Εικόνες εποχής από το κυκλαδίτικο νησί της Σίφνου…
Σας μεταφέρομε σήμερα στο νησί των Κυκλάδων, Σίφνο, να το δούμε πώς είναι ανοιξιάτικα. Οι φωτογραφίες με τις ίριδες, είναι της Daphne Spitaki. Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Βρίσκεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.
Εχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα, το μόνο έγκυρο βιβλίο με συνταγές στην προ ίντερνετ εποχή. Το έδαφος της Σίφνου αποτελείται από πετρώματα γρανίτη, αργιλώδη ψαμμίτη λίθο ή σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους κ.λπ.
Όμορφο πρωινό στα Λιβαδάκια, η παραλία στη φυσική της κατάσταση με λίγα χόρτα ποσειδωνίας που έφεραν οι νότιοι άνεμοι, και οξαλίδες σε πλήρη άνθιση, η άγρια φύση όπως μας αρέσει. Η γη της Σίφνου έχει και ορυκτό πλούτο, όπως μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκού, μολύβδου, μαγγανίου, γαληνίτη, μαγνησίου κ.λπ.
Φλοίσβος: Ένας τόπος για περίπατο και καφέ με φίλους
Είναι κοντινός προορισμός και εξαιρετικός, να πίνεις τον καφέ σου και να αφήνεις το μάτι σου να φεύγει ώς τα κότερα που είναι εκεί ελλιμενισμένα. Και ο πεζόδρομος σε προστατεύει από το να έχεις συνεχώς στο μυαλό σου, πώς να αποφύγεις από τα αυτοκίνητα. Επειδή, απλά, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα να κινούνται εκεί.
Δείτε, τι όμορφα είναι αυτή την εποχή! Οι μαργαρίτες ανθισμένες στο μικρό παρτέρι του δέντρου και πιο δίπλα οι άνθρωποι, κάθονται στο τραπεζάκι τους. Η εικόνα είναι πολύ όμορφη! Αν και οι άνθρωποι εδώ, μας είναι άγνωστοι. Αφήστε όμως τη φαντασία σας να δουλέψει και βάλτε τον εαυτό σας εκεί, να δείτε τι ωραία που είναι.
Κι εδώ είναι η ταβέρνα ή το ρεστοράν ΝΗΣΟΣ, πείτε το όπως θέλετε. Η ουσία είναι αυτή που μετράει. Και το γεγονός ότι αν ο ήλιος αντέχεται, είναι ιδανικό μέρος για το γεύμα ή το δείπνο με τον άνθρωπο σου. Αλλά και για μια απλή βόλτα, ένα απόγευμα, είναι ιδανικό μέρος. Τέτοια πράγματα μας αρέσει να τα βάζουμε στο πρόγραμμά μας.
Αλλάξατε την ώρα σας; Πήγαμε μια ώρα μπροστά!
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας. Σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..
Αφρικανική σκόνη κάνει τόσο επικίνδυνη την ατμόσφαιρα
Η αφρικανική σκόνη κάνει αισθητή την παρουσία της, τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τον καιρό. Η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί για υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι φωτογραφίες είναι, χθεσινές, του Πέτρου Πατσαλαρήδη, από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας που κινείται.
Πώς «δημιουργείται» το φαινόμενο; Στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης».
Οφείλονται από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικρατούσε.
Κάνει αυτό κακό στην υγεία μας; Μερικές φορές ναι, ιδιαίτερα όταν ο οργανισμός μας είναι ευπαθής. Τα μικρά αυτά σωματίδια σκόνης, κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν μια φλεγμονή. Σε έναν οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, άσθμα, αλλεργία, η φλεγμονή επικάθεται στην προ υπάρχουσα και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα. Ας φορούν λοιπόν μάσκα.
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση λουλουδιών στο μπαλκόνι…
Το ζήτησαν τα παιδιά ως επιθυμία για το σπίτι τους και φροντίσαμε να γίνει έτσι ακριβώς, όπως το ήθελαν. Ζητήσαμε από έναν ειδικό γεωπόνο να εκπονήσει ένα σχέδιο με λουλούδια και φυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν στον 7ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.
Έκανε το σχέδιο με τις προτάσεις του, το είδαν τα παιδιά, το ενέκριναν και το βάλαμε σε εφαρμογή… Δεν θα σας το δείξουμε ολόκληρο, τελειωμένο, γιατί δεν έχει και νόημα. Στον καιρό του, μέσα από φωτογραφίες επικαιρότητας και καθώς τα φυτά θα μεγαλώνουν και θα αυξάνονται, θα τα βλέπετε από τις αναρτήσεις μας.
Χθες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση τους και ο μηχανισμός αυτόματου ποτίσματος. Τη χαρήκαμε όλη αυτή τη διαδικασία. Και το μπαλκόνι ομόρφυνε! Θα είναι ωραίο για όσους μένουν εδώ, να απολαμβάνουν χρόνο στη βεράντα τους. Ευχόμαστε να το απολαύσουν φέτος που θα έρθουν.
Η άνοιξη μέσα από τα φυτά του γεωπόνου κ. Γαβριλάκη Τέλη
Εντάξει, αν μένετε Αθήνα, ασφαλώς και δεν θα σας λέει τίποτα το όνομα, Γαβριλάκης Αριστοτέλης. Στο Αρκαλοχώρι όμως και τη γύρω περιοχή, τον ξέρουν καλά αυτόν τον άνθρωπο. Και τον εμπιστεύονται για τα φυτά τους, τα δέντρα τους και οτιδήποτε αφορά τον κήπο τους ή την αγροτική περιουσία τους.
Μου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που τον γνώρισα, μέσω τηλεφώνου. Όταν ο άνθρωπος που πήρε σεμισακές τις ελιές μου, μήπως και καταφέρουμε και πάρουμε λίγο καρπό από αυτές, πήγε και τον βρήκε και στη συνέχεια εκείνος είδε τα χωράφια, πήρε χώμα, του έκανε ανάλυση και έδωσε ακριβώς τα λιπάσματα που χρειάζονταν τα δέντρα, για να σηκώσουν κεφάλι.
Τον γνώρισα από κοντά, το Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, όταν κατεβήκαμε για δυο βδομάδες στο χωριό, να κάνουμε μερικές δουλειές και χρειάστηκαν λίγη φροντίδα η λεμονιά και η μανταρινιά στην εξωτερική αυλή μας… Εδώ, όμως, σας έχουμε τα λουλούδια αυτής της εποχής, όπως τα διαφημίζει ο ίδιος, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook “Γαβριλάκης Αριστοτέλης Γεωπονικό Κατάστημα”.
Μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο…
Πήγαμε χθες μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου. Εκεί όπου μπορείς να θαυμάσεις τη θάλασσα και να απολαύσεις τον καφέ σου. Ως θαλάσσιος τουριστικός προορισμός λειτουργεί σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές διεθνείς προδιαγραφές, έχοντας δημιουργήσει έναν πόλο φιλόξενης άνεσης για τους λάτρεις της θάλασσας και του yachting.
Η αναζήτηση της σωστής θέσης ελλιμενισμού είναι συχνά η πιο σημαντική ανησυχία για τους ιδιοκτήτες μεγάλων πολυτελών σκαφών. Η Μαρίνα Φλοίσβου διαθέτει 310 θέσεις ελλιμενισμού. Περισσότερες από τις μισές αυτές θέσεις ελλιμενισμού, έχουν σχεδιασθεί ώστε να φιλοξενούν θαλαμηγούς μεγαλύτερες των 30 μέτρων σε μήκος.
Οι υποδομές της Μαρίνας Φλοίσβου περιλαμβάνουν ακόμη: Τον Πύργο Ελέγχου για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των σκαφών στο λιμένα, καθώς και την κίνηση αυτών μέσα στη μαρίνα. Την είσοδο του λιμένα με δυτικό προσανατολισμό που επιτρέπει την ασφαλή είσοδο και έξοδο όλων των σκαφών, ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…