Αρχική » Ταξίδια

Αρχείο κατηγορίας Ταξίδια

Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
027297
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Ακούστε εδώ τον Λεωνίδα Μπόνη στο ραδιόφωνο. Κάθε Τετάρτη 8-10 μ.μ.

Πολύ θερμό το καλοκαίρι, κρύος ο χειμώνας!

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Γεμάτο καύσωνες. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι και ο χειμώνας. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Απρίλιος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Ένας Θραψανιώτης Αγγειοπλάστης μιλά στην T.V.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 176

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ το τ. 174, ΕΔΩ το τ. 173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε δημοσιογραφικά...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 443

Έτοιμο και το 443 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ, Κι ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Μια εκδρομή σε φίλους μας στην Άνω Αλμυρή Κορινθίας

Το κάναμε χθες Τετάρτη και το απολαύσαμε, αν και ο καιρός δεν ήταν στα καλύτερα του. Ταξιδέψαμε ως το σπίτι των φίλων μας Παναγιώτη και Νίτσας στην Άνω Αλμυρή, για να τους δούμε και να περάσουμε μερικές ώρες μαζί τους. Μας φιλοξένησαν πολύ πλούσια και γνωρίσαμε και τον Γιάννη με την Ρούλα ένα ζευγάρι αδελφών που είχαν πάει να τους δουν. Στις φωτογραφίες βλέπετε την εξώπορτα του σπιτιού των φίλων μας.

Ο καιρός ήταν βροχερός σε πολλά σημεία της διαδρομής, αλλά η κίνηση ήταν βατή. Επιλέξαμε συνειδητά να πάμε από την παλιά εθνική οδό, μέσω Μεγάλου Πεύκου, Αγίων Θεοδώρων, Κινέτας και περάσαμε στην Πελοπόννησο από τη βυθιζόμενη γέφυρα στα Ίσθμια. Μπορεί ο δρόμος να έχει στροφές, αλλά μπορούσες να απολαύσεις το ταξίδι, σαν εκδρομή. Κι αυτό θέλαμε.

Φτάσαμε γύρω στις 12 στο σπίτι τους. Μας περίμεναν… Λίγο αργότερα ήρθε και το ζευγάρι των αδελφών. Κουβεντιάσαμε, μοιραστήκαμε εμπειρίες, ανοίξαμε τις καρδιές και η ώρα πέρασε πολύ όμορφα. Δυο ώρες μετά το μεσημεριανό φαγητό, απογευματάκι πια, πήραμε το δρόμο της επιστροφής πάλι από την παλιά εθνική. Και το χαρήκαμε. Απολαύσαμε το ταξίδι, τους φίλους μας, την παρέα τους. Θέλουν κι αυτοί κι εμείς, να το ξανακάνουμε.

Στη Σιένα, τη γενέτειρα της σύγχρονης συναλλαγματικής

Στην περιοχή της Σιένα είναι η πρώτη τράπεζα που δημιουργήθηκε στην Ιταλία και στη Ευρώπη και ο κύριος στο άγαλμα είναι ο πρώτος τραπεζίτης που σκέφτηκε τις συναλλαγματικές. Η ιστορία της συναλλαγματικής ξεκινά από την ανάγκη διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών, ειδικά αυτών που αφορούσαν απομακρυσμένες περιοχές. Ακολουθεί μια συνοπτική αναδρομή στην εξέλιξή της…

Αν και δεν υπήρχε η μορφή της σύγχρονης συναλλαγματικής, χρησιμοποιούνταν διάφορες μορφές γραπτών υποσχέσεων πληρωμής για την εξυπηρέτηση του εμπορίου. Στις ιταλικές πόλεις-κράτη, όπως η Γένοβα και η Βενετία, αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές συναλλαγματικών, οι οποίες επέτρεπαν στους εμπόρους να αποφεύγουν τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών.

Η ανάπτυξη της συναλλαγματικής συνδέεται στενά με την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος. Η συναλλαγματική καθιερώθηκε ως σημαντικό μέσο πληρωμής στο διεθνές εμπόριο. Η νομοθεσία σχετικά με τις συναλλαγματικές κωδικοποιήθηκε, με σημαντικότερο το Νόμο 5325/1932 στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των νέων μορφών πληρωμής έχει επηρεάσει τη χρήση της συναλλαγματικής, αλλά παραμένει ένα σημαντικό νομικό και οικονομικό εργαλείο.

Μπαρ γεμάτο πίνακες ζωγραφικής μέσα κι έξω υπέροχα!

Το μπαρ φαίνεται να έχει μια μοναδική και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, με τους τοίχους του να είναι γεμάτοι πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν ιστορικές ή θρησκευτικές σκηνές. Τα λευκά αγάλματα και οι ροζ καρέκλες προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας και πολιτισμού στον χώρο. Είναι πιθανό να προσελκύει λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδυάζει την αισθητική με την απόλαυση.

Η Φλωρεντία είναι γεμάτη από καφέ και εστιατόρια που συνδυάζουν την τέχνη με τη γαστρονομία. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Caffè Rivoire, που βρίσκεται στην Piazza della Signoria. Εκτός από την εξαιρετική του τοποθεσία, είναι γνωστό για τη διακόσμησή του και την ιστορική του ατμόσφαιρα, που θυμίζει έργο τέχνη. Και δεν είναι μόνο το περιβάλλον. Από το παράθυρό σου μπορείς να έχεις αυτή την εικόνα.

Αν ψάχνετε για κάτι πιο ιδιαίτερο, το Coquinarius είναι ένα wine bar και εστιατόριο κοντά στο Duomo, που συνδυάζει γαστρονομικές απολαύσεις με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα. Μεγάλο προνόμιο αν βρεθείς στη Φλωρεντία. Οι ειδικοί την αναφέρουν ως ναό γαστρονιμικών απολαύσεων με νόσιμο street food, όπως το panini και το gelato και κάτι περισσότερο από ένα υπέροχο fine dining. Με τέτοια ποικιλία πώς να βρεις εύκολα τα διαμαντάκια. Μόνο αν πας συστημένος…

Δίλοφο, το καλύτερο διατηρημένο χωριό του Ζαγορίου

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Το Δίλοφο υπάγεται στον Δήμο Ζαγορίου ενώ έως το 2010 ανήκε στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 29 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Ο οικισμός χρονολογείται από το 540, όταν εισέβαλαν οι Σλάβοι στην Ήπειρο κι οι κάτοικοι του Πιτουρνίου μετοίκησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό. Αργότερα, και οι κάτοικοι ενός άλλου κοντινού χωριού με το τότε όνομα Ζλάροβο μετακινήθηκαν στο Σοποτσέλι, ίσως το 1583. Το 1870, το χωριό είχε 550 κατοίκους και ένα ελληνικό σχολείο, ενώ αργότερα δυο, ένα θηλέων κι ένα αρρένων. Το 1940 είχε 140 κατοίκους. Οι πληροφορίες είναι παρμένες την el.wikipedia.org Οι φωτογραφίες από το www.travel.gr

Φλωρεντία, πόλη συνώνυμη της Τέχνης και του Πολιτισμού

Η Φλωρεντία, γνωστή και ως Firenze στα ιταλικά, είναι μια πόλη που ξεχειλίζει από ιστορία, τέχνη και πολιτισμό. Βρίσκεται στην καρδιά της Τοσκάνης, στην Ιταλία, και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η Φλωρεντία ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 59 π.Χ. και εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο κατά τον Μεσαίωνα.

Κατά την Αναγέννηση, η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή υπό την κυριαρχία της οικογένειας των Μεδίκων, η οποία υπήρξε γενναιόδωρη προστάτιδα των τεχνών. Η Φλωρεντία υπήρξε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας από το 1865 έως το 1870. Η πόλη είναι γνωστή για τα πολυάριθμα μουσεία και τα καλλιτεχνικά της αριστουργήματα, όπως το Ουφίτσι, η Ακαδημία και το Παλάτσο Πίτι.

Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας (Duomo) με τον εντυπωσιακό θόλο του Μπρουνελέσκι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Η Πόντε Βέκιο, η μοναδική γέφυρα της πόλης που διατηρεί τα μεσαιωνικά της καταστήματα, είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Φλωρεντίας. Το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η Τοσκάνη μας εκπλήσσει θετικά με τα όμορφα χωριά της

Το San Gimignano (Σαν Τζιμιάνο στα ελληνικά) είναι ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό στην Τοσκάνη, γνωστό για την αρχιτεκτονική του και τις εντυπωσιακές του πύργους. Συχνά αποκαλείται “Μανχάταν του Μεσαίωνα” λόγω των πολυάριθμων πύργων που δεσπόζουν στον ορίζοντα. Από τους 65 πύργους που υπήρχαν κάποτε, σήμερα σώζονται 13, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Το ιστορικό κέντρο του San Gimignano έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εντός των τειχών του, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά δείγματα ρωμανικής και γοτθικής αρχιτεκτονικής, καθώς και σημαντικά κοσμικά και θρησκευτικά κτίρια, όπως το Palazzo Comunale και η Εκκλησία του Sant’ Agostino.

Εκτός από την αρχιτεκτονική, το χωριό είναι γνωστό για το λευκό κρασί Vernaccia di San Gimignano, που παράγεται από την αρχαία ποικιλία σταφυλιών Vernaccia, καθώς και για το σαφράν και το ξηρό χοιρινό κρέας με σαφράν. Εντός των τειχών, τα καλά διατηρημένα κτίρια περιλαμβάνουν αξιοσημείωτα παραδείγματα τόσο ρωμανικής όσο και γοτθικής αρχιτεκτονικής, με εξαιρετικά παραδείγματα κοσμικών κτιρίων

Ο πύργος της Πίζας αποτελεί ασφαλώς ένα αξιοθέατο

Ο Πύργος της Πίζας είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εμβληματικά κτίρια στον κόσμο, γνωστός για την χαρακτηριστική του κλίση. Βρίσκεται στην πόλη της Πίζας, στην Ιταλία, και αποτελεί μέρος του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του Καθεδρικού Ναού της Πίζας, που περιλαμβάνει επίσης το Βαπτιστήριο και το Κοιμητήριο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1173 και διήρκεσε περίπου δύο αιώνες, με διάφορες διακοπές.

Η κλίση του πύργου άρχισε να γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της κατασκευής, λόγω του μαλακού εδάφους στο οποίο θεμελιώθηκε. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η κλίση του πύργου αυξανόταν συνεχώς, προκαλώντας ανησυχίες για την σταθερότητά του. Το 1987 ο Πύργος της Πίζας χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Ο πύργος είναι κτισμένος σε ρομανικό ρυθμό και έχει ύψος 55,86 μέτρα. Αποτελείται από οκτώ ορόφους, με μια στοά από κολώνες σε κάθε όροφο.

Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται το καμπαναριό, με επτά καμπάνες. Η κλίση του πύργου οφείλεται στην καθίζηση του εδάφους, το οποίο είναι αμμώδες και μαλακό. Την δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν εργασίες για να σταθεροποιηθεί ο πύργος και να μειωθεί η κλίση του. Από το 2001 και έπειτα ο πύργος έχει σταθεροποιηθεί και η κλίση του έχει μειωθεί σημαντικά. Ο Πύργος της Πίζας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ιταλία.