μια ζωή εξετάσεις. Πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς το άγχος και μια όμορφη βοήθεια!

ejetasis
Εξετάσεις, μια δοκιμασία για τα παιδιά κάθε Ιούνιο. Το πρόβλημα είναι ότι το διογκώνουν στα παιδιά τους οι γονείς καθώς προσπαθούν ιδιαίτερα στην πανελλήνιες που θα καθορίσει ίσως και το επαγγελματικό τους μέλλον να βάλλουν πολύ ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχους ότι ονειρεύονταν να κάνουν αυτοί και δεν τα κατάφεραν.

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 10/06/2017

Όταν η διευθύντρια του «Τζάνειου» νοσοκομείου της Αθήνας κ. Μαρία Αρβανίτη, έλαβε έγγραφο από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά με το οποίο της ζητούσαν να στελεχώσει με παθολόγους και γενικούς γιατρούς τα εξεταστικά και τα βαθμολογικά κέντρα της περιοχής, αποφάσισε να λάβει μια επιπλέον δράση για να βοηθήσει μαθητές και γονείς.

«Το στρες τις ημέρες των εξετάσεων είναι αυξημένο τόσο για τα παιδιά όσο για τους γονείς. Το έχω βιώσει κι εγώ ως μητέρα, έτσι σκέφτηκα αμέσως ποιοι είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες που έχουμε στο νοσοκομείο για να υποστηρίξουμε τους υποψηφίους των πανελληνίων. Βρήκα αμέσως ανταπόκριση από την παιδιατρική κλινική» τονίζει η διευθύντρια του «Τζανείου».

Στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου οι παιδοψυχολόγοι ανήρτησαν συμβουλές για την διαχείριση του άγχους κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει τον τίτλο: «Το Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο Πειραιά συνοδοιπόρος στην προσπάθεια των υποψηφίων και των γονιών τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2017».

«Υπάρχουν τρεις γραμμές επικοινωνίας και υποστήριξης, είναι τα σταθερά τηλέφωνα του Παιδοψυχιατρικού τμήματος. Είναι σε λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από τις 2 έως τις 21 Ιουνίου». Στα τηλέφωνα απαντούν και δίνουν συμβουλές παιδοψυχίατροι του «Τζανείου», οι οποίοι ειδικεύονται σε εφήβους.

Χειρίζονται όμως μόνο περιστατικά διαταραχής άγχους που σχετίζονται με την διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Η συμβουλευτική είτε στο μαθητή είτε στον γονιό δίνεται από το τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν το νοσοκομείο.episimansis

Αλλά γιατί διάλεξαν αυτό το νοσοκομείο; Διότι στο «Τζάνειο» λειτουργεί ένα ιατρείο εφηβικής ιατρικής από το 2011 και σε καθημερινή βάση παρέχει υποστήριξη σε παιδιά που την χρειάζονται. Για πρώτη φορά όμως δίνεται και επιπλέον βοήθεια σε μια κομβική στιγμή της ζωής τους.

«Η ιδέα ήταν να βοηθήσουμε σε μία οξεία κατάσταση στρες. Η ακαδημαϊκή επίδοση είναι ένας πιεστικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση υποκείμενης παθολογίας» λέει ο Ιωάννης Παπανδρέου, Παιδίατρος στο «Τζάνειο» με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική.

Ο ρόλος των γονέων όπως επισημαίνει ο γιατρός, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν περάσει στο παιδί τους το μήνυμα ότι η αποτυχία είναι και αυτή κομμάτι της ζωής. «Οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πάντα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, αυτό πρέπει να είναι κατανοητό. Αυτό μειώνει αισθητά τα επίπεδα του άγχους» εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.

Τα μυστικό για να την αποφυγή επεισοδίων άγχους είναι η χάραξη ενός «οδικού χάρτη» από την αρχή της χρονιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μαθητής θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες ώρες που θα διαβάζει αλλά και «δικαίωμα στην τεμπελιά», όπως χαρακτηριστικά λένε οι γιατροί, δηλαδή χρόνο για τις δραστηριότητες και τους φίλους του.

Αν οι γονείς πιέζουν ένα παιδί να διαβάζει εντατικά μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο τέλος να μην μπορεί να αποδώσει. Τους στόχους, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να τους βάλει ο έφηβος και όχι οι γονείς ανάλογα με τις δικές τους προσδοκίες.

«Οι πιεστικοί παράγοντες δεν προέρχονται από εμάς. Προέρχονται από το περιβάλλον, το οποίο μας βάζει τους όρους και τους κανόνες. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για μικρές οξείες δόσεις στρες. Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής μπορεί να είναι τέλεια προετοιμασμένος, αλλά να πάει και να δώσει λευκή κόλλα» εξηγεί ο Παιδίατρος με εξειδίκευση στους εφήβους.

Οι μαθητές θα πρέπει να κοιμούνται οπωσδήποτε 8 ώρες, το βράδυ. Οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν τα επίπεδα του στρες, όπως επίσης θα πρέπει να τρέφονται σωστά.

Αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα άγχους καθ’ οδόν για το εξεταστικό κέντρο θα πρέπει να του τονώσετε την ψυχολογία με τους εξής τρόπους: του θυμίζετε όλη την προσπάθεια που έχει κάνει τόσο καιρό, του τονίζετε ότι πάντα υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία, του λέτε πόσο πιστεύετε σε αυτό και του αναγνωρίζετε την προσπάθεια που έχει κάνει

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 10/6/2017 στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις»
  • Δείτε ΕΔΩ ένα ακόμα δημοσίευμα για τον άγχος των εξετάσεων…

Πρωτοφανές! Καταδίκη μαθητών γυμνασίου επειδή πήραν μέρος σε κατάληψη στο σχολείο

EthnosI310517
Συνέβη στη μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου, αλλά πήρε διαστάσεις, αφού δεν είναι και το πιο καθημερινό πράγμα, τρία ανήλικα παιδιά να καταδικάζονται σε υποχρεωτική εργασία, επειδή συμμετείχαν σε μια διήμερη κατάληψη στο σχολείο τους. Εμείς το είδαμε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και το ακούσαμε στο νέο ραδιόφωνο της Αθήνας 24/7.

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/06/2017

Η είδηση είναι λίγο πολύ γνωστή και κάνει το γύρο του κόσμου: Το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου Γυμνασίου της πόλης σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία του διευθυντή τους ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους.

Για δες το Ρέθυμνο, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών στο στόχαστρο της κριτικής και έρμαιο του διαδικτύου καθώς μια ακραία ενέργεια ενός διευθυντή τυπολάτρη οδήγησε ανήλικους στο δικαστήριο επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη. Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Με το άρθρο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα των μαθητών να συμμετέχουν σε ενέργειες τύπου καταλήψεων, αλλά αδυνατούμε να κλείσουμε και τα μάτια μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση στα 2017.

Υπάρχουν βέβαια πιο αρμόδιοι που οφείλουμε να δούμε την άποψη τους… Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την καταδίκη των τριών μαθητών οι οποίοι δικάστηκαν μετά από καταγγελία τους διευθυντή τους.

Η δίκη στο Δικαστήριο Ανηλίκων διεξήχθη τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, ενώ την ίδια ημέρα δικάστηκαν και οι γονείς των τριών παιδιών, οι οποίοι, ωστόσο, κηρύχθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και η πρόεδρός της Δέσποινα Νικολάου, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, αναφέρουν: «Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επισήμανε: «Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο, πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας».episimansis

Όπως τονίζει η Ένωση των καθηγητών: τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία.

Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κωστής Ζαμπετάκης, μίλησε για πρωτοφανές και χωρίς σχολιασμό συμβάν. «Έχουμε βάλει νομικό σύμβουλο να δούμε και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου που την συνοδεύει υποχρεωτικότητα. Μόλις τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο, θα υποχρεωθούν το καλοκαίρι να απασχοληθούν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου.

Σίγουρα είμαστε κατά των καταλήψεων, αλλά όχι να επιβάλλουμε τέτοιου είδους ποινές στα παιδιά μας. Θα παλέψουμε για το λευκό ποινικό μητρώο τους. Και εμείς είμαστε γονείς και σε καμία περίπτωση, δεν θα θέλαμε να συμβεί αυτό στα δικά μας παιδιά», ανέφερε ο κ. Ζαμπετάκης και κληθείς να σχολιάσει τη στάση του διευθυντή, ανέφερε ότι «ο ίδιος και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, κάλεσε απευθείας τις εισαγγελικές αρχές. Ίσως γιατί κατά την περσινή κατάληψη, τραυματίστηκε σοβαρά μαθητής από τζάμι και φοβήθηκε για κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών. Ίσως όμως, να μην γνώριζε και τι τροπή θα έπαιρναν τα πράγματα».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατάληψη είχε διήμερη διάρκεια, κατά την οποία, σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, δεν έγιναν αναφορές για υλικές ζημιές ή φθορές στο κτίριο.

  • Αυτό το κομμάτι θα δημοσιευτεί το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 στη στήλη μου «Επισημάνσεις» στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ.
  • Να τι έγραψαν στο διαδίκτυο για το ιδιο θέμα. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Όλο και νέους όρους οικονομικούς μας δίνουν… Τι γνωρίζετε εσείς, για το ΕSM;

EfSynI250517
Αυτό το πρωτοσέλιδο της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της 25/5/2017 ήταν η αφορμή να το ψάξουμε λίγο το θέμα με τον ESM. Διότι πρόκειται για έναν όρο που όλα δείχνουν ότι θα τον βλέπουμε από εδώ και πέρα συνεχώς μπροστά μας… Η παραλλαγή βέβαια της εφημερίδας, έχει ένα ενδιαφέρον…

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 27/05/2017

Ποιος είναι τελικά αυτός ο μηχανισμός ESM για τον οποίο γίνεται πολύ λόγος τελευταία, τι θα κάνει και τι δε θα κάνει και πώς συμμετέχει στη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη; Ένα ερώτημα που προκύπτει καθώς προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το ρόλο του στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το μόνιμο ταμείο διάσωσης το οποίο οι χώρες της ευρωζώνης έχουν από κοινού ιδρύσει με σκοπό τη χρηματοδότηση των προβληματικών κρατών μελών με χρηματικά πακέτα διάσωσης. Είναι το «μόνιμο» ίδρυμα που θα πάρει τη σκυτάλη από το προσωρινό ταμείο που είναι τώρα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η έδρα του βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν συνολικά € 80 δισεκατομμύρια σε μετρητά στο ταμείο του ESM. Αυτό το ποσό – το οποίο θα καταβληθεί σε δόσεις - θα λειτουργήσει ως το απαραίτητο «μαξιλάρι» όλων εκείνων των χωρών που θα το χρειαστούν πολλές φορές. Συγκεκριμένα, ο ESM είναι σε θέση να δανείσει € 500 δισεκατομμύρια συνολικά. Αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ο EFSF δανείζει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ο ESM χρηματοδοτεί τις διασώσεις, όπως συνηθίζουν να τις λένε αυτοί.. Το EFSF θα πρέπει να ολοκληρώσει την εκταμίευση των δανείων εκείνων που έχουν ήδη δεσμευθεί για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις τρεις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται ήδη στα σχέδια διάσωσης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο ESM δεν είναι σε θέση να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα τις τράπεζες με την αγορά μετοχών σε αυτές. Αντ 'αυτού, μπορούν να δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να εισφέρουν στις δικές τους τράπεζες. Τα δάνεια επέφεραν αύξηση στο δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, από τη στιγμή που η ενιαία εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ τεθεί σε λειτουργία, ο δρόμος θα ανοίξει για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν πει ότι αυτή η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των τραπεζικών κεφαλαίων, έχει ως στόχο να διασπάσει την «αρνητική αλληλεπίδραση» μεταξύ δημόσιου χρέους και των αδύναμων ενεργητικών των τραπεζικών ισολογισμών.

Προκειμένου μία χώρα να λάβει βοήθεια από το πρόσφατα ανακοινωμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ε.Κ.Τ. (ΜΟΤ), η οποία θα αγοράσει τα ομόλογά της στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μειωθούν τα δανειακά της κόστη, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί ο ESM.episimansis

Κάθε χρηματοδότηση από τον ESM συνοδεύεται από όρους. Κάθε κράτος - μέλος οφείλει να ζητήσει επίσημα τη συνδρομή του. Μετά από εκτίμηση της κατάστασης από την Ε.Ε. και την Ε.Κ.Τ. (και κατά περίπτωση από το Δ.Ν.Τ.), θα συντάσσεται ένα μνημόνιο συμφωνίας για να κωδικοποιήσει και να εξηγήσει αυτές τις συνθήκες. Τακτικές αποστολές επίβλεψης από την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. (όταν εμπλέκεται) θα παρακολουθεί τον τρόπο λήψης των κεφαλαίων διάσωσης από το αντισυμβαλλόμενο κράτος.

Ο ESM θα επιμείνει να του επιστραφούν τα χρήματα που έχει δώσει στο ακέραιο, ακόμη και αν δεν έχουν επιστραφεί τα οφειλόμενα κεφάλαια στους ιδιώτες πιστωτές του ελλειμματικού κράτους. Θεωρητικά ο ESM μπορεί να πληρώσει μερίσματα στους μετόχους του, δηλαδή στις χώρες εκείνες που έχουν συνεισφέρει χρηματικά στο σχηματισμό του ταμείου.

Τυχόν διαφορές που προκύπτουν από τις δραστηριότητες του ESM θα ρυθμίζονται από το Δικαστήριο της Ε.Ε. Ο πιστωτικός κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεών του βάσει των ρυθμιστικών όρων για την κεφαλαιουχική επάρκεια, είναι μηδενικός καθώς έτσι θα διευκολυνθεί ο υπολογισμός των τραπεζικών κεφαλαίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Ο ESM θα βαθμολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Πιστεύω τώρα, να μάθατε μερικά πράγματα για τον ESM, αχρείαστα να ‘ναι. Και να καταλαβαίνεται, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα προβλήθηκε τόσο αυτή η υπόθεση…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις». Και το διαβάζετε πρώτοι εσείς…

Ένα χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά και την άνοιξη θα είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί του το πρωινό...

Μια ματιά στις Περιφερειακές Συνελεύσεις της Κρήτης... Έχουμε ένα ενδιαφέρον ιδιαίτερο...

sinelefsi.kritis1

Από την τελευταία μονοήμερη Περιφερειακή Συνέλευση Κρήτης που έγινε τον Μάιο που μας πέρασε...
Είχαμε ώς τώρα τρία δημοσιέυματα, ένα για κάθε μέρα από την τριήμερη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016 που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο του Αυγούστου στο Κλειστό Στάδιο Νέας Αλικαρνασσού «Δύο Αοράκια», Μικράς Ασίας 5. Νέα Αλικαρνασσός, 716 01 Ηράκλειο Κρήτης. Και ήταν εκεί πολλοί φίλοι μας για να την παρακολουθήσουν.

Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ "ήταν εκεί", όλες τις μέρες των εργασιών. Ως έγκυρη πηγή ενημέρωσης σας υποσχεθήκαμε (και το κάναμε) ρεπορτάζ στη διάρκεια των εργασιών της. Διότι έχουμε μια ευαισθησία… Δείτε τα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Η ευαισθησία αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία… Πηγαίνει πολύ μακριά… Από την εποχή που η Συνέλευση της Κρήτης πραγματοποιούνταν στο GRETA MARIS και μείς που τύχαινε να είμαστε στην Κρήτη, εκείνον τον καιρό, τις παρακολουθούσαμε ανελλιπώς… Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Τι όμορφη που είναι η ενότητα κάτω από το πνεύμα του Ιεχωβά Θεού. Όλοι μαζί στην Κρήτη

sinelefsi.kritis.28.2016

Στη φωτογραφία εικονίζονται αδελφοί της φυλακής από τις 10ετίες του 1970 μέχρι τη 10ετία του 1990, όσοι βέβαια βρεθήκαν στην Κρήτη με αφορμή την Περιφερειακή Συνέλευση, τον Αύγουστο του 2016 Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους να συναντηθούν με πραγματικούς φίλους και συναγωνιστές, με τους οποίους έζησαν όχι μόνο πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και πολύ ευχάριστες και έτσι τους ένωσε πιο σφικτά η υπέροχη ιδιότητα της αγάπης! Ειλικρινά ευχαριστούμε από καρδιάς τον Ιεχωβά για το υπέροχο δώρο της αδελφότητα, το οποίο μεγαλουργεί στους καιρούς μας! Σε όλους αυτούς τους αγωνιστές της ακεραιότητας εκπληρώθηκαν περίτρανα τα εδάφια Ησαίας 54:17 και  40:29-31.

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που ζει αυτή την εποχή στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Συναντήθηκαν στη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια!

sinelefsi.kritis.26.2016

Για φαντάσου! 48 χρόνια είναι αυτά και ο χρόνος έχει κάνει την δουλειά του. Συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης Περιφερείας Κρήτης του 2016, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα... Πρωτοσυναντήθηκαν στη φυλακή όταν ήταν νεαροί, με αφορμή τη διακράτηση ουδετερότητας. Τώρα είναι πια μπαμπάδες, παππούδες και με άσπρα μαλλιά! Πραγματικά όταν βιώνεις τέτοια πράγματα είναι να συγκινείσαι πολύ και αναπόφευκτα θυμάσαι τα παλιά, τότε που αμούστακα παιδιά κρατούσαν οσιότητα στην υπόσχεσή τους να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά Θεό. Τι υπέροχα παραδείγματα! Εκεί, στην Κρήτη, θα τους γνωρίζετε φαντάζομαι ποιοι είναι...

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η Ειρήνη, η γυναίκα του ανηψιού μου Λευτέρη Βολυράκη, Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ.

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εδώ ήρεμα, ήσυχα, χωρίς τις εντάσεις της δουλειάς, όταν με το καλό βγω στη σύνταξη... Ελπίζω να μου συμβεί αυτό το καλό... Και μακάρι να πάνε όλα καλά στο σπίτι που φτιάχνω για να μπορέσω να μείνω εκεί... Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Τώρα μαθαίνω ότι οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε...

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τις δυσκολίες που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία στην εποχή των μνημονίων, βιώνει και ο Τύπος. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Έπρεπε να ζήσω για να το δω κι αυτό. Μια... δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση, αυτή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ έβαλε λουκέτο στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Έκλεισε εφημερίδες, αντί να τις στηρίζει με κάθε τρόπο και δυσκόλεψε πολύ τη συνέχιση της έκδοσης πολλών εφημερίδων.

Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση εφάρμοσε μια παράγραφο που πέρασε στο ντούκου μέσα στο Μεσοπρόθεσμο, χωρίς να τη διαβάσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. (όπως άλλωστε έκαναν παντού στη συνέχεια...) που το ψήφισαν και με την οποία σταματά η επιδότηση των ταχυδρομικών τελών των εφημερίδων, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και... ουσιαστικά τετραπλασιάζει τα έξοδα αποστολής στους συνδρομητές.

Προφανώς ουδείς υποψιάστηκε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούσε μια τέτοια απόφαση... Η ζωή το έδειξε στη συνέχεια... Εφημερίδες αναγκάστηκαν να κλείσουν, δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους, τυπογραφεία απέλυσαν εργαζόμενους, αν δεν έκλεισαν και τα ίδια... Η περίπτωση της press line είναι χαρακτηριστική...

Αναρωτιέμαι: Αυτό ήθελαν πραγματικά; Να κλείσουν οι μικρές εφημερίδες που βγάζουν οι εξωραϊστικοί σύλλογοι και τα συνδικάτα; Ήθελαν να φιμώσουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, να τις κλείσουν; Διότι ποια εφημερίδα θα αντέξει κάτω από αυτό το καθεστώς; Ποιος συνδρομητής θα δεχτεί, σε καιρούς άγριας λιτότητας να τετραπλασιαστεί το ποσό που δίνει, για να φτάνει το έντυπο στο σπίτι του;

Σκεφθείτε λίγο τις εφημερίδες που βγαίνουν από αγάπη για τις μικρές πατρίδες... Αυτές, που πάνε να τους βρουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Νομίζετε ότι θα αντέξουν; Πολύ αμφιβάλω... Ήδη έβαλαν συνδρομή, ετήσια και μάλιστα αρμυρή στα μέλη τους. Αλλά είναι λύση αυτή;

ΔΥΟ ΚΑΛA ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΜΑΣ

Το να λένε οι συνάδελφοί σου καλές κουβέντες για σένα δεν είναι και κάτι συνηθισμένο, ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό χώρο. Αλλά ούτε και η Θεοδοσία Κοντζόγλου είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Γνωριζόμαστε περισσότερα από 25 χρόνια και η γνωριμία κρατάει... Σαν την παλιά... κολώνια...

Και να, τώρα, που επιμελείται μια στήλη για τα Blog στο καταξιωμένο περιοδικό τέχνης “Ως3”. Προβάλει, με πολύ καλά λόγια τούτο εδώ τον ιστότοπο. Ο σύνδεσμος που είχαμε για να το δείτε, έληξε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι... Δημοσιοποίησε σε ένα ευρύ κοινό, ένα Site που φτιάχνεται καθημερινά, πετραδάκι – πετραδάκι, με καθαρά υλικά από την καρδιά μου...Και την ευχαριστώ δημόσια γι' αυτό.

Μικρές σταλαγματιές ομορφιάς, καθαρού δροσερού νερού αλήθειας που, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να τις δεχτούν οι περισσότεροι. Έμαθαν να θέλουν χάδια... Αλλά από εμένα, δεν θα τα δουν. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω και τώρα από τούτη τη διαδικτυακή  γωνιά...

Το Site αυτό θα συνεχίσει να είναι μια ελεύθερη δημοσιογραφική έπαλξη. Σ' αυτό άλλωστε «χρωστά» και την όποια επιτυχία της...

Άσε που, από την επισκεψιμότητα, θα δω κι εγώ, τι από τα θέματα που ανεβάζω σας αρέσουν περισσότερο...Καλή ανάγνωση... Και σχολιάστε τα θέματα, ο διάλογος κάνει καλό! Μπείτε στη διαδικασία, είναι πανεύκολο πια... Σας περιμένω. Θα το χαρώ πολύ, η επικοινωνία είναι η ζωντάνια του διαδικτύου... Με κοσμιότητα όμως, παρακαλώ.

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να ήταν αλήθεια, αυτό. Κι όχι μόνο προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Μια τηλεοπτική όαση!

studio1

Μια ευχάριστη ανακοίνωση επεφύλαξε μεταξύ άλλων το κυβερνών σώμα στην ετήσια συνάθροιση του, το 2014. Αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού τελευταίας τεχνολογίας που εκπέμπει μέσω internet. Από τον Μάϊο 2015 το κανάλι το έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους, και τώρα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, ώστε να το παρακολουθούμε καλύτερα, όλοι εμείς που δεν γνωρίζουμε καλά αγγλικά. Από εδώ μπορείτε επίσης να δείτε παρά πολλά χρήσιμα βίντεο και φυσικά στις αρχές κάθε μήνα, το Jehovah’s Witnesses Broadcasting... Δοκιμάστε το. Θα οφεληθείτε πάρα πολύ και θα ενισχύσετε την πνευματικότητα σας... ΕΔΩ δείτε το πρόγραμμα του Ιουνίου 2017 που εκπέμπετε τώρα...

Διαθέσιμος για δουλειά

Από το Γενάρη του 2012 που σταμάτησα την εργασία μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος για δημοσιογραφική δουλειά. Το λεω τώρα τόσο καιρό, χωρίς αποτέλεσμα, έχοντας συναίσθηση των δυσκολιών μιας κοινωνίας που βιώνει τα μνημόνια στο πετσί της... Με περισσότερα από 33 χρόνια εμπειρίας σε δημοσιογραφικά έντυπα, είμαι σε θέση να υλοποιήσω κάθε εκδοτική προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο. Σ' αυτό το Site θα δείτε ενδεικτικές δουλειές μου σε εφημερίδες που εκδίδω ήδη... Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου στο τηλέφωνο 6932212755 Αγαπώ πολύ, αυτό που ξέρω να κάνω με απόλυτη ευσυνειδησία. Η εργασία είναι μια έντιμη προσπάθεια για την επιβίωση. Προσωπικά το πιστεύω αυτό... Γι' αυτό και παρά τις δυσκολίες συνεχίζω να αγωνίζομαι έντιμα, να βρω κάτι επιπλέον... 

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA