Ακολουθούμε τους ρυθμούς της ζωής, όπως ακριβώς τους ζούμε, στην καθημερινότητα

isthmos3
Τι μπορείτε να βρείτε εδώ; Ας το πάμε λίγο ανάποδα: Τι δεν θα βρείτε… Σίγουρα δεν βρείτε τίποτα το ψεύτικο ή το επιτηδευμένο. Οι ιστορίες μας είναι αληθινές και τις καταγράφουμε για να τις μοιραστούμε μαζί σας, αφού πρώτα τις ζήσουμε…

dioskuri.2
Δεν μας ενδιαφέρει η επισκεψιμότητα και τα λάικ. Δεν πουλάμε και δεν στηριζόμαστε στη διαφήμιση, Ότι εκ πρώτης όψεως μοιάζει ως τέτοια, έχει να κάνει με, ας την πούμε, βοήθεια σε κάποιους συνανθρώπους μας που περιμένουν να ζήσουν έντιμα από τη δουλειά τους.

asimula1.egion.2017
Αγνοούμε επιδεικτικά, όλα τα e-mail που παίρνουμε από ειδικούς σχετικά με το πώς να αυξήσουμε την αναγνωσιμότητα μας. Ειλικρινά, δεν μας απασχολεί καθόλου το θέμα. Αλλά λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις καλόπιστες προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλια σας που θα μας κάνουν καλύτερους σε περιεχόμενο και ποιότητα…

to.spitiko1
Θέλουμε να παραμείνουμε, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, ένα Site πασπαρτού… Που ασχολείται με όλους και με όλα. Και που έχει τη διάθεση να προσφέρει ένα κομμάτι της πραγματικής ζωής, ανεπιτήδευτα, όπως ο χρόνος περνάει από πάνω του. Αυτό μόνο…

xalkida1

Αναμνήσεις από την Ιο και την Άνδρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων με το πράσινο

avanti.1

Το γυμνό νησί˙ θα μπορούσε αυτό να ήταν το όνομά του, μια ξέρα στο Αιγαίο ανάμεσα σε τόσες άλλες, Σίκινος, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Πάρος. Όπου και αν κοιτάξεις έναν βράχο αντικρίζει το μάτι σου και το λιγοστό πράσινο μοιάζει τυχαία να φύτρωσε εκεί ή καταλάθος ενάντια σε κάθε εμπόδιο της αιγαιοπελαγίτικης φύσης. 

avanti.3
Οι ομορφιές του νησιού είναι πολλές και αξίζει νατις δούμε. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί και με ατμόσφαιρα Κυκλάδων, αέρα Αιγαίου και διάθεση… πενταήμερης, η Ίος με πλήθος τουριστών εξωτερικού να την προτιμούν για πιο εναλλακτική διασκέδαση. Οι παραλίες της, όμως, η Χώρα τις ήσυχες ώρες της, το λιμάνι και οι οικισμοί της μαρτυρούν μια πλευρά της που έχει να κάνει με γνήσιες κυκλαδίτικες διακοπές. Το λέμε εμείς που ζήσαμε εκεί τέσσερις μέρες με τρείς διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο AVANTI στη Χώρα, απ' όπου και οι φωτογραφίες που βλέπετε....

Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ περισσοτερα για το πανέμορφο νησί της Ίου...

Απλά πράγματα που κάνουμε καθημερινά εδώ, σ' αυτή την ξεχωριστή διαδικτυακή γωνιά, επικοινωνίας και φιλίας... 

Κι αμέσως μετά, πάμε Άνδρο...

axla2

Περάσαμε δέκα μοναδικές, εξαιρετικές μέρες στην Άνδρο, σε μια φιλοξενία από τους αδελφούς μας που ο Ιεχωβά γνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα. Και τους ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό από τα βάθη της καρδιάς μας...

me.filus8

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ,  ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ... 

Και συνεχίζουμε τις δημοσιεύεσεις, επειδή έχουμε πολύ υλικό στα χέρια μας.

erifili1

The News

Έχετε αναρωτηθεί τι περιλαμβάνει το να Γνωρίζουμε το Όνομα του αληθινού Θεού;

agia.grafi.thess.

agia.grafi.xromaΈχει το όνομά σας κάποια συγκεκριμένη σημασία; Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συνηθίζεται να δίνουν στα παιδιά ονόματα γεμάτα σημασία. Το όνομα που επιλέγεται μπορεί να αντανακλά τα πιστεύω και τις αξίες των γονέων ή τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον του παιδιού.

Η απόδοση ονομάτων με ιδιαίτερη σημασία δεν είναι κάτι καινούριο. Στους Βιβλικούς χρόνους, τα προσωπικά ονόματα δίνονταν συνήθως λόγω της σημασίας που είχαν. Μπορεί να έδειχναν ποιο ρόλο αναμενόταν να παίξει το άτομο στη ζωή του. Για παράδειγμα, όταν ο Ιεχωβά μίλησε στον Δαβίδ για το μελλοντικό ρόλο του γιου του, του Σολομώντα, είπε: «Σολομών [από μια ρίζα που σημαίνει «Ειρήνη»] θα είναι το όνομά του, και ειρήνη και ησυχία θα δώσω στον Ισραήλ στις ημέρες του».—1 Χρονικών 22:9.

Μερικές φορές, ο Ιεχωβά έδινε καινούριο όνομα σε κάποιο άτομο που επρόκειτο να αποκτήσει καινούριο ρόλο. Η στείρα σύζυγος του Αβραάμ έλαβε το όνομα Σάρρα, που σημαίνει «Αρχόντισσα». Γιατί; Ο Ιεχωβά εξήγησε: «Θα την ευλογήσω και θα σου δώσω επίσης έναν γιο από αυτήν· ναι, θα την ευλογήσω και θα γίνει έθνη· βασιλιάδες λαών θα βγουν από αυτήν». (Γένεση 17:16) Όπως είναι σαφές, η κατανόηση του γιατί η Σάρα έλαβε καινούριο όνομα θα περιλάμβανε και κατανόηση του καινούριου της ρόλου.

Τι θα λεχθεί για το σπουδαιότερο από όλα τα ονόματα —το όνομα Ιεχωβά; Ποια είναι η σημασία του; Όταν ο Μωυσής ρώτησε τον Θεό ποιο είναι το όνομά Του, ο Ιεχωβά απάντησε: «Θα αποδειχτώ αυτό που θα αποδειχτώ». (Έξοδος 3:14) Η μετάφραση του Ρόδερχαμ το αποδίδει: «Θα Γίνω οτιδήποτε με ευαρεστεί». Το όνομα του Ιεχωβά αποκαλύπτει ότι είναι Θεός που αναλαμβάνει αμέτρητους ρόλους. Σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα: Μια μητέρα ίσως χρειάζεται να αναλαμβάνει πολλούς ρόλους κάθε μέρα για να φροντίζει τα παιδιά της —ως νοσοκόμα, μαγείρισσα, δασκάλα— ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Ιεχωβά, αν και σε πιο εξυψωμένο επίπεδο. Προκειμένου να επιτελέσει το στοργικό του σκοπό για την ανθρωπότητα, μπορεί να γίνει οτιδήποτε τον ευαρεστεί, αναλαμβάνοντας οποιονδήποτε ρόλο είναι απαραίτητο. Επομένως, το να γνωρίζουμε τον Ιεχωβά με το όνομά του περιλαμβάνει το να κατανοούμε και να εκτιμούμε τους πολλούς του ρόλους.

Δυστυχώς, η ωραιότητα της προσωπικότητας του Θεού είναι κρυμμένη από εκείνους που δεν τον γνωρίζουν με το όνομά του. Μελετώντας την Αγία Γραφή, όμως, μπορείτε να εκτιμήσετε τους ρόλους που αναλαμβάνει ο Ιεχωβά, μεταξύ άλλων, ως σοφός Σύμβουλος, ισχυρός Σωτήρας και γενναιόδωρος Προμηθευτής. Πράγματι, η βαθιά σημασία του ονόματος του Ιεχωβά εμπνέει δέος.

Ωστόσο, το να γνωρίσουμε τον Θεό με το όνομά του δεν είναι πάντοτε εύκολο. και ιδού γιατί...

Η Πρόκληση του να Γνωρίζουμε τον Θεό με το Όνομά Του

Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να γνωρίζετε το όνομα του Ιεχωβά και να απολαμβάνετε στενή σχέση μαζί Του. Ποιος είναι αυτός ο μοχθηρός εχθρός; Η Αγία Γραφή εξηγεί: «Ο θεός αυτού του συστήματος πραγμάτων έχει τυφλώσει τις διάνοιες των απίστων». Ο θεός του παρόντος ασεβούς κόσμου είναι ο Σατανάς ο Διάβολος. Αυτός θέλει να σας κρατήσει στο σκοτάδι ώστε να μη φωτιστεί η καρδιά σας με «την ένδοξη γνώση του Θεού». Ο Σατανάς δεν θέλει να γνωρίζετε τον Ιεχωβά με το όνομά του. Πώς, όμως, τυφλώνει ο Σατανάς τις διάνοιες των ανθρώπων;—2 Κορινθίους 4:4-6.

Ο Σατανάς έχει χρησιμοποιήσει την ψεύτικη θρησκεία για να μη γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Θεό με το όνομά του. Για παράδειγμα, στους αρχαίους χρόνους, μερικοί Ιουδαίοι επέλεξαν να αγνοήσουν τις θεόπνευστες Γραφές και να ακολουθήσουν μια παράδοση η οποία απαιτούσε να μη χρησιμοποιείται το όνομα του Θεού. Τους πρώτους αιώνες της Κοινής μας Χρονολογίας, οι Ιουδαίοι δημόσιοι αναγνώστες είχαν πάρει προφανώς την οδηγία να μη διαβάζουν το όνομα του Θεού, όπως εμφανιζόταν στις Άγιες Γραφές τους, αλλά να το αντικαθιστούν με τη λέξη ’Αδονάι, που σημαίνει «Κύριος». Αναμφίβολα, αυτή η τακτική συντέλεσε σε τραγική παρακμή της πνευματικότητας. Πολλοί στερήθηκαν τα οφέλη της στενής προσωπικής σχέσης με τον Θεό. Τι θα λεχθεί, όμως, για τον Ιησού; Ποια στάση τηρούσε εκείνος απέναντι στο όνομα του Ιεχωβά;

Ο Ιησούς και οι Ακόλουθοί του Γνωστοποιούσαν το Όνομα του Θεού

Ο Ιησούς διακήρυξε προσευχόμενος στον Πατέρα του: «Γνωστοποίησα το όνομά σου και θα το γνωστοποιήσω». (Ιωάννης 17:26) Ο Ιησούς ασφαλώς και θα πρόφερε το όνομα του Θεού σε πολλές περιπτώσεις, όταν διάβαζε, παρέθετε ή εξηγούσε τμήματα των Εβραϊκών Γραφών που περιείχαν αυτό το σπουδαίο όνομα. Άρα, ο Ιησούς πρέπει να χρησιμοποιούσε το όνομα του Θεού ανεπιφύλακτα, όπως έκαναν και όλοι οι προφήτες πριν από αυτόν. Αν κάποιοι Ιουδαίοι ήδη δεν χρησιμοποιούσαν το όνομα του Θεού κατά τη διάρκεια της διακονίας του Ιησού, εκείνος οπωσδήποτε δεν θα ακολούθησε την παράδοσή τους. Ο Ιησούς επέκρινε με δριμύτητα τους θρησκευτικούς ηγέτες, λέγοντάς τους: «Έχετε καταστήσει το λόγο του Θεού άκυρο εξαιτίας της παράδοσής σας».—Ματθαίος 15:6.

Οι πιστοί ακόλουθοι του Ιησού συνέχισαν να γνωστοποιούν το όνομα του Θεού μετά το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού. Την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ., την ίδια ακριβώς ημέρα κατά την οποία σχηματίστηκε η Χριστιανική εκκλησία, ο απόστολος Πέτρος, παραθέτοντας από μια προφητεία του Ιωήλ, είπε σε ένα πλήθος Ιουδαίων και προσηλύτων: «Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Ιεχωβά θα σωθεί». (Πράξεις 2:21· Ιωήλ 2:32) Οι πρώτοι Χριστιανοί βοήθησαν ανθρώπους από πολλά έθνη να γνωρίσουν τον Ιεχωβά με το όνομά του. Ως εκ τούτου, σε μια συνάθροιση των αποστόλων και των πρεσβυτέρων στην Ιερουσαλήμ, ο μαθητής Ιάκωβος είπε: «Ο Θεός έστρεψε την προσοχή του στα έθνη για να πάρει από αυτά έναν λαό για το όνομά του».—Πράξεις 15:14.

Ωστόσο, ο εχθρός του ονόματος του Θεού δεν κατέθεσε τα όπλα. Όταν πέθαναν οι απόστολοι, ο Σατανάς έσπευσε να σπείρει σπόρους αποστασίας. (Ματθαίος 13:38, 39· 2 Πέτρου 2:1) Για παράδειγμα, ο κατ’ όνομα Χριστιανός συγγραφέας Ιουστίνος ο Μάρτυρας γεννήθηκε περίπου όταν πέθανε ο Ιωάννης, ο τελευταίος των αποστόλων. Εντούτοις, ο Ιουστίνος επέμενε επανειλημμένα στα συγγράμματά του ότι Αυτός που προμηθεύει τα πάντα είναι “Θεός ο οποίος δεν καλείται με κανένα όνομα”.

Όταν οι αποστάτες Χριστιανοί έκαναν αντίγραφα των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών, προφανώς αφαιρούσαν το προσωπικό όνομα του Ιεχωβά από το κείμενο και το αντικαθιστούσαν με τη λέξη Κύριος. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τις Εβραϊκές Γραφές. Εφόσον οι αποστάτες Ιουδαίοι γραμματείς δεν διάβαζαν πια το όνομα του Θεού δυνατά, αντικατέστησαν το θεϊκό όνομα στις δικές τους Γραφές με τη λέξη ’Αδονάι περισσότερες από 130 φορές. Η σημαντική μετάφραση της Γραφής στη λατινική η οποία ολοκληρώθηκε από τον Ιερώνυμο το 405 Κ.Χ. και ονομάστηκε Βουλγάτα απάλειψε και αυτή το προσωπικό όνομα του Θεού.

Σύγχρονες Απόπειρες Εξάλειψης του Ονόματος του Θεού

Σήμερα, οι λόγιοι γνωρίζουν ότι το προσωπικό όνομα του Ιεχωβά εμφανίζεται περίπου 7.000 φορές στη Γραφή. Γι’ αυτό, μερικές ευρέως χρησιμοποιούμενες μεταφράσεις, όπως η Καθολική Βίβλος της Ιερουσαλήμ (Jerusalem Bible) στην αγγλική, η Καθολική Λα Μπίμπλια Λατινοαμέρικα (La Biblia Latinoamérica) στην ισπανική και η δημοφιλής μετάφραση Ρέινα-Βαλέρα, επίσης στην ισπανική, χρησιμοποιούν ανεπιφύλακτα το προσωπικό όνομα του Θεού. Μερικές μεταφράσεις αποδίδουν το όνομα του Θεού «Γιαχβέ». Την τακτική αυτή ακολούθησαν επίσης οι καθηγητές θεολογίας Β. Βέλλας και Α. Χαστούπης στις αντίστοιχες μεταφράσεις τους διαφόρων βιβλίων των Εβραϊκών Γραφών στη νεοελληνική.

Δυστυχώς, πολλές εκκλησίες που χρηματοδοτούν μεταφράσεις της Γραφής πιέζουν τους λογίους να απαλείψουν το όνομα του Θεού από τις μεταφράσεις τους. Για παράδειγμα, σε μια επιστολή με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2008 προς τους προέδρους των διασκέψεων των Καθολικών επισκόπων, το Βατικανό δήλωνε: «Τα πρόσφατα χρόνια έχει παρεισφρήσει η συνήθεια να προφέρεται το κύριο όνομα του Θεού του Ισραήλ». Η επιστολή δίνει την εξής αυστηρή οδηγία: «Το όνομα του Θεού δεν πρέπει ούτε να χρησιμοποιείται ούτε να προφέρεται». Επιπλέον, «για τη μετάφραση του Βιβλικού κειμένου στις σύγχρονες γλώσσες, το θεϊκό τετραγράμματο πρέπει να αποδίδεται με το αντίστοιχο της λέξης Αδονάι/Κύριος». Όπως γίνεται σαφές, αυτή η επίσημη οδηγία του Βατικανού αποσκοπεί στην εξάλειψη της χρήσης του θεϊκού ονόματος.

Οι Προτεστάντες δεν έχουν μεταχειριστεί με λιγότερη ασέβεια το όνομα του Ιεχωβά. Ένας εκπρόσωπος των εκδοτών της Νέας Διεθνούς Μετάφρασης (New International Version), η οποία χρηματοδοτήθηκε από Προτεστάντες και κυκλοφόρησε στην αγγλική το 1978, έγραψε: «Ιεχωβά είναι ένα χαρακτηριστικό όνομα του Θεού, και το ιδανικό θα ήταν να το είχαμε χρησιμοποιήσει. Αλλά επενδύσαμε 2,25 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη μετάφραση, τα οποία σίγουρα θα έκαναν φτερά αν μεταφράζαμε, παραδείγματος χάρη, τον Ψαλμό 23 ως εξής: “Ο Γιαχβέ είναι ο ποιμένας μου”».

Επιπρόσθετα, οι εκκλησίες δεν έχουν αφήσει τους Λατινοαμερικανούς να γνωρίσουν τον Θεό με το όνομά του. Ο Στίβεν Βοτ, σύμβουλος σε μεταφραστικά θέματα ο οποίος εργάζεται για τις Ενωμένες Βιβλικές Εταιρίες (UBS), γράφει: «Μια από τις διαρκείς αντιλογίες στους κύκλους των Προτεσταντών της Λατινικής Αμερικής αφορά τη χρήση του ονόματος Χεοβά. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μια ιδιαίτερα μεγάλη και αναπτυσσόμενη εκκλησία Νεοπεντηκοστιανών ζήτησε τη μετάφραση Ρέινα-Βαλέρα του 1960, αλλά χωρίς το όνομα Χεοβά. Στη θέση του, ήθελαν τη λέξη Σενιόρ [Κύριος]». Σύμφωνα με τον Βοτ, οι UBS απέρριψαν αρχικά αυτό το αίτημα, αλλά αργότερα ενέδωσαν και έθεσαν σε κυκλοφορία μια έκδοση της Βιβλικής μετάφρασης Ρέινα-Βαλέρα «χωρίς τη λέξη Χεοβά».

Η διαγραφή του ονόματος του Θεού από το γραπτό του Λόγο και η αντικατάστασή του με τη λέξη «Κύριος» δεν αφήνει τους αναγνώστες να γνωρίσουν ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Θεός. Μια τέτοια αλλαγή δημιουργεί σύγχυση. Για παράδειγμα, ο αναγνώστης ίσως δεν είναι σε θέση να διακρίνει αν ο όρος «Κύριος» αναφέρεται στον Ιεχωβά ή στον Γιο του, τον Ιησού. Έτσι λοιπόν, στο εδάφιο στο οποίο ο απόστολος Πέτρος παραθέτει τα λόγια του Δαβίδ: «Είπε ο Ιεχωβά στον Κύριό μου [τον αναστημένο Ιησού]: “Κάθησε στα δεξιά μου”», πολλές μεταφράσεις της Γραφής λένε: «Είπε ο Κύριος στον Κύριό μου». (Πράξεις 2:34, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα) Επίσης, ο Ντέιβιντ Κλάινς, στο δοκίμιό του «Ο Γιαχβέ και ο Θεός της Χριστιανικής Θεολογίας», επισημαίνει: «Ένα αποτέλεσμα της απουσίας του Γιαχβέ από τη Χριστιανική συνειδητότητα είναι η τάση να εστιάζεται η προσοχή στο πρόσωπο του Χριστού». Επομένως, πολλοί εκκλησιαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο αληθινός Θεός, προς τον οποίο απηύθυνε ο Ιησούς τις προσευχές του, είναι κάποιο Πρόσωπο με όνομα—Ιεχωβά.

Ο Σατανάς έχει πασχίσει να τυφλώσει τις διάνοιες των ανθρώπων σχετικά με τον Θεό. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να γνωρίσετε καλά τον Ιεχωβά.

tetragramato

Μπορείτε να Γνωρίζετε τον Ιεχωβά με το Όνομά Του

Αναμφισβήτητα, ο Σατανάς έχει πολεμήσει το θεϊκό όνομα, και σε αυτά τα πλαίσια έχει χρησιμοποιήσει επιτήδεια την ψεύτικη θρησκεία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι καμιά δύναμη στον ουρανό ή στη γη δεν μπορεί να εμποδίσει τον Υπέρτατο Κύριο Ιεχωβά να γνωστοποιήσει το όνομά του σε όσους θέλουν να γνωρίζουν την αλήθεια για εκείνον και για τον ένδοξο σκοπό που έχει για τους πιστούς ανθρώπους.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ευχαρίστως θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να πλησιάσετε τον Θεό μέσω μελέτης της Αγίας Γραφής. Ακολουθούν το παράδειγμα του Ιησού, ο οποίος είπε στον Θεό: «Τους γνωστοποίησα το όνομά σου». (Ιωάννης 17:26) Καθώς θα συλλογίζεστε τα εδάφια τα οποία αποκαλύπτουν τους διάφορους ρόλους που έχει διαδραματίσει ο Ιεχωβά για την ευλογία της ανθρωπότητας, θα γνωρίσετε τις πολλές και ωραίες πτυχές της εξυψωμένης προσωπικότητάς του.

Ο πιστός πατριάρχης Ιώβ απολάμβανε «στενή σχέση με τον Θεό», και το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς. (Ιώβ 29:4) Έχοντας γνώση του Λόγου του Θεού, μπορείτε να γνωρίζετε τον Ιεχωβά με το όνομά του. Αυτή η γνώση θα σας δώσει την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα ενεργήσει σε αρμονία με τη σημασία του ονόματός του, όπως την ανέφερε ο ίδιος —“Θα Γίνω οτιδήποτε με ευαρεστεί”. (Έξοδος 3:14, υποσημείωση στη ΜΝΚ) Επομένως, θα εκπληρώσει οπωσδήποτε όλες τις καλές του υποσχέσεις προς την ανθρωπότητα.

Χρησιμοποιούσαν οι Πρώτοι Χριστιανοί το Όνομα του Θεού;

Στις μέρες των αποστόλων του Ιησού, τον πρώτο αιώνα Κ.Χ., σχηματίστηκαν Χριστιανικές εκκλησίες σε πολλές χώρες. Τα μέλη αυτών των εκκλησιών συναθροίζονταν τακτικά για να μελετήσουν τις Γραφές. Έβρισκαν εκείνοι οι πρώτοι Χριστιανοί το όνομα του Ιεχωβά στα αντίγραφα των Γραφών τους;

Εφόσον η ελληνική είχε γίνει η διεθνής γλώσσα, πολλές εκκλησίες χρησιμοποιούσαν τη Μετάφραση των Εβδομήκοντα, μια μετάφραση των Εβραϊκών Γραφών στην ελληνική η οποία ολοκληρώθηκε το δεύτερο αιώνα Π.Κ.Χ. Μερικοί λόγιοι ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που εκπονήθηκε αρχικά, η Μετάφραση των Εβδομήκοντα είχε αντικαταστήσει παντού το όνομα του Θεού με τον τίτλο Κύριος. Αλλά τα γεγονότα τούς διαψεύδουν.

Υπάρχουν σπαράγματα με τμήματα της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα από τον πρώτο αιώνα Π.Κ.Χ. Σε αυτά διακρίνεται καθαρά το όνομα Ιεχωβά, το οποίο εμφανίζεται στο ελληνικό κείμενο με τα τέσσερα εβραϊκά γράμματα יהוה (ΓΧΒΧ), δηλαδή το Τετραγράμματο. Ο καθηγητής Τζορτζ Χάουαρντ έγραψε: «Έχουμε τρία ξεχωριστά προχριστιανικά αντίγραφα της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα, και το Τετραγράμματο δεν μεταφράζεται κύριος ούτε σε μία περίπτωση ή, για να ακριβολογούμε, δεν μεταφράζεται καν. Μπορούμε τώρα να πούμε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της Καινής Διαθήκης, οι Ιουδαίοι συνήθιζαν να μεταφέρουν το θεϊκό όνομα αυτούσιο στο ελληνικό κείμενο των Γραφών». —Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας (Biblical Archaeology Review).

Χρησιμοποίησαν οι απόστολοι και οι μαθητές του Ιησού το όνομα του Θεού στα θεόπνευστα συγγράμματά τους; Ο καθηγητής Χάουαρντ τονίζει: «Όταν η Μετάφραση των Εβδομήκοντα, την οποία χρησιμοποιούσε και από την οποία παρέθετε η εκκλησία της Καινής Διαθήκης, περιείχε την εβραϊκή μορφή του θεϊκού ονόματος, χωρίς αμφιβολία οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης συμπεριλάμβαναν το Τετραγράμματο στις παραθέσεις τους».

Επομένως, μπορούμε να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι πρώτοι Χριστιανοί διάβαζαν το όνομα του Θεού και στις μεταφράσεις των Εβραϊκών Γραφών που χρησιμοποιούσαν και στα αντίγραφα των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών που διέθεταν.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1 Ιουλίου 2010

Σχόλια (2)

  1. [μπάμπης]

Βρέθηκε ο τάφος του Ιησού;
είναι χαραγμένη μία επιγραφή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, που φαίνεται να μεταφράζεται: «Θεϊκέ Ιεχωβά, αναστήσου, αναστήσου».
http://24wro.com.gr/103832/blog-post_6495-5/#
==>ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ !!!

  Συννημένα
 
  1. Ν. Θεοδωράκης

Ευχαριστούμε για την επισήμανση σου αγαπητέ αδελφέ σχετικά με το δημοσίευμα ενός κοσμικού Site που είναι κοντά σε όσα λέμε εδώ, αν και μερικές φορές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση τους…
Τα Site αυτά μπορεί να γράφουν και να λένε ότι...

Ευχαριστούμε για την επισήμανση σου αγαπητέ αδελφέ σχετικά με το δημοσίευμα ενός κοσμικού Site που είναι κοντά σε όσα λέμε εδώ, αν και μερικές φορές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση τους…
Τα Site αυτά μπορεί να γράφουν και να λένε ότι θέλουν… Όταν εμείς έχουμε το επίσημα Site της Οργάνωσης του Θεού στη γη και την Αγία Γραφή, τον Λόγο του, τι χρεία έχουμε άλλων αποδείξεων για την αλήθεια;

Read More
  Συννημένα
 
There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά το καλοκαίρι και κάθε εποχή είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί τους το πρωινό...

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που εκείνη την εποχή ήταν στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά!

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η  Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Πέρσι δεν είχαν, για να δούμε φέτος...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στην ανεργία πρώτη φορά

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Ήταν Φλεβάρης του 2012 όταν απολύθηκα με εθελούσια έξοδο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τώρα 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.

Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;

Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση ως εκτελεστικό όργανο νομοθετεί… Τι ξημερώνει λοιπόν την επόμενη μέρα; Κανείς δεν γνωρίζει…

Αλλά εγώ δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Όλοι, τελικά, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάνουμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! 

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτο όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος. Ξεκίνησε για να καλύψει κάποιες ανάγκης έκφρασης με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και το βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία.

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA