Αρχική » Ζωή
Αρχείο κατηγορίας Ζωή
Είναι τώρα η εποχή για να φροντίσουμε τον κήπο μας

Φυσικά! Η φροντίδα του κήπου είναι μια διαρκής διαδικασία που αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Ακολουθούμε ορισμένες συμβουλές από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου μας, ανάλογα με την εποχή. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για φύτευση νέων λουλουδιών και λαχανικών. Μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυτά μας για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη. Και φυσικά να αερίσουμε το έδαφος και να προσθέστε λίπασμα.

Ένα κήπος όπως κι αν είναι θέλει φροντίδα όλες τις εποχές. Το καλοκαίρι, τα φυτά χρειάζονται πότισμα τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων. Προσέχουμε και αφαιρούμε τα ζιζάνια για να αποτρέψουμε την εξάπλωσή τους. Τα προστατεύουμε από τα έντομα και τις ασθένειες. Και φυσικά τα κλαδεύουμε από καιρό σε καιρό για να διατηρήσουν την υγεία, αλλά και το σχήμα τους.

Το φθινόπωρο μπορούμε να φυτέψουμε βολβούς για να ανθίσουν την άνοιξη. Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα δέντρα και τους θάμνους. Καθαρίζουμε τα φύλλα και τα υπολείμματα από τον κήπο μας και προετοιμάζουμε το έδαφος για τον χειμώνα. Το χειμώνας προσπαθούμε να προστατέψουμε τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο. Κλαδεύουμε τα αειθαλή δέντρα και θάμνους. Προγραμματίζουμε τον κήπο μας για την επόμενη χρονιά.

Κάπου οι κουτσουπιές άνθισαν, κι εδώ αρχίζουν επίσης…

Η Κουτσουπιά, λατ. Cercis siliquastrum, (επιστ. Κέρκις η κερατονιοειδής) λέγεται και κότσικας ή κουτσίκι. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο δέντρο της μεσογειακής και της ελληνικής υπαίθρου που ξεχωρίζει κάθε άνοιξη στους αγρούς με τα πυκνά μωβ άνθη της. Αρχίζουμε και τα βλέπουμε και στην περιοχή μας. Χθες, η πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα ήταν ολάνθιστη.

Η κουτσουπιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη έντονα μωβ. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Φυτεύεται συχνά σε πάρκα στις πόλεις ως καλλωπιστικό φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα.

Χάρη στο ωραίο του φύλλωμα και στην πλούσια ανθοφορία του, θεωρείται εξαιρετικό καλλωπιστικό δένδρο, γι΄αυτό και φυτεύεται στους κήπους. Έχει καλής ποιότητας ξύλο, το οποίο χρησιμοποιείται στην τορνευτική. Τις φωτογραφίες τις πήραμε από την ομάδα “Φυτά έντομα και άλλα της φύσης”. Και πρώτη φορά είδαμε κουτσουπιές με λευκά άνθη!

Η άνοιξη στο χωριό μπαίνει με ανθισμένες μαργαρίτες

Η άνοιξη πάντα φέρνει μια όμορφη αλλαγή στην ατμόσφαιρα, έτσι δεν είναι; Τα χρώματα ζωντανεύουν, οι μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών γεμίζουν τον αέρα και η φύση φαίνεται να ξυπνά από τον χειμερινό ύπνο της. Είναι σαν να ανοίγει η πόρτα για νέες αρχές. Δείτε τώρα μερικές εικόνες του Πέτρου Πατσαλαρήδη, από την άνοιξη με ανθισμένες μαργαρίτες..

Οι μαργαρίτες την άνοιξη είναι σύμβολο απλότητας και ομορφιάς. Τα λευκά πέταλα με τον κίτρινο πυρήνα μοιάζουν με μικρούς ήλιους πάνω στο πράσινο χορτάρι, φέρνοντας χαρά σε κάθε γωνιά της φύσης. Είναι υπέροχες για ένα περίπατο στην εξοχή ή ακόμα και για να μαζέψει κανείς μερικές για το σπίτι…

Πανέμορφες, γεμίζουν τον κάμπο ή τους λόφους. Φυτρώνουν παντού, από μόνες τους. Πέρα από την ομορφιά τους οι μαργαρίτες χρησιμοποιούνται συχνά για διακόσμηση, κατασκευές στεφανιών, ακόμα και ως βρώσιμο λουλούδι σε σαλάτες ή επιδόρπια. Θα το έχει ξανακούσει, φαντάζομαι… Αλλά εμείς σ’ αυτό το δημοσίευμα θα μείνουμε περισσότερο στο αισθητικό μέρος…

Φρέζιες, ότι χρώμα κι αν έχουν, ομορφαίνουν τη ζωή μας

Κι αν είναι αυτό το λουλούδι ο ορισμός της άνοιξης! Λέμε για τις όμορφες φρέζιες και ότι χρώμα κι αν έχουν ξεχωρίζουν για το απαλά όμορφο άρωμα τους. Η φρέζια (Freesia) είναι γένος ποωδών πολυετών ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Ιριδίδες… Προσωπικά μας αρέσει πάρα πολύ!

Περιγράφηκε για πρώτη φορά ως γένος από τον Κρίστιαν Φρίντριχ Έκλον (1886) και πήρε το όνομά του από τον Γερμανό βοτανολόγο και ιατρό Φρίντριχ Φρέεζε (1795-1876). Είναι ιθαγενές στην ανατολική πλευρά της νότιας Αφρικής, από τη νότια Κένυα έως τη Νότια Αφρική, τα περισσότερα είδη βρίσκονται στις επαρχίες του Ακρωτηρίου. Από την ομάδα “αγαπώ τα φυτά”, φωτογραφίες της Ανθούλας Ψαραδέλλη Τσαγκαρέλλη.

Είδη του πρώην γένους Anomatheca περιλαμβάνονται τώρα στη φρέζια. Τα φυτά που είναι κοινώς γνωστά ως «φρέζιες», με αρωματικά λουλούδια σε σχήμα χωνιού, είναι καλλιεργούμενα υβρίδια μιας σειράς ειδών φρέζιας. Μερικά άλλα είδη καλλιεργούνται επίσης ως καλλωπιστικά φυτά. Τη φωτογραφία αυτή την πήραμε από την ομάδα “Ορεινή Ναυπακτία”. Άρα, ευδοκιμούν άνετα και στη χώρα μας. Ευχαριστούμε!
Λουλούδια εποχής μέσα από μάτια του φίλου, Νic Gpan

Τα λουλούδια που ανθίζουν αυτή εποχή είναι συνήθως ανθεκτικά στο κρύο και προσφέρουν χρώμα και ομορφιά στη χειμερινή φύση. Εδώ είναι μερικά από τα λουλούδια που μπορεί να δείτε αυτή την εποχή: Γιασεμί (Jasminum nudiflorum): Αυτό το φυτό ανθίζει τον χειμώνα με κίτρινα άνθη και είναι ανθεκτικό στο κρύο. Εδώ ένας Υάκινθος

Καμέλια (Camellia japonica): Οι καμέλιες ανθίζουν τον χειμώνα με μεγάλα, εντυπωσιακά άνθη σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, ροζ και λευκό. Κρόκος (Crocus): Οι κρόκοι είναι μικρά λουλούδια που ανθίζουν νωρίς τον χειμώνα και την άνοιξη, με χρώματα όπως κίτρινο, μοβ και λευκό. Κυκλάμινο (Cyclamen): Τα κυκλάμινα ανθίζουν τον χειμώνα με όμορφα άνθη σε αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου και λευκού. Εδώ μια πριμουλα

Έλλεβος (Helleborus): Γνωστός και ως Χριστουγεννιάτικο Ρόδο, ο έλλεβος ανθίζει τον χειμώνα με άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, ροζ και μοβ. Αυτά τα λουλούδια φέρνουν χρώμα και ζωντάνια στη χειμερινή φύση και είναι ιδανικά για κήπους και μπαλκόνια. Κι εδώ μια ανεμώνη και ένα μπουκετάκι ίριδες. Από την ομάδα «Άγρια χόρτα, θάμνοι και λουλούδια του τόπου μας». Οι φωτογραφίες δια χειρός Νic Gpan….

Μια λεμονιά σαν μια μικρή γιορτή της άνοιξης, δίπλα μας!

Η εικόνα με την ανθισμένη λεμονιά και τα λαμπερά κίτρινα λεμόνια πάνω της, είναι σαν μια μικρή γιορτή της άνοιξης. Μου φαίνεται σαν να συμβολίζει την αναγέννηση, την ενέργεια και τη γονιμότητα της φύσης. Ένας όμορφος τρόπος να απολαύσει κανείς τα μικρά θαύματα γύρω του, δεν νομίζετε;

Αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει τη φυσική ομορφιά και την πυκνότητα της βλάστησης. Τα πράσινα φύλλα και τα κλαδιά, δίνουν έναν αέρα φρεσκάδας, ενώ τα μικρά μπουμπούκια που φαίνονται υπόσχονται μελλοντική ανάπτυξη. Το φόντο, με τον μεταλλικό φράχτη και τα κτίρια, υποδηλώνει έναν ήρεμο εξωτερικό χώρο, ίσως κάποιον κήπο ή αυλή.

Είναι σαν μια στιγμή καθημερινής φυσικής αρμονίας, αποτυπωμένη σε έναν απλό αλλά όμορφο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα είναι από τον ακάλυπτο κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας που μένουμε. Μια εικόνα που μπαίνει καθημερινά από το παράθυρο μου και κάνει τη ζωή μου πιο όμορφη.
Σελιδοδείκτες, δώρα καρδιάς από φίλους, στη Συνέλευση

Οι σελιδοδείκτες παραμένουν εξαιρετικά χρήσιμοι, ακόμη και στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας! Ιδού γιατί: Βοηθούν στο να διατηρείς όλες τις σημαντικές σελίδες σου συγκεντρωμένες και εύκολα προσβάσιμες. Εξασφαλίζουν γρήγορη επιστροφή σε άρθρα, εργαλεία ή πόρους χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις από την αρχή. Μπορείς να οργανώσεις εκπαιδευτικό υλικό, οδηγούς ή μαθήματα για συνεχή μάθηση. Συλλέγεις έμπνευση, είτε για εργασία είτε για χόμπι. Οι συγκεκριμένοι φτιάχτηκαν από αδελφούς ως δώρα σε αδελφούς στη Συνέλευση της 11ης Περιοχής. Ευχαριστούμε…

Ευχαριστούμε για την υπέροχη παρέα σας Νίκο και Σούλα. Ήταν μια υπέροχη ημέρα με έναν υπέροχο ήλιο, και η κουζίνα…