Ο κόσμος γιορτάζει τα Χριστούγεννα, αλλά τι πρέπει στ' αλήθεια να γνωρίζουμε γι' αυτά;

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια ετοιμάζονται να γιορτάσουν  τα Χριστούγεννα του 2017. Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος αυτής της δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα πράγματα!

Τι γνωρίζετε αλήθεια για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη δημοφιλή γιορτή, που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννωνxrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ . . . και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

 Αρκούν, αλήθεια κάποιες πληροφορίες, όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια είναι μερικές φορές, αδύνατον να ξεκουραστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν τη ζωή τους.

Είναι όμως αυτή μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή… Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα κάποια στιγμή.

"Η Οδός, η Αλήθεια, η Ζωή" το νέο βιβλίο στην εκκλησιαστική μας μελέτη

iisus

Πιθανότατα σας αρέσει να ακούτε καλά νέα. Μάθετε λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ καλά νέα για εσάς και για εκείνους που αγαπάτε.

Αυτά τα καλά νέα βρίσκονται στην Αγία Γραφή, ένα βιβλίο το οποίο ο Δημιουργός του σύμπαντος, ο Ιεχωβά Θεός, φρόντισε να γραφτεί πριν από χρόνια. Σε αυτό το έντυπο, θα επικεντρωθούμε σε τέσσερα βιβλία της Γραφής που περιέχουν πολύ καλά νέα για όλους μας. Τα βιβλία αυτά φέρουν τα ονόματα των ανθρώπων τους οποίους χρησιμοποίησε ο Θεός για να τα γράψουν​—Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης.

Πολλοί αναφέρονται σε αυτές τις τέσσερις αφηγήσεις ως τα τέσσερα Ευαγγέλια. Και οι τέσσερις παρουσιάζουν το ευαγγέλιο, δηλαδή τα καλά νέα, σχετικά με τον Ιησού​—ότι αυτός είναι το μέσο που παρέχει ο Θεός για σωτηρία και ότι, ως Βασιλιάς της ουράνιας Βασιλείας του Θεού, θα χαρίσει αιώνιες ευλογίες σε όλους όσους εκδηλώνουν πίστη σε αυτόν.​—Μάρκος 10:17, 30· 13:13.

ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ;

Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί ο Θεός ενέπνευσε τη συγγραφή τεσσάρων αφηγήσεων γύρω από τη ζωή και τις διδασκαλίες του Ιησού.

Η ύπαρξη ξεχωριστών αφηγήσεων γύρω από τα όσα είπε και έκανε ο Ιησούς έχει συγκεκριμένα οφέλη. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι τέσσερις άντρες στέκονται κοντά σε έναν φημισμένο δάσκαλο. Εκείνος που στέκεται μπροστά του έχει ένα γραφείο όπου εισπράττονται φόροι. Εκείνος που βρίσκεται στα δεξιά του είναι γιατρός. Ο άντρας που ακούει από τα αριστερά είναι ψαράς και πολύ στενός φίλος του δασκάλου. Ο τέταρτος άντρας, που στέκεται πίσω, είναι ο νεότερος. Και οι τέσσερις είναι έντιμοι άνθρωποι, αλλά ο καθένας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συγκεντρώνει την προσοχή του σε κάτι διαφορετικό. Σε περίπτωση που ο καθένας γράψει μια αφήγηση των λόγων και των έργων του δασκάλου, οι τέσσερις αυτές εξιστορήσεις πιθανότατα θα αναδεικνύουν διαφορετικές λεπτομέρειες ή γεγονότα. Αν εμείς εξετάσουμε και τις τέσσερις αφηγήσεις, έχοντας υπόψη την οπτική γωνία ή τον αντικειμενικό σκοπό του κάθε συγγραφέα, αποκτούμε μια σφαιρική εικόνα του τι είπε και έκανε ο δάσκαλος. Το παράδειγμα αυτό δείχνει πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τις τέσσερις ξεχωριστές αφηγήσεις για τη ζωή του Μεγάλου Δασκάλου, του Ιησού.

Η ΟΔΟΣ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΖΩΗ

Καθώς διαβάζετε και απολαμβάνετε το βιβλίο, να έχετε κατά νου αυτό που θέλει κυρίως να μεταδώσει σε εσάς και σε αυτούς που αγαπάτε. Να θυμάστε ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε στον απόστολο Θωμά: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μόνο μέσω εμού».​—Ιωάννης 14:6.

Με τη βοήθεια του βιβλίου Ιησούς​—Η Οδός, η Αλήθεια, η Ζωή, θα αντιληφθείτε πώς ο Ιησούς είναι αναμφισβήτητα «η οδός». Μόνο μέσω αυτού μπορούμε να πλησιάσουμε τον Ιεχωβά Θεό με προσευχή. Επιπλέον, ο Ιησούς είναι η οδός για να συμφιλιωθούμε με τον Θεό. (Ιωάννης 16:23· Ρωμαίους 5:8) Επομένως, μόνο μέσω του Ιησού μπορούμε να έχουμε επιδοκιμασμένη σχέση με τον Θεό.

Ο Ιησούς είναι «η αλήθεια». Μιλούσε και ζούσε σε αρμονία με την αλήθεια. Ήταν σαν να ήρθε η αλήθεια στον κόσμο όταν εμφανίστηκε ο Ιησούς. Ο Ιησούς εκπλήρωσε πάμπολλες προφητείες, οι οποίες έγιναν «Ναι μέσω αυτού». (2 Κορινθίους 1:20· Ιωάννης 1:14) Χάρη σε αυτές, διακρίνουμε τον κεντρικό του ρόλο στην επεξεργασία του σκοπού του Θεού.​—Αποκάλυψη 19:10.

Τέλος, ο Ιησούς Χριστός είναι «η ζωή». Καταβάλλοντας το λύτρο, δηλαδή καταθέτοντας την τέλεια ζωή και το τέλειο αίμα του, κατέστησε εφικτή για εμάς «την πραγματική ζωή», ή αλλιώς «την αιώνια ζωή». (1 Τιμόθεο 6:12, 19· Εφεσίους 1:7· 1 Ιωάννη 1:7) Επίσης, θα αποδειχτεί ότι είναι «η ζωή» για εκατομμύρια άτομα που έχουν πεθάνει αλλά θα αναστηθούν με την προοπτική να ζήσουν στον Παράδεισο για πάντα.​—Ιωάννης 5:28, 29.

Όλοι χρειάζεται να κατανοούμε και να εκτιμούμε τον ρόλο του Ιησού στον σκοπό του Θεού.

The News

Ένα ερώτημα που ακούμε συχνά: «Ευθύνεται άραγε ο Θεός για τις φυσικές καταστροφές;»

fisikes.katastrofes2
Στους ανθρώπους αρέσει να χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους για να περιγράψουν μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Και συχνά βλέπεις με τεράστια γράμματα ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ. Είναι η λάθος στιγμή που επικαλούνται τον Θεό, απλά για να του αποδώσουν ευθύνες…
fisikes.katastrofes1

«Ο ΘΕΟΣ είναι αγάπη», αναφέρει η Αγία Γραφή. (1 Ιωάννη 4:8) Επίσης, είναι δίκαιος και ελεήμων. «Ο Βράχος—οι ενέργειές του είναι τέλειες, διότι όλες οι οδοί του είναι δικαιοσύνη. Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».—Δευτερονόμιο 32:4.

fisikes.katastrofes3
grapsimoΩς Δημιουργός, ο Ιεχωβά Θεός έχει την ικανότητα να προβλέπει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη, και έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει. Λαβαίνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, καθώς και τις ιδιότητες του Θεού όπως αποκαλύπτονται στην Αγία Γραφή, πολλοί ρωτούν δικαιολογημένα: «Γιατί επιτρέπει ο Θεός να συμβαίνουν φυσικές καταστροφές;» Όπως έχουν διαπιστώσει εκατομμύρια άτομα που επιζητούν ειλικρινά να μάθουν, ο ίδιος ο Θεός έχει δώσει την πιο λογική απάντηση στο γραπτό του Λόγο. (2 Τιμόθεο 3:16) Παρακαλούμε εξετάστε τα ακόλουθα.

Απέρριψαν την Αγάπη του Θεού

Η Γραφή μάς λέει ότι ο Θεός έδωσε στους πρώτους μας γονείς όλα όσα χρειάζονταν για να απολαμβάνουν ευτυχισμένη και ασφαλή ζωή. Επιπλέον, καθώς εκείνοι και οι απόγονοί τους θα υπάκουαν στην εντολή που είχε δώσει ο Θεός να “είναι καρποφόροι και να πληθυνθούν και να γεμίσουν τη γη”, η αυξανόμενη ανθρώπινη οικογένεια θα μπορούσε να βασίζεται στη συνεχή φροντίδα του Θεού. —Γένεση 1:28.

Δυστυχώς, όμως, ο Αδάμ και η Εύα έστρεψαν εσκεμμένα τα νώτα τους στον Δημιουργό τους παρακούοντάς τον θεληματικά και επιλέγοντας ανεξάρτητη πορεία από εκείνον. (Γένεση 1:28· 3:1-6) Η συντριπτική πλειονότητα των απογόνων τους έχει ακολουθήσει τα βήματά τους. (Γένεση 6:5, 6, 11, 12) Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι ως σύνολο έχουν επιλέξει να εξουσιάζουν τον εαυτό τους και το σπίτι τους, τη γη, χωρίς καμία καθοδηγία από τον Θεό. Ο Ιεχωβά, ως Θεός αγάπης ο οποίος σέβεται την αρχή της ελεύθερης βούλησης, δεν επιβάλλει την κυριαρχία του στους ανθρώπους, ακόμη και αν η πορεία τους οδηγεί σε βλάβη.

Εντούτοις, ο Ιεχωβά δεν εγκατέλειψε την ανθρώπινη οικογένεια. Μέχρι σήμερα «αυτός κάνει τον ήλιο του να ανατέλλει σε πονηρούς και αγαθούς και φέρνει βροχή σε δικαίους και αδίκους». (Ματθαίος 5:45) Επίσης, ο Θεός έδωσε στην ανθρωπότητα την ικανότητα να μαθαίνει σχετικά με τη γη και τους κύκλους της, και λίγο πολύ αυτή η γνώση έχει παράσχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προβλέπουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλους ενδεχόμενους κινδύνους, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει επίσης σε ποια μέρη της γης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εκδηλωθούν ακραία σεισμικά ή ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Σε μερικές χώρες αυτή η γνώση έχει συμβάλει στο να σωθούν ζωές μέσω ενημέρωσης καθώς και μέσω ανάπτυξης καλύτερων κατασκευαστικών μεθόδων και συστημάτων προειδοποίησης. Ωστόσο, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που αναφέρονται ετησίως αυξάνεται σταθερά. Οι λόγοι είναι πολλοί και περίπλοκοι.

Διαβίωση σε Περιοχές Υψηλού Κινδύνου

Η σοβαρότητα μιας καταστροφής δεν σχετίζεται πάντα με την ένταση των φυσικών δυνάμεων που περιλαμβάνονται. Η συγκέντρωση ανθρώπων στην πληγείσα περιοχή έχει συνήθως μεγαλύτερη σημασία. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα, σε περισσότερες από 160 χώρες, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο θανάτου εξαιτίας φυσικών καταστροφών. «Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε [κίνδυνο], προκαλείται καταστροφή από κάτι που πριν ήταν απλώς φυσικό φαινόμενο», λέει ο επιστήμονας Κλάους Τζέικοπ του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι η ραγδαία, χωρίς προγραμματισμό αστικοποίηση, η αποψίλωση των δασών και η εκτεταμένη χρήση τσιμέντου που καλύπτει έδαφος το οποίο φυσιολογικά θα απορροφούσε τα νερά της βροχής. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι δύο παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές κατολισθήσεις λάσπης και εκτεταμένες πλημμύρες.

Ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί επίσης να μετατρέψει έναν σεισμό σε μεγάλη καταστροφή, επειδή δεν είναι το κρουστικό κύμα ενέργειας αυτό που προξενεί τους περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς αλλά τα κτίρια που καταρρέουν. Δικαιολογημένα, οι σεισμολόγοι λένε: «Οι σεισμοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Τα κτίρια σκοτώνουν ανθρώπους».

Η πολιτική ανεπάρκεια μπορεί να συμβάλει στον αριθμό των θανάτων. Σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής, οι σεισμοί έχουν ισοπεδώσει την πρωτεύουσα τρεις φορές στα προηγούμενα 400 χρόνια. Από τον τελευταίο σεισμό δε, ο οποίος έλαβε χώρα το 1967, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε φτάνοντας τα πέντε εκατομμύρια. «Αλλά οι πολεοδομικοί κανονισμοί που θα μπορούσαν να προστατέψουν τον πληθυσμό είτε δεν υπάρχουν είτε δεν επιβάλλονται», αναφέρει το περιοδικό «Νέος Επιστήμονας» (New Scientist).

Η τελευταία δήλωση εφαρμόζεται κατάλληλα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, η οποία ήταν χτισμένη σε χαμηλό υψόμετρο, σε μια περιοχή ευάλωτη στις πλημμύρες. Παρά την ύπαρξη φραγμάτων και αντλιών, η καταστροφή για την οποία πολλοί ανησυχούσαν συνέβη τελικά το 2005 όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε την περιοχή. «Μακρόχρονες προειδοποιήσεις» είτε αγνοήθηκαν είτε «έτυχαν “χλιαρής” αντιμετώπισης», ανέφερε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Οι ΗΠΑ Σήμερα» (USA Today).

Παρόμοια στάση εκδηλώνεται απέναντι στο φαινόμενο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, γεγονός που, όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, μπορεί να εντείνει καταστροφές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα και να ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας. Ασφαλώς, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες — πράγματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνος ο Θεός. Αυτοί οι ανθρώπινοι παράγοντες φέρνουν στο νου τη Γραφική αλήθεια που λέει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί «να κατευθύνει το βήμα του». (Ιερεμίας 10:23) Ένα ακόμη ανθρώπινο στοιχείο είναι η στάση του κόσμου απέναντι στις προειδοποιήσεις — τόσο της φύσης όσο και των αρχών.

Μάθετε να Αναγνωρίζετε τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Εξαρχής πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι φυσικές καταστροφές μπορεί να πλήξουν χωρίς προειδοποίηση. «Καιρός και απρόβλεπτη περίσταση [μας] βρίσκουν όλους», αναφέρει το εδάφιο Εκκλησιαστής 9:11. Συνήθως, όμως, υπάρχει κάποια ένδειξη —είτε από τη φύση είτε από τις αρχές— ότι επίκειται συμφορά. Επομένως, όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα σημάδια, μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές που έχουν για επιβίωση.

Όταν το νησί Σιμελούε της Ινδονησίας πλήγηκε από τσουνάμι το 2004, πέθαναν εφτά άνθρωποι σε πληθυσμό πολλών χιλιάδων. Γνωρίζοντας πως πριν από ένα τσουνάμι μπορεί να εμφανιστεί αφύσικη άμπωτη, οι περισσότεροι τράπηκαν σε φυγή όταν η θάλασσα υποχώρησε. Παρόμοια, άνθρωποι έχουν γλιτώσει από βίαιες θύελλες και ηφαιστειακές εκρήξεις δίνοντας προσοχή στις προειδοποιήσεις. Επειδή οι προειδοποιήσεις της φύσης μερικές φορές προηγούνται των προειδοποιήσεων από τις αρχές, είναι σοφό να είστε εξοικειωμένοι και με τις δύο μορφές προειδοποιήσεων, ιδιαίτερα αν ζείτε σε περιοχή η οποία διατρέχει κίνδυνο καταστροφών.

Δυστυχώς, όμως, «οι άνθρωποι έχουν την τάση να αρνούνται την ύπαρξη κινδύνου ακόμη και όταν αυτός είναι ολοφάνερος», είπε κάποιος ηφαιστειολόγος. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι λανθασμένοι συναγερμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο ή εκεί όπου έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέβη η τελευταία καταστροφή. Μερικές φορές δε, οι άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, ακόμη και αν βρίσκονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή.

Σε πολλές περιοχές οι άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί ώστε δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο μέρος. Αλλά η πραγματικότητα της φτώχειας, αντί να αντικατοπτρίζει κάποια αποτυχία από μέρους του Δημιουργού μας, τονίζει την ανθρώπινη ανεπάρκεια. Οι κυβερνήσεις, λόγου χάρη, διαθέτουν συχνά τεράστια χρηματικά ποσά για εξοπλισμούς αλλά κάνουν λίγα πράγματα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Εντούτοις, για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει σε κάποιον βαθμό διαθέσιμη βοήθεια, ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η κατάστασή τους. Πώς συμβαίνει αυτό; Ο Θεός, μέσω του γραπτού του Λόγου, της Αγίας Γραφής, μας έχει δώσει πολλές θαυμάσιες αρχές οι οποίες, όταν εφαρμόζονται, μπορούν να σώσουν ζωές.

Ζωοσωτήριες Αρχές

Μην υποβάλλετε τον Θεό σε δοκιμή. «Δεν πρέπει να υποβάλλετε τον Ιεχωβά τον Θεό σας σε δοκιμή», αναφέρει το εδάφιο Δευτερονόμιο 6:16. Οι αληθινοί Χριστιανοί δεν υιοθετούν δεισιδαιμονική άποψη για τη ζωή, πιστεύοντας ότι ο Θεός θα τους προστατεύει πάντοτε από σωματική βλάβη. Γι’ αυτό, όταν απειλεί ο κίνδυνος, ακολουθούν τη θεόπνευστη συμβουλή: «Οξυδερκής είναι αυτός που βλέπει τη συμφορά και κρύβεται, αλλά οι άπειροι προχωρούν και πρέπει να υποστούν την ποινή». —Παροιμίες 22:3.

Να θεωρείτε τη ζωή πολυτιμότερη από τα υλικά αποκτήματα. «Ακόμη και όταν έχει κανείς αφθονία, η ζωή του δεν είναι αποτέλεσμα των υπαρχόντων του». (Λουκάς 12:15) Ναι, τα υλικά πράγματα έχουν κάποια αξία, αλλά δεν έχουν αξία για τους νεκρούς. Επομένως, εκείνοι που αγαπούν τη ζωή και θεωρούν πολύτιμο το προνόμιο να υπηρετούν τον Θεό δεν διακινδυνεύουν άσκοπα προκειμένου να προστατέψουν την περιουσία τους. —Ψαλμός 115:17.

Το 2004, ο Ταντάσι, ο οποίος ζει στην Ιαπωνία, εγκατέλειψε αμέσως το σπίτι του όταν έγινε σεισμός και προτού δώσουν οδηγίες οι αρχές. Η ζωή του ήταν σημαντικότερη για εκείνον από το σπίτι του και τα υπάρχοντά του. Ο Ακίρα, ο οποίος ζει στην ίδια περιοχή, έγραψε ότι «το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς εξαρτάται, όχι από τις υλικές απώλειες, αλλά από τη στάση του ατόμου. Θεώρησα αυτή την καταστροφή καλή ευκαιρία προκειμένου να απλοποιήσω τη ζωή μου».

Να δίνετε προσοχή στις προειδοποιήσεις των αρχών. “Να υποτάσσεστε στις ανώτερες εξουσίες”. (Ρωμαίους 13:1) Όταν οι αρχές διατάζουν να εκκενώσετε κάποιον χώρο ή να ακολουθήσετε μια άλλη διαδικασία για την ασφάλειά σας, είναι σοφό να υπακούσετε. Ο Ταντάσι παρέμεινε μακριά από την επικίνδυνη ζώνη υπακούοντας σε μια εντολή για εκκένωση της περιοχής και έτσι απέφυγε τον τραυματισμό ή το θάνατο εξαιτίας μετασεισμών.

Όταν δεν δίνονται προειδοποιήσεις από τις αρχές για μια επαπειλούμενη καταστροφή, οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πότε και πώς θα αντιδράσουν, λαβαίνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Σε μερικές περιοχές, οι τοπικές αρχές μπορεί να προσφέρουν χρήσιμες οδηγίες για επιβίωση από κάποια καταστροφή. Αν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες πληροφορίες στην περιοχή σας, έχετε εξοικειωθεί με αυτές; Επίσης, τις έχετε συζητήσει με την οικογένειά σας; Σε πολλά μέρη του κόσμου, υπό την καθοδηγία του τοπικού γραφείου τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι εκκλησίες των Μαρτύρων έχουν ορίσει ποιες διαδικασίες θα ακολουθούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν επαπειλείται καταστροφή ή όταν αυτή συμβαίνει, και τέτοιες διαδικασίες έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμες.

Να εκδηλώνετε Χριστιανική αγάπη. «Σας δίνω μια καινούρια εντολή», είπε ο Ιησούς, «να αγαπάτε ο ένας τον άλλον· όπως εγώ σας αγάπησα». (Ιωάννης 13:34) Εκείνοι που εκδηλώνουν αυτοθυσιαστική, χριστοειδή αγάπη κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να βοηθούν ο ένας τον άλλον να προετοιμαστούν για μια φυσική καταστροφή ή να επιβιώσουν από αυτήν. Πρεσβύτεροι ανάμεσα στους Μάρτυρες του Ιεχωβά εργάζονται ακούραστα για να έρθουν σε επαφή με όλα τα μέλη της εκκλησίας ώστε να βεβαιωθούν ότι αυτά είναι ασφαλή ή ότι μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Επίσης, οι πρεσβύτεροι ελέγχουν αν έχουν όλοι τα αναγκαία της ζωής, όπως καθαρό, πόσιμο νερό, τροφή, ρουχισμό και απαραίτητα φάρμακα. Στο μεταξύ, οικογένειες Μαρτύρων σε ασφαλείς περιοχές ανοίγουν τα σπίτια τους σε αδελφούς τους που εγκατέλειψαν τα δικά τους σπίτια. Τέτοια αγάπη είναι αληθινά «τέλειος δεσμός ενότητας». —Κολοσσαείς 3:14.

Θα επιδεινωθούν άραγε οι φυσικές καταστροφές, όπως προβλέπουν κάποιοι; Ίσως, αλλά μόνο για λίγο καιρό. Γιατί; Επειδή η τραγική εποχή της ανεξαρτησίας της ανθρωπότητας από τον Θεό πρόκειται να τερματιστεί σύντομα. Έπειτα από αυτό, ολόκληρη η γη και όλοι οι κάτοικοί της θα βρίσκονται πλήρως υπό τη στοργική κυριαρχία του Ιεχωβά, με θαυμάσια αποτελέσματα.

[Υποσημειώσεις]

Οι σεισμοί, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και ούτω καθεξής δεν είναι αυτά καθαυτά καταστροφές. Γίνονται φυσικές καταστροφές μόνο όταν επηρεάζουν δυσμενώς τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Για πιο λεπτομερή εξέταση του γιατί επιτρέπει ο Θεός προσωρινά τα παθήματα και το κακό, παρακαλούμε δείτε τη σειρά άρθρων με θέμα «“Γιατί;”— Απάντηση στη Δυσκολότερη Ερώτηση», στο τεύχος του Νοεμβρίου 2006 αυτού του περιοδικού, καθώς και το κεφάλαιο 11 του βιβλίου «Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;» που είναι έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ;

Το Γραφείο της Πόλης της Νέας Υόρκης για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών συστήνει στις οικογένειες να κάνουν σχέδια για την εκκένωση του σπιτιού έχοντας έτοιμο ένα «σακίδιο με είδη πρώτης ανάγκης» —ένα ανθεκτικό σακίδιο που θα βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο και θα μεταφέρεται εύκολα, το οποίο θα περιέχει σημαντικά είδη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

▪ Αντίγραφα σημαντικών εγγράφων σε αδιάβροχη συσκευασία

▪ Επιπλέον κλειδιά αυτοκινήτου και σπιτιού

▪ Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και μετρητά

▪ Εμφιαλωμένο νερό και τροφές που δεν αλλοιώνονται

▪ Φακός(-οί), ραδιόφωνο AM/FM, κινητό τηλέφωνο (αν έχετε), επιπλέον μπαταρίες

▪ Φάρμακα για μία τουλάχιστον εβδομάδα, κατάλογος δοσολογιών, ιατρικές συνταγές, καθώς και ονόματα και τηλέφωνα γιατρών. (Φροντίστε να αντικαθιστάτε τα φάρμακα προτού λήξουν)

▪ Κουτί πρώτων βοηθειών

▪ Ανθεκτικά, άνετα παπούτσια και αδιάβροχα ρούχα

▪ Πληροφορίες για το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τα μέλη του σπιτικού σας και το πού θα συναντηθούν, καθώς και χάρτη της περιοχής

▪ Προμήθειες για τη φροντίδα των παιδιών

[Υποσημείωση]

Αν και τα παραπάνω βασίζονται στον επίσημο κατάλογο, περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές. Ίσως στην περίπτωσή σας ή στο μέρος όπου ζείτε εσείς να μην εφαρμόζονται όλα τα σημεία του καταλόγου και πιθανόν να πρέπει να προσθέσετε κάποια άλλα. Λόγου χάρη, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες.

 • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΞΥΠΝΑ τ. 9/07

«Εσείς Συνιστάτε τον Εαυτό σας στους Άλλους;» Ένα ερώτημα για τον εαυτό μας…

sinelefsi. peri.1.2017
Είναι κάτι που θα έχετε παρατηρήσει ότι συμβαίνει έξω στον κόσμο… Ο εγωισμός είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, σ’ αυτόν τον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο. Μερικοί μάλιστα έχουν τόση μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, ώστε νομίζουν ότι αποτελούν το… κέντρο της γης. Κι .όμως η ταπεινοφροσύνη είναι ότι καλύτερο συνίσταται ότι μας ωφελεί…

“Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι!” Σε μια στιγμή θυμού ή απογοήτευσης, μπορεί να πιάσατε τον εαυτό σας να κάνει αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση. Αλλά μόλις καταλαγιάσει η κρίση «γενναιότητας», ίσως αρχίζετε να νιώθετε ανησυχία. Γιατί; Επειδή οι περισσότεροι όντως ενδιαφερόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.

Πράγματι, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα αισθήματα των άλλων. Ιδιαίτερα εμείς ως Χριστιανοί, χειροτονημένοι διάκονοι του Ιεχωβά Θεού, πρέπει να δείχνουμε κατάλληλο ενδιαφέρον για το πώς μας θεωρούν οι άλλοι. Όπως και να ’χει, εμείς είμαστε «θεατρικό θέαμα στον κόσμο». (1 Κορινθίους 4:9) Στα εδάφια 2 Κορινθίους 6:3, 4 διαβάζουμε μια ωφέλιμη συμβουλή από τον απόστολο Παύλο: «Με κανέναν τρόπο δεν δίνουμε οποιαδήποτε αιτία για πρόσκομμα, για να μη δοθεί μομφή στη διακονία μας· αλλά με κάθε τρόπο συνιστούμε τους εαυτούς μας ως διακόνους του Θεού».

Τι σημαίνει, όμως, το να συνιστούμε τους εαυτούς μας στους άλλους; Μήπως σημαίνει να αυτοπροωθούμαστε ή να εφιστούμε με ακατάλληλο τρόπο την προσοχή στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας; Όχι. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι να εφαρμόζουμε τα λόγια του εδαφίου 1 Πέτρου 2:12: «Να διατηρείτε καλή τη διαγωγή σας ανάμεσα στα έθνη, ώστε . . . να δοξάσουν τον Θεό, ως αποτέλεσμα των καλών σας έργων των οποίων είναι αυτόπτες μάρτυρες». Οι Χριστιανοί συνιστούν τους εαυτούς τους αφήνοντας τη διαγωγή τους να μιλάει! Αυτό τελικά φέρνει αίνο, όχι σε εμάς, αλλά στον Θεό. Εντούτοις, το να συνιστούμε τους εαυτούς μας στους άλλους μπορεί να φέρει και προσωπικά οφέλη. Ας εξετάσουμε τρεις τομείς στους οποίους θα μπορούσε να συμβεί αυτό με εσάς.

Ως Υποψήφιος Γαμήλιος Σύντροφος

Για παράδειγμα, εξετάστε το ζήτημα του γάμου. Ο γάμος είναι ένα δώρο από τον Ιεχωβά Θεό, εκείνον «στον οποίο κάθε οικογένεια στον ουρανό και στη γη οφείλει το όνομά της». (Εφεσίους 3:15) Ίσως επιθυμείτε να παντρευτείτε μια μέρα. Αν είναι έτσι, σε τι βαθμό συνιστάτε τον εαυτό σας ως υποψήφιο γαμήλιο σύντροφο; Ναι, ποια φήμη έχετε δημιουργήσει ως άγαμος Χριστιανός άντρας ή γυναίκα;

Σε μερικές χώρες αυτό ενδιαφέρει πολύ τις οικογένειες. Στην Γκάνα, για παράδειγμα, όταν δύο άτομα θέλουν να παντρευτούν, το υποψήφιο ζευγάρι κατά παράδοση ενημερώνει τους γονείς του. Κατόπιν, αυτοί ενημερώνουν την υπόλοιπη οικογένεια. Στη συνέχεια, η οικογένεια του άντρα αρχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τη φήμη που έχει η κοπέλα στη γειτονιά. Όταν οι γονείς πείθονται ότι η κοπέλα είναι κατάλληλη, πληροφορούν την οικογένειά της ότι ο γιος τους έχει την πρόθεση να παντρευτεί την κόρη τους. Τώρα, η οικογένεια της κοπέλας εξετάζει τη φήμη του άντρα προτού εγκρίνει το γάμο. Γι’ αυτό, ένα ρητό στην Γκάνα λέει: «Ρώτησε εκείνους που πρέπει να ξέρουν προτού παντρευτείς».

Τι θα λεχθεί για τις Δυτικές χώρες, όπου τα άτομα συνήθως είναι ελεύθερα να επιλέξουν μόνα τους το γαμήλιο σύντροφό τους; Ακόμη και εκεί, ο ώριμος Χριστιανός άντρας ή η γυναίκα είναι σοφό να ζητήσει την ειλικρινή γνώμη εκείνων που γνωρίζουν καλά τον υποψήφιο σύντροφό του, όπως είναι οι γονείς ή κάποιοι ώριμοι φίλοι. Σύμφωνα με το βιβλίο «Το Μυστικό της Οικογενειακής Ευτυχίας», η κοπέλα μπορεί να ρωτήσει: «“Τι είδους φήμη έχει αυτός ο άντρας; Ποιοι είναι οι φίλοι του; Εκδηλώνει εγκράτεια; Πώς συμπεριφέρεται στους ηλικιωμένους; Από τι είδους οικογένεια προέρχεται; Πώς φέρεται στην οικογένειά του; Ποια είναι η στάση του απέναντι στα χρήματα; Μήπως κάνει κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών; Μήπως είναι κυκλοθυμικός, ακόμη και βίαιος; Τι εκκλησιαστικές ευθύνες έχει, και πώς τις χειρίζεται; Θα μπορούσα να τον σέβομαι βαθιά;”—Λευιτικό 19:32· Παροιμίες 22:29· 31:23· Εφεσίους 5:3-5, 33· 1 Τιμόθεο 5:8· 6:10· Τίτο 2:6, 7».

Παρόμοια, ο άντρας θα θέλει να μάθει ορισμένα πράγματα για τη Χριστιανή που σκέφτεται να παντρευτεί. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Βοόζ έδειξε τέτοιο ενδιαφέρον για τη Ρουθ, τη γυναίκα που αργότερα παντρεύτηκε. Όταν η Ρουθ ρώτησε: «Πώς βρήκα εγώ εύνοια στα μάτια σου ώστε να μου δοθεί προσοχή, ενώ είμαι αλλοεθνής;» ο Βοόζ είπε: «Μου ανέφεραν επακριβώς όλα όσα έχεις κάνει». (Ρουθ 2:10-12) Ναι, ο Βοόζ, όχι μόνο παρατήρησε προσωπικά ότι η Ρουθ ήταν όσια, αφοσιωμένη και σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, αλλά επίσης άκουσε ευνοϊκά σχόλια από άλλους.

Με όμοιο τρόπο, η διαγωγή σας θα επηρεάσει το κατά πόσον οι άλλοι σας θεωρούν κατάλληλο γαμήλιο σύντροφο. Πώς ακριβώς συνιστάτε εσείς τον εαυτό σας στους άλλους σε αυτόν τον τομέα;

Ως Υπάλληλος

Ο χώρος εργασίας είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο η καλή διαγωγή μπορεί να σας ωφελήσει. Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός μπορεί να είναι έντονος. Οι υπάλληλοι που είναι γνωστοί ως άτομα τα οποία δεν υπακούν στους ανωτέρους τους, αργοπορούν κατά συνήθεια και είναι ανέντιμοι, συχνά απολύονται. Οι εταιρίες μπορεί επίσης να απολύουν έμπειρους υπαλλήλους για να περικόψουν έξοδα. Όταν άνεργα άτομα αναζητούν νέα εργασία, ίσως διαπιστώσουν ότι οι εταιρίες ρωτούν τους προηγούμενους εργοδότες για να μάθουν σχετικά με τις επαγγελματικές τους συνήθειες, τη στάση και την πείρα τους. Πολλοί Χριστιανοί συνιστούν με επιτυχία τους εαυτούς τους στους εργοδότες με τη γεμάτη σεβασμό διαγωγή, το σεμνό ντύσιμο, την ευχάριστη συμπεριφορά και τις εξαιρετικές Χριστιανικές ιδιότητές τους.

Η εντιμότητα είναι μια από αυτές τις ιδιότητες—και για πολλούς εργοδότες έχει μέγιστη σημασία. Όπως ο απόστολος Παύλος, θέλουμε να «συμπεριφερόμαστε έντιμα σε όλα». (Εβραίους 13:18) Σε ένα ορυχείο στην Γκάνα, αναφέρθηκαν κάποιες μικροκλοπές. Ο υπεύθυνος του τμήματος επεξεργασίας, που ήταν Μάρτυρας, παρέμεινε στην εργασία του ενώ άλλοι απολύθηκαν. Γιατί; Η διεύθυνση είχε παρατηρήσει την εντιμότητά του στο πέρασμα των ετών. Η σκληρή εργασία και ο σεβασμός του για τους προϊσταμένους ήταν επίσης πολύ γνωστά. Ναι, η ορθή διαγωγή του τού εξασφάλισε την εργασία του!

Ποια είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας Χριστιανός για να συνιστά τον εαυτό του στην αγορά εργασίας; Μάθετε να είστε επιδέξιος σε οποιαδήποτε εργασία σάς αναθέτουν. (Παροιμίες 22:29) Να εργάζεστε με επιμέλεια και ευσυνειδησία. (Παροιμίες 10:4· 13:4) Να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στον εργοδότη και στον προϊστάμενό σας. (Εφεσίους 6:5) Η συνέπεια, η εντιμότητα, η αποδοτικότητα και η φιλοπονία είναι ιδιότητες που εκτιμούν οι εργοδότες και οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε εργασία ακόμη και όταν οι δουλειές είναι σπάνιες.

Προνόμια στην Εκκλησία

Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει ανάγκη για ώριμους άντρες που θα αναλάβουν την ηγεσία στη Χριστιανική εκκλησία. Για ποιο λόγο; Ο Ησαΐας προφήτευσε: «Κάνε πιο ευρύχωρο τον τόπο της σκηνής σου. Και ας τεντώσουν τα υφάσματα του μεγαλειώδους καταλύματός σου». (Ησαΐας 54:2) Σε εκπλήρωση αυτής της προφητείας, η παγκόσμια εκκλησία του Ιεχωβά συνεχίζει να αυξάνεται.

Αν λοιπόν είστε Χριστιανός άντρας, πώς μπορείτε να συνιστάτε τον εαυτό σας ως κατάλληλο να υπηρετείτε με κάποιο διορισμό; Εξετάστε το παράδειγμα του νεαρού Τιμόθεου. Ο Λουκάς αναφέρει ότι ο Τιμόθεος «είχε καλή φήμη μεταξύ των αδελφών στα Λύστρα και στο Ικόνιο». Ναι, με την καλή του διαγωγή, αυτός ο νεαρός είχε συστήσει τον εαυτό του στους άλλους σε δύο διαφορετικές πόλεις. Γι’ αυτό, ο Παύλος προσκάλεσε τον Τιμόθεο να τον συντροφεύσει στη διακονία τού περιοδεύοντα επισκόπου. —Πράξεις 16:1-4.

Πώς μπορεί κάποιος άντρας σήμερα να «επιδιώκει θέση επισκόπου» με κατάλληλο, θεοσεβή τρόπο; Ασφαλώς όχι κάνοντας εκστρατεία για να διοριστεί, αλλά καλλιεργώντας τις πνευματικές ιδιότητες που είναι αναγκαίες για τέτοιες ευθύνες. (1 Τιμόθεο 3:1-10, 12, 13· Τίτο 1:5-9) Μπορεί επίσης να δείξει ότι «επιθυμεί καλό έργο» έχοντας πλήρη συμμετοχή στο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης. (Ματθαίος 24:14· 28:19, 20) Εκείνοι που συνιστούν τους εαυτούς τους ως υπεύθυνους Χριστιανούς άντρες ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ευημερία των πνευματικών αδελφών τους. Ακολουθούν τη συμβουλή του αποστόλου Παύλου: «Να δίνετε στους αγίους σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να ακολουθείτε την πορεία της φιλοξενίας». (Ρωμαίους 12:13) Κάνοντας τέτοια πράγματα, ένας Χριστιανός άντρας μπορεί πραγματικά να “συνιστά τον εαυτό του ως διάκονο του Θεού”.

Σε Κάθε Περίσταση

Το να συνιστούμε τους εαυτούς μας στους άλλους δεν σημαίνει να προσποιούμαστε ή να γίνουμε «ανθρωπάρεσκοι». (Εφεσίους 6:6) Ουσιαστικά, σημαίνει να συνιστούμε τους εαυτούς μας στον Δημιουργό μας, τον Ιεχωβά Θεό, ακολουθώντας ευσυνείδητα τους νόμους και τις αρχές του. Αν αναπτύσσετε την πνευματικότητά σας και ενισχύετε τη σχέση σας με τον Ιεχωβά Θεό, οι άλλοι θα βλέπουν ότι υπάρχει βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο φέρεστε στην οικογένειά σας, στους συναδέλφους σας και στους συγχριστιανούς σας. Θα διακρίνουν επίσης τη σταθερότητα και την ισορροπία σας, την καλή κρίση σας, την ικανότητά σας να χειρίζεστε ευθύνες και την ταπεινοφροσύνη σας. Έτσι θα κερδίσετε την αγάπη και το σεβασμό τους και, το πιο σπουδαίο, θα κερδίσετε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά Θεού επειδή συνιστάτε τον εαυτό σας στους άλλους!

 • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 15/4/2000

Πρέπει να προσευχόμαστε σε αγίους; Ποια είναι η άποψη της Αγίας Γραφή σ’ αυτό το ζήτημα;

se.agius
Πολλοί άνθρωποι, καθώς περνάνε δυσκολίες, προβλήματα, ανησυχίες, ανασφάλειες, προστρέχουν με προσευχή στους άγιους, ζητώντας τους να… μεσολαβήσουν ώστε να ακουστεί η φωνή τους. Να εισακουστεί από ποιον; Από τον Θεό! Τότε, γιατί δεν προσεύχονται απευθείας σε Εκείνον; Ερωτήματα για προβληματισμό…

flogaΠοιος δεν έχει νιώσει ποτέ ανησυχία και την ανάγκη να στραφεί σε κάποιον για βοήθεια; Ανάλογα με την αιτία της ανησυχίας μας, πιθανότατα θα διαλέγαμε έναν φίλο ο οποίος μπορεί να μπει στη θέση μας και έχει πείρα στη δυσκολία που περνάμε. Ο καλός φίλος συνδυάζει συμπόνια και πείρα.

Μερικοί ίσως έχουν την ίδια άποψη για την προσευχή. Αντί να πλησιάζουν τον Θεό —ο οποίος μπορεί να τους φαίνεται πολύ εξυψωμένος και να τους προξενεί δέος— νιώθουν πιο άνετα όταν απευθύνονται σε κάποιον άγιο. Σκέφτονται ότι οι άγιοι θα δείξουν περισσότερη κατανόηση, εφόσον και αυτοί έχουν περάσει δοκιμασίες και αντιξοότητες κοινές στους ανθρώπους. Λόγου χάρη, όποιοι χάνουν κάτι πολύτιμο ίσως απευθύνονται στον Άγιο Φανούριο. Οι ναυτικοί μπορεί να επικαλούνται την προστασία του Αγίου Νικολάου, ενώ όσοι υποφέρουν από παθήσεις των ματιών ενδεχομένως προσεύχονται στην Αγία Παρασκευή.

Πώς, όμως, θα εξακριβώσουμε αν είναι σωστό να προσευχόμαστε σε αγίους σύμφωνα με την Αγία Γραφή; Εφόσον οι προσευχές μας αποτελούν εκφράσεις προς τον Θεό, ασφαλώς είναι λογικό να αναρωτιόμαστε: Τις ακούει ο Θεός; Και επιπλέον: Πώς νιώθει για τις προσευχές σε αγίους;

Η άποψη της Γραφής για τις προσευχές σε αγίους

Οι προσευχές προς τους αγίους βασίζονται στο δόγμα της μεσιτείας των αγίων, το οποίο διδάσκει τόσο η Καθολική όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Δογματική της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας αναφέρει: “Οι άγιοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τους αδελφούς που ζουν στη γη πρεσβεύοντας για χάρη τους προς τον Κύριο”. Επομένως, όποιος προσεύχεται στους αγίους ελπίζει να λάβει ειδική εύνοια μέσω αυτών, χάρη στην ευλογημένη θέση τους ενώπιον του Θεού.

Διδάσκει η Γραφή κάτι τέτοιο; Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο απόστολος Παύλος προμήθευσε στα συγγράμματά του τη βάση για τις προσευχές προς τους αγίους. Για παράδειγμα, έγραψε στους Χριστιανούς της Ρώμης: «Σας προτρέπω δε, αδελφοί, μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και μέσω της αγάπης του πνεύματος, να αγωνίζεστε μαζί μου στις προσευχές προς τον Θεό για εμένα». (Ρωμαίους 15:30) Μήπως ο Παύλος ζητούσε από τους συγχριστιανούς του να μεσιτεύουν για χάρη του ενώπιον του Θεού; Όχι βέβαια! Αν ήταν έτσι, εκείνοι θα έπρεπε να ζητούν από τον Παύλο, έναν απόστολο του Χριστού, να μεσιτεύει για χάρη τους. Ο Παύλος έδειχνε ότι είναι κατάλληλο να ζητάμε από κάποιον συγχριστιανό μας να προσεύχεται στον Θεό για λογαριασμό μας. Είναι, όμως, εντελώς διαφορετικό να προσευχόμαστε σε κάποιον που υποτίθεται ότι βρίσκεται στον ουρανό να γνωστοποιήσει το αίτημά μας στον Θεό. Γιατί;

Στο Ευαγγέλιο του αποστόλου Ιωάννη, ο Ιησούς δηλώνει: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μόνο μέσω εμού». (Ιωάννης 14:6) Επίσης αναφέρει: «Ό,τι κι αν ζητήσετε απ’ τον πατέρα μου στ’ όνομά μου να σας το δώσει». (Ιωάννης 15:16, Τα Τέσσερα Ευαγγέλια και Πράξεις Αποστόλων, Τιμόθεου Κ. Κιλίφη) Ο Ιησούς δεν είπε να απευθύνουμε τις προσευχές μας σε αυτόν ώστε εκείνος να μιλάει μετά στον Θεό για λογαριασμό μας. Απεναντίας, για να εισακούονται οι προσευχές μας, πρέπει να τις απευθύνουμε στον Θεό μέσω του Ιησού και κανενός άλλου.

Όταν οι μαθητές του Ιησού τού ζήτησαν να τους διδάξει πώς να προσεύχονται, εκείνος απάντησε: «Όποτε προσεύχεστε, να λέτε: “Πατέρα, ας αγιαστεί το όνομά σου”». (Λουκάς 11:2) Ναι, «όποτε» προσευχόμαστε, δηλαδή κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, πρέπει να απευθυνόμαστε, όχι στον Ιησού ή σε κάποιον άλλον, αλλά στον ίδιο τον Θεό. Με βάση αυτές τις ξεκάθαρες διδασκαλίες του Ιησού, δεν έπεται ότι οι προσευχές μας πρέπει να απευθύνονται στον Θεό μέσω του Ιησού Χριστού και όχι σε μεσίτες ή «αγίους»;

Η προσευχή αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της λατρείας μας, και το να λατρεύουμε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Θεό σαφώς δεν εναρμονίζεται με τη διδασκαλία της Γραφής. (Ιωάννης 4:23, 24· Αποκάλυψη 19:9, 10) Να γιατί πρέπει να απευθύνουμε τις προσευχές μας μόνο στον Θεό.

Πρέπει να φοβάστε να πλησιάσετε τον Θεό;

Στην Επί του Όρους Ομιλία του, ο Ιησούς ανέφερε το παράδειγμα ενός παιδιού που ζητάει από τον πατέρα του κάτι να φάει. Θα έδινε ποτέ ένας πατέρας στο παιδί του πέτρα αντί για ψωμί; Ή δηλητηριώδες φίδι αντί για ψάρι; (Ματθαίος 7:9, 10) Θα ήταν αδιανόητο να κάνει κάτι τέτοιο ένας στοργικός γονέας!

Σκεφτείτε μια ανάλογη περίπτωση από την πλευρά ενός γονέα. Φανταστείτε ότι το παιδί σας θέλει πολύ να σας ζητήσει κάτι. Έχετε καλλιεργήσει προσεκτικά τη σχέση σας μαζί του και είστε πάντοτε προσιτοί. Εντούτοις, επειδή φοβάται αδικαιολόγητα την αντίδρασή σας, ζητάει από κάποιον άλλον να σας μεταβιβάσει το αίτημά του. Πώς θα νιώθατε; Τι θα λεχθεί αν επικοινωνεί μονίμως μαζί σας μέσω του άλλου και δεν έχει την πρόθεση να αλλάξει; Θα σας άρεσε αυτή η κατάσταση; Φυσικά όχι! Οι στοργικοί γονείς θέλουν να μιλούν τα παιδιά τους απευθείας σε εκείνους και να αισθάνονται ελεύθερα να τους ζητούν ό,τι χρειάζονται.

Κάνοντας εφαρμογή της παραβολής του σχετικά με το παιδί που ζητάει φαγητό, ο Ιησούς είπε στο πλήθος: «Άρα λοιπόν, αν εσείς, μολονότι είστε πονηροί, ξέρετε να δίνετε καλά δώρα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει καλά πράγματα σε εκείνους που ζητούν από αυτόν!» (Ματθαίος 7:11) Αναμφίβολα, ένας γονέας θέλει πολύ να δίνει καλά πράγματα στο παιδί του. Ο ουράνιος Πατέρας μας θέλει ακόμη περισσότερο να ακούει τις προσευχές μας και να απαντάει σε αυτές.

Ο Θεός επιθυμεί να μιλάμε απευθείας σε εκείνον μέσω προσευχής ακόμη και αν μας καταβαρύνουν τα ελαττώματά μας. Δεν αναθέτει σε άλλους να ακούν τις προσευχές μας. Η Γραφή μάς προτρέπει: «Ρίξε στον Ιεχωβά το βάρος που σηκώνεις, και αυτός θα σε στηρίξει». (Ψαλμός 55:22) Αντί να βασιζόμαστε στη μεσιτεία αγίων ή οποιουδήποτε άλλου, πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ιεχωβά Θεό.

Ο ουράνιος Πατέρας μας ενδιαφέρεται για εμάς ως άτομα. Θέλει να μας βοηθάει στα προβλήματά μας και μας καλεί να τον πλησιάσουμε. (Ιακώβου 4:8) Χαιρόμαστε πάρα πολύ που έχουμε την ευκαιρία να πλησιάζουμε τον Θεό και Πατέρα μας, “Αυτόν που ακούει προσευχή”! —Ψαλμός 65:2.

 • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/6/2013

Συνάντηση ατόμων Ουδετερότητας, Θεσσαλονίκη 2018, ένας πολύ καλός προγραμματισμός…

ktima.xristidi
Αυτή είναι μια φωτογραφία από το κτήμα Χρηστίδη στην Περαία της Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η συνάντηση ατόμων της Ουδετερότητας, τον Ιούνιο του 2018… Μα, θα μου πείτε από τον Νοέμβρη της προηγούμενης χρονιάς το ετοιμάζουν; Δεν είναι έτσι. Μόλις τελείωσε η Συνάντηση στη Λίμνη Μουσών, έβαλαν μπροστά. Αν μ’ αρέσει κάτι ιδιαίτερα εδώ, είναι η καλή οργάνωση…
mixeasΟι αναγνώστες μας θα θυμούνται το δημοσίευμα που κάναμε τον Μάη του 2017 από την εκδρομή στη Λίμνη Μουσών, αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και δεν επέτρεψαν να το χαρούμε όπως του άξιζε καθώς και ο περιβάλλον χώρος ήταν πολύ καλός (άριστη επιλογή) και η παρέα με τους αδελφούς μας ξεχωριστή… Δείτε ΕΔΩ.

Και ιδού η συνέχεια. Ότι ακολουθεί παρακάτω είναι η ανακοίνωση όπως «ανέβηκε» στις ομάδες των αδελφών μας. Εκείνοι είναι προνοητικοί και κάθε βήμα στην οργάνωση τους είναι φανερό ότι είναι πολύ προσεκτικό για να έχει επιτυχία.

Με πρωτοβουλία αδελφών μας στη βόρεια Ελλάδα, διοργανώνεται για το 2018 στην Θεσσαλονίκη (Άνω Περαία), συνάντηση όλων των αδελφών της ουδετερότητας (με ποινή φυλάκισης ) στις 2&3 Ιουνίου 2018 στο Κτήμα Χρηστίδη (Άνω Περαία). Η διοργάνωση γίνεται σύμφωνα με όλα τα θεοκρατικά πρότυπα ως προς την επίβλεψη, τον έλεγχο της μουσικής του χορού και του αλκοόλ, καθώς και τις ώρες έναρξης και λήξης.

Για τους αδελφούς της νότιας Ελλάδας και νησιών, διοργανώνεται από αδελφούς στην Αττική, μεταφορά με πούλμαν από την Αθήνα και διαμονή μιας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο.

Στην πρόσφατη συνάντηση στις 10/11/2017 στην Αθήνα, έγινε έκκληση συμμετοχών με αντίστοιχη προκαταβολή για την συνάντηση της Θεσσαλονίκης, με ενδεικτικά μεγέθη τιμών μεταφοράς και διαμονής. Καθώς η ανταπόκριση ήταν μεγάλη μπορούμε πλέον να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα και προσδιορισμό μεγεθών.

Επειδή από πρακτικής άποψης βέβαια ήταν αδύνατον να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον πλήρη αριθμό συμμετοχών ώστε να ζητηθεί αντίστοιχη συνολική προσφορά, και αφού  δεν υπάρχει ξενοδοχείο με τη δυνατότητα απορρόφησης όλων των συμμετεχόντων, οι τιμές αναγκαστικά διαφοροποιούνται από πούλμαν σε πούλμαν και από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.

Έτσι για το πρώτο πούλμαν που τελικά είναι 72 αξιοποιήσιμων θέσεων (αντί 75 που ήταν η αρχική εκτίμηση), η τιμή συμμετοχής καθορίζεται τελικά στα 32 ευρώ ανά άτομο (από 30 που ήταν η αρχική πρόβλεψη) μαζί με το ξενοδοχείο που δεν μπορεί να διαχωριστεί από το πούλμαν.

Η τιμή αφορά το πούλμαν και το ξενοδοχείο για μια διανυκτέρευση με πρωινό.

Οι θέσεις για αυτό το πούλμαν έχουν ήδη συμπληρωθεί.

Και δεύτερο πούλμαν!

Το δεύτερο πούλμαν του οποίου το μέγεθος θα καθοριστεί από το πλήθος των συμμετοχών, προσδιορίζεται στην τιμή των 40 ευρώ ανά άτομο μαζί με το ξενοδοχείο με πρωινό και σε αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα ανεξάρτητης συμμετοχής μόνο στο πούλμαν ή μόνο στο ξενοδοχείο με κόστος στα 20 ευρώ.

Όλες οι τιμές αφορούν μόνο τη μεταφορά και το ξενοδοχείο με πρωινό και όχι την είσοδο στην εκδήλωση την Κυριακή.

Σημειώνουμε ότι τα περιθώρια για το κλείσιμο δωματίων σε ξενοδοχεία εξαντλούνται με αποτέλεσμα οι δηλώσεις συμμετοχής να πρέπει να γίνουν άμεσα ή έστω το συντομότερο ώστε να αποφύγουμε την έλλειψη διαθεσιμότητας δωματίων!

Οι τιμές καθορίστηκαν με σκοπό την αποφυγή ελλείμματος  , ενώ σε περίπτωση που τελικά υπάρξει περίσσευμα θα γίνει ενημέρωση και θα αποφασιστεί από κοινού η διαχείρισή του.

Τα άτομα που θα ταξιδέψουν από Νότιο Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα τα οποία χρειάζονται να φιλοξενηθούν στην Αθήνα μπορούν να το δηλώσουν.

Πρόγραμμα της εκδρομής 2 & 3 Ιουνίου 2018

2 Ιουνίου 2018 Σάββατο

 • 6.00 Αναχώρηση από Θεομήτορος στον Άγιο Δημήτριο και παραλαβή ατόμων κατά την διαδρομή προς Άγιο Αντώνιο.
 • 7.00 Αναχώρηση από Άγιο Αντώνιο στο μετρό του Περιστερίου, προσέλευση στις 6.45 ή και νωρίτερα.
 • Παραλαβή ατόμων από ΡΕΝΩ σε Νέα Φιλαδέλφεια  και από το ύψος του ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ στον Άγιο Στέφανο.
 • Στάση για καφέ στην παραλία των Καμένων Βούρλων στην καφετέρια του αδελφού  Νίκου Τυμπανάρη που βρίσκεται στην παραλία δίπλα στο S/M ΓΑΛΑΞΙΑ.
 • Στάση για καφέ και πρόχειρο φαγητό στην ΠΛΑΖΑ στον Κορινό Πιερίας κοντά στην Κατερίνη.
 • Για εξοικονόμηση χρημάτων μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει κάτι από το σπίτι μας αν θέλουμε είτε για τις δυο στάσεις είτε και για το ξενοδοχείο.
 • Άφιξη στο ξενοδοχείο στις 2 μμ.
 • Ξεκούραση μέχρι τις 5 το απόγευμα.
 • Στις 5 το απόγευμα ξεκινά το πούλμαν για τον Λευκό Πύργο όπου θα μας υποδεχτούν τα αδέλφια μας οι Θεσσαλονικείς.
 • 5.30 – 7.30 το απόγευμα θα πιούμε καφέ γλυκό ή αναψυκτικά στο μεγάλο Δημοτικό Αναψυκτήριο με θέα την θάλασσα και τον Λευκό Πύργο μαζί με τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι θα μας έχουν κλείσει τραπέζια.
 • 8.00 Το πούλμαν ξεκινά για τον χώρο live συναυλίας από τα αδέλφια μας μουσικούς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα παίξουν προς τιμήν των εκδρομέων με τα πούλμαν.
 • Εκεί στον χώρο αυτό θα γίνει παραγγελία σουβλάκια κλπ με delivery από κατάλογο που θα δοθεί εκεί επί τόπου.
 • 12 το βράδυ φτάνουμε στο ξενοδοχείο.

3 Ιουνίου, Κυριακή

 • 9 το πρωί της Κυριακής ομαδικό πρωινό στο ξενοδοχείο και στις 10 ξεκινάμε για το κτήμα Χρηστίδη στην Άνω Περαία.
 • 11 η ώρα φτάνουμε στον χώρο της εκδήλωσης όπου πληρώνουμε (14 ΕΥΡΩ σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών) το μενού του μπουφέ που έχουν ετοιμάσει οι Θεσσαλονικείς σε συνεννόηση με το κτήμα.
 • 5 το απόγευμα τελειώνει η εκδήλωση και στις 5.30 ξεκινά το πούλμαν για Αθήνα.
 • Στις 12 περίπου άφιξη στον Άγιο Αντώνιο με το πούλμαν να συνεχίζει για την Θεομήτορος στον Άγιο Δημήτριο.
 • ΥΓ : Ελπίζουμε στην κατανόησή σας στην περίπτωση που λόγω περιστάσεων το πρόγραμμα διαφοροποιηθεί. 
 • Περιμένουμε να δηλώσετε συμμετοχές ή να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση στους: Κώστα Χατζηπαρασκευά, Γιώργο Κατσικόπουλο, Αντώνη Ζουρούδη και Νίκο Δεληγιάννη.

Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ θα είναι εκεί, θα απολαύσει το διήμερο και τη συναναστροφή με τους αδελφούς μας και φυσικά θα καλύψει δημοσιογραφικά την εκδήλωση…

Ποτέ Μην Παύετε να Αυξάνετε την Εκτίμηση Σας για το Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή…

ag.grafi.nea1

“Πόσο πολύτιμες είναι οι σκέψεις σου! Θεέ, πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός τους!”—ΨΑΛΜΟΣ 139:17.
anagnosi.grafis
ti.didaskiΉταν μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Καθώς γίνονταν επισκευές στο ναό του Ιεχωβά στην Ιερουσαλήμ, ο Αρχιερέας Χελκίας βρήκε «το βιβλίο του νόμου του Ιεχωβά που είχε δοθεί με το χέρι του Μωυσή», αναμφίβολα το πρωτότυπο κείμενο το οποίο είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου 800 χρόνια! Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ένιωσε ο θεοφοβούμενος Βασιλιάς Ιωσίας όταν έφεραν μπροστά του εκείνο το βιβλίο; Πράγματι, το θεωρούσε πολύτιμο και έβαλε αμέσως τον Σαφάν το γραμματέα να το διαβάσει μεγαλόφωνα.—2 Χρονικών 34:14-18.

Σήμερα το Λόγο του Θεού μπορούν να τον διαβάσουν, ολόκληρο ή εν μέρει, δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά μήπως αυτό καθιστά τις Γραφές λιγότερο πολύτιμες, λιγότερο σημαντικές; Ασφαλώς όχι! Εξάλλου, περιέχουν τις σκέψεις του ίδιου του Παντοδυνάμου, οι οποίες έχουν καταγραφεί προς όφελός μας. (2 Τιμόθεο 3:16) Ο ψαλμωδός Δαβίδ, εκφράζοντας τα αισθήματά του για το Λόγο του Θεού, έγραψε: «Πόσο πολύτιμες . . . είναι για εμένα οι σκέψεις σου! Θεέ, πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός τους!»—Ψαλμός 139:17.

Η εκτίμηση του Δαβίδ για τον Ιεχωβά, το Λόγο του και τη διευθέτησή του για αληθινή λατρεία δεν εξασθένησε ποτέ. Η πληθώρα των ωραίων ψαλμών που συνέθεσε ο Δαβίδ εξέφραζαν τα αισθήματά του. Για παράδειγμα, στο εδάφιο Ψαλμός 27:4 έγραψε: «Ένα πράγμα ζήτησα από τον Ιεχωβά. Αυτό θα επιζητώ: Να κατοικώ στον οίκο του Ιεχωβά όλες τις ημέρες της ζωής μου, για να βλέπω την τερπνότητα του Ιεχωβά και να ατενίζω με εκτίμηση το ναό του». Η έκφραση του πρωτότυπου εβραϊκού κειμένου που αποδίδεται «ατενίζω με εκτίμηση» σημαίνει «προσηλώνω το βλέμμα μου παρατεταμένα, περιεργάζομαι προσεκτικά, βλέπω με ευχαρίστηση, ικανοποίηση, θαυμασμό». Σαφώς, ο Δαβίδ ήταν άνθρωπος με πνευματικό βάθος, ο οποίος εκτιμούσε αληθινά τις πνευματικές προμήθειες του Ιεχωβά και απολάμβανε κάθε «μπουκιά» πνευματικής αλήθειας που αποκάλυπτε ο Θεός. Το παράδειγμα εκτίμησης που έθεσε είναι άξιο μίμησης. —Ψαλμός 19:7-11.

Να Εκτιμάτε το Προνόμιο που Έχετε να Γνωρίζετε τη Γραφική Αλήθεια

Η απόκτηση ενόρασης στο Λόγο του Θεού δεν εξαρτάται από τις διανοητικές ικανότητες ούτε από την κοσμική εκπαίδευση, πράγματα τα οποία τείνουν να τρέφουν την υπερηφάνεια. Απεναντίας, εξαρτάται από την παρ’ αξία καλοσύνη του Ιεχωβά, την οποία εκείνος εκδηλώνει προς ταπεινούς ανθρώπους με ειλικρινή καρδιά που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης. (Ματθαίος 5:3· 1 Ιωάννη 5:20) Αναλογιζόμενος το γεγονός ότι τα ονόματα ατελών ανθρώπων θα χαράζονταν στον ουρανό, ο Ιησούς «ένιωσε αγαλλίαση μέσω του αγίου πνεύματος και είπε: “Σε αινώ δημόσια, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, επειδή έχεις κρύψει προσεκτικά αυτά τα πράγματα από σοφούς και διανοουμένους, και τα έχεις αποκαλύψει σε νήπια”». —Λουκάς 10:17-21.

Αφού ο Ιησούς ανέπεμψε εκείνη την εγκάρδια προσευχή, στράφηκε στους μαθητές του και είπε: «Ευτυχισμένα είναι τα μάτια που βλέπουν αυτά που βλέπετε εσείς. Διότι σας λέω: Πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν αυτά που βλέπετε εσείς, αλλά δεν τα είδαν, και να ακούσουν αυτά που ακούτε εσείς, αλλά δεν τα άκουσαν». Ναι, ο Ιησούς παρότρυνε τους πιστούς ακολούθους του να μη θεωρούν δεδομένες τις πολύτιμες αλήθειες της Βασιλείας που τους αποκαλύπτονταν. Αυτές οι αλήθειες δεν είχαν αποκαλυφτεί σε παλιότερες γενιές υπηρετών του Θεού, και ασφαλώς δεν φανερώθηκαν σε «σοφούς και διανοουμένους» της εποχής του Ιησού! —Λουκάς 10:23, 24.

Στην εποχή μας, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να εκτιμούμε τη θεϊκή αλήθεια, διότι ο Ιεχωβά, μέσω του “πιστού και φρόνιμου δούλου”, έχει δώσει στο λαό του πιο βαθιά ενόραση στο Λόγο του. (Ματθαίος 24:45· Δανιήλ 12:10) Αναφορικά με τον καιρό του τέλους, ο προφήτης Δανιήλ έγραψε: «Πολλοί θα περιτρέχουν και η αληθινή γνώση θα γίνει άφθονη». (Δανιήλ 12:4) Δεν συμφωνείτε ότι σήμερα η γνώση του Θεού έχει «γίνει άφθονη» και ότι οι υπηρέτες του Ιεχωβά τρέφονται καλά από πνευματική άποψη;

Τι αντίθεση βλέπουμε ανάμεσα στην πνευματική ευημερία του λαού του Θεού και στη θρησκευτική σύγχυση της Βαβυλώνας της Μεγάλης! Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι ή αηδιασμένοι από την ψεύτικη θρησκεία στρέφονται στην αληθινή λατρεία. Πρόκειται για προβατοειδή άτομα τα οποία “δεν θέλουν να συμμετάσχουν με [τη Βαβυλώνα τη Μεγάλη] στις αμαρτίες της ούτε να λάβουν από τις πληγές της”. Ο Ιεχωβά και οι υπηρέτες του προσκαλούν όλα αυτά τα άτομα στην αληθινή Χριστιανική εκκλησία. —Αποκάλυψη 18:2-4· 22:17.

Άτομα που Δείχνουν Εκτίμηση Συρρέουν στον Θεό

Ο Ιεχωβά προείπε τα εξής αναφορικά με τον πνευματικό του οίκο λατρείας: «Θα σείσω όλα τα έθνη, και θα έρθουν τα επιθυμητά πράγματα όλων των εθνών· και θα γεμίσω αυτόν τον οίκο με δόξα». (Αγγαίος 2:7) Αυτή η εκπληκτική προφητεία είχε μια εκπλήρωση τον καιρό του Αγγαίου όταν ένα αποκαταστημένο υπόλοιπο του λαού του Θεού ανοικοδόμησε το ναό στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα, τα λόγια του Αγγαίου λαβαίνουν περαιτέρω εκπλήρωση σε σχέση με το μεγάλο πνευματικό ναό του Ιεχωβά.

Εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη συρρεύσει στο συμβολικό ναό για να λατρέψουν τον Θεό «με πνεύμα και αλήθεια», και κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες «επιθυμητά πράγματα όλων των εθνών» εξακολουθούν να συρρέουν. (Ιωάννης 4:23, 24) Για παράδειγμα, η παγκόσμια έκθεση για το υπηρεσιακό έτος 2006 (έντεκα χρόνια πριν…) δείχνει ότι βαφτίστηκαν 248.327 άτομα συμβολίζοντας την αφιέρωσή τους στον Ιεχωβά. Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 680 καινούρια άτομα κάθε μέρα! Η αγάπη τους για την αλήθεια και η επιθυμία που έχουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά ως διαγγελείς της Βασιλείας πιστοποιούν ότι αυτοί όντως ελκύστηκαν από τον Θεό. —Ιωάννης 6:44, 65.

Πολλά από αυτά τα άτομα που έχουν ειλικρινή καρδιά ελκύστηκαν στην αλήθεια επειδή διέκριναν «τη διαφορά ανάμεσα στον δίκαιο και στον πονηρό, ανάμεσα σε αυτόν που υπηρετεί τον Θεό και σε αυτόν που δεν τον έχει υπηρετήσει». (Μαλαχίας 3:18) Πάρτε για παράδειγμα την εμπειρία του Γουέιν και της Βιρτζίνια, ενός αντρογύνου που ανήκε σε κάποια Προτεσταντική εκκλησία αλλά είχε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αυτοί μισούσαν τον πόλεμο, οπότε προβληματίζονταν και αναστατώνονταν όταν έβλεπαν κληρικούς να ευλογούν στρατιώτες και όπλα. Καθώς γερνούσαν, ένιωθαν ότι οι άλλοι στην εκκλησία τούς αγνοούσαν, παρότι η Βιρτζίνια υπήρξε δασκάλα του κατηχητικού επί αρκετά χρόνια. «Κανείς δεν μας επισκεπτόταν ούτε έδειχνε ενδιαφέρον για την πνευματική μας ευημερία», είπαν οι ίδιοι. «Το μόνο που ήθελε η εκκλησία ήταν τα χρήματά μας. Νιώθαμε σαν χαμένοι». Απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο όταν η εκκλησία τους υιοθέτησε ανεκτική στάση ως προς την ομοφυλοφιλία.

Στο μεταξύ, η εγγονή και κατόπιν η κόρη του Γουέιν και της Βιρτζίνια έγιναν Μάρτυρες του Ιεχωβά. Μολονότι ο Γουέιν και η Βιρτζίνια αναστατώθηκαν στην αρχή, αργότερα άλλαξαν γνώμη και δέχτηκαν να κάνουν Γραφική μελέτη. «Μέσα σε τρεις μόλις μήνες», είπε ο Γουέιν, «μάθαμε περισσότερα για την Αγία Γραφή από όσα είχαμε μάθει τα προηγούμενα 70 χρόνια! Ποτέ δεν είχαμε μάθει ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά, και δεν ξέραμε τίποτα για τη Βασιλεία και τον Παράδεισο στη γη». Έπειτα από λίγο, αυτό το ειλικρινές αντρόγυνο άρχισε να παρακολουθεί τις Χριστιανικές συναθροίσεις και να συμμετέχει στη διακονία. «Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους για την αλήθεια», είπε η Βιρτζίνια. Βαφτίστηκαν το 2005, έχοντας περάσει και οι δύο τα 80 τους χρόνια. «Βρήκαμε ένα αληθινό Χριστιανικό σπιτικό», είπαν.

Να Εκτιμάτε το ότι Είστε “Εξοπλισμένοι για Κάθε Καλό Έργο

Ο Ιεχωβά βοηθάει πάντοτε τους υπηρέτες του να κάνουν το θέλημά του. Ο Νώε, για παράδειγμα, έλαβε σαφείς, συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πώς να κατασκευάσει την κιβωτό —ένα έργο που έπρεπε να γίνει απολύτως σωστό με την πρώτη! Και όντως έγινε. Γιατί; Επειδή ο Νώε «ενήργησε σύμφωνα με όλα όσα τον είχε διατάξει ο Θεός. Ενήργησε έτσι ακριβώς». (Γένεση 6:14-22) Ο Ιεχωβά και σήμερα εξοπλίζει πλήρως τους υπηρέτες του για να κάνουν το θέλημά του. Το κύριο έργο μας είναι βεβαίως να κηρύττουμε τα καλά νέα της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού και να βοηθάμε τους αξίους να γίνουν μαθητές του Ιησού Χριστού. Και όπως στην περίπτωση του Νώε, η επιτυχία μας εξαρτάται από την υπακοή. Πρέπει να ακολουθούμε υπάκουα την κατεύθυνση που παρέχει ο Ιεχωβά μέσω του Λόγου και της οργάνωσής του. —Ματθαίος 24:14· 28:19, 20.

Προκειμένου να επιτελέσουμε αυτό το έργο, πρέπει να μάθουμε να “χειριζόμαστε ορθά” το βασικό μας εργαλείο, το Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι ωφέλιμος «για διδασκαλία, για έλεγχο, για τακτοποίηση ζητημάτων, για διαπαιδαγώγηση στη δικαιοσύνη, ώστε ο άνθρωπος του Θεού να είναι πλήρως ικανός, απόλυτα εξοπλισμένος για κάθε καλό έργο». (2 Τιμόθεο 2:15· 3:16, 17) Ο Ιεχωβά, όπως έκανε και τον πρώτο αιώνα, μας δίνει πολύτιμη εκπαίδευση μέσω της Χριστιανικής εκκλησίας. Σήμερα, στις 99.770 εκκλησίες που υπάρχουν παγκόσμια, η Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας και η Συνάθροιση Υπηρεσίας διεξάγονται κάθε εβδομάδα για να μας βοηθούν στη διακονία. Δείχνετε εσείς την εκτίμησή σας για αυτές τις σημαντικές συναθροίσεις παρακολουθώντας τες τακτικά και εφαρμόζοντας τα πράγματα που μαθαίνετε; —Εβραίους 10:24, 25.

Καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες στη διακονία, εκατομμύρια μέλη του λαού του Θεού σε όλο τον κόσμο δείχνουν την εκτίμησή τους για την εκπαίδευση που λαβαίνουν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του υπηρεσιακού έτους 2006, 6.741.444 διαγγελείς της Βασιλείας δαπάνησαν συνολικά 1.333.966.199 ώρες σε όλες τις πτυχές του έργου, πράγμα που περιλάμβανε τη διεξαγωγή 6.286.618 οικιακών Γραφικών μελετών. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενθαρρυντικές λεπτομέρειες που περιέχονται στην παγκόσμια έκθεση. Σας καλούμε να εξετάσετε προσεκτικά την εν λόγω έκθεση και να αντλήσετε ενθάρρυνση από αυτήν, όπως ακριβώς οι αδελφοί μας τον πρώτο αιώνα αναμφίβολα ενθαρρύνονταν πολύ από εκθέσεις σχετικά με την επέκταση του έργου κηρύγματος στην εποχή τους. —Πράξεις 1:15· 2:5-11, 41, 47· 4:4· 6:7.

Η τεράστια κραυγή αίνου που υψώνεται προς τον Θεό κάθε χρόνο αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση που έχουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά για το προνόμιο του να γνωρίζουν τον Ιεχωβά και να δίνουν μαρτυρία για αυτόν. (Ησαΐας 43:10) Είναι αλήθεια ότι η θυσία αίνου την οποία προσφέρουν οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή ανήμποροι αδελφοί και αδελφές μας μπορεί να παρομοιαστεί με το δίλεπτο της χήρας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιεχωβά και ο Γιος του εκτιμούν αληθινά όλους όσους υπηρετούν τον Θεό ολόψυχα, καθώς κάνουν οτιδήποτε μπορούν. —Λουκάς 21:1-4· Γαλάτες 6:4.

Ο Ιεχωβά μέσω της οργάνωσής του, εκτός του ότι μας εκπαιδεύει για τη διακονία, μας εξοπλίζει με άριστα μέσα διδασκαλίας. Τις πρόσφατες δεκαετίες, μεταξύ αυτών ήταν τα βιβλία Η Αλήθεια που Οδηγεί στην Αιώνιο Ζωή, Μπορείτε να Ζείτε για Πάντα στον Παράδεισο στη Γη, Γνώση που Οδηγεί στην Αιώνια Ζωή και, τώρα, το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; Εκείνοι που εκτιμούν αληθινά αυτές τις προμήθειες τις αξιοποιούν στη διακονία.

Να Αξιοποιείτε το Βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή

Το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; με τα 19 του κεφάλαια, το αναλυτικό του παράρτημα και τη σαφή, απλή του γλώσσα αποδεικνύεται ευλογία στη διακονία. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο 12 εξετάζει το θέμα «Να Ζείτε με Τρόπο που Ευαρεστεί τον Θεό». Αυτή η ύλη εξηγεί στο σπουδαστή πώς μπορεί να γίνει φίλος του Θεού, κάτι που πολλοί ίσως ούτε καν έχουν σκεφτεί ή διανοηθεί ότι είναι δυνατόν. (Ιακώβου 2:23) Τι ανταπόκριση βρίσκει αυτό το βοήθημα Γραφικής μελέτης;

Ένας επίσκοπος περιοχής στην Αυστραλία αναφέρει ότι το βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή ασκεί «άμεση έλξη η οποία βοηθάει να αρχίζουμε γρήγορα συζητήσεις με τους οικοδεσπότες». Ο ίδιος προσθέτει ότι το βιβλίο είναι τόσο εύχρηστο ώστε «έχει δώσει σε πολλούς ευαγγελιζομένους της Βασιλείας ανανεωμένη πεποίθηση και χαρά στη διακονία. Δεν είναι να απορεί κανείς που μερικοί λένε ότι αυτό το βιβλίο είναι πραγματικό χρυσάφι!»

«Πρέπει να σας έστειλε ο Θεός», είπε μια γυναίκα από τη Γουιάνα στο σκαπανέα που πήγε στην πόρτα της. Ο σύντροφός της είχε πρόσφατα εγκαταλείψει εκείνη και τα δύο μικρά παιδιά τους. Ο σκαπανέας άνοιξε το βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή στο κεφάλαιο 1 και της διάβασε την παράγραφο 11, κάτω από τον υπότιτλο «Πώς Νιώθει ο Θεός για τις Αδικίες που Αντιμετωπίζουμε;» «Τα σημεία αυτά τη συγκίνησαν βαθιά», είπε ο σκαπανέας. «Μάλιστα, χρειάστηκε να σηκωθεί και να πάει στο πίσω μέρος του καταστήματός της για να ξεσπάσει σε κλάματα». Αυτή η γυναίκα δέχτηκε να κάνει τακτική Γραφική μελέτη με μια αδελφή από εκείνη την περιοχή και συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο.

Ο Χοσέ, ο οποίος ζει στην Ισπανία, έχασε τη σύζυγό του σε τροχαίο δυστύχημα. Αναζήτησε παρηγοριά στα ναρκωτικά, και έλαβε επίσης βοήθεια από ειδικούς. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα που απασχολούσε περισσότερο τον Χοσέ: «Γιατί επέτρεψε ο Θεός να πεθάνει η γυναίκα μου;» Κάποια μέρα ο Χοσέ γνώρισε τον Φραντσέσκ, ο οποίος εργαζόταν στην ίδια εταιρία. Ο Φραντσέσκ πρότεινε να συζητήσουν το κεφάλαιο 11 του βιβλίου Τι Διδάσκει η Γραφή, με τον τίτλο «Γιατί Επιτρέπει ο Θεός τα Παθήματα;» Η Γραφική εξήγηση και το παράδειγμα με το δάσκαλο και το μαθητή εντυπωσίασαν βαθιά τον Χοσέ. Άρχισε να μελετάει με ενθουσιασμό, παρακολούθησε μια συνέλευση περιοχής και τώρα παρακολουθεί τις συναθροίσεις στην τοπική Αίθουσα Βασιλείας.

Ο Ρόμαν, ένας 40χρονος επιχειρηματίας από την Πολωνία, είχε ανέκαθεν σεβασμό για το Λόγο του Θεού. Επειδή, όμως, ήταν πολύ απασχολημένος με την εργασία του, έκανε περιορισμένη πρόοδο στη Γραφική του μελέτη. Εντούτοις, παρακολούθησε μια συνέλευση περιφερείας και πήρε ένα αντίτυπο του βιβλίου Τι Διδάσκει η Γραφή. Έκτοτε, σημείωσε αξιόλογη βελτίωση. «Με αυτό το βιβλίο», λέει ο ίδιος, «όλες οι βασικές διδασκαλίες της Γραφής φαίνεται πως ενώνονται και σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα, σαν τα κομμάτια ενός παζλ». Ο Ρόμαν μελετάει τώρα τη Γραφή τακτικά και κάνει θαυμάσια πρόοδο.

Συνεχίστε να Αυξάνετε σε Εκτίμηση

Όπως εξηγήθηκε στις συναρπαστικές Συνελεύσεις Περιφερείας «Η Απελευθέρωση Πλησιάζει!», οι αληθινοί Χριστιανοί λαχταρούν την «αιώνια απελευθέρωση» την οποία έχει υποσχεθεί ο Θεός και η οποία καταστάθηκε δυνατή μέσω του χυμένου αίματος του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξουμε την εγκάρδια εκτίμησή μας για αυτήν την πολύτιμη ελπίδα από το να συνεχίσουμε να καθαριζόμαστε «από νεκρά έργα για να αποδίδουμε ιερή υπηρεσία προς τον ζωντανό Θεό». —Εβραίους 9:12, 14.

Ναι, το γεγονός ότι έξι και πλέον εκατομμύρια διαγγελείς της Βασιλείας υπομένουν πιστά στην υπηρεσία του Θεού αποτελεί στ’ αλήθεια θαύμα, σε μια εποχή κατά την οποία ασκείται άνευ προηγουμένου πίεση να υπηρετεί ο καθένας τον εαυτό του. Αποτελεί επίσης απόδειξη του ότι οι υπηρέτες του Ιεχωβά εκτιμούν βαθιά το προνόμιο που έχουν να υπηρετούν τον Θεό, γνωρίζοντας ότι «ο κόπος [τους] δεν είναι μάταιος σε σχέση με τον Κύριο». Είθε να μην πάψει ποτέ να αυξάνεται αυτή η εκτίμηση!—1 Κορινθίους 15:58· Ψαλμός 110:3.

 • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/2/2007

Χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά το καλοκαίρι και κάθε εποχή είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί του το πρωινό...

Τι όμορφη που είναι η ενότητα κάτω από το πνεύμα του Ιεχωβά Θεού. Όλοι μαζί στην Κρήτη

sinelefsi.kritis.28.2016

Στη φωτογραφία εικονίζονται αδελφοί της φυλακής από τις 10ετίες του 1970 μέχρι τη 10ετία του 1990, όσοι βέβαια βρεθήκαν στην Κρήτη με αφορμή την Περιφερειακή Συνέλευση, τον Αύγουστο του 2016 Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους να συναντηθούν με πραγματικούς φίλους και συναγωνιστές, με τους οποίους έζησαν όχι μόνο πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και πολύ ευχάριστες και έτσι τους ένωσε πιο σφικτά η υπέροχη ιδιότητα της αγάπης! Ειλικρινά ευχαριστούμε από καρδιάς τον Ιεχωβά για το υπέροχο δώρο της αδελφότητα, το οποίο μεγαλουργεί στους καιρούς μας! Σε όλους αυτούς τους αγωνιστές της ακεραιότητας εκπληρώθηκαν περίτρανα τα εδάφια Ησαίας 54:17 και  40:29-31.

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που εκείνη την εποχή ήταν στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Συναντήθηκαν στη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια!

sinelefsi.kritis.26.2016

Για φαντάσου! 48 χρόνια είναι αυτά και ο χρόνος έχει κάνει την δουλειά του. Συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης Περιφερείας Κρήτης του 2016, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα... Πρωτοσυναντήθηκαν στη φυλακή όταν ήταν νεαροί, με αφορμή τη διακράτηση ουδετερότητας. Τώρα είναι πια μπαμπάδες, παππούδες και με άσπρα μαλλιά! Πραγματικά όταν βιώνεις τέτοια πράγματα είναι να συγκινείσαι πολύ και αναπόφευκτα θυμάσαι τα παλιά, τότε που αμούστακα παιδιά κρατούσαν οσιότητα στην υπόσχεσή τους να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά Θεό. Τι υπέροχα παραδείγματα! Εκεί, στην Κρήτη, θα τους γνωρίζετε φαντάζομαι ποιοι είναι...

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά!

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η  Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Πέρσι δεν είχαν, για να δούμε φέτος...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.kalokeri1

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες…

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα τους με κούφια δημοσιογραφικά θέματα που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να έτσι. Κι όχι μόνο προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Μια τηλεοπτική όαση!

studio1

Μια ευχάριστη ανακοίνωση επεφύλαξε μεταξύ άλλων το Κυβερνών Σώμα στην ετήσια συνάθροιση του, το 2014. Αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού τελευταίας τεχνολογίας που εκπέμπει μέσω internet. Από τον Μάϊο 2015 το κανάλι το έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους, και τώρα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, ώστε να το παρακολουθούμε καλύτερα, όλοι εμείς που δεν γνωρίζουμε καλά αγγλικά. Από εδώ μπορείτε επίσης να δείτε παρά πολλά χρήσιμα βίντεο και φυσικά στις αρχές κάθε μήνα, το Jehovah’s Witnesses Broadcasting... Θα οφεληθείτε πάρα πολύ και θα ενισχύσετε την πνευματικότητα σας... ΕΔΩ δείτε το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2017 που εκπέμπετε τώρα... Κι ΕΔΩ μια γνωριμία με τους σπουδαστές.

Στην ανεργία πρώτη φορά

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Ήταν Φλεβάρης του 2012 όταν απολύθηκα με εθελούσια έξοδο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τώρα 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.

Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;

Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση ως εκτελεστικό όργανο νομοθετεί… Τι ξημερώνει λοιπόν την επόμενη μέρα; Κανείς δεν γνωρίζει…

Αλλά εγώ δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Όλοι, τελικά, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάνουμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! 

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA