Οι αδελφές, Μαλάμω και Στασούλα φτιάχνουν κουλουράκια
Με την επιστροφή της Μαλάμως στο πατρικό μας και μαζί με τη Στασούλα, αποφάσισαν να φτιάξουν κουλουράκια στο φούρνο. Ίσως σας το έχω πει κι άλλη φορά, ότι δεν το έχω με την κουζίνα, παρ’ όλα αυτά χαίρομαι να καταναλώνω όλες αυτές τις λιχουδιές που είναι φτιαγμένες με πολύ αγάπη. Είναι λαδερά, αν μπορώ να διακρίνω και συνοδεύουν πολύ όμορφα τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ.
Η Στασούλα, μου τις έστειλε αυτές τις φωτογραφίες και μου επεσήμανε πως τα έφτιαξαν μαζί με τη Μαλάμω. Μπορώ να το φανταστώ αυτό. Έχω φάει και από των δυο τα χέρια, πράγματα και ξέρω πόσο νόστιμα είναι. Και δεν μιλώ με όρους ζαχαροπλαστική ή μαγειρικής, αλλά με ότι βγαίνει μέσα από την καρδιά, με πάρα πολύ αγάπη, οπότε είναι δυνατόν να μην έχουν επιτυχία; Αποκλείεται! Και αυτό είναι το μόνο βέβαιο.
Λέμε, μετά τις 15 του Νοέμβρη, αν το θέλει και ο Ιεχωβά, να κατέβουμε για κάνα δυο εβδομάδες στο χωρίο με τη Σούλα. Το επιθυμήσαμε! Και αυτό και τους ανθρώπους του. Πέντε χρόνια πάνε τώρα που έχουμε να κατέβουμε. Από το 2018! Και το θέλουμε πολύ. Ένα πρόσθετο κίνητρο είναι το γεγονός ότι αυτή την εποχή είναι εκεί και η Μαλάμω. Και θέλουμε να περάσουμε χρόνο μαζί. Έτσι έλεγα και με τον αδελφό μου Κωστή και δεν προλάβαμε. Δεν είναι τα πράγματα, έτσι κι αλλιώς στο χέρι μας.
Οι νέοι μουσικοί από την Ολλανδία μας ξεσήκωσαν!
Μπήκαν στη ζωή μας εντελώς ξαφνικά. Την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, ήμασταν στην πλατεία Κοραή και ξαφνικά ο τόπος γέμισε μουσικές. Ήταν η Συμφωνική Ορχήστρα δρόμου, με την ονομασία Ricciotti Ensemble, που είχε έρθει στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Ελλάδα με τίτλο Οδύσσεια (Odyssee)! Ε, δεν μπορούσα να καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια. Πήγα κοντά και φωτογράφισα τα παιδιά… Και όπως βλέπετε, δεν ήμουν ο μόνος. Άλλοι ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε γι’ αυτό το μουσικό σχήμα, περισσότερα πράγματα. Πρόκειται για ένα μουσικό σύνολο που μας ήρθε από την Ολλανδία στην Ελλάδα, για να μοιράσει απλόχερα χαρά μέσα από μία δωρεάν performance 43 μουσικών που κατέλαβαν τον πεζόδρομο στην πλατεία Κοραή, δίπλα στη είσοδο του Μετρό της Πανεπιστημίου. Και ήταν στην Ελλάδα από τις 27-30/10. Τα παιδιά ήταν απίθανα. Σκορπούσαν παντού κέφι και χαρά!
Η Οδύσσεια του Ricciotti. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας – μαζί με τον Matthijs Koene – επανάφεραν το φλάουτο στη μυθική χώρα καταγωγής του… την Ελλάδα! Η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του ούζου, του γύρου, του Δία και της Ήρας. Τα τελευταία χρόνια ήταν επίσης μια χώρα κρίσεων: Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν, (σημείωναν στο τυπωμένο πρόγραμμα που μοίραζαν) η οικονομία δεν πάει καλά και οι φυσικές καταστροφές δεν αφήνουν ανέγγιχτο αυτό το μέρος της Ευρώπης.
Έφεραν με τη μουσική τους, άνεση, κέφι και διάθεση για ζωή. Τόσο που, άλλη καλλιτέχνες του δρόμου που έπαιζαν στην πλατεία Κοραή την ίδια ώρα σταμάτησαν και υποκλίθηκαν στην τέχνη τους. Ξεκίνησαν την περιοδεία τους από την Ολλανδία στις 22 και 23 Οκτωβρίου. Και μετά ήρθαν Ελλάδα. Έτσι για να τους χαρούμε εμείς, που βρεθήκαμε για άλλη δουλειά στο συγκεκριμένο σημείο και το χαρήκαμε ιδιαίτερα. Τι κίνηση, τι μπρίο είχαν τα παιδιά και ο μαέστρος τους. Εγώ που σπάνια τραβώ βίντεο, πέρα από τις φωτογραφίες, αυτή τη φορά το έκανα…
Όμορφα δειλινά, που αγαπούμε και θέλουμε να ζούμε!
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Από νωρίς το πρωί και ώς το απόγευμα θα είμαστε καλεσμένοι σε ένα πλούσιο πνευματικό τραπέζι, ευγνώμονες σε Εκείνον που το ετοίμασε, μέσω του πιστού και φρονίμου δούλου του στη γη. Γι’ αυτό στο σημερινό σημείωμα σας δίνουμε τις υπέροχες φωτογραφίες από ένα δειλινό στο Βραχάτι Κορινθίας, δια χειρός της διαδικτυακής μας φίλης Maria Goumotsiou και δημοσιευμένες στην ομάδα Meteo Hellas. Να έχετε μαζί σας την πιο όμορφη παρέα, βάλσαμο για τα μάτια και την ψυχή…
Αγαπώ τα δειλινά! Είναι αυτή η μοναδική στιγμή, αυτό το χρονικό διάστημα λίγο πριν και μετά τη λύση του ήλιου… Εδώ, στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, έχουμε μια ευαισθησία στο θέμα. Και ψάχνοντας λίγο στο πλαίσιο της «Αναζήτησης» θα βρείτε σ’ αυτό το site , όσο και στο αρχείο μας πολλά τέτοια δημοσιεύματα. Αλλά ας μη σας βάζουμε σ’ αυτό τον κόπο, σα να μην είχατε τίποτα να κάνετε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ μερικά δημοσιεύματα.
Λίγο λοιπόν προτού σκοτεινιάσει μ’ έναν ήλιο που «ζωγραφίζει» ανάμεσα στα σύννεφα του ουρανού, που όσες φορές κι το δεις πάντα κάτι διαφορετικό και όμορφο θα προσέξεις αν έχεις ανοιχτά τα μάτια σου και την καρδιά σου… Και ποιος δεν θα ήθελε να αποχαιρετήσει έτσι όμορφα τη μέρα που φεύγει; Το ερώτημα προφανώς και είναι ρητορικό. Η απάντηση είναι εύκολη, αυτονόητη και μπορεί να διατυπωθεί ακόμα και από ένα παιδί.
Ομορφιές γύρω μας… Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι!
Ο φίλος μου Βασίλης, τις έχει τραβήξει αυτές τις φωτογραφίες. Και μου τις έστειλε μέσω Viber. Ξέρει ότι μου αρέσουν και ξέρει επίσης ότι θα τις «εκμεταλλευτώ» για τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ και τον ευχαριστώ που με έχει στο νου του. Διότι μια καθημερινή προσπάθεια ανελλιπούς ενημέρωσης, κάτω από ένα άλλο πρίσμα, δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση μόνο, αλλά συλλογική. Έτσι τα έχουμε καταφέρει ως τώρα κι έτσι συνεχίζουμε.
Αυτό που έκανε εντύπωση στον Βασίλη, ήταν οι ανθισμένες βουκαμβίλιες. Υπέροχες και ολάνθιστες~ Μα πώς γίνεται αυτό, να μην τις φροντίζει κανείς, σκαλίζοντας τις, λιπαίνοντας τις και να είναι τόσο ανθηρές και τόσο όμορφες; Ε, ναι, γίνεται όταν Εκείνος που μας δημιούργησε βάλει το χεράκι του. Και έγινε για μας, για να μας ευχαριστεί, να ανοίγει το μάτι μας και να ευφραίνεται η καρδιά μας! Το πόσο μας αρέσουν οι βουκαμβίλιες, το ξέρετε. Έχουμε κι εδώ στην Αθήνα, στο μπαλκόνι μας και στο πατρικό μας στην Κρήτη. Τις αγαπάμε…
Έχω ακούσει κάποιους να λένε ότι δεν τρελαίνονται με τις βουκαμβίλιες, επειδή τα χρωματιστά φύλλα τους που μοιάζουν με άνθη, όταν πέφτουν, γεμίζουν τον τόπο που βρίσκονται. Ε, και; Ακόμη καλύτερα! Γεμίζει ο τόπος ομορφιές… Μερικές φορές κάποια πράγματα είναι ζήτημα οπτικής. Και ως άνθρωποι έχουμε προικιστεί να επιλέξουμε πώς να το δούμε αυτό. Και τελικά τι θέση θα του δώσουμε στην καρδιά μας. Και οι βουκαμβίλιες έχουν σίγουρα, για μας, την καλύτερη…
Ανάταση ναι, αλλά για ποιόν; Να ένα καλό ερώτημα…
Έτσι συμβαίνει με τις παράτες και τις τυμπανοκρουσίες. Μεγάλα λόγια, αναφορά σε ηρωικές πράξεις πατριωτισμού, χειροκροτήματα… Και μετά; Ένα σκοτάδι απλώνεται παντού. Ένας ζόφος, χειρότερος και από αυτόν του 2011. Διότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πάνω στο οικονομικό προστέθηκαν και η απόγνωση από ένα μέλλον που δεν υπάρχει κι ένα αύριο που προδιαγράφεται μαύρο και άραχνο…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 28/10/2023
Οι μέρες είναι ιδιαίτερες. Και η αλήθεια είναι ότι φεύγουν σαν αέρας. Χρειάζεται μερικές φορές να κάνεις μια στάση, να πάρει μια ανάσα και να συλλογιστεί. Ελπίζω να διαθέτετε χρόνο για τέτοιες στάσεις, καμιά φορά και οι αργίες βοηθούν σ’ αυτό. Να το θυμάστε.
Εσείς τώρα κρατάτε στα χέρια σας το φύλλο αυτό, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και ίσως διαβάζετε αυτή τη στήλη, καθώς ζείτε μέσα στο κλίμα των ημερών που θέλει να υπάρχει διάχυτη μια εθνική ευφορία κι ένας πατριωτισμός.
Μου αρέσουν οι καθαροί άνθρωποι. Αυτοί που ότι έχουν να πουν για σένα, επιλέγουν να το κάνουν μπροστά σου και όχι πίσω από την πλάτη σου. Με τέτοιους επιδιώκω να κάνω παρέα, επειδή ξέρω ότι σίγουρα θα ωφεληθώ και ίσως πάρω κάτι από εκείνους, με αποτέλεσμα να βελτιωθώ και να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Στους καιρούς που ζούμε, όλα δοκιμάζονται. Ιδιότητες δυσεύρετε όπως η εγκράτεια, το θάρρος, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αποδοχή και τελικά η συνεργατικότητα. Όσοι διαθέτουν τέτοια προσόντα, κάνουν καλά και είτε φάνηκαν ήδη στην ανάγκη, είτε θα φανούν και χρήσιμοι και αναντικατάστατοι. φάνηκαν, είτε θα φανούν στο άμεσο και κοντινό μέλλον.
Δεν με εντυπωσιάζουν πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Κατάφερα να ξεφύγω από αυτή τη μέγγενη, που ταλαιπωρεί πολλούς γύρω μου. Αλλά δεν έγινε τίποτα από μόνο του. Έπρεπε να πετάξω από πάνω μου βαρίδια που μου στερούσαν τη χαρά, όπως οι παράτες, οι αμετροεπείς εθνικισμοί, τα ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις.
Τα στημένα είναι πάντα τόσο ψεύτικα που και τα παιδιά ακόμα είναι σε θέση να το κατανοήσουν. Και να πάψουν να ενθουσιάζονται. Όλα, για τα μάτια του κόσμου! Μα όλα για την εικόνα. Καμιά σχέση με την ουσία που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει.
Τι νόημα έχει να «γιορτάζω» μια άρνηση, το όχι στους Ιταλούς, όταν αυτό πολύ γρήγορα έγινε «ναι» με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες από τη γερμανική εισβολή που ακολούθησε; Τι νόημα έχουν όλα αυτά σε μια εποχή που όλα οδηγούν στον εφησυχασμό, τον αποχή και την ιδιώτευση. Σε μια εποχή μιζέριας και κακομοιριάς;
Συγχωρείστε μας αλλά εμείς επιλέγουμε συνειδητά να μην ακολουθήσουμε αυτό το κλίμα. Είναι τόσοι πολλοί γύρω σας, δίπλα σας που θα επιλέξουν ευχαρίστως να μοιραστούν τη χαρά σας και τον ενθουσιασμό σας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας που έχουν να κάνουν με την επιβίωση μας σε ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Η ακρίβεια σε είδη αναγκαία για το σπίτι και μια σχετική ποιότητα ζωής έχει φτάσει στο απόγειο της. Και δεν υπάρχει κανείς να μας προστατέψει από αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος μας.
Κάθε φορά οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι βρίσκουν κάτι για να μας πείσουν πως αυτό «φταίει» που ακριβαίνουν όλα, χωρίς ωστόσο να αυξάνουν ισόποσα οι μισθοί και οι συντάξεις. Δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, μας κάνουν συνειδητά φτωχότερους, χωρίς να διακρίνεται πουθενά διέξοδος.
Χθες λοιπόν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγο μετά οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, σήμερα η κρίση και η απειλή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή που τάχα μου επηρεάζουν την αύξηση των καυσίμων, ώστε αυτά να είναι απλησίαστα. Και είναι τραγικό να ξέρεις ότι σε κοροϊδεύουν και το κάνουν αυτό τόσο ξετσίπωτα.
Δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο, αλλά το παραμύθι της εθνικής ανάτασης δεν πρόκειται να το φάμε, αμάσητο. Όχι, όσο έχουμε σώας τας φρένας μας και όσο αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας. Επειδή λοιπόν πατάμε τα πόδια μας στη γη και καταλαβαίνουμε σε πιο σημείο στο ρεύμα του χρόνου βρισκόμαστε, ορθώνουμε με παρρησία και σθένος το ανάστημα μας…
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 28/10/2023 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Το μικρό παρκάκι μας πήρε τα χρώματα του φθινόπωρου…
Μια εποχή που μας ωθεί σε σκέψεις και προβληματισμούς… Από το ελπιδοφόρο πράσινο της Άνοιξης, στο καρπερό Καλοκαίρι κι ύστερα στο Φθινόπωρο των απολογισμών, των σκέψεων και των προβληματισμών, έστω κι αν συχνά τα πάθη της νιότης επίμονα μας ακολουθούν. Κι αν όλα αυτά τα κάνεις στο μικρό παρκάκι της γειτονιάς, τότε το πράγμα παίρνει άλλες διαστάσεις.
Όπως και να ‘χει η φύση βάζει τους δικούς της κανόνες. Αυτούς που, σχεδόν πάντα, συντείνουν στη διατήρηση ισορροπιών, αλλά και που όμως όλο και συχνότερα γίνονται εύθραυστοι. Παρότι πολλές φορές βιώνουμε σκληρά τα αποτελέσματα των αλόγιστων επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον, επιμένουμε να τα αποδίδουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, γενικώς κι αορίστως, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Είμαστε «γραφικοί» και «ονειροπόλοι»; Μπορεί, αλλά και πάλι μας αρέσει. Πολλοί άνθρωποι είναι έτσι, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν τον ενδεχόμενο προβληματισμό για όσα αίτια προκαλούν τις πρωτόγνωρες καταστροφές κι έτσι να καλύψουν τη δική τους αλαζονεία και τις ευθύνες για τις τύχες και τη ζωή ολόκληρων λαών που λιμοκτονούν. Φθινοπωρινές σκέψεις…
Οι κολοκύθες του Ηλία που ομορφαίνουν το σπίτι τους…
Τα κάνει αυτά ο Ηλίας. Έχει το χάρισμα να σε ξαφνιάζει, όμορφα. Δεν εφησυχάζει. Δεν κάθεται στ’ αυγά του, αλλά συνεχώς είναι σε κίνηση, είτε με τον κήπο του, είτε με τη μουσική του βάζοντας ψηλούς στόχους, είτε με τα ταξίδια του, παρέα πάντα με τους ανθρώπους που αγαπά. Αυτή αυθεντικότητα του είναι που μου άρεσε, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα στο διαδίκτυο, πριν οκτώ χρόνια… Και τώρα να οι κολοκύθες του στον κήπο του, την Αναστασιά των Σερρών.
Ο Ηλίας τα φιλτράρει όλα μέσα από τις μνήμες που έχει ζήσει ως παιδί στο χωριό. Και η αλήθεια είναι πως έχει μνήμη ελέφαντα, που μερικές φορές τον κάνει να θυμώνει και να γίνεται ιδιαίτερα αυστηρός και άλλοτε πάλι να γλυκαίνει και να γίνεται πολύ αξιαγάπητος. Αυτή τη δεύτερη ιδιότητα του, την ελκυστική. θέλουμε να σας δείξουμε σήμερα. Όταν μου έστειλε αυτές τις φωτογραφίες που βλέπετε στη σημερινή ανάρτηση σημείωνε κάποια πράγματα ώστε να αντιληφθώ πόσο χρήσιμα ήταν κάποτε.
Και εξηγούσε: «Κάποτε τα χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες να βγάζουν νερό καυτό από το καζάνι για να πλένουν, αφού πρώτα άνοιγαν μία οπή και έβγαζαν το περιεχόμενο και έκαναν πίτα με αυτό». Μου αρέσει πολλές φορές και η στάση που βλέπει τα πράγματα, αλλά και ο τρόπος που εκφράζεται. Δεν είναι προσποιητός, δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει. Όταν λέει καλημέρα το χαμόγελο του είναι πηγαίο και αληθινό. Γι’ αυτό τον αγαπώ, όπως και την Κατερίνα τη σύζυγο του.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…