Επικαιρότητα

Έχετε δει από τι άνθος γίνεται το φραγκόσυκο, ένας άγριος, εκλεκτός καρπός; Ιδού λοιπόν!

fragosika.anthos1
Βρήκαμε αυτά τα δυο τόσο διαφορετικά άνθη, δημοσιευμένα στο τοίχο του φίλου μας Yaşar Durmaz. Πρόκειται για το άνθος της φραγκοσυκιάς που αργότερα θα γίνει φραγκόσυκο και για ένα λουλούδι πανέμορφο που λέγεται μεξικανικός αστέρας, όχι τόσο κοινό στους κήπους μας.

mexikanikos.asteras1
Ο Κόσμος λοιπόν, γνωστός και ως μεξικάνικο αστέρι, είναι ένα εξαιρετικά διακοσμητικό ετήσιο φυτό. Η ποικιλία του μοιάζει με φωτεινά κίτρινα άνθη που κάθονται πάνω από λεπτούς μίσχους ανάμεσα σε φτερά φύλλα. Αυτά τα τρυφερά φυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και ανεπιτήδευτα στην καλλιέργεια.

fragosika.anthos2
Το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο είναι φρούτο, καρπός της φραγκοσυκιάς ή κακτοσυκιάς, κακτοειδούς φυτού Κεντρο-Αμερικανικής προέλευσης, που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο καρπός αυτός αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.

mexikanikos.asteras2
Τα πολυάριθμα λουλουδάκια του μεξικανικού αστέρα υπάρχουν στον κήπο από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Το είδος αυτό ταιριάζει απόλυτα σε υπερυψωμένα σύνορα, όπου θα σχηματίστηκε ένα όμορφο λουλουδάτο λιβάδι σε συνδυασμό με άλλες ανθοφορία του καλοκαιριού.

fragosika.anthos3
Το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο ονομαζέται και ως παυλόσυκο ή αραπόσυκο και το φυτό παυλοσυκιά ή αραποσυκιά. Το κόκκινο φραγκόσυκο ονομάζεται και ως δρακόσυκο. Στην Κύπρο ονομάζεται και ως παπουτσόσυκο και το φυτό παπουτσοσυκιά. Αλλά δείτε τι όμορφα που είναι τα άνθη του!

mexikanikos.asteras3
Ευχαριστούμε τον Yaşar Durmaz. Συνεχίζει να μας τροφοδοτεί καθημερινά με όμορφα λουλούδια. Ευαίσθητος, πολύ, δεν αρκείται σε όσα έχει σπίτι του, αλλά κάθε φορά που βγαίνει στη γειτονιά φωτογραφίζει ότι βρει στο δρόμο του. Αξία ανεκτίμητη. Άσε που αρχίζουμε να μαθαίνουμε και τα ονόματα τους...