Δημοτικό Σχολείο Θραψανού: «Γιατί μας ξεχάσατε;»
Επιστολή στο Σύλλογο Σεισμόπληκτων «Ελπίδα» έστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από το Δημοτικό Σχολείο στο Θραψανό, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα μαθήματα γίνονται σε κοντέινερ.
Η επιστολή τους αναμένεται να αποσταλεί επίσης στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού με τους Συλλόγους Δημοτικού και Γυμνασίου όπως και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, να ενώνουν δυνάμεις διεκδικώντας τα αυτονόητα, όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος λέει στο Ράδιο 9.84.
Η επιστολή έχει τον τίτλο: «Γιατί μας Ξεχάσατε».
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο σεισμός τις 27ηs Σεπτεμβρίου του 2021 δεν άφησε ανεπηρέαστο το δημοτικό σχολείο Θραψανού το οποίο από το 1984 έχει κηρυχθεί διατηρητέο και μοναδικής αρχιτεκτονικής από την τότε υπουργό πολιτισμού Mελívα Mερκoύρn.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο υφιστάμενο κτίριο του σχολείου μας ανάγκασαν να εγκατασταθούμε σε άλλο χώρο με την τοποθέτηση container για σχολικές τάξεις. Τα παιδιά μας ήδη διανύουν τον τέταρτο σχολικό χρόνο στους οικίσκους χωρίς τις απαραίτητες υποδομές όπως :
Ο αύλειος χώρος αποτελείται από τμήμα του δημοτικού δρόμου του χωριού περιφραγμένος με πλέγματα χωρίς σκέπαστρο με αποτέλεσμα τις βροχερές μέρες τα παιδιά να βρέχονται ακόμα και κατά την μετακίνηση τους στους χώρους υγιεινής και όχι μόνο π.χ τουαλέτες, κυλικείο διάλειμμα κ.α.
Οι διδακτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών αναγκάζουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους για διαφορετικές δραστηριότητες π.χ. στην αίθουσα πληροφορικής λειτουργεί και το τμήμα ένταξης, δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αποτέλεσμα τα παιδιά να μετακινούνται στην αίθουσα της ενορίας και όχι μόνο.
Τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε η μελέτη για τις βέλτιστες λύσεις του κτιρίου που εκπονήθηκαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι ειδικοί εισηγούνται ότι το κτίριο μπορεί να επαναλειτουργήσει . Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης ορίστηκε στα δυο έτη εντούτοις έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν γνωρίζομε τι θα γίνει; Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα:
– Έχουν βρεθεί πηγές χρηματοδότησης;
– Θα ξεκινήσει το έργο;
– Πότε;
– Είναι αποκαρδιωτική η εικόνα για εμάς τους Θραψανιώτες να αντικρίζουμε καθημερινά το σχολείο μας στο οποίο φοίτησαν γενιές και γενιές να στέκεται λαβωμένο, εγκαταλειμμένο, σαν φάντασμα στο πιο κομβικό σημείο του χωριού μας. Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό επιδεινώνονται με το πέραμα του χρόνου καθώς από τα σπασμένα πορτοπαράθυρα, τις ρωγμές στη στέγη και τους τοίχους μπαίνουν νερά και n υφιστάμενη κτιριακή εικόνα χειροτερεύει.
Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Θραψανού ζητάμε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του σχολείου μας για να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην κανονικότητα.
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ;
Από την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ.
Η Ξάνθη έχει και πολύ πράσινο κοντά στον ποταμό…
Στις πηγές χαρακτηρίζεται ως πόλις και παρουσιάζεται δίπλα σε μία περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κατειλημμένη από σημαντικό αριθμό χωριών και κωμοπόλεων. Η Ξάνθεια αποτέλεσε στο εξής μία πόλη-φρούριο που βρισκόταν στο κέντρο σημαντικού αριθμού χωριών και άλλων συγκεντρώσεων και αποτελούσε το φυσικό σημείο άμυνας και προσανατολισμού τους.
Η Ξάνθη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1375. Στο τέλος του 14ου αιώνα αρχίζει ο εποικισμός της περιοχής με μουσουλμάνους και ο εξισλαμισμός των ορεινών περιοχών του νομού. Στα μέσα του 17ού αιώνα η Ξάνθη περιγράφεται αναλυτικά από τον Οθωμανό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Θράκη δε μένει αμέτοχη. Οι Ξανθιώτες συμμετείχαν στων αγώνα για την ανεξαρτησία με κυριότερο οπλαρχηγό τον καπετάν Γεώργιο Δημητρίου. Η επανάσταση εδώ ωστόσο γρήγορα καταπνίγεται, αφού η Θράκη βρισκόταν κοντά στο κέντρο της δύναμης των Οθωμανών.
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…