Ο κόσμος γιορτάζει τα Χριστούγεννα, αλλά τι πρέπει στ' αλήθεια να γνωρίζουμε γι' αυτά;

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια ετοιμάζονται να γιορτάσουν  τα Χριστούγεννα του 2017. Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος αυτής της δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα πράγματα!

Τι γνωρίζετε αλήθεια για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη δημοφιλή γιορτή, που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννωνxrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ . . . και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

 Αρκούν, αλήθεια κάποιες πληροφορίες, όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια είναι μερικές φορές, αδύνατον να ξεκουραστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν τη ζωή τους.

Είναι όμως αυτή μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή… Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα κάποια στιγμή.

"Η Οδός, η Αλήθεια, η Ζωή" το νέο βιβλίο στην εκκλησιαστική μας μελέτη

iisus

Πιθανότατα σας αρέσει να ακούτε καλά νέα. Μάθετε λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ καλά νέα για εσάς και για εκείνους που αγαπάτε.

Αυτά τα καλά νέα βρίσκονται στην Αγία Γραφή, ένα βιβλίο το οποίο ο Δημιουργός του σύμπαντος, ο Ιεχωβά Θεός, φρόντισε να γραφτεί πριν από χρόνια. Σε αυτό το έντυπο, θα επικεντρωθούμε σε τέσσερα βιβλία της Γραφής που περιέχουν πολύ καλά νέα για όλους μας. Τα βιβλία αυτά φέρουν τα ονόματα των ανθρώπων τους οποίους χρησιμοποίησε ο Θεός για να τα γράψουν​—Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης.

Πολλοί αναφέρονται σε αυτές τις τέσσερις αφηγήσεις ως τα τέσσερα Ευαγγέλια. Και οι τέσσερις παρουσιάζουν το ευαγγέλιο, δηλαδή τα καλά νέα, σχετικά με τον Ιησού​—ότι αυτός είναι το μέσο που παρέχει ο Θεός για σωτηρία και ότι, ως Βασιλιάς της ουράνιας Βασιλείας του Θεού, θα χαρίσει αιώνιες ευλογίες σε όλους όσους εκδηλώνουν πίστη σε αυτόν.​—Μάρκος 10:17, 30· 13:13.

ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ;

Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί ο Θεός ενέπνευσε τη συγγραφή τεσσάρων αφηγήσεων γύρω από τη ζωή και τις διδασκαλίες του Ιησού.

Η ύπαρξη ξεχωριστών αφηγήσεων γύρω από τα όσα είπε και έκανε ο Ιησούς έχει συγκεκριμένα οφέλη. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι τέσσερις άντρες στέκονται κοντά σε έναν φημισμένο δάσκαλο. Εκείνος που στέκεται μπροστά του έχει ένα γραφείο όπου εισπράττονται φόροι. Εκείνος που βρίσκεται στα δεξιά του είναι γιατρός. Ο άντρας που ακούει από τα αριστερά είναι ψαράς και πολύ στενός φίλος του δασκάλου. Ο τέταρτος άντρας, που στέκεται πίσω, είναι ο νεότερος. Και οι τέσσερις είναι έντιμοι άνθρωποι, αλλά ο καθένας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συγκεντρώνει την προσοχή του σε κάτι διαφορετικό. Σε περίπτωση που ο καθένας γράψει μια αφήγηση των λόγων και των έργων του δασκάλου, οι τέσσερις αυτές εξιστορήσεις πιθανότατα θα αναδεικνύουν διαφορετικές λεπτομέρειες ή γεγονότα. Αν εμείς εξετάσουμε και τις τέσσερις αφηγήσεις, έχοντας υπόψη την οπτική γωνία ή τον αντικειμενικό σκοπό του κάθε συγγραφέα, αποκτούμε μια σφαιρική εικόνα του τι είπε και έκανε ο δάσκαλος. Το παράδειγμα αυτό δείχνει πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τις τέσσερις ξεχωριστές αφηγήσεις για τη ζωή του Μεγάλου Δασκάλου, του Ιησού.

Η ΟΔΟΣ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΖΩΗ

Καθώς διαβάζετε και απολαμβάνετε το βιβλίο, να έχετε κατά νου αυτό που θέλει κυρίως να μεταδώσει σε εσάς και σε αυτούς που αγαπάτε. Να θυμάστε ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε στον απόστολο Θωμά: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μόνο μέσω εμού».​—Ιωάννης 14:6.

Με τη βοήθεια του βιβλίου Ιησούς​—Η Οδός, η Αλήθεια, η Ζωή, θα αντιληφθείτε πώς ο Ιησούς είναι αναμφισβήτητα «η οδός». Μόνο μέσω αυτού μπορούμε να πλησιάσουμε τον Ιεχωβά Θεό με προσευχή. Επιπλέον, ο Ιησούς είναι η οδός για να συμφιλιωθούμε με τον Θεό. (Ιωάννης 16:23· Ρωμαίους 5:8) Επομένως, μόνο μέσω του Ιησού μπορούμε να έχουμε επιδοκιμασμένη σχέση με τον Θεό.

Ο Ιησούς είναι «η αλήθεια». Μιλούσε και ζούσε σε αρμονία με την αλήθεια. Ήταν σαν να ήρθε η αλήθεια στον κόσμο όταν εμφανίστηκε ο Ιησούς. Ο Ιησούς εκπλήρωσε πάμπολλες προφητείες, οι οποίες έγιναν «Ναι μέσω αυτού». (2 Κορινθίους 1:20· Ιωάννης 1:14) Χάρη σε αυτές, διακρίνουμε τον κεντρικό του ρόλο στην επεξεργασία του σκοπού του Θεού.​—Αποκάλυψη 19:10.

Τέλος, ο Ιησούς Χριστός είναι «η ζωή». Καταβάλλοντας το λύτρο, δηλαδή καταθέτοντας την τέλεια ζωή και το τέλειο αίμα του, κατέστησε εφικτή για εμάς «την πραγματική ζωή», ή αλλιώς «την αιώνια ζωή». (1 Τιμόθεο 6:12, 19· Εφεσίους 1:7· 1 Ιωάννη 1:7) Επίσης, θα αποδειχτεί ότι είναι «η ζωή» για εκατομμύρια άτομα που έχουν πεθάνει αλλά θα αναστηθούν με την προοπτική να ζήσουν στον Παράδεισο για πάντα.​—Ιωάννης 5:28, 29.

Όλοι χρειάζεται να κατανοούμε και να εκτιμούμε τον ρόλο του Ιησού στον σκοπό του Θεού.

Δημοσιογραφικά

Να, γιατί δεν πρέπει να χαιρόμαστε εμείς... Τα δύσκολα που έχουμε είναι ακριβώς μπροστά μας

ximeroma1.xalkidiki
Δεν θέλω, συνειδητά, να συνοδεύσω το δημοσιογραφικό κείμενο που ακολουθεί με φωτογραφίες επικαιρότητας. Παντού όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου στον κόσμο, θα διακρίνεις άγριες καταστάσεις. Χρειαζόμαστε κάτι πιο όμορφο.

ximeroma2.xalkidiki
Όπως, ας πούμε ένα ηλιοβασίλεμα από τη Χαλκιδική! Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου φαίνονται στον ορίζοντα. Η νύχτα, το σκοτάδι, διαλύεται και η μέρα γεμάτη ελπίδες και αισιόδοξες σκέψεις, ξεκινάει… Τι ομορφιά!

ximeroma3.xalkidiki
Κομμάτι της δημιουργίας κι αυτό! Άντε να πεις σε έναν ζωγράφο να σου φτιάξει ένα τέτοιο πίνακα. Κι ας πούμε ότι το καταφέρνει μια φορά, θα μπορούσε να το επαναλαμβάνει αυτό, με συνέπεια, κάθε μέρα χιλιάδες χρόνια τώρα;

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 16/12/2017

Το ψάξαμε λίγο το πράγμα, μας βοήθησε πολύ και το εξειδικευμένο άρθρο του του Νίκου Ρογκάκου στο Site toy ant1, όπου ο συνάδελφος του οικονομικού ρεπορτάζ κάνει λόγο για τις επτά μεγάλες φορολογικές αλλαγές που “κρύβει” η τεχνική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση.

Από τις νέες παρεμβάσεις, που θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2018, ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, που εκτιμάται ότι θα κάνουν και τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις. Οι απλήρωτοι φόροι του μνημονίου βρίσκονται μία “ανάσα” από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 20 δισεκατομμύρια των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνιστούν την πιο μεγάλη «κόκκινη» οφειλή στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο, η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στο «σφυρί» σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία (όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες). Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περιμένουν τη σχετική απόφαση, που θα υπογράψουν οι αρμόδιοι υπουργοί και θα καθορίζει αυτή τη διαδικασία.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, «πικρό ποτήρι» θα πιουν το νέο έτος, όλοι οι ιδιοκτήτες από τις αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Άλλωστε και μόνο η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, από τον Μάρτιο, θα αλλάξει γενικότερα τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα, ενώ μεγάλη αναστάτωση και νέα βάρη σε μια «πεθαμένη» κτηματαγορά, θα επιφέρει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Άλλος «δράκος» για τους πολίτες, αλλά και για την ίδια την Κυβέρνηση, είναι και ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το κείμενο αφήνει «παράθυρο» κατάθεσης νέας διάταξης στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται.

Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς. Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα το φορολογικό «πακέτο» του επικαιροποιημένου Μνημονίου περιέχει:

1. Νομοθεσία, ώς τον Μάιο του 2018, για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020), σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

2. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία. episimansis

3. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα έως τον Μάρτιο του 2018. Τυχόν μείωσή τους, θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

4. Εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 έως τον Ιούνιο.

5. Εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ακινήτων.

6. Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Με «κούρεμα» έως και 85% στις προσαυξήσεις τους.

7. Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ από 5%, 9% και 17% που είναι σήμερα “ψηλώνει” σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα. Ας το πούμε άλλη μια φορά ως ευχή, καλή χρονιά να έχουμε και όσοι θέλουν και επιμένουν, ας το πιστεύουν…

  • Αυτό το κείμενο θα δημοσιευτεί το Σάββατο 16/12/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Αξιολόγηση εξπρές! Υπάρχει λόγος να χαιρόμαστε ή πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα;

arkas axiologosi new
Χαρακτηριστικό το σκίτσο του Αρκά, μιλάει από μόνο του. Και ίσως είναι υπερβολή να προσπαθήσουμε να του βάλουμε λεζάντα. Είναι το χάρισμα της εικόνας, μέσα από ένα σκίτσο...

TaNeaI051217
Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παρουσία σε μ' αυτόν τον κινηματογραφικό τίτλο το εξπρές κλείσιμο της αξιολόγησης. Εύκολα νομίζω παραπέμπει σε συμπεράσματα. Αρκεί να μη φοράμε πολιτικές παρωπίδες...

AugiI051217
Υπερ-αισιόδοξος ο τίτλος της ΑΥΓΗΣ. Τι να κάνει κι αυτή η  καημένη... Συμμεριζόμαστε την ανάγκη να κάνει το πικρό - γλυκό για να στηρίξει την απόφαση της φιλικής της κυβέρνησης... Τους καταλαβαίνουμε...

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 09/12/2017

Παρακολουθώ, λόγω της δουλειάς μου, καθημερινά την ειδησεογραφία. Εκτιμώ ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να είμαι σε θέση, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, να αξιοποιώ καλύτερα τις πληροφορίες, ώστε να μην πέσω θύμα της κατευθυνόμενης προπαγάνδας και χωρίς να θέλω, να γίνω φορέας της.

Το θέμα λοιπόν της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν το κλείσιμο της αξιολόγησης με τα τεχνικά κλιμάκια των «φίλων» μας και δανειστών μας ή αλλιώς «θεσμών», όπως τους αρέσει να τους λένε. Αυτό είναι και όχι η επίσκεψη Ερτογάν στην χώρας μας, που αναζωπύρωσε εθνικιστικές εξάρσεις…

Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι οι συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης και οι συζητήσεις πάνω στα ζητήματα που θέτουν, γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, στο «φτωχικό» ξενοδοχείο HILTON, πράγμα που συνάδει απόλυτα με τα όσα περνά στα χρόνια των μνημονίων, αυτός ο ταλαίπωρος λαός.

Η τελευταία αξιολόγηση χαρακτηρίστηκε εξπρές και μόνο που δεν… πανηγύρισε η κυβέρνηση, καθώς παρέδωσε άλλο ένα σημαντικό κομμάτι των κεκτημένων στις ορέξεις των δανειστών. Και ω του θαύματος! Η εξπρές αξιολόγηση, έδωσε τη θέση της στο Eurogroup που ενέκρινε σε πολύ χαμηλούς τόνους την τεχνική συμφωνία. Και το ίδιο γρήγορα θα γίνει και το πολιτικό σκέλος. Ίσως μάλιστα να δουν τα χρήματα του νέου δανείου στα θησαυροφυλάκια του κράτους, πριν τελειώσει ο Γενάρης.episimansis

Μας αφορά όλη αυτή η ιστορία; Δεν μας το λένε ανοιχτά, αλλά η μέχρι τώρα πορεία, αυτό δείχνει. Εμάς και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, βάζουν στον Προκρούστη. Δείτε, ας πούμε, τα πρώτα που απαίτησαν οι δανειστές να προχωρήσουν:

Πρόκειται για τους πλειστηριασμούς. Την εκποίηση των εναπομεινάντων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ. Την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών, εκεί που μπορούν ακόμα οι εργαζόμενοι να αντιδρούν δυναμικά, όταν αμύνονται στην εργασιακή λαίλαπα, η οποία οδηγεί ολοταχώς πίσω στο μεσαίωνα.

Επί της ουσίας, τώρα, γιατί θα έπρεπε ως υπεύθυνους ενεργούς πολίτες να μας απασχολεί πολύ έντονα, αυτό το εξπρές της αξιολόγησης. Το είπαμε και πριν, αλλά ίσως η επανάληψη καταφέρει να μας αφυπνίσει από το βαθύ λήθαργο που μας έχουν οδηγήσει.

Όσο καλή θέληση και αν έχεις για να δεις τα πράγματα με καθαρή ματιά, δεν μπορεί να μην αντιληφθείς, ότι το άθλιο παιχνίδι της βίαιης φτωχοποίησης μεγάλων μαζών της κοινωνίας που μέχρι τώρα κινούνταν στη μεσαία τάξη, συνεχίζεται με ρυθμούς επιταχυνόμενους. Και πουθενά δεν φαίνεται, μια χαραμάδα φωτός που να οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και την ανάπτυξη.

Πανηγυρισμοί του τύπου: «Επόμενη στάση, έξοδος» μοιάζουν υπερφίαλες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στόχος τους, είναι απλά να συσπειρώσουν το δικό τους κόσμο. Εξάλλου, είναι φανερό πως οι δανειστές μας, τους πάνε, επειδή συνεργάζονται καλύτερα σε ότι τους ζητούν να κάνουν, Έτσι, ακόμα και οι χειρισμοί της αντιπολίτευσης, δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για «κοκορομαχίες» χωρίς κανένα νόημα.

Ξέρουν πως, όταν τους στύψουν σαν λεμονόκουπα, εκείνοι που τώρα τους χρησιμοποιούν, θα χρειαστεί να έρθουν, σαν νέοι σωτήρες, να «διορθώσουν» τα πράγματα… Και περιμένουν στον πάγκο τους, τον κατάλληλο καιρό, γνωρίζοντας ότι αυτή η υπομονή, θα φέρει ανταμοιβή: Την καρέκλα της εξουσίας!

Η σύγχρονη ιστορία, είναι γεμάτη από τέτοιες εναλλαγές. Κάποιοι κάθονται περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, αλλά και τα προσωρινά διαλείμματα που ζήσαμε είχαν στη συνέχεια επιστρέψει, με βίαιο τρόπο, στην πρότερη μορφή τους.

Ως κατακλείδα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αυτό το στοιχείο εξπρές της τελευταίας αξιολόγησης, επειδή γνωρίζουμε καλά, ότι στην ουρά της κρύβονται πολλά και επώδυνα πράγματα. Έτσι δόλια λειτουργούν οι πολιτικοί, διαχρονικά. Λένε λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων και τη στιγμή που θεωρούν κατάλληλη «στρίβουν δια του αρραβώνος» Να, γιατί έχουμε βάσιμους λόγους να μην τους εμπιστευόμαστε…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 9/12/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Η πιο απίθανη «δικαιοσύνη» στο μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος… Η τέλεια αδικία!

koinoniko merisma logo
Το λογότυπο του κοινωνικού μερίσματος, μια χαρά το έκαναν. Ο γραφίστας δούλεψε... Αν φρόντιζαν και την ιστοσελίδα, ίσως τα λάθη και οι αδικίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που προσφεύγουν στην εφαρμογή, ήταν λιγότερα.

koinonik mer
Η εικονογράφηση που βρήκαμε στη Google, δείχνει τη δυσκολία των ανθρώπων να πείσουν ότι στον καιρό που ζούμε με τις τόσες δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα, το δικαιούνται…Αλλά δυσκολεύονται πολύ να το φτάσουν...

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 02/12/2017

Τις προηγούμενες μέρες άνοιξε η ειδική πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος, ένας ιστότοπος που φτιάχτηκε για ειδικό σκοπό και θα παραμείνει ανοιχτός ως τις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να δουν αν πληρούν τις προϋποθέσεις και αν το δικαιούνται ή όχι.

Μέχρις στιγμής οι μηχανές της Google έχουν «τρελαθεί» να καταγράφουν επισκεψιμότητα. Λογικό, θα πείτε. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας θα ήθελε να είναι μέσα στις λίστες του. Όλο και κάποιες τρύπες θα… μπάλωνε μ’ αυτό το έκτακτο εισόδημα - επίδομα που θα έρχονταν από το πουθενά.

Αλλά καθώς περνούν οι μέρες, το σύστημα χτυπά κόκκινο για τους περισσότερους, καμπανάκι απογοήτευσης, καθώς τα κριτήρια, που είναι ιδιαίτερα αυστηρά και άδικα πολλές φορές, βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση του… ονείρου.

Σε μας, βέβαια, δεν κάνει καμιά εντύπωση. Έτσι λειτουργούν τα μηχανήματα. Οι προγραμματιστές τους, βάζουν κάποια κριτήρια και περιμένουν, με μια ισοπεδωτική λογική, να λειτουργήσουν και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Παλιά, πριν οι μηχανές μπουν τόσο πολύ στη ζωή μας, (για να την κάνουν καλύτερη, υποτίθεται…) όταν προέκυπταν παρόμοια ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσεις, συστήνονταν επιτροπές που εξέταζαν προσεκτικά την κάθε περίπτωση. Και αυτό έφερνε καλά αποτελέσματα, συνήθως. Επειδή ο καθένας μας αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαιτερότητες κι έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Έτσι, με βάση τις αρχές που θέτονταν, δίνονταν λύσεις, όταν η αδικία ήταν άκρως κατάφορη. Αυτό με τις… μηχανές έχει εκλείψει οριστικά. Τα κομπιούτερ δεν έχουν συναίσθημα, ούτε κατανόηση, ούτε λογική. Ακολουθούν τυφλά τους αριθμούς. Έτσι εγκρίνουν ή απορρίπτουν τα αίτημα, άμεσα. Και εσύ μένεις με τα ερωτηματικά σου και με την πεποίθηση ότι έτσι λειτουργεί η ανθρωποποίητη δικαιοσύνη στην καθημερινότητα μας. Άδικα. Διότι, ούτε το πρώτο είναι ή το μόνο που λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο και μας αφορά.

Ο καθένας κουβαλάει στην πλάτη του μια ιστορία, που τις περισσότερες φορές έχει διαμορφωθεί, χωρίς τη δική του θέληση και συγκατάθεση… Αλλά λόγω επικαιρότητας, το ζήτημα με το κοινωνικό μέρισμα κουβεντιάζεται πολύ, αυτή τη χρονική περίοδο.

Από την άλλη και η κυβέρνηση που είχε «επενδύσει» πολλά στην υφαρπαγή ψήφων από ανθρώπους – πολίτες που λειτουργού με το συναίσθημα, βλέπουν να μην τους βγαίνουν οι υπολογισμοί, όπως θα τους ήθελαν, όσοι το σχεδίασαν.episimansis

Και όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργεί και αρνητικά, δεδομένου ότι δημιουργούν πολλούς δυσαρεστημένους… Η επιλογή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε αντικατάσταση των ανθρώπων, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, από όσες λύσεις σχεδιάστηκε να λύνει. Θα το μαζέψουν λίγο το σύστημα; Θα κάνουν δηλαδή βελτιώσεις στο λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεση τους; Μένει να το δούμε.

Όμως, το να απευθύνεσαι σε ένα κατά βάση «αναλφάβητο» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα συστήματα τους κοινό, για να εξυπηρετηθεί, είναι καθαρή πολιτική αυτοκτονία. Κι ενώ δεν μας αφορούν καθόλου τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών, το σημειώνουμε από δημοσιογραφικό καθήκον και μόνο.

Οι άνθρωποι απευθύνονται σε λογιστές οι οποίοι, όπως είναι λογικό, δεν παρέχουν αδάπανα τις υπηρεσίες τους. Και τις περισσότερες φορές τους παραπέμπουν στα ΚΕΠ για να τους δώσουν στοιχεία που αν είχαν ενημερωμένα τα συστήματα, που όφειλαν να τα είχαν, δεν έπρεπε να λείπουν..

Αποτέλεσμα; Να μοιάζει σχεδόν θέμα τύχης το να παίρνεις και πόσο, μερίδιο από το κοινωνικό μέρισμα: Άλλη μια τραγική κατάληξη επιλογών που παίρνονται, είναι ολοφάνερο πια, για το φαίνεσθε και όχι για να εξυπηρετήσουν την ουσία του προβλήματος. Αλλά εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν. Άνθρωποι που οδηγήθηκαν σε βίαιη φτωχοποίηση από τις δικές τους πολιτικές… Αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνούν.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Ο τελευταίος προϋπολογισμός λιτότητας, λένε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ… Και;

paidi
Με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 που έχει ήδη κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, καλό είναι να θυμηθούμε λίγο τι μας περιμένει τη νέα χρονιά που έρχεται ως φορολογούμενους…

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 25/11/2017

Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό! Αλλά είμαι βέβαιος ότι απέχει πολύ από την αλήθεια… Συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018. Κυβερνητικοί κομπασμοί: «Αυτό είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός λιτότητας». Αλήθεια ή ψέματα; Στην πραγματικότητα, έντεκα ψηφισμένα μέτρα ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2018, φέρνοντας νέα βάρη σε εκατομμύρια φορολογουμένους. Είναι από αυτά που δεν πρόκειται να μας ξεχάσουν εύκολα.

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2018 να μην περιλαμβάνει νέα πρόσθετα μέτρα, ωστόσο φέρνει αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί από το Μάιο του 2016 και τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος. Έτσι, ο νέος «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

Χαµηλο-συνταξιούχοι: Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν το ΕΚΑΣ, οδεύοντας προς τις κατώτατες συντάξεις των 300 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ελεύθεροι επαγγελµατίες: Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης - επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ το χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

episimansis Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι: «Μαχαίρι» αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.
Φορολογούµενοι µε ιατρικά έξοδα: Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.

Κάτοικοι 32 νησιών: Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για ένα χρόνο ακόμη και φυσικά να βρει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα» που θα ανοίξει. 

Νοικοκυριά χωρίς ή µε λιγότερο επίδοµα θέρµανσης: Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά, είτε θα είναι λιγότερο από αυτό που πήραν πέρυσι οι δικαιούχοι.

Φορολογούµενοι που εκµισθώνουν ακίνητα µέσω Airbnb: Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, πού και σε ποιον.

Οφειλέτες: Ευκολότερα θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και αν καθυστερήσουν για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους θα βγαίνουν αυτόματα εκτός της ρύθμισης. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η Εφορία θα διεκδικεί το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους.

Ξενοδοχεία: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα. Να την καλοδεχτούμε λοιπόν τη νέα χρονιά;

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευθεί στις 25/11/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Το κοινωνικό μέρισμα θάφτηκε κάτω από τις λάσπες στις πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής

PontikiI16117
Αυτό είναι το χθεσινό πρωτοσέλιδο του ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ που, αν και εβδομαδιαία εφημερίδα, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ημέρας… Η καταστροφική βροχή την προηγούμενη, είχε ως αποτέλεσμα 15 νεκρούς και έξι αγνοούμενους… Κι αυτό άλλαξε δραματικά την ατζέντα...

EthnosI14117
Κι έτσι, χάλασαν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες… Και το ετοίμαζαν καλά. Δείτε το ΕΘΝΟΣ που στηρίζει με νύχια και δόντια την κυβέρνηση… Εκτιμά ότι αυτό που γίνεται είναι δικαιοσύνη…

EfSynI161117
Στην ίδια γραμμή πανηγυρισμού, κινούνταν και η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Αλλά το είδαν, ότι δεν ήταν δυνατόν να θριαμβολογούν με τόσες ανθρώπινες ζωές χαμένες, από τη νεροποντή… Έτσι έδωσαν μια μικρή παράταση στο σώου, μέχρι να καλυτερέψει λίγο η κατάσταση…

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 18/11/2017

Είναι από εκείνα που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Είσαι στην τηλεόραση και απολαμβάνεις, ως μέρος της ξεκούρασης σου, το σίριαλ που παίζει. Και ξαφνικά διακόπτεται το πρόγραμμα και πέφτει μια κάρτα με την ένδειξη «Έκτακτη Επικαιρότητα». Αμέσως μετά, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σε ένα διακαναλικό διάγγελμα για να αναγγείλει περιχαρής ότι οι ταλαιπωρημένοι Έλληνες που οι πολιτικές των μνημονίων των τελευταίων οκτώ χρόνων τους οδήγησαν στο περιθώριο και στη βίαιη φτωχοποίηση, θα ωφεληθούν και θα πάρουν μερίδιο από το… περίσσευμα του προϋπολογισμού.

Ακούμε για δικαιοσύνη σχετικά με τον τρόπο που θα μοιραστεί αυτό το μέρισμα και μάλλον έπρεπε να είναι πιο επαρκώς προετοιμασμένο το οικονομικό επιτελείο, με κάρτες, ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο κ. πρωθυπουργός, καθώς ανέλυε αριθμούς και ομάδες ανθρώπων… Ευτυχώς, την επομένη οι εφημερίδες ανέλαβαν, αυτόν τον ρόλο…

Και μετά το διαδίκτυο πήρε φωτιά… Έτσι συμβαίνει πάντα. Με θετικά και αρνητικά σχόλια. Άλλα που έλεγαν «μπράβο» και άλλα που έφταναν τα όρια της ύβρεως… Το ίδιο δυναμικά αντέδρασαν και τα πολιτικά κόμματα, τις επόμενες ημέρες καθώς οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Το ανάλογο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή αλλά μετά τις δραματικές εξλίξεις αποφασίστηκε να το κρατήσουν λίγο… Και η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι αν και καθαρά ψηφοθηρικό, θα το ψηφίσει. Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς…

Για τους ανθρώπους που έχουν γνώση των τερτιπιών που ακολουθούνται στην πολιτική δεν είναι κάτι νέο. Έτσι κινούνται. Με μικρά βήματα μπρος – πίσω ,για να θολώνουν τα νερά και να μεγεθύνουν την «προσφορά», προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν το κέρδος σε ψήφους.

Ωστόσο πάντα καραδοκεί στη γωνία ένας αστάθμητος παράγοντας που ανατρέπει τους προγραμματισμούς. Οι πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάλου Πεύκου ή Νέας Περάμου, όπως τη λένε σήμερα και οι δεκαπέντε νεκροί, μαζί με τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, έχουν αλλάξει την ατζέντα. episimansis

Και τα ΜΜΕ συνέβαλαν σ’ αυτό, με τον τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν… Ο αποπροσανατολισμός είναι το φόρτε τους. Οι εικόνες καταστροφής από τα πλημμυρισμένα ρέματα, κυριάρχησαν. Και παρά το γεγονός πως ο προγραμματισμός για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος προχωρεί, έχει χαθεί το σασπένς που ήθελαν οι σχεδιαστές του σώου. Κήρυξαν μάλιστα σε εθνικό πένθος, τη χώρα!

Για την ουσία του πράγματος, σε ότι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, τα έχουμε ξαναπεί… Πρόκειται για στάχτη στα μάτια όλων εκείνων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στα χρόνια των μνημονίων. Κι αυτό, όπως οι καλόγεροι στα χρόνια του μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι, έτσι κι αυτοί το χαρακτηρίζουν δικαιοσύνη και πρόοδο

Αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη μας, αλλά θα το ξεπεράσουμε, θεωρώντας πως δεν βγήκε άδικα η λαϊκή παροιμία «στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι». Πρόκειται για μια μικρή τόνωση της αισιοδοξίας, άκρως απαραίτητη για να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω και να διαιωνίζεται το σύστημα…

Είναι φανερό, πως ακόμα και αν θέλουν να δείξουν πως αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα, είναι κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, δεν τους αφήνει η ίδια η ζωή… Και τους ήταν τόσο αναγκαίο αυτό, καθώς έστω και υποτονικά γιορτάστηκε και φέτος η 44η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Μια επέτειος που ξεθωριάζει συνεχώς, στο πέρασμα των χρόνων. Καθώς οι πρωταγωνιστές του συνέβαλαν σ’ αυτό το καταστροφικό τοπίο που ζούμε σήμερα.

Έστω και σε πιο χαμηλούς τόνους λοιπόν, ετοιμαστείτε να ακούσετε πολλούς πανηγυρισμούς για το κοινωνικό μέρισμα. Ωστόσο κρατήστε μαζί σας μικρό καλάθι και φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό, γιατί το μέλλον μπροστά μας, αναμένεται να έχει πολύ ξηρασία… Οι άνθρωποι ακόμα κι αν θέλουν, δεν μπορούν να μας κάνουν να τους εμπιστευτούμε…

  • Αυτό το κομμάτι θα δημοσιευτεί το Σάββατο 18/11/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά το καλοκαίρι και κάθε εποχή είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί του το πρωινό...

Τι όμορφη που είναι η ενότητα κάτω από το πνεύμα του Ιεχωβά Θεού. Όλοι μαζί στην Κρήτη

sinelefsi.kritis.28.2016

Στη φωτογραφία εικονίζονται αδελφοί της φυλακής από τις 10ετίες του 1970 μέχρι τη 10ετία του 1990, όσοι βέβαια βρεθήκαν στην Κρήτη με αφορμή την Περιφερειακή Συνέλευση, τον Αύγουστο του 2016 Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους να συναντηθούν με πραγματικούς φίλους και συναγωνιστές, με τους οποίους έζησαν όχι μόνο πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και πολύ ευχάριστες και έτσι τους ένωσε πιο σφικτά η υπέροχη ιδιότητα της αγάπης! Ειλικρινά ευχαριστούμε από καρδιάς τον Ιεχωβά για το υπέροχο δώρο της αδελφότητα, το οποίο μεγαλουργεί στους καιρούς μας! Σε όλους αυτούς τους αγωνιστές της ακεραιότητας εκπληρώθηκαν περίτρανα τα εδάφια Ησαίας 54:17 και  40:29-31.

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που εκείνη την εποχή ήταν στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Συναντήθηκαν στη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια!

sinelefsi.kritis.26.2016

Για φαντάσου! 48 χρόνια είναι αυτά και ο χρόνος έχει κάνει την δουλειά του. Συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης Περιφερείας Κρήτης του 2016, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα... Πρωτοσυναντήθηκαν στη φυλακή όταν ήταν νεαροί, με αφορμή τη διακράτηση ουδετερότητας. Τώρα είναι πια μπαμπάδες, παππούδες και με άσπρα μαλλιά! Πραγματικά όταν βιώνεις τέτοια πράγματα είναι να συγκινείσαι πολύ και αναπόφευκτα θυμάσαι τα παλιά, τότε που αμούστακα παιδιά κρατούσαν οσιότητα στην υπόσχεσή τους να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά Θεό. Τι υπέροχα παραδείγματα! Εκεί, στην Κρήτη, θα τους γνωρίζετε φαντάζομαι ποιοι είναι...

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά!

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η  Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Πέρσι δεν είχαν, για να δούμε φέτος...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.kalokeri1

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες…

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα τους με κούφια δημοσιογραφικά θέματα που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να έτσι. Κι όχι μόνο προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Μια τηλεοπτική όαση!

studio1

Μια ευχάριστη ανακοίνωση επεφύλαξε μεταξύ άλλων το Κυβερνών Σώμα στην ετήσια συνάθροιση του, το 2014. Αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού τελευταίας τεχνολογίας που εκπέμπει μέσω internet. Από τον Μάϊο 2015 το κανάλι το έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους, και τώρα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, ώστε να το παρακολουθούμε καλύτερα, όλοι εμείς που δεν γνωρίζουμε καλά αγγλικά. Από εδώ μπορείτε επίσης να δείτε παρά πολλά χρήσιμα βίντεο και φυσικά στις αρχές κάθε μήνα, το Jehovah’s Witnesses Broadcasting... Θα οφεληθείτε πάρα πολύ και θα ενισχύσετε την πνευματικότητα σας... ΕΔΩ δείτε το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2017 που εκπέμπετε τώρα... Κι ΕΔΩ μια γνωριμία με τους σπουδαστές.

Στην ανεργία πρώτη φορά

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Ήταν Φλεβάρης του 2012 όταν απολύθηκα με εθελούσια έξοδο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τώρα 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.

Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;

Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση ως εκτελεστικό όργανο νομοθετεί… Τι ξημερώνει λοιπόν την επόμενη μέρα; Κανείς δεν γνωρίζει…

Αλλά εγώ δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Όλοι, τελικά, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάνουμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! 

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA