Αρχική » Ζωή
Αρχείο κατηγορίας Ζωή
Όμορφη στιγμή η βράβευση των αριστούχων μαθητριών
Είδαμε και θα το δείτε σύντομα κι εσείς, αύριο κιόλας, τη βράβευση των αριστούχων μαθητριών (μαθητής δε βρέθηκε με βαθμό πάνω από το 18!) της ακριτικής Σμίνθης, ένα Πομακοχώρι στην Ξάνθη. Επάνω η διευθύντρια του Γυμνασίου. Και κάτω εγώ, η πλάτη μου δηλαδή που δίνω ένα από τα βραβεία σε μια από τις αριστούχες του σχολείου. Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΣΑΠ 18 χρόνια τώρα, πηγαίνει κάθε χρόνο εκεί, στη Βόρεια Ελλάδα και εκπληρώνει την υπόσχεση που τους έδωσε. Φέτος ήμασταν κι εμείς εκεί!
Yπέροχη συνάντηση για ώρες με φίλους μας, στις Σέρρες
Ζήσαμε χθες μερικές μοναδικές, εξαιρετικές ώρες με φίλους μας αγαπημένους, στην πόλη των Σερρών. Όλα έγιναν ξαφνικά και απρογραμμάτιστα… Στο περιθώριο της εκδρομής που βρισκόμαστε με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. καταφέραμε να έχουμε το σπουδαιότερο δώρο που θα μπορούσαν να μας κάνουν. Ήρθαν οι φίλοι μας από την Αναστασιά να μας δουν και να περάσουμε εποικοδομητικό χρόνο μαζί.
Οι τακτικοί αναγνώστες του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ γνωρίζουν τον Ηλία και την Κατερίνα, αλλά επειδή το διαδίκτυο είναι από μόνο τους ένα χάος και όλο και νέοι αναγνώστες προστίθενται στην παρέα μας, ας ξαναπούμε δυο κουβέντες γι’ αυτούς. Με τον Ηλία γνωριστήκαμε από το διαδίκτυο. Εμείς στην Αθήνα, εκείνος στην ακριτική Αναστασιά. Μου άρεσε ο χαρακτήρας του, η καλοσύνη του, η ενεργητικότητα του, ο ενθουσιασμός που μερικές φορές έφτανε τα όρια του παιδιού.
Αλλά επειδή η παρουσία μας εδώ έχει την έννοια της πραγματικής ζωής, ο Ηλίας φρόντισε το 2019 να έρθει στην πύλη 19 του ΟΑΚΑ και να με δει από κοντά. Τα κοινά ενδιαφέροντα και η αγάπη για τον ίδιο Θεό, μας έφερε ακόμα πιο κοντά. Και να, που ως δώρο, μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε για μερικές ώρες στις Σέρρες, στην έδρα του και να περάσουμε φανταστικά. Ευχαριστούμε Εκείνον που φρόντισε να συμβεί αυτό. Κι ευχαριστούμε τον Ηλία και την Κατερίνα για την φιλοξενεία τους.
Τα έργα για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ…
Ότι μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας δείχνει να προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στο έργο υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ στα Σεπόλια. Υπόγεια προχωρούν ακόμα πιο γρήγορα, λένε οι πληροφορίες μας. Σημαίνει αυτό ότι κάποια στιγμή, ίσως του χρόνου, ολοκληρωθεί το έργο αυτό και δοθεί στους κατοίκους που θα πάψουν να ταλαιπωρούνται από τα μέτρα που έχουν παρθεί σήμερα και θα απολαύσουν ένα καλύτερο περιβάλλον με πράσινο; Θα το δούμε. Για την ώρα κρατήστε αυτή την εικόνα. Τα τρένο που βλέπετε να περνά δίπλα στα έργα σε λίγο δεν θα το ξαναδείτε πια. Θα κάνει υπόγεια τη διαδρομή!
Οδός Ντυμόν, στην Αθήνα, κάπου προς το Νέο Κόσμο…
Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ από εκεί… Λέω για τον οδό Ντυμόν, στο Νέο Κόσμο, δίπλα στη Συγγρού και στην Καλλιρρόης. Βρέθηκα χθες εκεί, για τις ανάγκες του κομπιούτερ μου, ενός λάπτοπ που με βοηθάει στις εργασίες μου. Είχε ένα πρόβλημα στο πληκτρολόγιο του και το πήγα στους ειδικούς, οι οποίοι και το φρόντισαν. Πρόκειται για την εταιρία ITSYS, Βολταίρου 4, οι οποίοι και με εξυπηρέτησαν.
Κάνοντας μια βόλτα στη γύρω περιοχή, βρήκα την οδό Ντυμόν και έπεσα πάνω σ’ αυτό το μικρό πάρκο. Ιδιότυπο, χωρίς όνομα, το έψαξα και επιτόπου και μέσω των χαρτών της Google. Δεν συνάντησα και κανέναν εκεί, για να μου πει πώς το λένε οι ντόπιοι. Γιατί, δεν μπορεί, θα του έχουν δώσει κάποιο όνομα… Το παγκάκια υποδηλώνουν ότι κάθονται άνθρωποι. Συναντιούνται και συζητούν. Επομένως το γνωρίζουν.
Φθινοπωρινό το τοπίο, πάντως. Τα πεσμένα κιτρινισμένα φύλλα το δείχνουν αυτό. Και η έλλειψη βροχής, χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής… Η γη διψάει! Και είμαστε Νοέμβριο… Κάποιοι έχουν λόγους να ανησυχούν. Ο καιρός έχει αλλάξει. Τίποτα πια, δεν είναι όπως το ξέραμε. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους ανθρώπους και στη δημιουργία.
Χρυσάνθεμο, το υπέροχο λουλούδι του φθινοπώρου
Τα χρυσάνθεμο (Chrysanthemum sp., Compositae) είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυφυτεμένα λουλούδια του κήπου και της βεράντας. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, που ορισμένες φορές αναπτύσσεται ως ετήσιο.
Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Compositae, όπου αριθμεί περισσότερα από 22.700 είδη. Στο γένος Chrysanthemum κατατάσσονται σχεδόν 30 είδη, ενώ είναι αμέτρητος ο αριθμός των ποικιλιών που έχουν προκύψει.
Τo χρυσάνθεμο κατάγεται από τις περιοχές της Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Άπω Ανατολή καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σε πολλά μέρη της χώρας κάνoυν γιορτή για το κάστανο
Το κάστανο είναι καρπός της καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν συνήθως 2-3 καρποί, ή και μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία, την υγρασία, και τη σύσταση του εδάφους. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε περιοχές της Ασίας. Περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα, είναι η Μακεδονία (όρος Καϊμακτσαλάν κυρίως στην Όρμα και όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία. Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα.
Από user:Fir0002 – Έργο αυτού που το ανεβάζει, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=194806
Γεμάτος χρυσάνθεμα ο κήπος του φίλου μας Γ. Κοντογιάννη
Τα χρυσάνθεμα (Chrysanthemum), γνωστά και ως αγιοδημητριάτικα ή οκτωβρούδες (Κύπρος), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών (ή συνθέτων). Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας και της βορειανατολικής Ευρώπης. Μας τα έστειλε, ο φίλος μας Γιώργος Κοντογιάννης, από την ορεινή Ναυπακτία. Είναι από τον κήπο του.
Τα περισσότερα ήδη βρίσκονται στην ανατολική Ασία και θεωρείται ότι το γένος προέρχεται από τη Κίνα. Τα είδη χρυσανθέμων και τα αναρίθμητα υβρίδια και ποικιλίες τους χρησιμοποιούνται για διακοσμήση κήπων. Στην Ευρώπη τα χρυσάνθεμα έφτασαν στα μέσα του 17ου αιώνα. Το 1753 ο Κάρολος Λινναίος τους έδωσε το όνομα χρυσάνθεμα από τις ελληνικές λέξεις χρυσός και άνθος και σημαίνει χρυσό λουλούδι.
Η πρώτη επιτυχημένη καλλιέργεια χρυσανθέμων έλαβε χώρα το 1789 όταν ένας έμπορος από τη Μασσαλία έφερε από τη Κίνα τρεις ποικιλίες από τις οποίες μόνο μία επέζησε και ονομάστηκε «Παλιά Μοβ». Το 1826 παράχθηκε η πρώτη νέα ποικιλία στην Ευρώπη. Μέχρι τότε όλες οι νέες ποικιλίες προέρχονταν από την Άπω Ανατολή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα χρυσάνθεμα εισάχθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…