Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στη ζωή… Άνθρωποι που έχουν καταφέρει να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα τους και δεν έχουν κανένα άγχος για την καθημερινή επιβίωση τους, μοιράζουν τα δισεκατομμύρια τους για το κέφι τους και αγοράζουν εφαρμογές που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων, όπως το Twitter, έτσι, για να περνάνε την ώρα τους… Ακούγεται κάπως, αλλά δυστυχώς συμβαίνει…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 15/4/2023
Το Twitter, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα) που επιτρέπει στους χρήστες του, να στέλνουν και να διαβάζουν, σύντομα μηνύματα, τα οποία ονομάζονται τουίτς. Οι διευκρινήσεις δίνονται για τους συνομιλήκους μου, που δεν θέλουν να μπουν στο κόπο να δημιουργήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης, αλλά επιμένουν στους παραδοσιακούς, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, άντε και κανένα SMS.
Για τους νέους της εποχής μας, αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, κομμάτι της ζωής που επιλέγουν να έχουν. Σεβαστά, ως ένα βαθμό και αποδεκτά, Όμως για την οικονομία της συζήτησης, θεώρησα αναγκαίο να κάνω αυτόν τον πρόλογο.
Πριν καμιά δεκαριά μέρες, επικράτησε πανικός από τους χρήστες του διαδικτύου όταν είδαν ότι το Twitter μετά την απόφαση του νέου ιδιοκτήτη, Έλον Μασκ, αντικατέστησε το εμβληματικό μπλε πουλί του δημοφιλούς social media με τον σκύλο του Dogecoin.
Το είπε και το έκανε! Και λίγες ώρες αφού ο ιδιοκτήτης του Twitter τοποθέτησε ως logo την φιγούρα του σκύλου που συνδέεται με το Dogecoin, η αξία του κρυπτονομίσματος εκτοξεύθηκε. Από 0,08 δολ., η αξία του Dogecoin έφτασε σε άνω του 0,10 δολ.. Μία αύξηση την τάξεως του 20%.
Ο Έλον Μασκ, που μετρά 133 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, χρησιμοποιεί εδώ και καιρό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του ιδίου και του ιδιότυπου χιούμορ του και έχει προωθήσει μέσω της πλατφόρμας το dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα υψηλής διακύμανσης που δημιουργήθηκε αρχικά για πλάκα.
Το dogecoin δημιουργήθηκε το 2013 και ήταν μία ειρωνική απάντηση σε δύο φαινόμενα του web: τα κρυπτονομίσματα, που πλήθυναν μετά την εμφάνιση του bitcoin, και τα memes «Doge» με τον σκύλο ράτσας Shiba Inu που είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο.
Ενισχυμένο από μία φρενίτιδα αγορών τέτοιου είδους τίτλων στις αρχές του 2021 σε συνδυασμό με πλειάδα θετικών μηνυμάτων του Έλον Μασκ στο Twitter, το dogecoin εκτοξεύθηκε σε επίπεδο άνω των 70 σεντς τον Μάιο 2021, για να υποχωρήσει μετά την μετάδοση σατιρικής εκπομπής στην οποία ο Μασκ χαρακτήριζε «απάτη» το κρυπτονόμισμα.
Ένας επενδυτής που έχασε χρήματα στοιχηματίζοντας στο dogecoin κατέθεσε τον Ιούνιο 2022 αγωγή ζητώντας 258 δισεκατομμύρια δολάρια αποζημίωση από τον Έλον Μασκ και τις εταιρείες του Tesla και SpaceX. Ο δισεκατομμυριούχος, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Η αλλαγή του logo του Twitter έγινε, αλλά προκάλεσε βροχή μηνυμάτων. O Έλον Μασκ ανέβασε στην πλατφόρμα μία φωτογραφία από συνομιλία που είχε το 2022 με έναν χρήστη, κατά την οποία έδινε την υπόσχεση ότι όταν αγοράσει το Twitter, θα κάνει logo του το «Doge».
Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ… Λίγες μέρες μετά ο Έλον Μασκ, αντικατέστησε και πάλι τον σκύλο του κρυπτονομίσματος Dogecoin με το γαλάζιο πουλί. Πλέον σε όλους τους λογαριασμούς στο Twitter είναι ορατό και πάλι το χαρακτηριστικό logo.
Έτσι λειτουργούν, όσοι έχουν χρήματα και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Παίζουν με τις ζωές των άλλων, νομίζοντας ότι η μεγάλη οικονομική τους επιφάνεια τους επιτρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά κάνουν λάθος! Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου δεν έχει καμιά σχέση με τα χρήματα. Αν ψάξετε λίγο γύρω σας, θα δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου χρήματα και όμως είναι απολύτως αξιοπρεπείς!
Φυσικά πού να τα ξέρει αυτά ο Έλον Μάσκ; Εκείνος «παίζει», κάνοντας την πλάκα του, αδιαφορώντας για το τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά στις ζωές των άλλων. Και δεν αναφέρομαι στο Twitter, αλλά στα κρυπτονομίσματα Dogecoin που έχουν κάνει ανθρώπους να χάσουν την περιουσία τους, στο απατηλό κυνήγι του γρήγορου κέρδους.
Βεβαίως, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, καθώς χρειάζεται να έχουμε διάκριση και να μην παρασυρόμαστε από τις υποσχέσεις ανθρώπων για εύκολο και γρήγορο κέρδος. Τουλάχιστον αυτό! Ας το έχουμε πάντα κατά νου.
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου 15/4/2023, της εβδομαδιαίας κρητικής εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…