2ο Φεστιβάλ «Χώμα – Νερό – Φωτιά» στο Θραψανό
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, με ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εστιασμένων στην κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης, υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Στις φετινές εκδηλώσεις θα τιμηθούν τα Κέντρα Αγγειοπλαστικής Κρήτης, ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ , ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘ. με περίπτερα και ειδικές Αναφορές για την Ιστορία της κεραμικής-Αγγειοπλαστικής της Κρήτης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, από σήμερα, έχει ως εξής:
ΚΥΡΙΑΚΗ 9-7-2023 (Κεντρική πλατεία χωριού & Θεατράκι)
12.00: Ξενάγιση στον αρχαιολογικό χώρο της Λύκτου απο τον Αρχαιολόγο Αντώνιο Κοτσώνα.
17.00 – 19.00 “ το κυνήγι του κρυμμένου πυθαριού”
Όλο το χωριό γίνεται η πίστα του παιχνιδιού μας ! Μικροί και μεγάλοι χωρίζονται σε ομάδες και μέσα από ένα διασκεδαστικό κυνήγι Θησαυρού ανακαλύπτουν την ιστορία του χωριού!! terratakia!!!
19.00 – 21.00 : Εργαστήρια Ρακού με τον Στυλιανό Κουκλάκη, κεραμίστας από Χανιά.
20.00 – 24.00: “Στη φωτιά του Καμινιού” Ψήνουμε όλα τα κεραμικά από το Μινωϊκό εργαστήριοτης Παρασκευής σε ξυλοκάμινο, ομοίωμα προϊστορικού κλιβάνου.
Νίκος Λιάρος αρχαιολόγος-Κεραμίστας
21.00 – 21.20: Ομιλία “ Τα αποθηκευτικά Αγγεία απο τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Νίκος Λιάρος(Υπουργείο Πολιτισμού) Θαλασσινή Μπράτσου (ΚΜΝΚ)
22.00 : Μουσική Βραδιά με τον Γώργο Μανωλάκη.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο: chomanerofotia@gmail.com και στο τηλεφωονο:6983178795.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν με περίπτερα:
– Υπουργείο Πολιτισμού-Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
– Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού.
– Θραψανιώτες Αγγειοπλάστες .
– Αγροτικός Συν/σμός Θραψανού.
– Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή “ΠΛΟΗΓΟΣ”
– Φετιβάλ Κρητικής Κουζίνας
– Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσοχωρίων
– Κρήτες κεραμίστες.
– Επιχειρήσεις με τοπικά αγροτικά Προϊόντα.
Κατά το 4ήμερο των εκδηλώσεων όλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής του χωριού θα εχουν περίπτερο στο χώρο των εκδηλώσεων, ορισμένα θα είναι ανοικτά και επισκέψιμα με κεράσματα προς τους επισκέπτες όλες τις ημέρες
θα υπάρχουν κεράσματα παραδοσιακών φαγητών από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
– Θα υπάρχει χάρτης – οδηγός του χωριού και των εργαστηρίων της αγγειοπλαστικής που θα δίνεται στους επισκέπτες με τις διαδρομές και τα σημεία των εκδηλώσεων και όλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής.
-Θα υπάρχει παρκινγκ στο κέντρο του χωριού για τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών.
Ας δούμε περισσότερο την Αντίπαρο με φωτογραφίες μας
Δεύτερo δημοσίευμα για την Αντίπαρο. Δείτε το πρώτο ΕΔΩ. Ο κεντρικός οικισμός εντοπίζεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, απέναντι από την Πούντα της Πάρου με την οποία συνδέεται με πορθμείο. Το ιστορικό κέντρο εντοπίζεται στο ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου, το οποίο συνδέεται μέσα από το εμπορικό δρομάκι με το γραφικό πορθμείο στην παραλιακή. Άλλοι γνωστοί οικισμοί είναι ο παραθεριστικός οικισμός του Αϊ-Γιώργη στο νοτιοδυτικό άκρο, ο Σωρός και ο Κάμπος.
Γνωστές παραλίες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου είναι οι Ψαραλυκιές, ο Σιφνέικος γιαλός, ο Άγιος Σπυρίδωνας και η παραλία του κάμπινγκ. Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν «Ωλίαρος», λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει «δασώδες βουνό». Αργότερα το νησί ονομάστηκε «Αντίπαρος» καθώς βρίσκεται απέναντι από την Πάρο.
Το νησί της Αντιπάρου βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, στο Νότιο Αιγαίο, 0,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάρου. Το πορθμείο της απέχει από το κεντρικό λιμάνι της Παροικιάς 4,8 ναυτικά μίλια. Παλαιότερα η Αντίπαρος ήταν ενωμένη με την Πάρο, ενώ πλέον χωρίζεται από αυτή με το Στενό της Αντιπάρου, γνωστό ως Αμφίγειο, πλάτους 500-1000 μ. και βάθους 4,5 μ.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…