Οι εφημερίδες, κρεμασμένες στα… μανταλάκια
Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην εποχή της υπερπληροφόρησης του διαδικτύου. Οι εφημερίδες συνεχίζουν να κρατούν ένα μεγάλο μέρος στην καρδιά των ανθρώπων, ιδιαίτερα των κάπως πιο μεγάλων, όπως εμείς. Τα εξώφυλλα των εφημερίδων εκθέτουν την πραμάτεια τους. Η φωτογραφία είναι αληθινή, πρωτότυπη και τραβήχτηκε χθες σε ένα δρόμο πάνω από την πλατεία της Κυψέλης. Κύπρου και Υακίνθου. Και με πήγε 50 χρόνια πίσω…
Ο ποταμός Λούσιος που είδαμε από κοντά στην εκδρομή…
Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα αυτό επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Οι πηγές του βρίσκονται κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας.
Ο Λούσιος, αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, όπου υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Το φαράγγι χαρακτηρίστηκε, το 1997, περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο. Ο Λούσιος προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό (πεζοπορία, κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ). Και κάποιοι φίλοι μας το έχουν κάνει. Εμείς απλά περάσαμε και το είδαμε την περασμένη Δευτέρα…
Επέστρεψαν από την Καππαδοκία… πτυχιούχοι
Πρόκειται για τους φίλους μας συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Παρακολουθήσαμε αυτή την εκδρομή μέσα από το φωτογραφικό υλικό που μας έδωσαν. Και τώρα ετοιμάζουν το νέο τεύχος της εφημερίδας του «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηροδρόμου». Αύριο Πέμπτη 3/0/2024 θα κατέβω στο Σωματείο στον τερματικό σταθμό ΣΑΠ στον Πειραιά, για να πάρω υλικό και να τη σχεδιάσω. Μέχρι τότε, ας δούμε τους πτυχιούχους, στο αερόστατο, φίλους μας Και φυσικά μέσα στο καλάθι λίγο πριν απογειωθούν.
Προσωπικές στιγμές στην εκδρομή μας στη Δημητσάνα
Τι κρατάς από μια όμορφη εκδρομή; Κάποια χαμόγελα, τα αστεία, και τις χαλαρές στιγμές που ζήσαμε σ’ αυτή την όμορφη εκδρομή μας, στην ορεινή Δημητσάνα, η οποία είναι πάντα υπέροχη, αλλά ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Κάποια στιγμή, καθώς φεύγαμε κατεβήκαμε στο Λούσιο το ποτάμι με το δροσερό νερό και από εκεί είναι παρμένη αυτή η φωτογραφία.
Σε αντίθεση μ’ αυτή την οικογενειακή του φίλου μας Μουσταφά που είναι τραβηγμένη στη Δημητσάνα. Αναμνήσεις όμορφες έχει μια εκδρομή. Κι αυτό είναι που καταγράφεις συνήθως μέσα από τις φωτογραφίες. Οι φίλοι μας πήγαιναν για πρώτη φορά. Κάποιοι άλλοι όχι. Εγώ ας πούμε την ήξερα λίγο περισσότερο, λίγο καλύτερα και μπορούσα να τους δείξω μερικά πράγματα. Κι αυτό άρεσε στην παρέα.
Η Σούλα πάνω στο γεφύρι του ποταμού Λούσιου. Είδα πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Το γεφύρι μπορούσες πια να το περάσεις μόνο πεζός για να πας στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Δεν ήταν πάντα έτσι, απ’ ότι είμαι σε θέση να θυμάμαι. Το μέρος συνεχίζει πάντως να είναι εντυπωσιακά ωραίο. Και υπόσχομαι να σας το δείξω σύντομα με ανάρτηση.
Χρυσάνθεμο, το υπέροχο λουλούδι του φθινοπώρου
Τα χρυσάνθεμο (Chrysanthemum sp., Compositae) είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυφυτεμένα λουλούδια του κήπου και της βεράντας. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, που ορισμένες φορές αναπτύσσεται ως ετήσιο.
Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Compositae, όπου αριθμεί περισσότερα από 22.700 είδη. Στο γένος Chrysanthemum κατατάσσονται σχεδόν 30 είδη, ενώ είναι αμέτρητος ο αριθμός των ποικιλιών που έχουν προκύψει.
Τo χρυσάνθεμο κατάγεται από τις περιοχές της Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Άπω Ανατολή καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Μονοήμερη εκδρομή στη Δημητσάνα με καλούς φίλους μας
Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης αποτελεί έδρα του Δήμου Γορτυνίας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ανέρχεται σε 322 μόνιμους κατοίκους. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Η Δημητσάνα είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία, πάνω σε λoφοράχη και σε υψόμετρο 946 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου. Αποτελεί έδρα του διευρυμένου δήμου Γορτυνίας, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν έδρα του Δήμου Δημητσάνας. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις.
Αποτελεί κοινότητα μαζί με τα χωριά Παλαιοχώρι, Καρκαλού και τις μονές Αιμυαλών και Φιλοσόφου, με συνολικό πληθυσμό 740 κατ. Προπολεμικά η Δημητσάνα είχε διπλάσιο πληθυσμό, το 1960 είχε 2.000, αλλά πολλοί Δημητσανίτες μετανάστευσαν κι εγκαταστάθηκαν στην Αμερική, την Αυστραλία και αλλού. Εμείς περάσαμε χθες μια υπέροχη μέρα εκδρομής εκεί με τους φίλους μας.
Ευκαιρία για μονοήμερη εκδρομή είναι η σημερινή αργία
Όπου κι αν επιλέξεις να πας, τέτοιες μέρες αργίας, όπως σήμερα, έχεις να πάρεις πράγματα από την επαρχία που σήμερα έχει ζωή σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις… Έτσι πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν για μια μονοήμερη εκδρομή. Όπως κι εμείς που διαλέξαμε να πάμε με τους φίλους μας στη Δημητσάνα. Ασφαλώς, αύριο, θα περιμένετε να σας δώσουμε ραπόρτο για τα μέρη που επισκεφτήκαμε. Θα το κάνουμε με χαρά, επειδή μας αρέσει να μοιραζόμαστε πράγματα με τους αναγνώστες και φίλους μας.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…