Αρχίζει να παίρνει σιγά – σιγά σχήμα, το έργο στα Σεπόλια

Το παρακολουθούμε. Το ζούμε κι εμείς, έστω και από μακριά, όλο αυτό που γίνεται στα Σεπόλια, στα έργα υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ. Τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Γιατί δεν είμαστε σε θέση να δούμε τι γίνεται υπόγεια. Τα υλικά πάντως που βλέπουμε κοντά στο σταθμό Λαρίσης και η κινητικότητα, δείχνει ότι κάτι γίνεται και σ’ αυτόν το τομέα. Δύσκολο μου φαίνεται όλο αυτό να ολοκληρωθεί φέτος.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλω να χάσω την αισιοδοξία μου. Οι μπουλντόζες και τα συνεργεία της ΑΚΤΩΡ που βλέπουμε να δουλεύουν καθημερινά, διαμορφώνουν τους χώρους. Και το εργοτάξιο αρχίζει όπως είπαμε και παίρνει σχήμα. Λες να μας κάνουν την έκπληξη; Μακάρι! Πολύ θα το χαιρόμασταν. Όπως και οι κάτοικοι στη γύρω περιοχή από τη μια και την άλλη πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως που έχουν “φάει” πολύ χώμα και σκόνη.

Η υπομονή τους έχει να κάνει με την ελπίδα που έχουν πολύ σύντομα να έχουν μπροστά στο σπίτι τους έναν υπέροχο χώρο για να κάνουν τη βόλτα τους. Κι επίσης την ποιότητα που θα έχει η ζωή τους από δω και πέρα. Ξέρουν πως έτσι θα πιάσει τόπο η υπομονή τους. Ζούμε για εκείνη τη στιγμή που θα περπατήσουμε κι εμείς πάνω σ’ αυτόν το όμορφο διαμορφωμένο χώρο. Και στο γεγονός ότι θα απομακρυνθούν για πάντα αυτές οι τριτοκοσμικές μπάρες στις διαβάσεις αυτοκινήτων.

Πώς είναι η λεμονιά και η μανταρινιά μας στο χωριό;

Είμαστε μακριά και είναι λογικό, από καιρό σε καιρό, να θέλουμε να ξέρουμε πώς είναι τα δέντρα που φυτέψαμε με τη Σούλα στην εξωτερική αυλή του πατρικού μας στο Θραψανό, το χωριό μου στην Κρήτη. Και ας είναι καλά οι άνθρωποι μας που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας και πήγαν, τις είδα, τις φωτογραφήσαν και μας τις έστειλαν… Ζωντανές δείχνουν! Μεγαλώνουν προοδευτικά, αναπτύσσονται. Κάποια στιγμή φάγαμε και από τον καρπό τους. Ευχαριστούμε εκείνους που τα φροντίζουν. Το εκτιμούμε πάρα πολύ!

Γυρίσαμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, σήμερα;

Σήμερα Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αλλαγή ώρας, καθώς περάσαμε από τη χειμερινή στη θερινή ώρα. Στις 03:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξουν 04:00 π.μ. Η μετάβαση στη θερινή ώρα σημαίνει ότι χάνουμε μία ώρα ύπνου, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αν και οι περισσότεροι προσαρμόζονται μέσα σε λίγες ημέρες, κάποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν κόπωση, υπνηλία και αυξημένο στρες, επηρεάζοντας την καθημερινή τους απόδοση σε εργασία και σχολείο. Έρευνες δείχνουν ότι τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς οι διαταραχές στον ύπνο επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού.
Από το site www.enikos.gr
Μπαρ γεμάτο πίνακες ζωγραφικής μέσα κι έξω υπέροχα!

Το μπαρ φαίνεται να έχει μια μοναδική και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, με τους τοίχους του να είναι γεμάτοι πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν ιστορικές ή θρησκευτικές σκηνές. Τα λευκά αγάλματα και οι ροζ καρέκλες προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας και πολιτισμού στον χώρο. Είναι πιθανό να προσελκύει λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδυάζει την αισθητική με την απόλαυση.

Η Φλωρεντία είναι γεμάτη από καφέ και εστιατόρια που συνδυάζουν την τέχνη με τη γαστρονομία. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Caffè Rivoire, που βρίσκεται στην Piazza della Signoria. Εκτός από την εξαιρετική του τοποθεσία, είναι γνωστό για τη διακόσμησή του και την ιστορική του ατμόσφαιρα, που θυμίζει έργο τέχνη. Και δεν είναι μόνο το περιβάλλον. Από το παράθυρό σου μπορείς να έχεις αυτή την εικόνα.

Αν ψάχνετε για κάτι πιο ιδιαίτερο, το Coquinarius είναι ένα wine bar και εστιατόριο κοντά στο Duomo, που συνδυάζει γαστρονομικές απολαύσεις με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα. Μεγάλο προνόμιο αν βρεθείς στη Φλωρεντία. Οι ειδικοί την αναφέρουν ως ναό γαστρονιμικών απολαύσεων με νόσιμο street food, όπως το panini και το gelato και κάτι περισσότερο από ένα υπέροχο fine dining. Με τέτοια ποικιλία πώς να βρεις εύκολα τα διαμαντάκια. Μόνο αν πας συστημένος…

Δίλοφο, το καλύτερο διατηρημένο χωριό του Ζαγορίου

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Το Δίλοφο υπάγεται στον Δήμο Ζαγορίου ενώ έως το 2010 ανήκε στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 29 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Ο οικισμός χρονολογείται από το 540, όταν εισέβαλαν οι Σλάβοι στην Ήπειρο κι οι κάτοικοι του Πιτουρνίου μετοίκησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό. Αργότερα, και οι κάτοικοι ενός άλλου κοντινού χωριού με το τότε όνομα Ζλάροβο μετακινήθηκαν στο Σοποτσέλι, ίσως το 1583. Το 1870, το χωριό είχε 550 κατοίκους και ένα ελληνικό σχολείο, ενώ αργότερα δυο, ένα θηλέων κι ένα αρρένων. Το 1940 είχε 140 κατοίκους. Οι πληροφορίες είναι παρμένες την el.wikipedia.org Οι φωτογραφίες από το www.travel.gr
Είναι τώρα η εποχή για να φροντίσουμε τον κήπο μας

Φυσικά! Η φροντίδα του κήπου είναι μια διαρκής διαδικασία που αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Ακολουθούμε ορισμένες συμβουλές από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου μας, ανάλογα με την εποχή. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για φύτευση νέων λουλουδιών και λαχανικών. Μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυτά μας για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη. Και φυσικά να αερίσουμε το έδαφος και να προσθέστε λίπασμα.

Ένα κήπος όπως κι αν είναι θέλει φροντίδα όλες τις εποχές. Το καλοκαίρι, τα φυτά χρειάζονται πότισμα τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων. Προσέχουμε και αφαιρούμε τα ζιζάνια για να αποτρέψουμε την εξάπλωσή τους. Τα προστατεύουμε από τα έντομα και τις ασθένειες. Και φυσικά τα κλαδεύουμε από καιρό σε καιρό για να διατηρήσουν την υγεία, αλλά και το σχήμα τους.

Το φθινόπωρο μπορούμε να φυτέψουμε βολβούς για να ανθίσουν την άνοιξη. Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα δέντρα και τους θάμνους. Καθαρίζουμε τα φύλλα και τα υπολείμματα από τον κήπο μας και προετοιμάζουμε το έδαφος για τον χειμώνα. Το χειμώνας προσπαθούμε να προστατέψουμε τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο. Κλαδεύουμε τα αειθαλή δέντρα και θάμνους. Προγραμματίζουμε τον κήπο μας για την επόμενη χρονιά.

Φλωρεντία, πόλη συνώνυμη της Τέχνης και του Πολιτισμού

Η Φλωρεντία, γνωστή και ως Firenze στα ιταλικά, είναι μια πόλη που ξεχειλίζει από ιστορία, τέχνη και πολιτισμό. Βρίσκεται στην καρδιά της Τοσκάνης, στην Ιταλία, και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η Φλωρεντία ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 59 π.Χ. και εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο κατά τον Μεσαίωνα.

Κατά την Αναγέννηση, η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή υπό την κυριαρχία της οικογένειας των Μεδίκων, η οποία υπήρξε γενναιόδωρη προστάτιδα των τεχνών. Η Φλωρεντία υπήρξε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας από το 1865 έως το 1870. Η πόλη είναι γνωστή για τα πολυάριθμα μουσεία και τα καλλιτεχνικά της αριστουργήματα, όπως το Ουφίτσι, η Ακαδημία και το Παλάτσο Πίτι.

Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας (Duomo) με τον εντυπωσιακό θόλο του Μπρουνελέσκι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Η Πόντε Βέκιο, η μοναδική γέφυρα της πόλης που διατηρεί τα μεσαιωνικά της καταστήματα, είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Φλωρεντίας. Το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ευχαριστούμε για την υπέροχη παρέα σας Νίκο και Σούλα. Ήταν μια υπέροχη ημέρα με έναν υπέροχο ήλιο, και η κουζίνα…