Λουλούδια που είδαμε στο Πόρτο Μπούφαλο της Εύβοιας
Πόρτο Μπούφαλο, Νότια Εύβοια από τη μεριά του Ευβοϊκού. Σας έχουμε ήδη κάνει πρόσφατα ένα δημοσίευμα, δείτε το ΕΔΩ. Σήμερα σας έχουμε μερικά αγιολούλουδα που είδαμε εκεί και καταγράψαμε στο φακό μας. Επειδή, μας αρέσει πολύ η ανθισμένη φύση αυτή την εποχή και επειδή στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, σας έχουμε συχνά τέτοια δημοσιεύματα, αφού μας αρέσει να τα μοιραζόμαστε μαζί σας.
Από εκεί είναι κι αυτό. Αγριολούλουδα ανάμεσα σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, χωρίς μεγάλη κίνηση. Φαντάζομαι το καλοκαίρι θα είναι μεγαλύτερη… Τον Αύγουστο του 13, δέκα χρόνια πριν, που είχα έρθει μόνος μου, για ένα Σαββατοκύριακο, είχε σαφώς πιο αυξημένη κίνηση. Είναι όμως μια ανεπανάληπτη ομορφιά, έτσι δεν είναι;
Κι ακόμα ένα στιγμιότυπο από τα αγριολούλουδα που είδαμε στο Πόρτο Μπούφαλο. Ανάμεσα τους και μερικές παπαρούνες. Τι ομορφιά είναι αυτή! Λες και κάποιος καλύτερος κι από ζωγράφο, έχει βάλει το χέρι. Πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά; Καθόλου τυχαία! Ο Δημιουργός έχει φροντίσει να δίνει το καλύτερο στα πλάσματα του. Κι ας μην το αξίζουμε.
Ένας πανέμορφο χωριό στην Κύπρο… Ονομάζεται Ασκάς
Τις φωτογραφίες του σημερινού δημοσιεύματος τις είδαμε στο διαδίκτυο, δημοσιευμένες στην Ομάδα “Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus” δια χειρός Elena Constantinou και μας άρεσαν πολύ. Υπέροχο χωριό, θαυμάσια τα χρώματα του. Το ψάξαμε, λοιπόν, λίγο αφού δεν έχουμε πάει ακόμα στην Κύπρο, ενώ είναι γνωστό πως μας αρέσουν τα ταξίδια.
Ευρισκόμενο στην οροσειρά του Τροόδους και στην γραφική περιοχή της Πιτσιλλιάς, το χωριό Ασκάς εντάσσεται στην Επαρχία Λευκωσίας κι είναι σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο επισκέπτης φτάνει στο χωριό από τη Λευκωσία ακολουθώντας τους δρόμους Ε902, Ε903 και τέλος τον δρόμο F915.
Τα απότομα βουνά, οι κοιλάδες και τα τρεχούμενα νερά του Ποταμού Ασκά και άλλων μικρότερων ρυακιών κόβουν πραγματικά την ανάσα. Το χωριό προσφέρει τη δυνατότητα για αγροτουρισμό σε πανέμορφα, παραδοσιακά καταλύματα που βρίσκονται κτισμένα στο γαλήνιο περιβάλλον.
Τι σημαίνει, μπαίνουμε επίσημα στην κούρσα των εκλογών;
Μπορεί και τίποτα να μη σημαίνει, για πολλούς από εμάς. Άλλοι πάλι ονειρεύονται αλλαγές από την κάλπη, ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους. Και άλλοι επιθυμούν να μην αλλάξουν τα πράγματα, επειδή έχουν βολευτεί με το σύστημα που υπάρχει και καθώς είναι άνθρωποι της ρουτίνας αποφεύγουν οτιδήποτε το νέο που δεν γνωρίζουν. Εδώ, απλά το προσεγγίζουμε από δημοσιογραφική άποψη…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 29/4/2023
Ιδού λοιπόν και τυπικά στο δρόμο για τις εκλογές. Το Σάββατο 22/4/2023 είχαμε το τυπικό Ο.Κ. από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από την ενημέρωση του της από τον πρωθυπουργό. Η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών ήταν πια γεγονός. Και τοιχοκολλήθηκε στη Βουλή, όπως συνηθίζεται.
Φυσικά κανείς δεν ξαφνιάστηκε. Όλοι το γνωρίζαμε εδώ και ένα μήνα, ίσως και περισσότερο. Ιδιαίτερα οι πολιτικοί κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι είχαν έτοιμη και τη λίστα με τους υποψηφίους κατά εκλογική περιφέρεια. Κάτι ψιλά τους έμειναν που θα τα συμπληρώσουν λίγο μετά την, επίσης τυπική, ανακήρυξη των υποψηφίων, προκειμένου να τυπωθούν τα ψηφοδέλτια.
Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά εδώ και πολύ καιρό, οι πολιτικοί οργώνουν τη χώρα οργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσει, «ενημερώνοντας του φίλους και τους οπαδούς τους. Την ίδια ώρα τα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων ασχολούνται με σκανδαλολογίες «αποκαλύπτοντας» ο ένας, τα αδύναμα σημεία ή ακόμα και τα σκάνδαλα του άλλου.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, την Κυριακή 21 Μαΐου 2023; Τίποτα, πέρα από το ότι ενεργοποιείται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καλύψει τα τυπικά σημεία και τις υποχρεώσεις του για την εύρυθμη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι ανάμεσα μας, ετοιμάζονται για ένα ακόμα τριήμερο με αφορμή την αργία της Πρωτομαγιάς. Αυτό, σαν απλή αναφορά, χωρίς προεκτάσεις για το αν είναι αργία ή απεργία η Εργατική Πρωτομαγιά. Έτσι κι αλλιώς δεν το έχουν ακόμα λύσει, διαχρονικά και ούτε πρόκειται αυτό να διευθετηθεί τα επόμενα χρόνια, όπως καταλαβαίνουμε.
Θα δώσει όμως, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, στους υποψηφίους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύ κόσμο και να εκθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους, ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους, ότι η ψήφος στο όνομα τους θα είναι μια καλή επένδυση για την επόμενη τετραετία. Αν και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα για το μόνο που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος την επομένη των εκλογών, είναι η τετραετής θητεία της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από την κάλπη.
Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης έγιναν και οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την δημοσιοποίηση του πρώτου γκάλοπ της Metron Analysis για το Βήμα, η Κουμουνδούρου αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων, ενώ έθεσε και πάλι θέμα τηλεμαχίας καθώς συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή προκειμένουν να πα΄ρει θέση για το ζήτημα.
Στην κυβέρνηση η αντίδραση ήταν άμεση χαρακτηρίζοντας προβλέψιμη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», δήλωνε μεταξύ άλλων στην επίσημη πρώτη του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Άκης Σκέρτσος.
Μια άλλη εξέλιξη ήταν ότι ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, ορκίστηκετην Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Καλλιόπη Σπανού, ως Υπουργός Εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στα υπουργεία τους, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, με την καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (πρώην Συνήγορος του Πολίτη) να αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Η κ.Σπανού είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί σχετικώς την πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εδώ, θέτουμε τα πράγματα ως έχουν, επειδή έχουμε επιλέξει, σε προσωπικό επίπεδο, να μείνουμε μακριά από όλο αυτό το θέατρο…
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου 29/4/2023 της εβδομαδιαίας κρητικής εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου “Επισημάνσεις”
Κάτι ακόμα από το Καβούρι της Βουλιαγμένης που αγαπάμε
Το αγαπάμε αυτό το μέρος και έχουμε πάει πολλές φορές ώς τώρα. Την τελευταία φορά που πήγαμε για βόλτα σας έχουμε δείξει ήδη κάποια κομμάτια (Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ) και θα συνεχίσουμε επειδή πραγματικά η μέρα ήταν υπέροχη και την απολαύσαμε αυτή τη βόλτα μας. Το “Lasithi” μας αποζημίωσε!
Αλλά εκεί που σταθήκαμε περισσότερο, ήταν η θάλασσα του. Υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι που έκαναν το μπάνιο τους. Είναι εκείνοι που δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε τον χειμώνα. Και η αλήθεια είναι πως αν αντέχετε το λίγο παραπάνω το παγωμένο νερό, αυτή η εποχή είναι ιδανική για μπάνιο.
Το βλέπετε αυτόν τον κύριο επάνω αριστερά στη φωτογραφία; Μιλήσαμε όταν βγήκε. Του αρέσει πολύ και έρχεται καθημερινά να βουτήξει στα νερά της Βουλιαγμένης. Προνομιούχος! Όλη η θάλασσα δική του. Και δεν ψάχνει δικαιολογίες για παρέα. Μια χαρά τα καταφέρνει και μόνος του.
Χωριό Πιτροφός της Άνδρου με τα μάτια του φίλου, Λούη
Ο Πιτροφός είναι ορεινό χωριό της νήσου Άνδρου και βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μ. Το 1928 αριθμούσε 641 κατοίκους. Σήμερα φέρεται με πληθυσμό 305 κάτοικοι (απογραφή 2001). Είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Άνδρου Κυκλάδων που συναντά ο επισκέπτης, καθώς έρχεται από το κύριο λιμάνι της Νήσου Άνδρου, το Γαύριο, και κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα του Νησιού, τη
Με το πέρασμα από την περιοχή της Σταυροπέδας, εμφανίζεται απλωμένο στην νότια πλαγιά του Πετάλου σε μεγάλη έκταση. Πρόκειται για μεσόγειο χωριό με μεγάλες, για τα δεδομένα της Άνδρου, επίπεδες οροπεδιακές εκτάσεις αλλά και πολλές απόκρημνες πλαγιές. Φυσιολογικό για την Άνδρο όλο αυτό. Αυτή είναι η Άνδρος που αγαπούμε!
Η πλούσια βλάστηση, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης και οι πολλές διάσπαρτες πηγές του, που αναβλύζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κύρια προϊόντα του χωριού είναι λάδι, σταφύλια, κρασί και δημητριακά. Το χωριό του Πιτροφού διαθέτει επίσης και δύο αμμώδεις παραλίες, στις οποίες ο αμαξωτός δρόμος φτάνει μέχρι το κύμα: τον Χαλκολιμιώνα και τις Αποθήκες.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος του Πιτροφού, ξεκινώντας από τον Ταξιάρχη της Μελίδας, χριστιανικός ναός, σταυροειδής με τρούλο του 11ου αιώνα, και φτάνοντας μέχρι τον νεολιθικό οικισμό ηλικίας 5000 ετών στην περιοχή του Στρόφιλα.
Η θάλασσα στα Ζάρκα Ευβοίας με το Αιγαίο στα πόδια μας
Επισκεφτήκαμε πρόσφατα τα Ζάρκα της Εύβοιας, ένα τόπο που τον γνώρισα πριν μισό αιώνα ως ένα έρημα ψαρότοπο και που σήμερα με τα “αγαθά” του πολιτισμό, φως, νερό και άσφαλτο τον έκαναν αγνώριστο από πολλές απόψεις. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα. Ένα όμως δεν άλλαξε και παρέμεινε σταθερά όμορφο. Η θάλασσα του!
Βλέπει στο Αιγαίο πέλαγο. Όμορφο καθαρό, ανοιχτό και… ατίθασο. Αλλάζει διαθέσεις ο καιρός και κυρίως ο αέρας, από τη μια στιγμή στην άλλη. Ξαφνικά και απρόβλεπτα. Τα τελευταία χρόνια έναν φυσικό φράκτη με μεγάλες πέτρες, από τη Νομαρχία, για να προστατέψουν τους καλοκαιρινούς κολυμβητές.
Κάτι που μου άρεσε σ’ αυτόν τον τόπο, ήταν η αγριάδα του. Τοπίο που μοιάζει πολύ με τη Νότια Κρήτη. Τεράστια βράχια και βαθιά νερά, αλλά πεντακάθαρα. Και τα βότσαλα της θάλασσα ψιλά, νόμιζες πώς είναι κομμάτια από μάρμαρο. Πού και πού θα βρεις ίσως και ψιλή άμμο. Αλλά η αγριάδα περισσεύει…
Το Πρασιδάκι, χωριό στην Ηλεία, που θέλουμε να πάμε
Τις φωτογραφίες τις είδαμε στην Ομάδα “I WANT TO TRAVEL IN GREECE (ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”) τραβηγμένες και ανεβασμένες από τον διαδικτυακό μας φίλο, Giannis Filippopoulos. Πρόκειται για υπολείμματα κάποιου αρχαίου ναού στο Πρασιδάκι Ηλείας. Το καταλαβαίνουμε αυτό από τις φωτογραφίες, διότι στην ανάρτηση δεν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες.
Ίσως να είναι ο ναός της Αθηνάς, αν κρίνουμε από την έρευνα που κάναμε. Η θέση του ναού στο Πρασιδάκι κείται σε λόφο κατάφυτο ελαιοδέντρων, παρέχει υπέροχη θέα του Ιονίου πελάγους. Κοντά στο σημερινό χωριό, υπήρχε η αρχαία τριφυλιακή πόλη Πύργοι. Και σήμερα θα πάρουμε μια μικρή γεύση από τον χώρο.
Ο ναός χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Φέρει διαστάσεις 35.30 x 14.70 μ. και έχει προσανατολισμό Α-Δ. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο. Είναι περίπτερος με 6×13 κίονες. Στο μέσον του σηκού διασώζεται το ορθογώνιο βάθρο του λατρευτικού αγάλματος της θεότητας. Πλαισιώνεται από δυο κιονοστοιχίες, πέντε δίτονων κιόνων.
Το σύνολο του κτίσματος (δάπεδο, κίονες, τοιχοποιία ) έφερε επίχρισμα σε τόνους ερυθρού, μελανού και γαλάζιου χρώματος. Στον πρόναο υπήρχε ψηφιδωτό δάπεδο από μικρά μελανά και λευκά βότσαλα που δημιουργούσαν γεωμετρικά σχέδια. Δεν ξέρω πόσο εμφανή είναι αυτά στις φωτογραφίες.
Οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν πλήθος διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών και σημαντικό αριθμό πήλινων κεράμων από την επένδυση της στέγης. Ο θριγκός έφερε πήλινα μέλη με πλούσια γραπτή διακόσμηση. Η καταστροφή του ναϊκού οικοδομήματος , περί τον 1ο -2ο αι.π.Χ, κατά τα φαινόμενα, οφείλεται σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις και σε φωτιά που εκδηλώθηκε εντός αυτού.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…