Μετά τη Λίμνη Μουσών, αύριο είναι η έκτακτη καλοκαιρινή συνάντηση...

diavlos1

Όλοι εμείς που πήραμε μέρα στην εκδρομή στις Λίμνη Μουσών στην Άσκρη Βοιωτίας ξάρουμε καλά τι σημαίνει να είσαι παρέα μια ολόκληρη μέρα με αδελφούς που διακράτησαν την ακεραιότητα τους.

Ραντεβού στον "Δίαυλο" στο Θησείο! Χωράει όλους τους καλούς...
diavlos

Οι διοργανωτές λένε: "Ήταν μια ιδέα του Κώστα του Παρτσινέβελου που μένει στην Αμερική... Μας ρώτησε τί μπορεί να γίνει με τα αδέλφια του εξωτερικού που δεν ήρθαν στην Λίμνη Μουσών και θα βρεθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα". Τι όμορφη πρόθεση!

Έτσι ο Ταμβάκης ο Γιώργος, ο Βλαχαβας ο Κώστας και άλλα παιδιά που δεν βρέθηκαν στην Λίμνη Μουσών σας καλούν για μια παρέα με φαγητό και live μουσικη ( εκτός από την ορχήστρα θα τραγουδήσουμε και όλοι όσοι θέλουμε ). Κι ας πήγαμε στην Λίμνη Μουσών δεν πειράζει...

Θα πάμε και στον Δίαυλο ΟΛΟΙ!!! Αξίζει. Οι διοργανωτές υπόσχονται πολλές όμορφες εκπλήξεις. Έτσι όσοι είστε στην Αθήνα σπεύσατε. Το κόστος δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ, το περιβάλλον, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες είναι υπέροχο και η παρέα πολύ εποικοδομητική.. Πού θα βρείτε τον "Δίαυλο"Αδριανού 1, Αθήνα, τηλέφωνο:2103250944

limni.muson1.280517
Μια ομαδική φωτογραφία έξω σε ένα μικρό διάλειμμα της βροχής που παραπέμεπει σε μνήμες όμορφες… Άνθρωποι που φυλακίστηκαν επειδή διακράτησαν την ακεραιότητα τους στον Ιεχωβά, όλοι μαζί εδώ...Θα τους θυμίζει τη Λίμνη Μουσών και την Κυριακή 28 Μαϊου 2017... Δείτε κάποια δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

limni.muson2.280517
Το πανό που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές της εκδρομής σε μια νέα εκδοχή. Κάποιοι πρόλαβαν και το κράτησαν κι εδώ. Ναι, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα για όλους μας. Φυσικά ήταν πολλοί περισσότεροι. Οι αδελφοί μας μας έχουμε πείσει πως είναι πολλοί ενεργητικοί στη ζωή τους και ξέρουν να κάνουν το καλό και να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Μαθαίνουμε κοντά τους...

Είδατε το JW Broadcasting του μήνα Ιουλίου; Αν όχι δείτε το μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

iulios2017

Το JW Broadcasting του Ιουλίου 2017 παίζει ήδη! Για μας είναι πολύ όμορφο να το δούμε με φίλους μας, όλοι μαζί και μετά να συζητήσουμε το περιεχόμενο του. Βεβαίως μπορείτε και από εδώ να το δείτε. Πιο κάτω υπάρχει ο σύνδεσμος, αλλά έχει άλλη γοητεία όλη αυτή η ομορφιά του, να το δούμε όλοι μαζί σαν προβολή κινηματογράφου,

Όπως είναι γνωστό στις 6 Οκτωβρίου 2014, ξεκίνησε μια δοκιμαστική διευθέτηση για έναν αγγλόφωνο διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό με το όνομα JW Broadcasting. Από τον Αύγουστο του 2015, τα προγράμματα μεταφράζονται σε πάνω από 70 γλώσσες έτσι ώστε περισσότεροι αδελφοί και αδελφές μας να απολαμβάνουν αυτές τις πνευματικά εποικοδομητικές εκπομπές.

Και φυσικά και στα ελληνικά. Πολλοί θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για αυτή τη συναρπαστική νέα προμήθεια. paketo

Τα αποτελέσματα είναι συγκινητικά! Κάθε μηνιαίο πρόγραμμα, που ανεβαίνει συνήθως την πρώτη Δευτέρα του μήνα, ξεπερνάει τις δύο εκατομμύρια προβολές εκείνον τον μήνα. Συνολικά, οι εκπομπές του σταθμού, μαζί με όλα τα άλλα βίντεο, φτάνουν τις δέκα εκατομμύρια και πλέον προβολές τον μήνα.

Με την υποστήριξη του Ιεχωβά, είμαστε πεπεισμένοι ότι το JW Broadcasting θα εξακολουθεί να αποτελεί πλούσια πνευματική ευλογία για την παγκόσμια αδελφότητά μας και θα φέρνει ολοένα και μεγαλύτερο αίνο και δόξα στον Ιεχωβά.

Εμείς το βλέπουμε μαζί στην Αίθουσα Βασιλείας που στεγάζετε η εκκλησίας μας Αθήνα Αττική, Χρυσολωρά 10, στο Περιστέρι (είναι πολύ κοντά στο ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντωνίου) το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Το κάνουμε κάθε μήνα και είναι πολύ όμορφο. Ωστόσο μπορείτε να δείτε ήδη το JW broadcasting αυτού του μήνα, από ΕΔΩ... Κι ΕΔΩ δείτε το σπέσιαλ Broadcasting για το τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Ρωσία και πώς φτάσαμε σε μια άδικη δικαστική απόφαση.

iulios1.2017

Μια εικόνα από το Broadcasting του Ιουλίου 2017 που αναφέρεται στη μαρτυρία που δίνουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και τη δουλειά που γίνεται από το μεταφραστικό...

iulios2.2017

«Πώς συστήνουμε τους εαυτούς μας ως διακόνους του Θεού;» Η πρώτη υπηρεσιακή ομιλία…

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

anthos

dromosΗ πρώτη ομιλία του επισκόπου περιοχής Ιορδάνη Σκερλετίδη στην εκκλησία μας την περασμένη Τρίτη 11/7/2017 ήταν πολύ ενθαρρυντική για όλους όσοι την παρακολουθήσαμε με προσοχή… Όπως κάνω πάντα, κράτησα σημειώσεις από την ομιλία του με θέμα: «Πώς συστήνουμε τον εαυτό μας ως διακόνους του Θεού» που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο διατύπωσε μεγάλες αλήθειες.

Ο επίσκοπος ξεκίνησε την ομιλία του με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πώς συστήνουμε αλήθεια τον εαυτό μας, όταν πρόκειται να δώσουμε μια συνέντευξη προκειμένου να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας στον κόσμο. Εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να διακρίνουν αν κάνουμε ή όχι για τη δουλειά, εφόσον λειτουργούν με αντικειμενικότητα, θα μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά μας στοιχεία τα οποία θα διακρίνουν.

Στα θετικά ίσως βάλουν την καθαρή μας, την πειστικότητα, την επιμονή, τις οργανωτικές ικανότητες και τη διάθεση για ομαδική εργασίας. Στα αρνητικά την αργοπορία στα επαγγελματικά ραντεβού μας, την επιθετικότητα και την ερειστικότατα, την προσποίηση, αλλά και την αποδοκιμασία των προηγούμενων εργοδοτών…

Και τι θα πούμε για τα θεοκρατικά μας; Ο Ιεχωβά μας έχει εμπιστευτεί μια θέση στο πιο σημαντικό ζωοσωτήριο έργο που έγινε ποτέ στη γη… Στο έργο μαθήτευσης των ανθρώπων. Στα εδάφια 2 Κορινθίους 5: 10,11 (Διότι πρέπει όλοι να φανερωθούμε μπροστά στη δικαστική έδρα του Χριστού,+ώστε ο καθένας να πάρει την αμοιβή του για αυτά που έγιναν μέσω του σώματος, σύμφωνα με αυτά που έπραξε, είτε καλό είτε απαίσιο.+) δείτε πως συστήνουμε τους εαυτούς μας. Επομένως κάποια στιγμή, καταλαβαίνουμε ότι θα δώσουμε λογαριασμό κατά τα έργα μας και ανάλογη θα είναι η αμοιβή μας.

Στα εδάφια όμως 2 Κορινθίους 6: 1-10 αναφέρει ξεκάθαρα τα προσόντα που πρέπει να έχουμε για να συστήνουμε τους εαυτούς μας ως διακόνους του Θεού. Και ο επίσκοπος μας Ιορδάνης Σκερλετίδης τόνισε με έμφαση ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε τώρα, διότι στο άμεσο μέλλον , ενόψει της μεγάλης θλίψης η φύση της διακονίας μας είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει μορφή. Χρειαζόμαστε λοιπόν την επιδοκιμασία του Ιεχωβά για να λάβουμε την αμοιβή μας.

Ας δούμε βήμα – βήμα. τι λένε τα 2 Κορινθίους 6: 1-10.

Στο 1,2 (Καθώς εργαζόμαστε μαζί με αυτόν,+σας ικετεύουμε επίσης να μη δεχτείτε την παρ’ αξία καλοσύνη του Θεού και σας διαφύγει ο σκοπός της.+2Διότι αυτός λέει: «Σε ευπρόσδεκτο καιρό σε άκουσα και σε ημέρα σωτηρίας σε βοήθησα».+Ορίστε! Τώρα είναι ο ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος καιρός.+Ορίστε! Τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας.+) βλέπουμε τα προσόντα που πρέπει να έχουμε και διακρίνουμε τα αίσθημα του επείγοντος, αλλά και το γεγονός ότι αυτό (το έργο κηρύγματος) μπορεί να γίνει σε ευπρόσδεκτό ή αλλιώς κατάλληλο καιρό, όπως είναι τώρα… Γι’ αυτό δεν πρέπει να δείξουμε αμέλεια. Τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός.

Στο 3 (Με κανέναν τρόπο δεν δίνουμε οποιαδήποτε αιτία για πρόσκομμα,+για να μην καταλογιστεί σφάλμα στη διακονία μας·+) διακρίνουμε την ουσία. Θα πρέπει αναμφίβολα να προσέχουμε για το ντύσιμο, την εμφάνιση μας.

Στο 4 (αλλά με κάθε τρόπο συνιστούμε+τους εαυτούς μας ως διακόνους του Θεού: με το να υπομένουμε πολλά, με θλίψεις, με περιπτώσεις ανάγκης, με δυσκολίες,+) βλέπουμε ότι όλοι έχουμε υπομείνει πολλά στη διάρκεια της ζωής μας.

Στο 5 (με ξυλοδαρμούς, με φυλακές,+με ταραχές, με κόπους, με νύχτες αγρύπνιας, με περιόδους χωρίς τροφή,) μάλλον δεν μας αφορά για την ώρα εδώ στη χώρα μας, αφού δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Στο παρελθόν, ίσως ναι. Και υπάρχουν ανάμεσα μας αδελφοί που έχουν υποστεί τέτοια τραύματα προκειμένου να διακρατήσουν την ακεραιότητα τους σε δύσκολους καιρούς. Τα ίδια όμως συμβαίνουν τώρα στην Ερυθραία, στη Νότια Κορέα, στη Ρωσία κ.α.

Στο 6,7 (με αγνότητα, με γνώση, με μακροθυμία,+με καλοσύνη,+με άγιο πνεύμα, με αγάπη ανυπόκριτη,+7με αληθινά λόγια, με δύναμη Θεού·+μέσω των όπλων) διακρίνουμε ότι αφορά την ηθική καθαρότητα μας και την εφαρμογή της στο χώρο εργασίας. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί… Τίποτα περισσότερο.

Οι υπηρέτες του Ιεχωβά είναι αποφασισμένοι να παραμένουν ηθικά αγνοί. Ορισμένοι αποφασίζουν να παντρευτούν για να αποφύγουν τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, ο γάμος δεν παρέχει αυτομάτως προστασία από τη σεξουαλική ακαθαρσία. Στους Βιβλικούς χρόνους, μια οχυρωμένη πόλη προστάτευε τους ανθρώπους μόνο αν αυτοί παρέμεναν εντός των τειχών της. Αν κάποιος έβγαινε έξω από την πύλη ενώ περιφέρονταν ληστές και επιδρομείς, θα μπορούσε να πέσει θύμα ληστείας ή να θανατωθεί. Παρόμοια, οι παντρεμένοι βρίσκουν προστασία από την ανηθικότητα μόνο αν παραμένουν εντός των σεξουαλικών ορίων που έχει θεσπίσει για αυτούς ο Πρωτουργός του γάμου.

Ο Παύλος περιέγραψε αυτά τα όρια στα εδάφια 1 Κορινθίους 7:2-5. Οι σεξουαλικές σχέσεις με το σύζυγο αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της συζύγου. Και εκείνος παρόμοια έχει το ίδιο αποκλειστικό προνόμιο αναφορικά με τη σύζυγό του. Αναμένεται από τον κάθε σύντροφο να αποδίδει στον άλλον τη γαμήλια “οφειλή”, δηλαδή τις σεξουαλικές σχέσεις που έχει δικαίωμα να απολαμβάνει ένα παντρεμένο άτομο.

Εντούτοις, μερικά αντρόγυνα περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα χώρια —κάνοντας ξεχωριστές διακοπές ή μένοντας μακριά ο ένας από τον άλλον εξαιτίας της εργασίας τους, με αποτέλεσμα να αποστερούν την “οφειλή” από το σύντροφό τους. Φανταστείτε τι τραγικό θα ήταν αν ένα άτομο, λόγω έλλειψης «αυτοσυγκράτησης», ενέδιδε στη σατανική πίεση και διέπραττε μοιχεία. Ο Ιεχωβά ευλογεί τους οικογενειάρχες που προμηθεύουν για τις οικογένειές τους χωρίς να θέτουν το γάμο τους σε κίνδυνο. —Ψαλμ. 37:25

Στο 8 (μέσω δόξας και ατίμωσης, μέσω δυσφήμησης και επαίνων· ως απατεώνες+και εντούτοις φιλαλήθεις,) βλέπουμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεάζεται από τα λόγια άλλων.

Και τέλος στα εδάφια 9,10 (ως άτομα που είναι άγνωστα και εντούτοις αναγνωρίζονται,+ως άτομα πουπεθαίνουν και εντούτοις, ορίστε! ζούμε,+ως άτομα που διαπαιδαγωγούνται+και εντούτοις δεν παραδίδονται στο θάνατο,+10ως άτομα που λυπούνται αλλά πάντοτε χαίρονται, ως φτωχοί που όμως πλουτίζουν πολλούς, ως άτομα που δεν έχουν τίποτα και εντούτοις έχουν τα πάντα στην κατοχή τους.+) αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε απόλυτα τον Ιεχωβά ακόμα κι αν χρειάζεται να λάβουμε διαπαιδαγώγηση…

Επομένως: Στο διακονικό του έργο ο Ιησούς κάλεσε ως συντρόφους του πολλά άλλα άτομα, αποστόλους και μαθητές, τους οποίους εκπαίδευσε να συνεχίσουν το ίδιο διακονικό έργο. Αρχικά απέστειλε τους 12, κατόπιν 70 άλλους. Η ενεργός δύναμη του Θεού ήταν πάνω και σε αυτούς, καθιστώντας τους ικανούς να εκτελούν πολλά θαύματα. (Ματ 10:1, 5-15, 27, 40· Λου 10:1-12, 16)

Ωστόσο, το κύριο έργο που έπρεπε να επιτελέσουν ήταν το κήρυγμα και η διδασκαλία των καλών νέων της Βασιλείας του Θεού. Στην πραγματικότητα, τα θαύματα αποσκοπούσαν πρωτίστως στο να αποδειχτεί δημόσια ότι αυτοί ήταν διορισμένοι και επιδοκιμασμένοι από τον Ιεχωβά. —Εβρ 2:3, 4.

Ο Ιησούς εκπαίδευε τους μαθητές του με τα λόγια αλλά και με το παράδειγμά του. Δεν δίδασκε μόνο δημόσια, αλλά και σε σπίτια, μεταδίδοντας τα καλά νέα απευθείας στους ανθρώπους. (Ματ 9:10, 28· Λου 7:36· 8:1· 19:1-6) Από τις αφηγήσεις των Ευαγγελιστών γίνεται σαφές ότι οι μαθητές του Ιησού ήταν παρόντες σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες εκείνος έδωσε μαρτυρία σε ανθρώπους διαφόρων ειδών, και μάλιστα είναι καταγραμμένες οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα. Σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων, οι μαθητές του ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα, κάνοντας επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι για να διακηρύξουν το άγγελμα της Βασιλείας.—Πρ 5:42· 20:20· βλέπε ΚΗΡΥΓΜΑ, ΚΗΡΥΚΑΣ («Από Σπίτι σε Σπίτι»).

Ο Ιησούς εξήγησε στους μαθητές του ποιος είναι αληθινός διάκονος του Θεού: «Οι βασιλιάδες των εθνών τα καταδυναστεύουν, και εκείνοι που έχουν εξουσία πάνω τους αποκαλούνται Ευεργέτες. Εσείς, όμως, δεν πρέπει να είστε έτσι. Αλλά ο μεγαλύτερος ανάμεσά σας ας γίνει όπως ο νεότερος, και αυτός που είναι αρχηγός, όπως αυτός που διακονεί. Διότι ποιος είναι μεγαλύτερος, αυτός που πλαγιάζει μπροστά στο τραπέζι ή αυτός που διακονεί; Δεν είναι αυτός που πλαγιάζει μπροστά στο τραπέζι;»

Κατόπιν, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δική του πορεία και διαγωγή, είπε: «Εγώ, όμως, είμαι ανάμεσά σας ως αυτός που διακονεί». (Λου 22:25-27) Σε εκείνη την περίπτωση, κατέδειξε με δυναμικό τρόπο αυτές τις αρχές, όπως την αρχή της ταπεινοφροσύνης, πλένοντας τα πόδια των μαθητών. —Ιωα 13:5.

Ο Ιησούς επισήμανε περαιτέρω στους μαθητές του ότι οι αληθινοί διάκονοι του Θεού δεν αποδέχονται κολακευτικούς θρησκευτικούς τίτλους για τον εαυτό τους ούτε αποδίδουν τέτοιους τίτλους σε άλλους. «Μην αποκληθείτε Ραββί, γιατί ένας είναι ο δάσκαλός σας, ενώ όλοι εσείς είστε αδελφοί. Επιπλέον, μην αποκαλέσετε κανέναν πατέρα σας πάνω στη γη, γιατί ένας είναι ο Πατέρας σας, ο Ουράνιος. Ούτε να αποκληθείτε “ηγέτες”, γιατί Ηγέτης σας είναι ένας, ο Χριστός. Αλλά ο μεγαλύτερος ανάμεσά σας πρέπει να είναι διάκονός σας [ή υπηρέτης σας]. Όποιος εξυψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα εξυψωθεί». —Ματ 23:8-12.

Οι χρισμένοι ακόλουθοι του Κυρίου Ιησού Χριστού χαρακτηρίζονται “διάκονοι των καλών νέων”, όπως ήταν ο Παύλος. (Κολ 1:23) Επίσης είναι «διάκονοι μιας νέας διαθήκης», εφόσον βρίσκονται σε σχέση διαθήκης με τον Ιεχωβά Θεό, έχοντας τον Χριστό ως Μεσίτη. (2Κο 3:6· Εβρ 9:14, 15) Ως αποτέλεσμα, είναι διάκονοι του Θεού και του Χριστού. (2Κο 6:4· 11:23) Τα προσόντα τους προέρχονται από τον Θεό μέσω του Ιησού Χριστού, όχι από κάποιον άνθρωπο ή οργάνωση. Τα αποδεικτικά στοιχεία της διακονίας τους δεν περιέχονται σε κάποιο χαρτί ή πιστοποιητικό, λόγου χάρη σε μια συστατική επιστολή ή εξουσιοδότηση.

Η δική τους συστατική «επιστολή» βρίσκεται στα άτομα τα οποία έχουν διδάξει και εκπαιδεύσει για να είναι, όπως και οι ίδιοι, διάκονοι του Χριστού. Σχετικά με αυτό, ο απόστολος Παύλος λέει: «Μήπως χρειαζόμαστε, όπως μερικοί, συστατικές επιστολές προς εσάς ή από εσάς; Εσείς είστε η επιστολή μας, που είναι χαραγμένη στις καρδιές μας και τη γνωρίζει και τη διαβάζει όλη η ανθρωπότητα. Διότι αποκαλύπτεται ότι εσείς είστε επιστολή του Χριστού γραμμένη από εμάς ως διακόνους, χαραγμένη, όχι με μελάνι, αλλά με πνεύμα ενός ζωντανού Θεού, όχι σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε σάρκινες πλάκες, σε καρδιές». (2Κο 3:1-3)

Εδώ ο Παύλος δείχνει την αγάπη και το συναισθηματικό δεσμό, τη θερμή στοργή και το ενδιαφέρον που αισθάνεται ο Χριστιανός διάκονος για εκείνους τους οποίους διακονεί, δεδομένου ότι είναι “χαραγμένοι στην καρδιά” του διακόνου.

Εύλογα, λοιπόν, αφού ο Χριστός αναλήφθηκε στον ουρανό, έδωσε στη Χριστιανική εκκλησία «δώρα σε μορφή ανθρώπων». Μεταξύ αυτών υπήρχαν απόστολοι, προφήτες, ευαγγελιστές, ποιμένες και δάσκαλοι, οι οποίοι δόθηκαν «με προοπτική τη διόρθωση των αγίων, για διακονικό έργο, για την εποικοδόμηση του σώματος του Χριστού». (Εφ 4:7-12) Τα προσόντα τους ως διακόνων προέρχονται από τον Θεό.—2Κο 3:4-6.

Στην Αποκάλυψη που δόθηκε στον απόστολο Ιωάννη, παρουσιάζεται «ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να αριθμήσει, από όλα τα έθνη και τις φυλές και τους λαούς και τις γλώσσες». Αυτοί δεν αναφέρεται ότι περιλαμβάνονται, όπως οι χρισμένοι αδελφοί του Ιησού Χριστού, στη νέα διαθήκη, επομένως δεν είναι ούτε διάκονοί της. Εντούτοις, καταδεικνύεται ότι έχουν καθαρή υπόσταση ενώπιον του Θεού και «του αποδίδουν ιερή υπηρεσία ημέρα και νύχτα στο ναό του».

Συνεπώς, προσφέρουν διακονία και μπορούν να αποκληθούν ορθά διάκονοι του Θεού. Όπως έδειξε τόσο το όραμα της Αποκάλυψης όσο και ο ίδιος ο Ιησούς (μέσω παραβολής), τον καιρό της παρουσίας του Χριστού στον ένδοξο θρόνο του θα υπήρχαν τέτοια άτομα που θα διακονούσαν επίσης στοργικά και τους αδελφούς του Ιησού Χριστού, παρέχοντάς τους βοήθεια, προσοχή και υποστήριξη. —Απ 7:9-15· Ματ 25:31-40.

«Σας θεωρεί εσάς προσωπικά ο Θεός, σπουδαίο;» Ρωτήσατε ποτέ τον εαυτό σας;

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

ikonigrafisi
Αυτήν την εικονογράφηση την είχε ο φίλος μου και αδελφός Φράνκ στην πρόσκληση που στέλνει στην ομάδα του κάθε βδομάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της ΣΚΟΠΙΑΣ που γίνεται κάθε Παρασκευή στο σπίτι του, στην Αγία Μαρίνα. Μου άρεσε και το χρησιμοποιώ. Ξέρω πως δεν έχει αντίρρηση.

sin.trikala
Άλλη μια όμορφη εικόνα από τη δράση των αδελφών μας σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να παραμείνουν ένθερμα κοντά στο Ιεχωβά Θεό. Πρόκειται για την ημερήσια Συνέλευση του 2017 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Τρίκαλα. Φίλοι μας που συμμετείχαν, είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν τη φωτογραφία.

kala.neaΜιλώντας με τους ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι συχνά μια άποψη που έχουν εδραιωμένη για τα πράγματα. Ο Θεός είναι πολύ μακριά και δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Αλλά είναι έτσι τα πράγματα, αλήθεια;

Μια ματιά γύρω μας, μας πείθει για το αντίθετο… Δεν είναι ενδιαφέρον ότι από ολόκληρο το σύμπαν, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, μόνο η γη κατοικείται και προσφέρει στους ανθρώπους και έχει τόσες ομορφιές. Περίπλοκα συστήματα, φως, οξυγόνο, υπέροχα φυσικά συστήματα που διέπονται από φυσικούς και ηθικούς νόμους.

Οι φυσικοί νόμοι είναι απαραίτητοι για τη συνέχιση της ζωής. Σκεφτείτε απλά τον κύκλο του νερού.

Και οι ηθικοί νόμοι, ανεξάρτητα αν κάποιος τους ακολουθεί ή όχι, αν τους παραβιάζει διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να έχει ευτυχία.

Στο Ρωμαίους 1: 26-29 (26Γι’ αυτόν το λόγο, ο Θεός τούς παρέδωσε σε επαίσχυντες σεξουαλικές ορέξεις,+ επειδή και οι γυναίκες τους άλλαξαν τη φυσική χρήση του εαυτού τους σε χρήση που είναι αντίθετη στη φύση·+ 27παρόμοια, και οι άντρες ακόμη άφησαν τη φυσική χρήση της γυναίκας+ και άναψαν άγρια από το σαρκικό τους πόθο ο ένας για τον άλλον, άντρες με άντρες,+εργαζόμενοι ό,τι είναι χυδαίο+ και λαβαίνοντας για τον εαυτό τους την πλήρη ανταπόδοση+ που τους άξιζε για την πλάνη τους.+) λέει ότι οι άνθρωποι δυστυχώς αψηφούν τους ηθικούς νόμους. Επιλέγουν να μην έχουν γνώση για τον Δημιουργό και για τους σκοπούς τους για τη γη και τους ανθρώπους.

Και συνεχίζει από το 29-31 (29πλήρεις καθώς ήταν από κάθε αδικία,+πονηρία,+ πλεονεξία,+ κακία,+ γεμάτοι φθόνο,+ φόνο,+έριδες,+ δόλο,+ μοχθηρή διάθεση,+ όντας ψιθυριστές,+30κακολόγοι,+ άτομα που μισούν τον Θεό, θρασείς,+υπερήφανοι,+ αλαζόνες,+ εφευρέτες κακών πραγμάτων,+ανυπάκουοι στους γονείς,+ 31χωρίς κατανόηση,+ ασυνεπείς στις συμφωνίες,+ άστοργοι,+ ανελεήμονες.+ ) διαπιστώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα κακά. Και βλέπουμε γύρω μας συνεχώς ειδήσεις που το επιβεβαιώνουν αυτό. Η κοινωνία είναι γεμάτη θλίψη.

Όμως ο Ιεχωβά δεν πρόκειται να αφήσει έτσι τα πράγματα. Ο Λόγος του, η Αγία γραφή μας λέει ότι έχει κάνει ένα πολύτιμο δώρο για τον καθένα μας. Στο εδάφιο Εβραίους 2: 9 (αλλά βλέπουμε τον Ιησού, που είχε γίνει λίγο κατώτερος από τους αγγέλους,+ στεφανωμένο με δόξα+ και τιμή επειδή υπέστη θάνατο,+ ώστε με την παρ’ αξία καλοσύνη του Θεού να γευτεί θάνατο για κάθε άνθρωπο.+) αναφέρει ότι πήρε την πρωτοβουλία να δώσει ως θυσία, λύτρο για τις αμαρτίες μας τον Γιο του κι αυτό αποτελεί μια τεράστια πράξη αγάπης. Χρειάζεται άραγε κάτι άλλο για να πειστούμε ότι ενδιαφέρεται για τον καθένα μας, προσωπικά; Και ο Ιησούς είναι εκείνος που θα κρίνει την ανθρωπότητα;. Είναι δυνατόν κάποιος έχει κάνει τόσες κακές πράξεις, ώστε να μην μπορεί να του συγχωρηθούν;

Στο εδάφιο Ησαΐας 1:18 («Ελάτε, τώρα, να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα ανάμεσά μας», λέει ο Ιεχωβά.+ «Αν οι αμαρτίες σας είναι κατακόκκινες, θα γίνουν λευκές σαν το χιόνι·+ αν είναι ερυθρές σαν την πορφύρα, θα γίνουν σαν το μαλλί.) διαβάζουμε ότι η προσευχή μας στον Ιεχωβά, θα μας βοηθήσει πολύ. Κι αν χρειαστεί να λάβουμε διαπαιδαγώγηση, αυτό δεν πρόκειται να μας στερήσει τη χαρά.

Ας θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά ως κατασκευαστής μας, ορίζει την αξία μας. Η ιστορία με το τσαλακωμένο χαρτονόμισμα που χάνει την αξία του μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά. Είτε ατσαλάκωτο, είτε τσαλακωμένο το χαρτονόμισμα συνεχίζει να έχει την ίδια αγοραστική αξία… Έτσι είμαστε κι εμείς για Εκείνον!

Το εδάφιο Ρωμαίους 8: 38,39 (Διότι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή+ ούτε άγγελοι+ ούτε κυβερνήσεις+ ούτε παρόντα πράγματα ούτε μελλοντικά πράγματα ούτε δυνάμεις+ 39ούτε ύψος ούτε βάθος ούτε καμιά άλλη δημιουργία θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού, η οποία είναι στον Χριστό Ιησού, τον Κύριό μας.+) λέει καθαρά για τη σχέση μας με τον Ιεχωβά. Ο Ιησούς όσο ήταν στη γη με τη σαρκική μορφή του, είχε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά.

Όπως λέει και το Ιωάννης 6:44 (Κανείς δεν μπορεί να έρθει σε εμένα αν ο Πατέρας, που με έστειλε, δεν τον ελκύσει·+ και εγώ θα τον αναστήσω την τελευταία ημέρα.) ο Ιεχωβά είναι Εκείνος που ανοίγει τη διάνοια μας και μας ελκύει κοντά Του. Η προμήθεια της Ανάστασης, μας διαβεβαιώνει για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Και πώς θα γίνει αυτό; Ο Ιεχωβά έχεις δώσει αυτή τη διευθέτηση στον Ιησού. Δείτε τι λέει στα εδάφια Ιωάννης 8: 31, 32 (Και έτσι ο Ιησούς άρχισε να λέει στους Ιουδαίους που τον είχαν πιστέψει: «Αν μείνετε στο λόγο μου,+ είστε πραγματικά μαθητές μου, 32και θα γνωρίσετε την αλήθεια+ και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει»), θα γνωρίσετε την αλήθεια που θα σας ελευθερώσει…

Είμαστε πολύ τυχεροί! Έχουμε στη διάθεση μας ολόκληρη την Αγία Γραφή. Και μέσα από αυτή μπορούμε να γνωρίζουμε τον σκοπό του Θεού. Η αγάπη του για μας, άνοιξε τη διάνοια μας να κατανοήσουμε το Λόγο του. Η Αγία Γραφή είναι γραμμένη από ατελείς ανθρώπους και μπορεί να γίνει κτήμα μας.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κι εμείς μπορούμε να Του μιλάμε μέσω της προσευχής. Εκείνος, όπως λέει και το εδάφιο 1 Ιωάννη 5:14 (Και αυτή είναι η πεποίθηση την οποία έχουμε προς αυτόν,+ πως ό,τι και αν είναι αυτό που ζητάμε σύμφωνα με το θέλημά του αυτός μας ακούει.) μας Ακούει. Για τα πάντα μπορούμε να του μιλάμε. Κι αν αργεί να έρθει η απάντηση, ας έχουμε υπομονή. Ας περιμένουμε. Ο Ιεχωβά θα απαντήσει στον κατάλληλο καιρό. Περιμένουμε διαβάζοντας την Αγία Γραφή, συμμετέχοντας στις συναθροίσεις, στο έργο, μιλώντας σε ώριμους αδελφούς μας.

Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε αν το πιστεύουμε εμείς προσωπικά, είναι ότι Εκείνος προσέχει ξεχωριστά τον καθένα μας. Είναι απαραίτητο να το κάνουμε αυτό για να νιώσουμε καλά. Διότι βλέπουμε ότι αυτό ακριβώς λείπει από τους ανθρώπους του κόσμου και γι’ αυτό βιώνουν τόσες δυσκολίες και προβλήματα χωρίς να βλέπουν πουθενά διέξοδο ή λύση.

Στο εδάφιο Εβραίους 11:1 (Πίστη+ είναι η βεβαιωμένη προσδοκία πραγμάτων για τα οποία ελπίζει+ κανείς, η φανερή απόδειξη πραγματικοτήτων, τις οποίες όμως δεν βλέπουμε.+ 2Διότι μέσω αυτής δόθηκε μαρτυρία σχετικά με τους ανθρώπους της αρχαιότητας.+) βλέπουμε τον ορισμό της πίστης.

Η Βασιλεία του Θεού είναι για μας πραγματική και ήδη ο Γιος του Θεού κυβερνάει… Ο σκοπός του Ιεχωβά να γίνει η γη παράδεισος και να κατοικείται αιώνια από ανθρώπους καλή θέλεησης, θα πραγματοποιηθεί, οπωσδήποτε…

Και τι μπορούμε να πούμε για τον Βασιλιά μας; Υπήρξε άνθρωπος κατά την φύση του και έτσι μπορεί να μας γνωρίζει καλά. Και έχουμε ένα υπέροχο έργο μπροστά μας: Να διδάξουμε την αλήθεια στα δισεκατομμύρια των αναστημένων.

Πολύ σύντομα λοιπόν, ο σκοπός του Θεού θα εκπληρωθεί. Ας ανανεώνουμε το ζήλο μας στον Ιεχωβά. Ας του δείχνουμε καθημερινά την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας σε Εκείνον, τον μοναδικό αληθινό Θεό, το Ιεχωβά!

Έχετε δώσει εσείς την καρδιά σας στον Ιεχωβά; Ένα ερώτημα που μας αφορά όλους μας…

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

gurnon
Έτσι είδαν τον αδελφό Γκουρνόν σε πάρα πολλές εκκλησίες μέσω internet, ζωντανά το Σάββατο την ώρα που η Ειδική Συνέλευση πραγματοποιούνταν στην Μαλακάσα ή στις διάφορες εκκλησίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, άλλες ώρες στη Σαββατοκυριακάτικη συνάθροιση τους…

agia.grafiΔίνεις την καρδιά σου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. Ας πούμε, στη ζωή αυτό το κάνεις όταν πρόκειται να παντρευτείς. Στον Ιεχωβά όμως αυτό πρέπει να το κάνουμε ολόκαρδα. Στο εδάφιο Παροιμίες 23: 26 (Γιε μου, δώσε την καρδιά σου σε εμένα και ας βρίσκουν τα μάτια σου ευχαρίστηση στις δικές μου οδούς.) βλέπουμε ότι ο Ιεχωβά θέλει να του δώσουμε την καρδιά μας.

Και μας απευθύνει μια στοργική πρόσκληση. Ο Ιησούς έδωσε επίσης την καρδιά του στον Ιεχωβά. Κι εμείς κάναμε το ίδιο, όταν αφιερωθήκαμε και βαφτιστήκαμε. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Το τέλος είναι μπροστά μας και οι καιροί είναι δύσκολοι…

Υπάρχουν δυο παραδείγματα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα πράγματα. Το πρώτο αφορά το 537 π.κ.χ. Οι Ισραηλίτες άκουγαν από τους προφήτες για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ που συνέβη τελικά το 607, ακριβώς όπως είχε προειπωθεί. Ύστερα από 70 χρόνια 50.000 περίπου Ιουδαίοι επέστρεψαν στην κατεστραμμένη Ιερουσαλήμ περπατώντας στην οδό της αγιότητας. Είδαν με τα μάτια τους πως ο Ιεχωβά ήταν αλήθεια. Κι αυτοί τι έκαναν; Έχτιζαν τα δικά τους σπίτια, όταν γύρισαν και όχι τον Ναό. Και γνωρίζουμε ότι ως προς αυτό, υπήρξε διόρθωση από τον ίδιο τον Ιεχωβά.

Το δεύτερο αφορά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. Ο Ιησούς είχε πει, πώς ακριβώς θα γίνονταν τα γεγονότα… Και οι προφητείες του επιβεβαιώθηκαν. Σε εκείνη την σύρραξη 1.000.000 Ιουδαίοι σκοτώθηκαν και 70.000 πήγαν εξορία. Όπως είναι φυσικό οι επιζώντες διέδωσαν τα νέα για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, ο Ιησούς υπαγόρευσε στον μαθητή του Ιωάννη και τον άκουσε να του λέει σε τι κατάσταση βρισκόταν πολλές εκκλησίες της εποχής… Διότι το να ασκείς πίστη σον Ιεχωβά δεν είναι μόνο θέμα διάνοιας αλλά κυρίως καρδιάς.

Στο Αποκάλυψη 2:2, 4 (2“Γνωρίζω τα έργα σου,+ και τον κόπο και την υπομονή σου, και ότι δεν μπορείς να υποφέρεις κακούς ανθρώπους, και ότι υπέβαλες σε δοκιμή+ εκείνους που λένε ότι είναι απόστολοι+ αλλά δεν είναι, και τους βρήκες ψεύτες.   4Εντούτοις, έχω αυτό εναντίον σου, το ότι άφησες την αγάπη που είχες πρώτα.) βλέπουμε τι είπε ο Ιησούς για τους Εφέσιους. Τους επαίνεσε για τα καλά τους έργα, αλλά τόνισε πως άφησαν την αγάπη που είχαν πρώτα…

Όταν τα είπε αυτό Ιησούς η εκκλησία της Εφέσου είχε 40 χρόνια ζωής. Και δεν ήταν νεοπροσύλητοι οι αδελφοί μας. Είχαν δώσει την αγάπη τους στον Ιεχωβά και είχαν μείνει στην υπηρεσία του επί δεκαετίες. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε έτσι. Διατηρούμε το ζήλο μας, ότι δοκιμασίες και προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε…

Στο εδάφιο 1 Πέτρου 4: 7,8 (7Το τέλος, όμως, όλων των πραγμάτων έχει πλησιάσει.+Να είστε σώφρονες,+ λοιπόν, και να αγρυπνείτε σε σχέση με τις προσευχές.+ 8Πάνω από όλα, να έχετε έντονη αγάπη ο ένας για τον άλλον,+ επειδή η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών.+) βλέπουμε καθαρά ότι αυτές τις τελευταίες μέρες του πονηρού συστήματος που ζούμε, δεν χρειάζεται να μας απασχολεί μόνο η δική μας σωτηρία, αλλά θα πρέπει να βοηθούμε τους αδελφούς μας στο να εδραιώσουν την πίστη τους.

Είναι σαφή λοιπόν δύο πράγματα. Το πρώτο: Χρειάζεται να είμαστε σώφρονες. Και πώς θα το κάνουμε αυτό; Μα με το παραμένουμε πολυάσχολοι στο έργο του Κυρίου. Να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά και την οργάνωση του στη γη. Να μη χάνουμε συναθροίσεις και να μην αμελούμε το σοβαρό προνόμιο της προσευχής με το οποίο μπορούμε να πλησιάζουμε τον Θεό.

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα μπορούμε να δούμε το αρνητικό παράδειγμα του Σολομώντα. Την αρχή της βασιλείας του ο Ιεχωβά τον ρώτησε τι ήθελε να του δώσει. Σοφία και υπάκουη καρδιά είπε εκείνος. Ο Ιεχωβά, όπως διαβάζουμε στη Γραφή, του έδωσε σοφία και διάκριση σε μεγάλο βαθμό.

Ο Λόγος του θεού εκείνη την εποχή ήταν μόλις το ένα τρίτο του σημερινού. Έπρεπε λοιπόν να τον διαβάζει κάθε μέρα και να κάνει ένα αντίγραφο για να μείνει προσηλωμένος και σώφρον. Έτσι δεν θα έπαιρνε λάθος δρόμο. Τι θα πετύχαινε μ’ αυτόν τον τρόπο; Δεν θα μάθαινε βέβαια καινούρια πράγματα, αλλά αν τα στοχαζότανε αυτά καθημερινά ,δεν θα μπορούσε να απασχοληθεί η καρδιά του με λάθος πράγματα, όπως ο υλισμός, η διασκέδαση κ.α.

Ξαφνικά λοιπόν η καρδιά του Σολομώντα, διαιρέθηκε. Απέκτησε πολλές γυναίκες και άλογα. Δεν ήταν προσεκτικός. Απομακρύνθηκε και έγινε αποστάτης. Ο Ιεχωβά οργίστηκε με αυτόν…

Υπάρχει όμως και ένα πολύ θετικό παράδειγμα κι αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Ιησού. Ήταν ένα τέλειος άνδρας, με τέλεια διάνοια. Μετά το βάφτισμα του γνώριζε όλες τις γραφές απέξω και ιδιαίτερα ότι αφορούσε τον ίδιο. Ήταν προσκολλημένος στον Ιεχωβά, κάθε μέρα. Όταν πειράστηκε, ότι κι αν έλεγε ήταν μέσα από τις γραφές. Και μετά την ανάσταση του, στο δρόμο προς τους Εμμαούς εξήγησε τα πάντα γι’ αυτόν μέσα από τις γραφές.

Η δική του τροφή ήταν να κάνει το θέλημα Εκείνου που τον έστειλε και να κάνει το έργο του. Ας είμαστε κι εμείς πολυάσχολοι λοιπόν στο έργο και ας έχουμε έντονη αγάπη, να νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον, όπως αναφέρει ο Παύλος στην Εβραίους 10: 24,25 (Και ας σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλον ώστε να παρακινούμε+ σε αγάπη και καλά έργα,+ 25μη παύοντας να συναθροιζόμαστε,+ όπως έχουν συνήθεια μερικοί, αλλά ενθαρρύνοντας+ ο ένας τον άλλον, και τόσο περισσότερο όσο βλέπετε την ημέρα να πλησιάζει.+) επιστολή του.

Αλλά, να ενδιαφερόμαστε γνήσια. Ας αναρωτηθούμε: Πότε ήταν η τελευταία φορά που βοηθήσαμε έναν αδελφό και μια αδελφή μας να κλάψει; Χρειάζεται να δείχνουμε έμπρακτη συμπόνια και κατανόηση για τους άλλους. Και μπορούμε πράγματι να κλάψουμε, απλά, μαζί του. Η αναφορά σε εκείνο το μικρό παιδί που έκλαψε απλά μαζί με τον ηλικιωμένο χωρίς να χρειαστεί να του πει λέξη, μας συγκλόνισε. Αυτό δείχνει ότι νοιαζόμαστε για τα αισθήματα, τώρα. Και φυσικά προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας στη Ρωσία…

Ας έχουμε λοιπόν υπόψη μας δυο πράγματα που έκανε ο Ιησούς στη διάρκεια της επίγειας παρουσίας του. Ήταν σώφρον και έδειχνε έμπρακτα την αγάπη του προς όλους.

Προβλήματα βέβαια θα υπάρχουν πάντα, όσο διαρκεί αυτό το πονηρό σύστημα πραγμάτων. Στο εδάφιο 2 Κορινθίους 12:1,2 (Έτσι λοιπόν, επειδή έχουμε ένα τόσο μεγάλο σύννεφο μαρτύρων+ που μας περιβάλλει, ας αποβάλουμε και εμείς κάθε βάρος+ και την αμαρτία που μας μπλέκει εύκολα+ και ας τρέχουμε με υπομονή+ τον αγώνα+ που έχει τεθεί μπροστά μας,+ 2καθώς προσηλώνουμε το βλέμμα μας στον Πρώτιστο Παράγοντα+ και Τελειοποιητή της πίστης μας,+ τον Ιησού. Για τη χαρά που είχε τεθεί μπροστά του αυτός υπέμεινε+ ξύλο βασανισμού, καταφρονώντας την ντροπή, και έχει καθήσει στα δεξιά του θρόνου του Θεού.+ ) βρίσκουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον καθώς ο Παύλος μιλάει για τον εαυτό του.

Θα πρέπει να ήταν γύρω στο 55 κ. χ. Δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε δει ένα υπερφυσικό όραμα με τον Ιησού για την Ουράνια Βασιλεία. Στα εδάφια 3,4 (Αναλογιστείτε, λοιπόν, εκείνον που έχει υπομείνει τέτοια αντιλογία+ από αμαρτωλούς εναντίον των ίδιων τους των συμφερόντων, για να μην κουραστείτε και εξαντληθείτε στις ψυχές σας.+4Καθώς διεξάγετε τον αγώνα σας εναντίον αυτής της αμαρτίας, ακόμη δεν έχετε αντισταθεί ποτέ μέχρις αίματος,+) βλέπουμε πως πρόκειται για ένα συνδυασμό του κατά γράμμα παραδείσου, του ουράνιου παραδείσου και του πνευματικού παραδείσου…

Ο απόστολος Παύλος διορίστηκε απόστολος των Εθνών και είχε δώσει πραγματικά την καρδιά του στον Ιεχωβά. Στο εδάφιο 7β (Διότι ποιος γιος είναι αυτός τον οποίο δεν διαπαιδαγωγεί ο πατέρας του) βλέπουμε ότι 14 χρόνια αργότερα ο Παύλος είχε ένα πρόβλημα στη σάρκα του. Και δείτε: Με τη βοήθεια του Ιεχωβά μπορούσε να θεραπεύει άλλους, άλλα όχι τον εαυτό του.

Ωστόσο, η πίστη του και η αγάπη του, βλέπουμε στο 9α (Επιπλέον, είχαμε τους πατέρες της σάρκας μας για να μας διαπαιδαγωγούν, και τους δείχναμε σεβασμό. ) δεν εξασθένησε. Ο Ιεχωβά δεν τον εγκατέλειψε, του έδωσε ενόραση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του, με πνευματικό τρόπο. Θα έπρεπε να εστιάσει στις ευλογίες που είχε δεχτεί και αυτές ήταν πολλές. Είχε φύγει από τη Βαβυλώνα και χρησιμοποιήθηκε ως απόστολος των Εθνών. Στην ουσία ήταν σαν του έλεγε: «Δες, τι έχω κάνει για εσένα»!

Όταν έβλεπαν τον Παύλο να δοξάζει τον Ιεχωβά παρά το πρόβλημα του, αυτό ενθάρρυνε πολύ τους αδελφούς. Και στο (Δεν θα πρέπει να υποταχθούμε πολύ περισσότερο στον Πατέρα της πνευματικής μας ζωής και να ζήσουμε;+) βλέπουμε την αντίδραση του Παύλου σε σχέση με ότι έκανε ο Ιεχωβά, μέσω αυτού…

Αυτό μας δείχνει καθαρά ότι δεν πρόκειται να γλυτώσουμε από τις δυσκολίες, επειδή αφιερωθήκαμε. Είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλά, πριν μπούμε στον νέο κόσμο. Αλλά δεν σταματάμε. Αγκάθια στη σάρκα μας έχουμε όλοι μας. Και δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε το δικό μας αγκάθι, με το αγκάθι κανενός άλλου αδελφού. Όλοι είμαστε ατελείς. Αλλά χρειάζεται να μιμούμαστε τον Παύλο ως προς την αντιμετώπιση του. Μ’ αυτόν τον τρόπο δοξάζουμε τον Ιεχωβά, συνεχίζοντας την υπηρεσία σε Εκείνον.

Ένα άλλο παράδειγμα θετικό είναι ο Αβραάμ. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Η Γραφή τον αναφέρει ως άνθρωπο πίστης. Αντιμετώπισε δυσβάστακτες δοκιμασίες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μας. Όταν προκύπτει κάτι τέτοιο ο Ιεχωβά γνωρίζει ότι μπορούμε να τις αντέξουμε. Το αναφέρει ο Παύλος στην 1 Κορινθίους 10:13 (Πειρασμός δεν σας έχει καταλάβει εκτός από αυτόν που είναι κοινός στους ανθρώπους.+ Αλλά ο Θεός είναι πιστός+ και δεν θα σας αφήσει να πειραστείτε πέρα από αυτό που μπορείτε να αντέξετε,+ αλλά μαζί με τον πειρασμό θα προμηθεύσει και τη διέξοδο+ για να μπορέσετε να τον υπομείνετε.)

Στο Γένεση 22:12 (Και εκείνος είπε: «Μην απλώσεις το χέρι σου ενάντια στο αγόρι και μην του κάνεις απολύτως τίποτα,+ γιατί τώρα ξέρω ότι είσαι θεοφοβούμενος επειδή δεν αρνήθηκες να δώσεις το γιο σου, το μοναδικό παιδί σου, σε εμένα».+ ) βλέπουμε πως χειρίστηκε τη θυσία του Ισαάκ από τον Αβραάμ ,ο Ιεχωβά.

Τι μάθημα παίρνουμε από αυτό; Στα μάτια του Ιεχωβά αυτό που μετρά είναι η πρόθεση κάθε ανθρώπου, η οποία και τελικά μετράει και ισοδυναμεί με την ίδια την πράξη. Κι αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά για τους αρρώστους ή γερασμένου αδελφούς μας και αδελφές. Ο Ιεχωβά κατανοεί τους περιορισμούς μας, ξέρει ότι είναι αλήθεια και είναι σα να το έχουν κάνει. Κι έτσι το δέχεται.

Ας μην κάνουμε το λάθος να νομίζουμε μέσα μας ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι έκανε ο Αβραάμ. Ο καθένας μας παλεύει με δυσκολίες και αντιξοότητες στην καθημερινότητα μας. Αν εμείς έχουμε πάρει την απόφαση να υπομείνουμε παρά τα όποια προβλήματα, ο Ιεχωβά θα μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε. Στο εδάφιο Αποκάλυψη 12:15 (Και οργίστηκε ο δράκοντας με τη γυναίκα+ και έφυγε για να διεξαγάγει πόλεμο με τους υπόλοιπους από το σπέρμα της, οι οποίοι τηρούν τις εντολές του Θεού και έχουν το έργο της επίδοσης μαρτυρίας+ για τον Ιησού.) βλέπουμε αυτή την προφητεία να επαληθεύεται στις μέρες.

Μπροστά μας είναι η μεγάλη θλίψη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες αντιξοότητες και δυσκολίες. Θυμάστε τα βίντεο για τη μεγάλη θλίψη στην περσινή Περιφερειακή Συνέλευση; Όλα αυτά, ίσως και χειρότερα θα τα βρούμε μπροστά μας. Ο Σατανάς προσπαθεί να μας κάνει πιο δύσκολο το να υπομείνουμε, αλλά ο Ιεχωβά θα είναι πάντα εκεί, για να μας προστατεύει…

Στην επί του όρους ομιλίας του ο Ιησούς έδωσε πολύτιμες συμβουλές και μια μεγάλη ενθάρρυνση. Στο Ματθαίος 7: 24-27 (24»Επομένως, όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και τα εκτελεί θα παρομοιαστεί με έναν φρόνιμο άντρα, ο οποίος έχτισε το σπίτι του πάνω στο βράχο.+ 25Και έπεσε η βροχή και ήρθαν οι πλημμύρες και φύσηξαν οι άνεμοι και χτύπησαν με ορμή εκείνο το σπίτι, αλλά αυτό δεν έπεσε, γιατί είχε θεμελιωθεί πάνω στο βράχο. 26Επιπλέον, όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και δεν τα εκτελεί+ θα παρομοιαστεί με έναν ανόητο άντρα,+ο οποίος έχτισε το σπίτι του στην άμμο. 27Και έπεσε η βροχή και ήρθαν οι πλημμύρες και φύσηξαν οι άνεμοι και έπληξαν εκείνο το σπίτι+ και έπεσε, και η κατάρρευσή του ήταν μεγάλη».+) τον βλέπουμε να συγκρίνει κάτι.

Στην παράλληλη αφήγηση, στο Λουκάς 6:47-49 (47Όποιος έρχεται σε εμένα και ακούει τα λόγια μου και τα εκτελεί, θα σας δείξω με ποιον είναι όμοιος:+ 48Είναι όμοιος με άνθρωπο που χτίζει σπίτι, ο οποίος έσκαψε και εισχώρησε σε βάθος και έβαλε θεμέλιο πάνω στο βράχο. Και όταν έγινε πλημμύρα,+ ο ποταμός χτύπησε ορμητικά εκείνο το σπίτι, αλλά δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να το κουνήσει, επειδή ήταν χτισμένο καλά.+ 49Απεναντίας, εκείνος που ακούει και δεν εκτελεί+ είναι όμοιος με άνθρωπο που έχτισε σπίτι στο έδαφος χωρίς θεμέλιο. Το χτύπησε ορμητικά ο ποταμός, και αμέσως αυτό κατέρρευσε, και η ερείπωση+εκείνου του σπιτιού υπήρξε μεγάλη».+) καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό. Ο Ιησούς συγκρίνει δύο ανθρώπους. Τις πράξεις τους. Αυτό ας βάλουμε στην καρδιά μας. Ας εργαζόμαστε λοιπόν σκληρά μέχρι να βρούμε τον βράχο για να οικοδομήσουμε πάνω σε σταθερά θεμέλια.

Το νόημα είναι να εφαρμόζουμε στη ζωή μας αυτά που θέλει να κάνουμε, να εκτελούμε τα λόγια του. Χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά, να δώσουμε την καρδιά μας στον Ιεχωβά. Επομένως δεν αρκεί μόνο η αφιέρωση μας και το βάφτισμα. Χρειάζεται να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συναθροίσεις μας, να κάνουμε προσωπική μελέτη, να συμμετέχουμε στο έργο ως εκτελεστές του Λόγου. Και ο Ιεχωβά θα είναι πάντα δίπλα μας.

Συγκλονιστική ήταν η τελική εμπειρία. Επρόκειτο για μια αληθινή ιστορία που συνέβη τη δεκαετία του 1980, 37 χρόνια πριν. Ένας αδελφός μας από την Ινδονησία δούλευε ως σιδηροδρομικός. Μέρα και νύχτα, ήταν σε επιφυλακή. Από μικρός μιλούσε στη χώρα του και τα αγγλικά.

Χρειάστηκε να φύγει και να πάει στην Ολλανδία. Εκεί έμαθε και την τοπική γλώσσα και συνέχισε να εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Μια μέρα, μετά τη συνάθροιση ειδοποιήθηκε να πάει στη δουλειά του, αλλά ποτέ δεν γύρισε σπίτι. Η σύζυγός του ενημέρωσε τους πρεσβυτέρους και στη συνέχεια την αστυνομία. Η αστυνομία μάλιστα την αντιμετώπισε με μια καχυποψία ως ύποπτη, αλλά εκείνη παρέμενε πιστή.

Μερικές μέρες αργότερα 160 χιλιόμετρα μακριά, στο Βέλγιο πέταξαν από ένα αυτοκίνητο στο δρόμο έναν μισοπεθαμένο άνθρωπο. Οι άνθρωποι που τον βρήκαν, φρόντισαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να τον πάνε στο νοσοκομείο. Καθώς άρχισε να αναρρώνει, διαπιστώ θηκε ότι είχε αμνησία. Δεν θυμόταν τίποτα. Ο αδελφός ήταν χαμένος στην Ολλανδία και βρέθηκε στο Βέλγιο, ενώ ξέχασε και τα ολλανδικά.

Το πρόβλημα για την αστυνομία του Βελγίου ήταν μεγάλο. Καθώς δεν γνώριζαν ποιος ήταν τον έβαλαν φυλακή και στη συνέχεια, επειδή δεν υπήρχε αδίκημα, σε ένα χώρο στέγασης αστέγων. Κανένας δεν ήξερε ποιος είναι και ο ίδιος υιοθέτησε ένα κινέζικο όνομα. Μια μέρα είδε στη βιβλιοθήκη, στο χώρο που έμενε το βιβλίο «Η Αλήθεια που Οδηγεί στην Αιώνιο Ζωή». Το διάβασε και απευθύνθηκε στο τοπικό Γραφείο των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Του πρότειναν και ξεκίνησε γραφική μελέτη και σε έξι μήνες αφιέρωσε τη ζωή του στον Ιεχωβά κάνοντας το αυτό γνωστό με το βάφτισμά του.

Μια μέρα, καθώς συμμετείχε στο έργο δρόμου κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στο Βέλγιο, τον είδαν κάποιοι αδελφοί του από την προηγούμενη εκκλησία στην Ολλανδία και τον αναγνώρισαν. Επιστρέφοντας στον τόπο τους, μίλησαν στους πρεσβυτέρους και ξαναγύρισαν για να τον ενημερώσουν με κατάλληλο και διακριτικό τρόπο για το ποιος ήταν. Ξανάσμιξε με τη γυναίκα του, έκανε μια όμορφη οικογένεια και ανέλαβε το προνόμιο του πρεσβυτέρου. Ο Ιεχωβά δεν τον είχε ξεχάσει!

Στο εδάφιο Ψαλμός 37:4 (Επίσης, να βρίσκεις εξαιρετική ευχαρίστηση στον Ιεχωβά,+Και αυτός θα σου δώσει τα αιτήματα της καρδιάς σου.+) βλέπουμε ότι ο Ιεχωβά του έδωσε τα αιτήματα της καρδιά του. Έτσι ακριβώς θα κάνει και σε εμάς εφόσον διαπιστώσει ότι η αφιέρωση μας σε Εκείνον δεν είναι ένας λόγος κενός, αλλά ουσιαστικός!

  • Από τις σημειώσεις που κράτησα και αφορούσε την ομιλία του αδελφού Γκουρνόν, εκπροσώπου ων κεντρικών γραφείων της οργάνωσης του Ιεχωβά που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συναθροίσεων της Μαλακάσας το Σάββατο 3/6/2017 και παρακολούθησαν «ζωντανά» περίπου 7.908 μέσω internet από Ελλάδα και Κύπρο σε 104 εκκλησίες. Στη Μαλακάσα εκείνη την ημέρα βρίσκονταν 1.500 αδελφοί μας.
  • Ο Βίλλυ Γκουρνόν υπηρετεί στο Γραφείο Τμήματος της Ολλανδίας και έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το 2001, πριν από 16 χρόνια, δηλαδή!

Μας έχει πραγματικά απασχολήσει αν εμείς έχουμε συναίσθηση της πνευματικής μας ανάγκης;

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

luludi9.2015

Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους: Τρώμε, πίνουμε κινούμαστε, αναπαραγόμαστε… Αλλά μας καλύπτει μόνο αυτό; Στο εδάφιο Ματθαίος 5:3 («Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης,+επειδή σε αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.+) βλέπουμε ότι έχουμε κι άλλες πιο σοβαρές ανάγκες. Έχουμε έτσι κατασκευαστεί που αυτή η ανάγκη είναι έμφυτη…

Μας απασχολούν ουσιαστικές ερωτήσεις, όπως ποιος είναι ο σκοπός του Θεού για τη γη, ποιο είναι το νόημα της ζωής, γιατί πεθαίνουμε… Οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με λάθος τρόπο. Θαυμάζουν τη φύση, ασχολούνται με τις Τέχνες, δίνουν σημασία στη μουσική. Άλλοι πάλι στρέφονται στη θρησκεία… Δυστυχώς οι τρόποι που το κάνουν είναι συνήθως αντικρουόμενοι, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να καλύψουν τις πραγματικές πνευματικές τους ανάγκες…

Ωστόσο, όπως τόνισε στην δημόσια ομιλία του ο επίσκοπος περιοχής μας Ιορδάνης Σκερλετίδης την Κυριακή που μας πέρασε, υπάρχει ο σωστό τρόπος. Κι αυτός έχει να κάνει με τέσσερα βήματα:

Το πρώτο είναι να αναγνωρίσει κανείς την ανάγκη ότι έχουμε εξάρτηση από τον δημιουργό μας.

Το δεύτερο να αναγνωρίσει την κατάλληλη επιθυμία, το κίνητρο, όπως λέει το εδάφιο Ματθαίος 5:6 (Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που πεινούν και διψούν+για τη δικαιοσύνη, επειδή αυτοί θα χορταστούν.+) Θα πρέπει δηλαδή να μας ενδιαφέρει να εφαρμόζουμε οικιοθελώς τους δίκαιους κανόνες του Θεού.

Το τρίτο είναι να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο μέσο. Οι απαντήσεις για τα θεμελιώδη ερωτήματα βρίσκονται μέσα στο Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή. Η Αγία Γραφή είναι αυτή που αποκαλύπτει την προσωπικότητα του Ιεχωβά. Είναι πραγματικά ένα εγχειρίδιο ζωής.

Το τέταρτο βήμα είναι να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες κάνοντας σωστή χρήση της ελεύθερης βούλησης μας. Όπως λένε τα εδάφια Ιακώβου 1:22-25 (Ωστόσο, να γίνεστε εκτελεστές του λόγου+και όχι μόνο ακροατές, απατώντας τον εαυτό σας με εσφαλμένη λογίκευση.+23Διότι αν κάποιος είναι ακροατής του λόγου και όχι εκτελεστής,+αυτός μοιάζει με άνθρωπο που κοιτάζει το φυσικό του πρόσωπο στον καθρέφτη.24Διότι κοιτάζει τον εαυτό του, και φεύγει και αμέσως ξεχνάει τι είδους άνθρωπος είναι.25Αλλά εκείνος ο οποίος εμβαθύνει στον τέλειο νόμο+της ελευθερίας και ο οποίος εμμένει σε αυτόν, εκείνος ο άνθρωπος, επειδή δεν έχει γίνει ακροατής που ξεχνάει αλλά εκτελεστής του έργου,+θα είναι ευτυχισμένος+καθώς θα το εκτελεί.) Μελέτη δηλαδή και εφαρμογή των όσων μαθαίνουμε, καθημερινά. Πρόκειται για μια διαδικασία εμβάθυνσης.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Για να είμαστε από κάθε άποψη σωστοί, σε σχέση με τις απαιτήσεις του Ιεχωβά, θα πρέπει να ακολουθούμε ως πρότυπο μας τον τέλειο Ιησού. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια στενή σχέση με τον Ιεχωβά…

Φυσικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια σ’ αυτή τη διαδρομή. Διότι βλέποντας το αυτό, ο Σατανάς ο Διάβολος δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια…

Ας δούμε μερικά από τα εμπόδια που θα μας βάλει και ήδη βάζει σε πολλούς στον κόσμο με αποτέλεσμα, να τυφλώνει τη διάνοια τους.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η καθημερινότητα. Έχουν συσσωρευτεί τόσα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε (τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την επιβίωση μας…) που συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε «θέλω, αλλά δεν έχω χρόνο». Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ πως αν αφιέρωναν μόνο πέντε λεπτά την εβδομάδα σε τέτοιες σκέψεις και προβληματισμούς είναι βέβαιο ότι θα έπαιρναν στα σοβαρά κάποιες αποφάσεις που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.

Υπάρχουν και εκείνοι που δίνουν προσοχή στο άγγελμα, ξεκινούν γραφική μελέτη, έρχονται στις συναθροίσεις, αλλά… μέχρι εκεί. Στα εδάφια Ματθαίος 13: 3-8 (Τότε τους μίλησε για πολλά πράγματα με παραβολές, λέγοντας: «Ο σπορέας βγήκε να σπείρει·+4και καθώς έσπερνε, μερικοί σπόροι έπεσαν δίπλα στο δρόμο, και ήρθαν τα πουλιά και τους έφαγαν.+5Άλλοι έπεσαν πάνω στους βραχώδεις τόπους όπου δεν είχαν πολύ χώμα, και αμέσως φύτρωσαν, επειδή το χώμα δεν είχε βάθος.+6Αλλά όταν ανέτειλε ο ήλιος, κάηκαν και επειδή δεν είχαν ρίζα ξεράθηκαν.+7Άλλοι, επίσης, έπεσαν ανάμεσα στα αγκάθια, και τα αγκάθια ψήλωσαν και τους έπνιξαν.+8Άλλοι πάλι έπεσαν πάνω στο καλό χώμα και άρχισαν να αποδίδουν καρπό,+αυτός εκατό φορές περισσότερο, εκείνος εξήντα, ο άλλος τριάντα.+) βλέπουμε την παραβολή του σπορέα.

Το άγγελμα της Βασιλείας είναι ο σπόρος, το χώμα είναι οι διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται ο καθένας μας. Στο εδάφιο Ματθαίος 13:19 (Όταν κάποιος ακούει το λόγο της βασιλείας αλλά δεν συλλαμβάνει το νόημα, έρχεται ο πονηρός+και αρπάζει αυτό που έχει σπαρθεί στην καρδιά του· αυτός είναι που σπάρθηκε δίπλα στο δρόμο.) βλέπουμε εκείνους που εκδηλώνουν εγκάρδια εκτίμηση για τον Λόγο του Θεού, αλλά διάφορα πράγματα του κόσμου, όπως η καριέρα, η φήμη, η δόξα, η δύναμη τους εμποδίζουν να προχωρήσουν.

Στα εδάφια Ματθαίος 13: 20-21 (Εκείνος δε που σπάρθηκε πάνω στους βραχώδεις τόπους είναι αυτός που ακούει το λόγο και αμέσως τον δέχεται με χαρά.+21Εντούτοις δεν έχει ρίζα μέσα του, αλλά παραμένει για ένα χρονικό διάστημα, και αφού γίνει θλίψη ή διωγμός εξαιτίας του λόγου, αμέσως σκανδαλίζεται.+) βλέπουμε πόσο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας είναι ο φόβος του ανθρώπου.

Στο Ματθαίος ΄13:22 (Εκείνος δε που σπάρθηκε ανάμεσα στα αγκάθια είναι αυτός που ακούει το λόγο, αλλά η ανησυχία αυτού του συστήματος πραγμάτων+και η απατηλή δύναμη του πλούτου πνίγουν το λόγο, και αυτός γίνεται άκαρπος.+) βλέπουμε ότι η κάρδια τους είναι μοιρασμένη στις απολαύσεις αυτού του κόσμου. Και δεν μιλάμε για κατ’ ανάγκη κακά πράγματα, όχι. Αλλά η υπέρμετρη ενασχόληση με πράγματα όπως η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός κ.α. τους επιτρέπουν να λειτουργούν ως αγκάθια.

Και τέλος υπάρχει και η δαιμονική διδασκαλία που θέλει προσοχή από όλους μας… Θα ακούσετε να λένε συχνά στον κόσμο ότι η Γραφή είναι απαρχαιωμένη και δεν είναι δυνατόν στα 2017 να εφαρμόζει κανείς γραφικές σκέψεις στη ζωή του…

Πόσο λάθος είναι… Εμείς μπορούμε να κάνουμε χρήση της ελεύθερης βούλησης μας. Η εξάρτηση από τις πνευματικές μας ανάγκες έχει να κάνει με αυτό. Αν το καταφέρουμε είναι βέβαιο ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας κάτι που όπως τόνισε ο επίσκοπος μας, Ιορδάνης Σκερλετίδης, το εύχομαι για όλους!

Να ακολουθείτε την πορεία φιλοξενίας! Εμείς, το έχουμε κάνει κομμάτι της ζωής μας;

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

adelfi.apo.eklisia
Η φιλοξενία είναι κάτι που το κάνουμε συχνά εμείς η χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά. Δείτε μια τέτοια μάζωξη από ανθρώπους της εκκλησίας μας…

loveΔείτε λίγο την καθημερινότητα μας… Είμαστε άγνωστοι ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους, μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος. Έτσι ήταν πάντα; Όχι βέβαια. Ο Ιεχωβά αναγνώρτισε από την αρχή της δημιουργίας ότι δεν μπορεί να είναι ο άνθρωπος μόνος του. Στο Γένεση 2: 18,19 (Και είπε ο Ιεχωβά Θεός: «Δεν είναι καλό να παραμένει ο άνθρωπος μόνος. Θα κάνω για αυτόν έναν βοηθό, ως συμπλήρωμά του».+ 19Ο Ιεχωβά Θεός, λοιπόν, έπλασε από τη γη κάθε θηρίο του αγρού και κάθε πετούμενο πλάσμα των ουρανών και άρχισε να τα φέρνει στον άνθρωπο για να δει πώς θα ονόμαζε το καθένα· και όπως ονόμαζε ο άνθρωπος κάθε ζωντανή ψυχή,+ αυτό ήταν το όνομά της.+ ) ο πλάστης μας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα

Θα πρέπει όμως να δούμε τι είναι φιλοξενία. Είναι η εγκάρδια και γενναιόδωρη υποδοχή και περιποίηση καλεσμένων ή ξένων. Η λέξη φιλοξενία που χρησιμοποιείται στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο σημαίνει κατά κυριολεξία «αγάπη για τους ξένους». Μιλάμε για τη φιλοξενία που έχει αισθήματα, όχι μόνο λόγια.

Η γνήσια, εγκάρδια φιλοξενία αποτελεί γνώρισμα της αληθινής Χριστιανοσύνης. Μετά την έκχυση του αγίου πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής του 33 Κ.Χ., πολλά άτομα που είχαν μεταστραφεί μόλις προηγουμένως στη Χριστιανοσύνη παρέμειναν στην Ιερουσαλήμ για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα καλά νέα της Βασιλείας προτού αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους σε διάφορα μέρη της γης. Αυτούς τους φιλοξένησαν οι Χριστιανοί που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ, οι οποίοι τους πρόσφεραν κατάλυμα στα σπίτια τους και μάλιστα πούλησαν τα αποκτήματά τους και είχαν τα πάντα κοινά. (Πρ 2:42-46) Αργότερα, οι απόστολοι έθεσαν σε εφαρμογή μια οργανωμένη διευθέτηση για τη διανομή τροφής στις άπορες χήρες που υπήρχαν ανάμεσά τους.—Πρ 6:1-6.

Η φιλοξενία αποτελεί απαίτηση για τους Χριστιανούς. Αν και πολλοί είχαν δεχτεί σκληρό διωγμό και μερικοί είχαν υποστεί την αρπαγή των υπαρχόντων τους, ο Παύλος πρόσταξε: «Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία». (Εβρ 13:2· 10:34) Ο Πέτρος έδειξε ότι η φιλοξενία πρέπει να παρέχεται πρόθυμα, λέγοντας: «Να είστε φιλόξενοι ο ένας προς τον άλλον χωρίς να γογγύζετε». (1Πε 4:9· παράβαλε 2Κο 9:7.) Ο Παύλος, τονίζοντας το γεγονός ότι οι συγχριστιανοί του είχαν την υποχρέωση να το κάνουν αυτό πρωταρχικά προς τους ομοπίστους τους, τους έγραψε να “εργάζονται το καλό προς όλους αλλά κυρίως προς εκείνους με τους οποίους”, όπως είπε, «είμαστε συγγενείς στην πίστη».—Γα 6:10.

Η φιλοξενία ήταν μια από τις σημαντικές ιδιότητες που απαιτούνταν να έχουν όσοι διορίζονταν ως επίσκοποι στις Χριστιανικές εκκλησίες. (1Τι 3:2· Τιτ 1:7, 8) Επίσης, ο Παύλος έδωσε οδηγίες στον Τιμόθεο —επίσκοπο στην Έφεσο— σύμφωνα με τις οποίες οι Χριστιανές χήρες που καταγράφονταν στον κατάλογο για να λαβαίνουν υλική βοήθεια από την εκκλησία έπρεπε να είχαν “φιλοξενήσει ξένους”. (1Τι 5:9, 10) Προφανώς αυτές οι γυναίκες είχαν ανοίξει και διαθέσει τα σπίτια τους σε Χριστιανούς διακόνους ή ιεραποστόλους που επισκέπτονταν ή υπηρετούσαν την εκκλησία, παρότι προηγουμένως πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες θα ήταν φυσιολογικά «ξένοι» για αυτές. Η Λυδία ήταν μια τέτοια γυναίκα. Ήταν εξαιρετικά φιλόξενη, όπως φαίνεται από το σχόλιο του Λουκά: «Μας ανάγκασε να πάμε».—Πρ 16:14, 15.

Η γνήσια φιλοξενία είναι έκφραση αγάπης και συμπάθειας. Στο εδάφιο Ματθαίος 5: 46,47 (Διότι αν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν, ποια ανταμοιβή έχετε;+ Και οι εισπράκτορες φόρων δεν κάνουν το ίδιο; 47Και αν χαιρετάτε τους αδελφούς σας μόνο, τι το ασυνήθιστο κάνετε; Και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο; ) βλέπουμε τι μας είπε ο Ιησούς. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η γνήσια φιλοξενία ξεπερνάει διαιρέσεις, πολιτισμούς, φυλές.

Και στο 48 (Πρέπει, επομένως, να είστε τέλειοι, όπως ο ουράνιος Πατέρας σας είναι τέλειος.) θέτει το τέλειο παράδειγμα – υπόδειγμα του Ιεχωβά, ενώ στο 45 (ώστε να αποδειχτείτε γιοι του Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς,+ επειδή αυτός κάνει τον ήλιο του να ανατέλλει σε πονηρούς και αγαθούς και φέρνει βροχή σε δικαίους και αδίκους.) βλέπουμε ότι ο Ιεχωβά δεν ξεχωρίζει άτομα. Είναι το ίδιο καλό και φιλόξενος προς όλους.

Στο εδάφιο Ρωμαίους 5: 7-9 (Διότι μετά δυσκολίας θα πεθάνει κανείς για έναν δίκαιο·+ για τον αγαθό+ ίσως και να τολμάει κανείς να πεθάνει.+ 8Αλλά ο Θεός συστήνει τη δική του αγάπη+ σε εμάς με το ότι, ενώ ήμασταν ακόμη αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για εμάς.+ 9Πολύ περισσότερο, λοιπόν, αφού έχουμε ανακηρυχτεί δίκαιοι τώρα με το αίμα του,+ θα σωθούμε μέσω εκείνου από την οργή.) βλέπουμε την αγάπη του Ιεχωβά με την στοργική για τους ανθρώπους προμήθεια του λύτρου, ενώ εμείς είμαστε ακόμα αμαρτώλοί.

Και υπάρχουν πολλά γραφικά πραδείσματα. Στο εδάφιο Ματθαίος 24:12 (και εξαιτίας της αύξησης της ανομίας+ η αγάπη των περισσοτέρων θα ψυχρανθεί.) βλέπουμε μια ιδιότητα που μέρες μας έχει μεγάλη άνθιση… Σκεφτείτε λίγο σε τι κοινωνία ζούμε. Διαπιστώνουμε την απόλυτη διαστρέβλωση του σκοπού του Θεού.

Ασφάλεια πού να την βρεις στον κόσμο…

Στο ΞΥΠΝΑ της 22/2/2001 υπάρχει αποτυπωμένη η αγωνία του ανθρώπου να νιώσει ασφαλής σε ένα ανασφαλή κόσμο… Οι περισσότερες από τις ασφάλειες που κάνουν οι άνθρωποι εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες: Περιουσίας, ευθύνης, υγείας, αναπηρίας και ζωής.

Ασφάλεια περιουσίας: Η ασφάλεια κατά της απώλειας περιουσίας—όπως το σπίτι, η επιχείρηση, το αυτοκίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία—είναι ανάμεσα στις πιο κοινές μορφές διαχείρισης κινδύνου.

Μερικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας καλύπτουν συγκεκριμένα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Αν κάνετε τέτοια ασφάλεια, είναι σοφό να καταρτίσετε έναν κατάλογο με αυτά τα ασφαλισμένα αποκτήματά σας, συμπεριλαμβάνοντας αν είναι δυνατόν μερικές φωτογραφίες ή κάποια βιντεοκασέτα. Αυτός ο κατάλογος μαζί με οποιαδήποτε άλλη αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων ή αποδείξεις αγοράς αυτών των αντικειμένων πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος εκτός σπιτιού. Αν έχετε αυτά τα στοιχεία, μπορεί να διευκολύνετε πολύ τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης.

Ασφάλεια ευθύνης: Οποιοσδήποτε οδηγεί αυτοκίνητο, είναι ιδιοκτήτης σπιτιού ή άλλης ακίνητης περιουσίας, διευθύνει επιχείρηση ή είναι εργοδότης υφίσταται τον κίνδυνο του καταλογισμού ευθύνης για πρόκληση ατυχήματος. Αυτό το ατύχημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της περιουσίας ή τον τραυματισμό ή το θάνατο ενός άλλου ανθρώπου. Στον οδηγό του αυτοκινήτου ή στον κάτοχο της περιουσίας ή της επιχείρησης μπορεί να καταλογιστεί η ευθύνη να πληρώσει για την επισκευή των περιουσιακών στοιχείων ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ή ακόμη και για τον πόνο και την οδύνη κάποιου άλλου. Σ

ε πολλές χώρες ο νόμος απαιτεί από τους εργοδότες και τους οδηγούς να κάνουν ασφάλεια ευθύνης ώστε να μπορούν να πληρώνουν αυτές τις δαπάνες. Ακόμη και εκεί όπου η ασφάλιση δεν είναι νομική απαίτηση, ένας οδηγός, ο ιδιοκτήτης κάποιας περιουσίας ή ένας εργοδότης μπορεί να θεωρηθεί νομικά ή ηθικά υπεύθυνος να βοηθήσει τα θύματα ενός ατυχήματος ή τις οικογένειές τους.

Ασφάλεια υγείας: Σε πολλές χώρες υπάρχει κάποιο είδος κρατικής ασφάλισης, το οποίο προσφέρει παροχές όπως συντάξεις για τους ηλικιωμένους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, ακόμη και εκεί όπου έχουν έτσι τα πράγματα, αυτές οι ασφάλειες μπορεί να καλύπτουν μόνο ένα μέρος από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες ή μπορεί να πληρώνουν μόνο για συγκεκριμένες δαπάνες. Ως εκ τούτου, μερικοί κάνουν επιπρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη των υπόλοιπων εξόδων. Σε πολλά μέρη υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο εργοδότης πρέπει απαραίτητα να παρέχει ασφάλεια υγείας στους εργαζομένους.

Κάποια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που περιλαμβάνουν διευθετήσεις για ελεγχόμενη φροντίδα και οργανισμούς προστασίας της υγείας, παρέχουν ικανοποιητική ιατρική περίθαλψη αντί μιας καθορισμένης μηνιαίας ή ετήσιας εισφοράς. Αυτοί οι οργανισμοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος παρέχοντας φτηνότερη περίθαλψη και προάγοντας την προληπτική ιατρική. Εντούτοις, σε έναν τέτοιον οργανισμό, η δυνατότητα του ασθενούς να επιλέξει γιατρούς και θεραπευτική αγωγή μπορεί να είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με το καθιερωμένο σύστημα των ασφαλειών υγείας.

Ασφάλεια αναπηρίας και ασφάλεια ζωής: Η ασφάλεια αναπηρίας παρέχει κάποιο εισόδημα αν ένα άτομο τραυματιστεί και δεν μπορεί να εργαστεί. Η ασφάλεια ζωής παρέχει οικονομική βοήθεια σε όσους εξαρτώνται από κάποιο άτομο σε περίπτωση που αυτός ή αυτή πεθάνει. Η ασφάλεια αυτού του είδους έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες να εξοφλήσουν απλήρωτες οφειλές και να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά τον τραυματισμό ή το θάνατο του βασικού προμηθευτή των αναγκαίων για την οικογένεια.

Αποξενωμένοι και μόνοι στον κόσμο, οι άνθρωποι

Και στη ΣΚΟΠΙΑ της 1/9/2002 υπάρχει καταγραμμένη μια συγκλονιστική εμπειρία που αξίζει να της ρίξουμε μια ματιά: Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι γειτονιές δεν έχουν πια τέτοιες στοργικές κοινότητες. Εξετάστε, για παράδειγμα, την τραγική περίπτωση του Βόλφγκανγκ Ντιρκς, ο οποίος ζούσε σε μια πολυκατοικία στη δυτική Ευρώπη.

Πριν από μερικά χρόνια, η εφημερίδα «Δε Καμπέρα Τάιμς» (The Canberra Times) ανέφερε πως, μολονότι οι 17 οικογένειες που ζούσαν στην ίδια πολυκατοικία με τον Βόλφγκανγκ είχαν αντιληφθεί την απουσία του, «κανείς δεν σκέφτηκε να χτυπήσει το κουδούνι του». Όταν εμφανίστηκε τελικά ο ιδιοκτήτης, «ανακάλυψε έναν σκελετό καθισμένο μπροστά στην τηλεόραση».

Πάνω στα πόδια του σκελετού υπήρχε ένα πρόγραμμα τηλεόρασης με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 1993. Ο Βόλφγκανγκ ήταν νεκρός πέντε χρόνια. Τι θλιβερή κατάσταση που καταδεικνύει την έλλειψη ενδιαφέροντος και φροντίδας ανάμεσα στους γείτονες! Δεν προξενεί απορία που ένας δοκιμιογράφος δήλωσε στο περιοδικό της «Νιου Γιορκ Τάιμς» (The New York Times Magazine) ότι η γειτονιά του, όπως και πολλές άλλες, είχε γίνει μια «κοινότητα αποτελούμενη από αγνώστους». Μήπως συμβαίνει το ίδιο και στη δική σας γειτονιά;

Είναι αλήθεια ότι σε μερικές αγροτικές κοινότητες εξακολουθεί να υπάρχει το γνήσιο αίσθημα ενδιαφέροντος ανάμεσα στους γείτονες και ότι σε ορισμένες αστικές περιοχές οι άνθρωποι προσπαθούν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους γείτονές τους. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι των πόλεων αισθάνονται απομονωμένοι και ανυπεράσπιστοι μέσα στην ίδια τους τη γειτονιά. Μαραζώνουν πίσω από τείχη ανωνυμίας. Πώς γίνεται αυτό;

Χαμενοι πίσω από Τείχη Ανωνυμίας

Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γείτονες. Το φως της τηλεόρασης που τρεμοπαίζει, οι σκιές που κινούνται πίσω από το παράθυρο, τα φώτα που αναβοσβήνουν, ο ήχος των διερχόμενων αυτοκινήτων, τα βήματα που ακούγονται στους διαδρόμους, ο θόρυβος των κλειδιών όταν κλειδώνουν ή ξεκλειδώνουν πόρτες—όλα αυτά δείχνουν ότι «υπάρχει ζωή» στη γειτονιά.

Ωστόσο, κάθε γνήσιο ενδιαφέρον ανάμεσα στους γείτονες εξαφανίζεται όταν οι άνθρωποι που ζουν ο ένας κοντά στον άλλον κρύβονται πίσω από τείχη ανωνυμίας ή αγνοούν ο ένας τον άλλον εξαιτίας του φρενήρη ρυθμού της ζωής. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να έχουν ιδιαίτερες επαφές με τους γείτονες ούτε να είναι υπόχρεοι σε αυτούς με οποιονδήποτε τρόπο.

Η αυστραλιανή εφημερίδα «Χέραλντ Σαν» (Herald Sun) παραδέχεται: «Οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ανωνυμία εντός του άμεσου περιβάλλοντός τους, και ως εκ τούτου δεσμεύονται λιγότερο από τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Τώρα είναι ευκολότερο να αγνοούνται ή να τίθενται στο περιθώριο τα άτομα που δεν είναι ελκυστικά από κοινωνική άποψη».

Αυτή η εξέλιξη δεν προξενεί έκπληξη. Μέσα σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι «φίλαυτοι», οι γειτονιές θερίζουν τις συνέπειες του εγωκεντρικού τρόπου ζωής που ακολουθούν πολλοί. (2 Τιμόθεο 3:2) Το αποτέλεσμα είναι εκτεταμένη μοναξιά και αποξένωση. Η αποξένωση παράγει καχυποψία, ιδιαίτερα όταν η βία και το έγκλημα λυμαίνονται τη γειτονιά. Με τη σειρά της, η καχυποψία δεν αργεί να παραλύσει την ανθρώπινη συμπόνια.

Όποια κατάσταση και αν επικρατεί στη γειτονιά σας, αναμφισβήτητα θα συμφωνείτε ότι οι καλοί γείτονες αποτελούν κεφάλαιο για την κοινωνία. Επιτυγχάνονται πολλά όταν οι άνθρωποι εργάζονται προς έναν κοινό στόχο. Οι καλοί γείτονες μπορούν επίσης να αποδειχτούν ευλογία.

Εμείς, προσπαθούμε να είμαστε τέτοια άτομα. Στο εδάφιο Ρωμαίους 12:13 (Να δίνετε στους αγίους σύμφωνα με τις ανάγκες τους.+ Να ακολουθείτε την πορεία της φιλοξενίας.) ο ίδιος ο Ιησούς μας διατάζει να είμαστε φιλόξενοι. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν κάποιος είναι αφιλόξενος, τότε η λατρεία του δεν είναι αποδεκτή. – Ησαϊας 58:6,7 (»Αυτή δεν είναι η νηστεία που εγώ διαλέγω; Το να ανοίγεις τα δεσμά της πονηρίας,+ να λύνεις τα δεσμά του ζυγού+ και να αφήνεις ελεύθερους τους συντετριμμένους,+ καθώς και να σπάζετε στα δύο κάθε ζυγό;+ 7Δεν είναι το να μοιράζεις το ψωμί σου στον πεινασμένο+ και να φέρνεις τους ταλαιπωρημένους και άστεγους στο σπίτι σου;+ Όταν βλέπεις κάποιον γυμνό να τον σκεπάζεις+ και να μην κρύβεις τον εαυτό σου από την ίδια σου τη σάρκα;+).

Το βέβαιο είναι ότι οι αρχές της αδελφικής αγάπης διέπουν τη φιλοξενία ακόμα και σήμερα. Και ο Ιεχωβά με τον Ιησούς Χρηστό είναι τα καλύτερα υποδείγματα που μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας. Ο Ιησούς το έκανε αυτό καλώντας τα άτομα να τον πλησιάσουν. Αυτό μας λέει ότι θα πρέπει να να βλέπουμε τις περιστάσεις των αδελφών μας, των νεαρών, των ηλικιωμένων, των σκαπανέων. Αποτελεί αυτό μια χριστιανική απαίτηση.

Αλλά οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι. Ο Ιησούς στο εδάφιο Λουκάς 10: 38-42 (Καθώς προχωρούσαν, μπήκε σε κάποιο χωριό. Και κάποια γυναίκα ονόματι Μάρθα+ τον δέχτηκε ως φιλοξενούμενο στο σπίτι. 39Αυτή η γυναίκα είχε και μια αδελφή ονόματι Μαρία, η οποία και κάθησε στα πόδια+ του Κυρίου και άκουγε το λόγο του. 40Η Μάρθα, απεναντίας, είχε αποσπασμένη την προσοχή+ φροντίζοντας για πολλές δουλειές. Πλησίασε, λοιπόν, και είπε: «Κύριε, δεν σε νοιάζει που η αδελφή μου με έχει αφήσει μόνη να φροντίζω για τις δουλειές;+ Πες της, λοιπόν, να έρθει να με βοηθήσει». 41Απαντώντας ο Κύριος της είπε: «Μάρθα, Μάρθα, ανησυχείς+ και αναστατώνεσαι για πολλά.+ 42Λίγα,+ όμως, χρειάζονται ή μόνο ένα. Όσο για τη Μαρία, εκείνη εξέλεξε την καλή μερίδα,+ και αυτή δεν θα της αφαιρεθεί».) τόνισε ιδιαίτερα πόσο καλό είναι να δείχνουμε το πνεύμα φιλοξενείας που έχουμε.

Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε την κατάλληλη άποψη για τη φιλοξενία. Στο εδάφιο Παροιμίες 15:17 (Καλύτερα ένα πιάτο λαχανικά όπου υπάρχει αγάπη+παρά ένας ταύρος θρεμμένος στο παχνί και συνάμα μίσος.+) βλέπουμε πως χρειάζεται να κάνουμε ανταλλαγές ενθάρρυνσης διότι η αγάπη είναι το κυρίαρχο συστατικό της φιλοξενίας. Και όπως είδαμε λίγο πιο πάνω δεν χρειάζονται σπουδαία πράγμματα. Στα απλά είναι όλη η ομορφιά!

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η φιλοξενία μας μπορεί να επηρεάσει καρδιές. Ας σκεφτόμαστε κάθε αδελφό που έχει ανάγκη, όπως τους επισκόπους περιοχής. Σε όλους μας δίνεται η ευκαιρία και το προνόμιο αυτό – Ιακώβου 1:27 (Η θρησκεία που είναι καθαρή+ και αμόλυντη+από την άποψη του Θεού και Πατέρα μας είναι αυτή: Να φροντίζει κανείς τα ορφανά+ και τις χήρες+ στηθλίψη+τους και να κρατάει τον εαυτό του χωρίς κηλίδα+ από τον κόσμο.+).

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στον κόσμο αν μιμούμαστε όλοι τον Ιεχωβά. Και οπωσδήποτε πρέπει να ξεπερνούμε τους φραγμούς και τις φυλετικές διακρίσεις. Γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή ότι μια εκκλησία για να είναι σιχυρή πρέπει να είναι ενωμένη με την αγάπη, την αυτοθυσιαστική αγάπη. Τι θα μας βοηθήσει να πλατυνθούμε σε αγάπη; Όπως έχουμε αγάπη μέσα στην οικογένεια, έτσι πρέπει να κάνουμε και μέσα στη χριστιανική εκκλησία.

Αν χρειαστεί, ας κάνουμε προσαρμογές. Η προκατάληψη είναι ο χειρότερος εχθρός. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε συχνά αυτοεξέταση πάνω σε αυτό το σημείο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Χρειάζεται καθημερινή και πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Να μην ξεχνάμε ποτέ τι είναι φίλος. Είναι αυτός που προσκολάτε στον άλλον με στοργή, είναι σταθερός στην οσιότητά του και στα φιλικά του αισθήματα, σπεύδει σε βοήθεια του συντρόφου του σε καιρό στενοχώριας και τον συμβουλεύει με πιστότητα. (Παρ 18:24· 17:17· 27:6, 9) Από την άλλη πλευρά, οι πλούσιοι και εκείνοι που κάνουν δώρα έχουν πολλούς φίλους οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τα ιδιοτελή οφέλη που απορρέουν από αυτή τη φιλία. (Παρ 14:20· 19:4, 6, 7)

Κατάλληλα ο Ιησούς Χριστός συμβούλεψε να μην προσκαλεί κανείς σε δείπνο φίλους που μπορούν να του το ανταποδώσουν, αλλά άτομα που δεν μπορούν να ανταποδώσουν. (Λου 14:12-14) Ο ίδιος ο Ιησούς έθεσε το παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα βοηθώντας πνευματικά όσους ήταν περιφρονημένοι. Ως εκ τούτου, έλεγαν για εκείνον ότι ήταν «φίλος με εισπράκτορες φόρων και με αμαρτωλούς». (Ματ 11:19) Αλλά ο Ιησούς έδειξε ότι μόνο όσοι υπάκουαν στις εντολές του ήταν πραγματικοί φίλοι του. Εκδήλωσε την αγάπη του για εκείνους παραδίδοντας την ψυχή του για χάρη τους και τους παρότρυνε να αγαπούν ο ένας τον άλλον με όμοιο τρόπο.—Ιωα 15:12-14.

Ας ανοιχτούμε πέρα από τον κύκλο της χριστιανικής εκκλησίας. Οι καλύτερες φιλίες δεν είχαν ποτέ κοινά σημεία. Δείτε τα παραδείγματα Ρούθ – Ναομί, Παύλος – Τιμόθεος. Το βέβαιο είναι δοκιμάζουμε χαρά όταν παρατηρούμε άτομα στα οποία δείξαμε φιλόξενο πνεύμα να είναι σήμερα στις τάξεις του λαού του Θεού.

Η συμβουλή του Παύλου στα εδάφια Εβραίους 13: 1,2 (Η αδελφική σας αγάπη ας παραμένει.+ 2Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία,+ γιατί μέσω αυτής μερικοί, χωρίς να το ξέρουν, φιλοξένησαν αγγέλους.) είναι ότι κάνοντας το αυτό παίρνουμε πολύ μεγάλη χαρά. Και χρειάζεται να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Ακριβώς μπροστά μας βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας του Ιεχωβά, επειδή έχει ετοιμάσει για εμάς ένα νέο υπέροχο κόσμο, όπου η ζωή θα έχει πραγματικό νόημα. Δεν αξίζει να είμαστε εκεί;

Ένα χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά και την άνοιξη θα είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί του το πρωινό...

Μια ματιά στις Περιφερειακές Συνελεύσεις της Κρήτης... Έχουμε ένα ενδιαφέρον ιδιαίτερο...

sinelefsi.kritis1

Από την τελευταία μονοήμερη Περιφερειακή Συνέλευση Κρήτης που έγινε τον Μάιο που μας πέρασε...
Είχαμε ώς τώρα τρία δημοσιέυματα, ένα για κάθε μέρα από την τριήμερη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016 που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο του Αυγούστου στο Κλειστό Στάδιο Νέας Αλικαρνασσού «Δύο Αοράκια», Μικράς Ασίας 5. Νέα Αλικαρνασσός, 716 01 Ηράκλειο Κρήτης. Και ήταν εκεί πολλοί φίλοι μας για να την παρακολουθήσουν.

Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ "ήταν εκεί", όλες τις μέρες των εργασιών. Ως έγκυρη πηγή ενημέρωσης σας υποσχεθήκαμε (και το κάναμε) ρεπορτάζ στη διάρκεια των εργασιών της. Διότι έχουμε μια ευαισθησία… Δείτε τα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Η ευαισθησία αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία… Πηγαίνει πολύ μακριά… Από την εποχή που η Συνέλευση της Κρήτης πραγματοποιούνταν στο GRETA MARIS και μείς που τύχαινε να είμαστε στην Κρήτη, εκείνον τον καιρό, τις παρακολουθούσαμε ανελλιπώς… Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Τι όμορφη που είναι η ενότητα κάτω από το πνεύμα του Ιεχωβά Θεού. Όλοι μαζί στην Κρήτη

sinelefsi.kritis.28.2016

Στη φωτογραφία εικονίζονται αδελφοί της φυλακής από τις 10ετίες του 1970 μέχρι τη 10ετία του 1990, όσοι βέβαια βρεθήκαν στην Κρήτη με αφορμή την Περιφερειακή Συνέλευση, τον Αύγουστο του 2016 Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους να συναντηθούν με πραγματικούς φίλους και συναγωνιστές, με τους οποίους έζησαν όχι μόνο πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και πολύ ευχάριστες και έτσι τους ένωσε πιο σφικτά η υπέροχη ιδιότητα της αγάπης! Ειλικρινά ευχαριστούμε από καρδιάς τον Ιεχωβά για το υπέροχο δώρο της αδελφότητα, το οποίο μεγαλουργεί στους καιρούς μας! Σε όλους αυτούς τους αγωνιστές της ακεραιότητας εκπληρώθηκαν περίτρανα τα εδάφια Ησαίας 54:17 και  40:29-31.

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που ζει αυτή την εποχή στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Συναντήθηκαν στη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια!

sinelefsi.kritis.26.2016

Για φαντάσου! 48 χρόνια είναι αυτά και ο χρόνος έχει κάνει την δουλειά του. Συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης Περιφερείας Κρήτης του 2016, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα... Πρωτοσυναντήθηκαν στη φυλακή όταν ήταν νεαροί, με αφορμή τη διακράτηση ουδετερότητας. Τώρα είναι πια μπαμπάδες, παππούδες και με άσπρα μαλλιά! Πραγματικά όταν βιώνεις τέτοια πράγματα είναι να συγκινείσαι πολύ και αναπόφευκτα θυμάσαι τα παλιά, τότε που αμούστακα παιδιά κρατούσαν οσιότητα στην υπόσχεσή τους να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά Θεό. Τι υπέροχα παραδείγματα! Εκεί, στην Κρήτη, θα τους γνωρίζετε φαντάζομαι ποιοι είναι...

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η Ειρήνη, η γυναίκα του ανηψιού μου Λευτέρη Βολυράκη, Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ.

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εδώ ήρεμα, ήσυχα, χωρίς τις εντάσεις της δουλειάς, όταν με το καλό βγω στη σύνταξη... Ελπίζω να μου συμβεί αυτό το καλό... Και μακάρι να πάνε όλα καλά στο σπίτι που φτιάχνω για να μπορέσω να μείνω εκεί... Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Τώρα μαθαίνω ότι οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε...

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τις δυσκολίες που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία στην εποχή των μνημονίων, βιώνει και ο Τύπος. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Έπρεπε να ζήσω για να το δω κι αυτό. Μια... δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση, αυτή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ έβαλε λουκέτο στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Έκλεισε εφημερίδες, αντί να τις στηρίζει με κάθε τρόπο και δυσκόλεψε πολύ τη συνέχιση της έκδοσης πολλών εφημερίδων.

Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση εφάρμοσε μια παράγραφο που πέρασε στο ντούκου μέσα στο Μεσοπρόθεσμο, χωρίς να τη διαβάσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. (όπως άλλωστε έκαναν παντού στη συνέχεια...) που το ψήφισαν και με την οποία σταματά η επιδότηση των ταχυδρομικών τελών των εφημερίδων, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και... ουσιαστικά τετραπλασιάζει τα έξοδα αποστολής στους συνδρομητές.

Προφανώς ουδείς υποψιάστηκε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούσε μια τέτοια απόφαση... Η ζωή το έδειξε στη συνέχεια... Εφημερίδες αναγκάστηκαν να κλείσουν, δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους, τυπογραφεία απέλυσαν εργαζόμενους, αν δεν έκλεισαν και τα ίδια... Η περίπτωση της press line είναι χαρακτηριστική...

Αναρωτιέμαι: Αυτό ήθελαν πραγματικά; Να κλείσουν οι μικρές εφημερίδες που βγάζουν οι εξωραϊστικοί σύλλογοι και τα συνδικάτα; Ήθελαν να φιμώσουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, να τις κλείσουν; Διότι ποια εφημερίδα θα αντέξει κάτω από αυτό το καθεστώς; Ποιος συνδρομητής θα δεχτεί, σε καιρούς άγριας λιτότητας να τετραπλασιαστεί το ποσό που δίνει, για να φτάνει το έντυπο στο σπίτι του;

Σκεφθείτε λίγο τις εφημερίδες που βγαίνουν από αγάπη για τις μικρές πατρίδες... Αυτές, που πάνε να τους βρουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Νομίζετε ότι θα αντέξουν; Πολύ αμφιβάλω... Ήδη έβαλαν συνδρομή, ετήσια και μάλιστα αρμυρή στα μέλη τους. Αλλά είναι λύση αυτή;

ΔΥΟ ΚΑΛA ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΜΑΣ

Το να λένε οι συνάδελφοί σου καλές κουβέντες για σένα δεν είναι και κάτι συνηθισμένο, ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό χώρο. Αλλά ούτε και η Θεοδοσία Κοντζόγλου είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Γνωριζόμαστε περισσότερα από 25 χρόνια και η γνωριμία κρατάει... Σαν την παλιά... κολώνια...

Και να, τώρα, που επιμελείται μια στήλη για τα Blog στο καταξιωμένο περιοδικό τέχνης “Ως3”. Προβάλει, με πολύ καλά λόγια τούτο εδώ τον ιστότοπο. Ο σύνδεσμος που είχαμε για να το δείτε, έληξε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι... Δημοσιοποίησε σε ένα ευρύ κοινό, ένα Site που φτιάχνεται καθημερινά, πετραδάκι – πετραδάκι, με καθαρά υλικά από την καρδιά μου...Και την ευχαριστώ δημόσια γι' αυτό.

Μικρές σταλαγματιές ομορφιάς, καθαρού δροσερού νερού αλήθειας που, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να τις δεχτούν οι περισσότεροι. Έμαθαν να θέλουν χάδια... Αλλά από εμένα, δεν θα τα δουν. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω και τώρα από τούτη τη διαδικτυακή  γωνιά...

Το Site αυτό θα συνεχίσει να είναι μια ελεύθερη δημοσιογραφική έπαλξη. Σ' αυτό άλλωστε «χρωστά» και την όποια επιτυχία της...

Άσε που, από την επισκεψιμότητα, θα δω κι εγώ, τι από τα θέματα που ανεβάζω σας αρέσουν περισσότερο...Καλή ανάγνωση... Και σχολιάστε τα θέματα, ο διάλογος κάνει καλό! Μπείτε στη διαδικασία, είναι πανεύκολο πια... Σας περιμένω. Θα το χαρώ πολύ, η επικοινωνία είναι η ζωντάνια του διαδικτύου... Με κοσμιότητα όμως, παρακαλώ.

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να ήταν αλήθεια, αυτό. Κι όχι μόνο προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Μια τηλεοπτική όαση!

studio1

Μια ευχάριστη ανακοίνωση επεφύλαξε μεταξύ άλλων το κυβερνών σώμα στην ετήσια συνάθροιση του, το 2014. Αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού τελευταίας τεχνολογίας που εκπέμπει μέσω internet. Από τον Μάϊο 2015 το κανάλι το έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους, και τώρα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, ώστε να το παρακολουθούμε καλύτερα, όλοι εμείς που δεν γνωρίζουμε καλά αγγλικά. Από εδώ μπορείτε επίσης να δείτε παρά πολλά χρήσιμα βίντεο και φυσικά στις αρχές κάθε μήνα, το Jehovah’s Witnesses Broadcasting... Δοκιμάστε το. Θα οφεληθείτε πάρα πολύ και θα ενισχύσετε την πνευματικότητα σας... ΕΔΩ δείτε το πρόγραμμα του Ιουλίου 2017 που εκπέμπετε τώρα...

Διαθέσιμος για δουλειά

Από το Γενάρη του 2012 που σταμάτησα την εργασία μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος για δημοσιογραφική δουλειά. Το λεω τώρα τόσο καιρό, χωρίς αποτέλεσμα, έχοντας συναίσθηση των δυσκολιών μιας κοινωνίας που βιώνει τα μνημόνια στο πετσί της... Με περισσότερα από 33 χρόνια εμπειρίας σε δημοσιογραφικά έντυπα, είμαι σε θέση να υλοποιήσω κάθε εκδοτική προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο. Σ' αυτό το Site θα δείτε ενδεικτικές δουλειές μου σε εφημερίδες που εκδίδω ήδη... Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου στο τηλέφωνο 6932212755 Αγαπώ πολύ, αυτό που ξέρω να κάνω με απόλυτη ευσυνειδησία. Η εργασία είναι μια έντιμη προσπάθεια για την επιβίωση. Προσωπικά το πιστεύω αυτό... Γι' αυτό και παρά τις δυσκολίες συνεχίζω να αγωνίζομαι έντιμα, να βρω κάτι επιπλέον... 

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA