Σηκώστε απόψε τα μάτια σας στον ουρανό... Αύριο είναι Πανσέληνος!

panselinos.likavitos1.050520
Είναι ωραίο να βλέπεις την Πανσέληνο από ένα όμορφο μέρος ψηλά, τον Λυκαβηττό, ας πούμε. Εκεί βρεθήκαμε εμείς, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δεν είχε ακόμα νυχτώσει για τα καλά, αλλά οι πιτσιρικάδες ανήσυχα πνεύματα, καθώς είναι, βγήκαν στους λόφους να υποδεχτούν το φεγγάρι. Από όπου όμως κι αντη δείς είναι πανέμορφη... Γι' αυτό σηκώστε τα μάτια σας ψηλά στον ουρανό!

panselinos.likavitos2.050520
Μας άρεσε... Όπως βλέπετε κι εσείς στις φωτογραφίες που πήραμε από εκεί, ήταν μεγάλο και όμορφο το φεγγάρι. Και σκόπιμα διαλέξαμε να μην πέσει πολύ η νύχτα... Αύριο το βράδυ, σύμφωνα με το ημερολόγιο, είναι Πανσέληνος, αλλά μπορούμε και σήμερα να διαθέσουμε λίγο χρόνο και να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο θέαμα.

panselinos.likavitos3.050520
Εντάξει, θα μου πείτε, με τι ασχολείσαι τώρα... Και ποια είναι, παρακαλώ, τα σοβαρά; Ο φόβος για τον κορονοϊό Covid-19, θα συνεχίσει να είναι εδώ... Το ότι άρθηκαν κάποιοι περιορισμοί, για την ώρα κυρίως, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αλλά, ας μη μένουμε σ' αυτά. Η ζωή συνεχίζεται... Και μεις πορευόμαστε μαζί της... Ας διαλέξουμε την καλύτερη πλευρά της κι ας δούμε θετικά τα πράγματα.

panselinos.likavitos4.050520
Με προσοχή, με υπευθυνότητα, χωρίς να επιδιώκουμε συνωστισμούς, μπορούμε να απολαύσουμε μερικά όμορφα πράγματα και να νιώσουμε λίγο πιο ωραία μέσα μας. Το χρειαζόμαστε. Το έχουμε ανάγκη. Σηκώστε λοιπόν τα μάτια σας ψηλά στον ουρανό και απολαύστε αυτή την ξεχωριστή ομορφιά, ακόμα και το σημερινό βράδυ!

Δημοσιογραφικά

Οι πρώτες 100 μέρες… Πώς τις είδαμε, πώς τις ζήσαμε… Τα πρώτα συμπεράσματα…

avgitiskiriakis131019
Μόνο αυτές οι δυο εφημερίδες, Η ΑΥΓΗ και η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, από το σύνολο του Τύπου, ασχολήθηκαν με τις 100 μέρες της νέας κυβέρνησης... Κι αυτές, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με αντιπολιτευτική διάθεση. Αλλά το ζητούμενο για έναν άνθρωπο με υγιή προβληματισμό, δεν είναι αυτό.

iefimerida121019
Είναι να χρησιμοποιηθεί η δημοσιογραφική ιδιότητα και κυρίως η έρευνα για να μας πει αν έκαναν όσα υποσχέθηκαν ή τουλάχιστον αν έδωσαν δείγματα γραφής ότι κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ κάνει λογοπαίγνιο μ' αυτή ακριβώς τη λέξη, υπονοώντας το αντίθετο.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 19/10/2019

Ψύχραιμα θα προσπαθήσουμε να δούμε τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στις πρώτες 100 μέρες να δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην τετραετία και να θέτει τις προτεραιότητές της. Ταυτόχρονα απολαμβάνει την «ασυλία», τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους της, όσο και από την ίδια την κοινωνία, η οποία την ψήφισε προκειμένου να υλοποιήσει, εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε.

Η φράση «επιστροφή στην κανονικότητα» έγινε viral το τελευταίο τρίμηνο, δεν υπήρχε μέρα που να μην τη διαβάσεις σε κάποιο άρθρο ή ρεπορτάζ ή να μην την ακούσεις στην τηλεόραση ή σε κάποιο ραδιόφωνο, χώρια από τις φορές που την επικαλούνταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή κυβερνητικά στελέχη.

Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λοιπόν, όλα πάνε καλά, αλλά μπορούν και καλύτερα. «Δεν λύθηκαν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα μέσα σε 2,5 μήνες. Μια καλή αρχή έχουμε κάνει και πάνω σε αυτήν θέλουμε να πατήσουμε.

Ωστόσο, όσο κι αν η κυβέρνηση φροντίζει να μας θυμίζει καθημερινά πόσο κανονικά πλέον είναι όλα, τα πεπραγμένα της τη διαψεύδουν. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά, σ’ αυτές τις πρώτες 100 μέρες στην εξουσία.

Πλεονάσματα: Στις 21 Ιουνίου, λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το τελικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και υπογράμμιζε: «Η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εφάρμοσε». Τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

Συμφωνία των Πρεσπών: Η μεγάλη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ήταν στο Μακεδονικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δηλώσεις και οι φωτογραφήσεις των Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωνε στον Real Fm ότι δεν είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών. episimansis.neo

Μάτι: Στις 7 Φεβρουαρίου 2019 ο Κ. Μητσοτάκης επέμενε ότι για την καταστροφή έφταιγε αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η Ν.Δ. χαρακτήριζε κυβερνητική προπαγάνδα ότι για την πρωτοφανή πυρκαγιά έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Μετεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2019, παραδέχτηκε ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Ελληνοτουρκικά: Στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, που θα οδηγούσε σε νέα αρχή τις δύο χώρες, όπως αποκάλυψε ο Σ. Πέτσας που ήταν παρών στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε το πιο βασικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ελληνικό: Ένα σίριαλ που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι το θέμα θα τελείωνε μέσα στην πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησής του, έχει φτάσει Οκτώβριος και ο Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετεί τις εξελίξεις στα τέλη του χρόνου, «αν όλα πάνε καλά».

Εργασιακά-Συλλογικές Συμβάσεις: Εδώ κι αν εφαρμόστηκε, από τις πρώτες κιόλας μέρες που η Ν.Δ. ανέβηκε στην εξουσία, το δόγμα του σοκ του νεοφιλελευθερισμού. Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταργώντας την αυτονομία του. Κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις. Κατάργησε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Κατάργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εκδήλωσε νωρίς τις προθέσεις της για το θέμα των προσφύγων, με την απόφαση Βρούτση για κατάργηση της εγκυκλίου που απλοποιούσε και διευκόλυνε τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και ασυνόδευτα.

Εξάρχεια: Χωρίς κανένα σχέδιο πάταξης των κυκλωμάτων ναρκωτικών και άλλων συμμοριών, κατέφυγαν σε χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις στα Εξάρχεια – έχοντας πρώτα ειδοποιήσει τα τηλεοπτικά κανάλια.

Αυτά ως μια πρώτη εκτίμηση. Και βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμα που θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε επειδή αφορά τις ζωές μας… Όχι ότι είχαμε στηρίξει καμιά ελπίδα πάνω στη νέα κυβέρνηση, αλλά μας ενδιαφέρει από δημοσιογραφική, κυρίως, άποψη…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αυτό το Σάββατο 19/10/2019 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγλάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές οι προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Περιμένοντας τη σύνταξη...

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Φλεβάρη του 2012 απολύθηκα, με εθελούσια έξοδο, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983, ως δημοσιογράφος.
Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων, ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά; Μάλλον πολύ μακρυα, όπως δείχνουν τα πράγματα...
Την 1 Νοέμβρη 2019, κατέθεσα τα χαρτιά μου για τη συνταξιοδότηση... Και περιμένω. Μέχρι στιγμή, κανένα νέο.
Αλλά δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα την εποχή του κονοϊού Covid-19
Όλοι, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο, είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάναμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας, ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη, πως δεν είμαι μόνος! Μπορώ να εμπιστεύομαι απόλυτα τον Ιεχωβά! Δίνω καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες μάχες. Με αξιοπρέπεια!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA