Αρχική » Κρήτη

Αρχείο κατηγορίας Κρήτη

Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
027289
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Ακούστε εδώ τον Λεωνίδα Μπόνη στο ραδιόφωνο. Κάθε Τετάρτη 8-10 μ.μ.

Πολύ θερμό το καλοκαίρι, κρύος ο χειμώνας!

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Γεμάτο καύσωνες. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι και ο χειμώνας. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Απρίλιος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Ένας Θραψανιώτης Αγγειοπλάστης μιλά στην T.V.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 176

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ το τ. 174, ΕΔΩ το τ. 173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε δημοσιογραφικά...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 443

Έτοιμο και το 443 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ, Κι ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Δείτε μια πρόκληση, που μπορεί και να σας ενδιαφέρει

Ονομάζεται Mirsini Lambraki. Δεν γνωριζόμαστε από κοντά. Την παρακολουθώ όμως μέσα από την ομάδα της “Πάμε για Χόρτα (Μαζεύουμε και διασκεδάζουμε)”. Αντιγραφούμε από μια ανάρτηση της: “Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη! Ένας  τόπος ευλογημένος που με τις πρώτες βροχές θυμάμαι τις γιαγιάδες μου με τα μαχαιράκια τους με σακούλες, ή μικρά υφαντά σακουλάκια να ξεδιαλέγουν τα καλύτερα, τα πιο τρυφερά και νόστιμα δώρα της κρητικής  γης, τα άγρια βρώσιμα χόρτα της!

Μετά πήγαιναν στο σπίτι, τα άπλωναν στην ποδιά τους να τα ξεδιαλέξουν! Σε άλλη λεκάνη τα βράστα γουλωτά ραδίκια, σε άλλη τα γιαχνερά, αλλού τα ασκολίμπρια και χώρια η σαλάτα με τα μυριστικά χόρτα! Πάμε μαζί λοιπόν για χόρτα! Ας γίνουμε μια ομάδα που θα ανταλλάξουμε γνώσεις για την βρώσιμη χλωρίδα της Ελλάδας  και αγάπη για την ελληνική φύση και τους διατροφικούς  θησαυρούς της!” Δεν τη βρίσκω άσχημη ως ιδέα…

Φυτά από τα Χανιά της Κρήτης, το κόκκινο χαμομήλι…

Το είδαμε στην ομάδα GreekFlora, ανεβασμένο από τον Christopher Cheiladakis  με το σχόλιο: Adonis cretica. Κίσσαμος, Χανιά. Μάρτιος 2025. Και μας άρεσε πολύ… Αν και αγαπούμε πολύ τα λουλούδια συνεχίζουμε να μαθαίνουμε γι ‘αυτά… Ψάχνοντας μάθαμε ότι το Adonis microcarpa , κοινώς γνωστό ως μικρόκαρπο φασιανό ή κόκκινο χαμομήλι , είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό . Το είδος είναι εγγενές στη δυτική Ασία και τη νότια Ευρώπη και έχει πολιτογραφηθεί στην Αυστραλία . Αυξάνεται σε ύψος 50 εκατοστών, έχει λεπτά μοιρασμένο φύλλωμα και κόκκινα άνθη με μαύρα κέντρα. Αν ξέρετε κάτι περισσότερο, ευπρόσδεκτη κάθε πληροφορία…

Ο Κώστας Χουλάκης μιλά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ…

Το είδαμε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή “Όπου υπάρχει Ελλάδα”. Ο φακός τους ταξίδεψε ώς το χωριό μας, το Θραψανό, βρήκε τον Κώστα Χουλάκη, έναν αγγειοπλάστη που αγωνίζεται με τον πηλό στο εργαστήριο του και μίλησε μαζί του. Στην ιστοσελίδα skai.gr δημοσιεύτηκε αυτό το βίντεο. Εκεί το είδαμε κι εμείς, από εκεί το πήραμε και το αναδημοσιεύουμε στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Κώστα, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Άνθρωποι σαν εσένα, δίνουν ζωή στην παράδοση και κρατάνε οικονομικά όρθιο το χωριό μας σε εποχές δύσκολες… 

Παπαρούνες στο ανθοδοχείο μαζεμένες από τη Στασούλα

Η εικόνα άγριων παπαρούνων σε ένα ανθοδοχείο είναι πραγματικά μαγευτική. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι παπαρούνες είναι μαζεμένες από τα χέρια της αδελφής μου, Στασούλας! Αυτά τα κομψά λουλούδια με τα έντονα μωβ πέταλά τους φέρνουν μια αίσθηση ζωντάνιας και φυσικής ομορφιάς στον χώρο. Μαζεμένες από τα χωράφια, οι άγριες παπαρούνες διατηρούν την αίσθηση της άγριας φύσης και της ανεπιτήδευτης χάρης τους. Η αντίθεση των ζωντανών μωβ πετάλων με το πράσινο των στελεχών και τα φύλλα τους δημιουργεί μια όμορφη και εντυπωσιακή σύνθεση. Η απλότητα και η φυσική ομορφιά των άγριων παπαρούνων μπορούν να φωτίσουν κάθε δωμάτιο και να φέρουν μια αίσθηση φρεσκάδας και ελευθερίας. Αλλά εδώ, στο τραπέζι της κουζίνας της, δίνουν άλλη χάρη….

Τι μπορείς να κάνεις με τα τσιμούλια; Ένα σφουγγάτο!

Από εδώ κόβεις, για να κάνεις τσιμούλια. Εδώ υπήρχε κάποτε ένα λάχανο. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το κήπο τους, ξέρουν. Και μη θαρρείτε κι εμένα οι γνώσεις μου πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα είναι από τότε που ως παιδί είχαμε τον κήπο μας, στην Περβόλα. Μνήμες είναι…

Η μάνα μου λοιπόν άφηνε τις ρίζες από το λάχανο, όταν το έκοβε για το τραπέζι μας κι έτσι μπορούσε να κόψει τα τσιμούλια για να κάνει αυτά τα υπέροχα βραστά που τα συνόδευε συνήθως με πατάτες τηγανητές που επίσης βγάζαμε από τον κήπο μας ή ήταν λασηθιώτικες που έφερνε ο πατέρας μου από τις βεντέμες στα πιθάρια.

Κι άμα μας περίσσευαν, πού πάντα περίσσευαν, την άλλη μέρα σκάρωνε ένα νέο φαγητό, το σφουγγάτο ή ομελέτα όπως τη λένε στην Αθήνα. Βέβαια στην ανάρτηση που είδαμε χθες στην Ομάδα ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, η Μαρία Καρυωτάκη που ανέβασε αυτές τις φωτογραφίες, το… απογειώνει!

Βάζει κι άλλα πράγματα μέσα και γίνεται πολύ νόστιμή! Ωστόσο και οι δικές μου οι μνήμες, αν και πολύ πιο φτωχικό το σφουγγάτο, ήταν από τα καλύτερα πιάτα που γινόταν σχετικά γρήγορα και άρεσε πολύ σε μας τα παιδιά. Να είσαι καλά Μαρία. Δεν γνωριζόμαστε, αλλά η ανάρτηση σου έβαλε “φωτιές” στη μνήμη μου!

Οι άγνωστες παπούλες, πολύ γνωστές στην Κρήτη

Οι παπούλες ειναι καλλιεργήσιμο φυτό και μπορείς να το βρεις αυτό τον καιρό από εκείνους που ξέρουν τι είναι και το εκτιμούν για να φτιάξουν τη σαλάτα τους, μαζί με αγκινάρες και χλωροκούκια. Ιδανικά συνοδεύουν του μπουμπουριστούς χοχλιούς. Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίας Καρυωτάκη, δημοσιευμένες στην ομάδα ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.

Και φυσικά μαζί με λουμπούνια και ελιές, αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για τη ρακή. Παλιά τις έτρωγαν και σκέτες με αλάτι και λαδόξυδο, αφού έβγαζαν τα εξωτερικά σκληρότερα φύλλα κι έκοβαν τα “μουστάκια” τους. Τις έκοβαν σε μεγάλα κομμάτια ή ακόμα και ολόκληρες… Μόνο όποιος έχει φάει από αυτές μπορεί να αντιληφθεί τη νοστιμιά τους.

Ένα Πανεπιστήμιο στο Θραψανό, η Δομή Αγγειοπλαστικής

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Καλών Τεχνών και επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Γιάννης Ζιώγας συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή που ανταποκρίθηκε σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα

Όπως τόνισε ο κύριος Ζιώγας: «Απ’ όλες τις Δομές που έχουν δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα, το Θραψανό είχε τον υψηλότερο ανταγωνισμό, φτάνοντας σε επίπεδα ανταγωνισμού Ιατρικής ! Φέραμε ένα Πανεπιστήμιο στο Θραψανό και βλέπουμε ότι τα παιδιά παίρνουν γνώσεις, έρχονται στη Σχολή με ενθουσιασμό και ανακαλύπτουν την προοπτική που δίνει η παιδεία».

«Αυτή η Δομή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Εμείς οι εκπαιδευτές θέλουμε να υφάνουμε ένα «δίχτυ» που θα μας συνδέσει με τα αγγειοπλαστεία της περιοχής, τα μουσεία, τα σχολεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, κ.α. Στοχεύουμε σε δράσεις εξωστρέφειας μέσα από ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ, δίνοντας στον τόπο αυτό που του αξίζει», ανέφερε η κεραμίστρια και εκπαιδεύτρια της Δομής Ρένα Καστανάκη.

Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης που ξεκίνησε το φθινόπωρο με τα δια ζώσης εργαστήρια είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου κεραμικής, ενώ σημαντικά είναι τα οφέλη και για τη Δ.Ε Θραψανού και το Δήμο εν γένει. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και το Θραψανο  εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Δομών Εκπαίδευσης για τη Χειροτεχνία και το Θραψανό αναγνωρίζεται πλέον ως κέντρο μάθησης και έρευνας στον τομέα της αγγειοπλαστικής, δημιουργώντας προοπτικές εξωστρέφειας και συνεργασίας με φορείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας πόλο έλξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, των Βουλευτών Ν. Ηρακλείου Κων/νου Κεφαλογιάννη, Φραγκίσκου Παρασύρη και Χάρη Μαμουλάκη, του Αντιπεριφερειαρχη Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Παπαδάκη, του Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη, των πρώην Δημάρχων Μανώλη Λαδωμένου, Χαράλαμπου Γιαννόπουλου και Μανώλη Φραγκάκη, του πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Κοσιώρη, συνεργατών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, των Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβούλων, στελεχών και εργαζομένων του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής αλλά και των φορέων του Δήμου και του Θραψανου.

Η Βουλευτής Ελένη Βατσινά και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, εκπροσωπήθηκαν από συνεργάτες τους.

Μετά την τελετή εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Αγγειοπλαστικής και τραπέζι με το φημισμένο παραδοσιακό ψητό, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού!

Το ρεπορτάζ είναι από το site της ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ δυο δημοσιεύματα από κρητικές εφημερίδες